Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

F. Breukelman

F. Breukelman

F. Breukelman is sinds oktober 2003 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 121 nieuwtjes geschreven.

F. Breukelman gebruikt in het dagelijks leven een Palm Treo 650.

Bekijk alle nieuwtjes van F. Breukelman

[Opinie] Is Palm OS multitasking of niet?

 

Door: F. Breukelman


Publicatiedatum: 26 januari 2007


Keer op keer horen we (bijvoorbeeld in vergelijkingen met Windows Mobile) dat het Palm OS als nadeel heeft dat het niet multitasking is. Toch kunnen we mp3-tjes op de achtergrond luisteren en e-mail controleren zonder dat we ons e-mailprogramma open hebben. Hoe zit het nu werkelijk?

Rob Jonson (de ontwikkelaar van onder andere Butler, Initiate en Reset Doctor) doet op MyTreo.Net een en ander uit de doeken over achtergrondprocessen in het PalmOS. Een technisch verhaal, maar wel erg leerzaam.

Het eerste bewijs dat het PalmOS blijkbaar iets van multitasking in zich heeft is het feit dat geluid blijkbaar op de achtergrond afgespeeld kan worden (zoals TCPMP, Pockettunes en Aeroplayer doen) en dat de volumetoetsen dan ook nog werken. E-mailprogramma's als Chatter (bekend van imap push-mail) en Versamail en chatprogramma's als VeriChat en Chatopus checken op de achtergrond of er nieuwe e-mail is binnengekomen of dat iemand je een chatbericht wilt sturen.

Hoe deze multitasking eigenlijk werkt, is een erg technisch verhaal. Programma's kunnen door middel van een alarm aan PalmOS vragen om op een bepaalde tijd opgestart te worden. Dit alarm wordt bijvoorbeeld ook gebruikt wanneer je een wekker zet. De wekkerapplicatie (World Clock, 2PlayMe, etc.) wordt dan opgestart en laat een hard geluid horen. In plaats van een wekkerapplicatie kan bijvoorbeeld ook een e-mailapplicatie worden gestart. Deze controleert of er e-mail is, en zet tegelijkertijd een alarm voor een korte tijd later. Op de alarmtijd krijgt de e-mailapplicatie weer een signaal en hetzelfde ritueel speelt zich op die manier steeds opnieuw af. Wanneer er inderdaad e-mail is, kan de applicatie daar dan melding van geven. Tot die tijd heeft de e-mailapplicatie netjes op de achtergrond gedraaid.

Het tweede bewijs dat het PalmOS iets van multitasking heeft is aan te tonen door het feit dat inactieve programma's kunnen reageren op zogenaamde systeemgebeurtenissen of system events. Voorbeelden van system events zijn het drukken op een toets of het aanzetten van de pda. Rob Jonson noemt als voorbeeld van deze functionaliteit de Keyguard-functie in Butler. Keyguard wordt geactiveerd zodra je de Palm aanzet. Butler - of specifieker: de Keyguard-functie - reageert dan op het WakeUp Event. Een ander voorbeeld is MSMount, dat reageert op events die te maken hebben met het verwisselen van je geheugenkaartje.

Nog een voorbeeld van mijzelf: zoek in FBTV eens op "Journaal". Het resultaat is een lijst met programma's met daarin het woord "Journaal" en daarachter de datum. Zoek nu in bijvoorbeeld Datebook of Memopad nog eens "Journaal". Voila, hetzelfde lijstje! En dat zonder dat FBTV wordt opgestart! In werkelijkheid wordt FBTV weldegelijk opgestart op de achtergrond en wordt een stukje code geactiveerd dat de lijst teruggeeft aan de zoekfunctie. Niet echt multitasking, maar weldegelijk functionaliteit die draait "op de achtergrond".


Bron: Inside Your Treo: Notifications, Background Apps & Your Blazing Fast Treo! - Editorials

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Boss
26-01-2007 18:01:43

Boss
Fantastische uitleg van een stukje techniek. Bedankt voor het vertalen / toelichten!
Door HXC
26-01-2007 18:59:45

Wel heel erg vergezocht. Klinkt mij iets teveel als een fanboy verhaal.
Door MendriX
26-01-2007 20:24:08

Opinie? Multitasking is geen opinie, dat is een feit. Het is een feit dat PalmOS het NIET ondersteund. Maar goed, dat zeg je eigenlijk zelf al met "een soort van multitasking".

Multitasking is dat je een timeslice CPU tijd kan krijgen en daarbinnen code uitvoert en als je timeslice voorbij is stopt je code het moment dat je slice op is en is een volgend programma aan de beurt voor een slice. Effectief heeft je programma dus geen invloed op wanneer hij CPU tijd krijgt en wanneer niet; Bij wijze van gunst van het OS. Wel kan je programma vragen om vaker of langere timeslices te krijgen, wat gebruikt wordt voor de gehele verdeling van timeslices op basis van prioriteit. PalmOS kan dat allemaal niet. Dat is geen multitasking. Wel kan je onder PalmOS event-driven code uit laten voeren (door callbacks) van verschillende programma's. Het programma waar je het event van krijgt, bijvoorbeeld het alarm-event zoals jij het beschrijft van het PalmOS, staat op het moment dat je event uitgevoerd wordt stil en moet maar 'duimen' dat de callback handler tijdig terugkeert voor de volgende taken. Daarom zie je verschillende applicaties af en toe even 'bevriezen' onder PalmOS als een andere applicatie iets uitvoert...een fenomeen wat je ook zag onder Windows 3.1 e.d., die hadden ook geen echte multitasking.

Slotsom: Bij echt multitasking bepaalt het OS wanneer een programma de CPU e.d. mag gebruiken en wanneer niet en die verdeelt de beschikbare tijd onder de de programma's. Zonder multitasking heb je wat eventdriven handler callbacks en timed interrupts waarbinnen code kan worden uitgevoerd en dan bepaalt het aangeroepen programma hoeveel CPU tijd deze wenst op te maken. Toch spreekt je uitleg wel tot de verbeelding, al mis ik een mooi vergelijk. Ik hoop dat ik die vergelijking heb kunnen aanvullen.
Door buggeroff
27-01-2007 00:00:47

buggeroff
Ik heb een keer geprobeerd te navigeren en MP3 afspelen tegelijk ! Vond mijn T|3 niet erg prettig ! Dus, multitasking ?? Kunnen "die van de dark side" dat dan wel ?

Jan Karel
Door metck
27-01-2007 00:05:34

metck
Jan Karel, dat de T3 dat niet erg prettig vond had waarschijnlijk meer te maken met hardware- dan softwarebeperkingen. En ja, veel PPC's kunnen wel multitasken. Dat gaat natuurlijk ook niet altijd even snel.
Door Gazpacho
27-01-2007 00:09:59

Gazpacho
Citaat:
Jan Karel, dat de T3 dat niet erg prettig vond had waarschijnlijk meer te maken met hardware- dan softwarebeperkingen.
Lijkt me meer een combinatie van allebei, met het OS voorop die twee processen semi-tegelijkertijd niet zo efficient afhandelt. Als het op een T3 niet kan, kan het op geen enkele Palm.
Door fransbr
27-01-2007 12:40:17

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door MendriX Bekijk bericht
Opinie? Multitasking is geen opinie, dat is een feit.
Leuk dat 1 zo'n woordje best wel heftige reacties teweeg kan brengen. We hebben bij de Palmclub afgesproken dat we in het "Nieuws en Reviews" forum gebruik maken van een beperkt aantal [] tags om aan te geven wat voor soort "nieuwtje" het is. De [editorial] tag komt niet voor (hoewel dit eigenlijk wel zo'n soort bericht is) om te voorkomen dat er verhalen geschreven worden in de trend van "Hoe ik vandaag zonder mijn Palm doorkwam". Dit gebeurt nl. wel veel op buitenlandse Palm forums. Om die reden heb ik de tag [opinie] gegeven en ook bewust een conclusie weg gelaten. Puur stof om over na te denken dus.

Het stukje betitelen als "fanboy verhaal" zoals HXC het noemt is daarom ook niet waar en het valt me een beetje tegen dat HXC geen argumenten geeft.

Inhoudelijk: Multitasking is inderdaad een feit. Een multitasking OS gaat zelfs nog verder, want een multitasking OS is eigenlijk ook een multiuser OS. Meerdere programma's kunnen immers tegelijk dezelfde bestanden gebruiken. Een multitasking systeem moet dus ook een filelock, recordlock en rechtenbeheer aan boord hebben. In die zin is PalmOS dus zeker geen multitasking.

Waar je echter niet omheen kunt is dat er blijkbaar (door het OS geregeld) enkele processen in de achtergrond kunnen draaien zoals het afspelen van MP3's, die alleen van invloed zijn op het systeem als het systeem het erg druk heeft (navigeren). En hoe zit het met Windows Mobile die wel echte multitasking heeft? Daar hebben achtergrondprocessen in een timeslice omgeving dus altijd invloed op het hoofdproces. Dus is dat een voordeel of een nadeel voor een beperkt systeem als een PDA?

De essentie van het "betoog" is echter: hoewel het PalmOS misschien dan niet multitasking is kun je er toch best wel wat dingen mee die er op lijken, ook al moet een programma dat zelf regelen.
Door Seven
30-01-2007 18:35:49

Wikipedia zegt dat multitasking simpelweg is dat twee programma's een stuk hardware delen. Bij het afspelen van muziek terwijl wij rustig surfen is dit het geval, zowel PocketTunes als Blazer gebruiken (bijvoorbeeld) de processor omstebeurt, de muziek blijft immers afspelen tijdens het pagina-opvragen.
Dus PalmOS ondersteunt multitasking. Echter niet op de manier waarop veel gebruikers en ontwikkelaars het willen zien. Ontwikkelaars moeten een hoop zelf regelen, met als (vaak overigens gewenst) gevolg dat veel programma's afsluiten als je terug naar het "bureaublad" gaat.
Het bestaat dus wel, het gaat niet automatisch.
Door Gazpacho
30-01-2007 18:40:18

Gazpacho
Poor man's multitasking
Door robvanvliet
31-01-2007 01:08:31

robvanvliet
Aardig om naar de Wikipedia entry te verwijzen, en dan te concluderen dat PalmOS Multitasking is. PalmOS is zeker naar moderne maatstaven niet Multitasking (net zo min als MsDos of Windows <= 3.11 dat waren). Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat processen hun eigen memory space hebben, waar andere processen van af moeten blijven.

Overigens heeft multitasking weer (bijna) niets met multiuser van doen, hoewel multitasking wel een belangrijke voorwaarde is om multiuser goed te doen: Immers, wat heb je aan de scheiding van user rechten als het ene user proces zomaar in het memory van een proces van een andere user kan kijken?

Rob
Door MendriX
31-01-2007 08:29:05

Citaat:
Waar je echter niet omheen kunt is dat er blijkbaar (door het OS geregeld) enkele processen in de achtergrond kunnen draaien zoals het afspelen van MP3's, die alleen van invloed zijn op het systeem als het systeem het erg druk heeft (navigeren). En hoe zit het met Windows Mobile die wel echte multitasking heeft? Daar hebben achtergrondprocessen in een timeslice omgeving dus altijd invloed op het hoofdproces. Dus is dat een voordeel of een nadeel voor een beperkt systeem als een PDA?
Hoi fransbr. Begrijp me niet mij niet verkeerd, ik waardeer je artikel enorm en vind het alleen goed dat mensen er hun visie over geven. De discussie an sich over 'wat is multitasking' is al een interessante (bijna filosofische), zeker als men er ook wikipedia uitleg bij gaat halen en in twee kampen meningen spuien. Ik proef bij jou echter wel de verbazing dat het balletje dat jij opgooit zo polariserend werkt. Interessant fenomeen.

In mijn ogen overigens is multi-tasking dat het OS in-charge is over de prioriteiten, verdeling en het managen van de onderlinge resources (bijv. de door robvanvliet genoemde security issues, al is dat geen must voor multitasking lijkt me). Als het OS niet in charge is over tijdsduren en de mate van gebruik van resources is er in mijn ogen meer sprake van task switching op basis van een TSR (=terminate stay resident) en event/interrupt-driven architectuur.

Eigenlijk zegt gazpacho het 't beste voor alle kampen: Poor-mans-multi-tasking...
Door fransbr
31-01-2007 10:34:56

fransbr
Ik ben op dit moment een DVD naar een server aan het kopieren, omdat de DVD speler van mijn collega blijkbaar kuren heeft en hij de DVD niet kan lezen. Dat kopieren doe ik met Windows XP, een full multitasking OS (mee eens toch?).
Alle andere processen die ik nu draai (IE, een editor, een compiler, het programma waar ik mee aan het ontwikkelen ben) hebben daar zo veel last van dat ik (als ik een andere intensieve taak wil uitvoeren zoals compileren) ik het kopieren even (met de hand) stop moet zetten.

Wat ik hiermee wil aangeven: ook al regelt een OS alles rond multitasking, de processor kan maar 1 taak tegelijk uitvoeren en meerdere taken vertragen een systeem dus altijd. En tijd verdelen is dus een van de moeilijkste dingen in een multitasking OS, zeker als er bepaalde processen altijd absolute voorrang moeten krijgen (bijv. de Phone applicatie in een Treo als er een telefoontje binnenkomt).
In die zin maakt het eigenlijk dus ook niet uit of een OS multitasking is of een programma (TSR). Sterker nog: zo'n TSR systeem zou efficienter met tijd om kunnen gaan omdat het progje zelf weet hoeveel tijd het nodig heeft.

Het absoluut waar dat een (true) multitasking systeem voordelen heeft. Zo hoeft een ontwikkelaar zich geen zorgen te maken over de verdeling en sharing van resources. Een (multitasking) programma op zo'n systeem kan dus kleiner/eenvoudiger worden dan een (multitasking) programma op een non-(of poor mans-)multitasking systeem.
Aan de andere kant: als een programma niets met mutitasking te maken hoeft te hebben zoals het merendeel van (Palm) PDA programma's hoeft zo'n progje ook nergens rekening meet te houden, is het razendsnel en toch klein.

Er is dus geen sprake van dat ik een bepaald kamp zou vertegenwoordigen ofzo: ik zie voordelen van een true multitasking systeem (Windows) maar ook zeker nadelen. En datzelfde geldt voor Palm OS.

Je zou kunnen zeggen dat een systeem vergelijkbaar is met MS-DOS, dus met beperkingen, maar ook het Palm OS kent z'n "hacks" (TSR progjes als je wil) en we doen er nu al 11 jaar mee zonder dat het OS wezenlijk veranderd is.
Ik geef wel onmiddellijk toe dat het met de huidige processorsnelheden tijd wordt voor een nieuw (liefst multitasking) OS (ALP).
Door MendriX
31-01-2007 10:59:32

Citaat:
Wat ik hiermee wil aangeven: ook al regelt een OS alles rond multitasking, de processor kan maar 1 taak tegelijk uitvoeren en meerdere taken vertragen een systeem dus altijd. En tijd verdelen is dus een van de moeilijkste dingen in een multitasking OS, zeker als er bepaalde processen altijd absolute voorrang moeten krijgen (bijv. de Phone applicatie in een Treo als er een telefoontje binnenkomt). In die zin maakt het eigenlijk dus ook niet uit of een OS multitasking is of een programma (TSR).
Die eindconclusie vind ik ongefundeerd en zelfs omgekeerd aan de conclusie die mijns inziens wel getrokken kan worden. Het maakt JUIST uit. Het is niet voor niets dat in de OS-evolutie alle OS-en in dezelfde richting gaan wat betreft methodiek, JUIST om te zorgen dat realtime applicaties (zoals de Phone applicatie op gezette momenten) hun tijd kunnen krijgen en niet dat als je MP3-speler net in een eventdriven call een volgend deel uitpakt naar de afspeelbuffer dat de MP3-speler bepaalt wanneer het OS weer tijd kan geven aan de phone applicatie. ((En interruptdriven de Phone applicatie starten of naar voren brengen is wel mogelijk zonder multi-tasking, maar dan is het hardware-driven en dan moet je weer kunstelen om te zorgen dat er geen racingconditions in resourcegebruik optreden.))

Citaat:
Sterker nog: zo'n TSR systeem zou efficienter met tijd om kunnen gaan omdat het progje zelf weet hoeveel tijd het nodig heeft.
In een timeslicing multitasking OS blijft er ook geen tijd ongebruikt. Een applicatie geeft onnodige tijd van de timeslice weer terug aan het OS. De kern is dat je applicatie niet teveel tijd kan verbruiken (ergo het systeem niet kan laten hangen en dát voordeel is nou net het grootste voordeel van true multitasking volgens mijn definitie. Als een TSR nooit terugkeert naar het OS, dan hangt alles.

Citaat:
ieren doe ik met Windows XP, een full multitasking OS (mee eens toch?).
Alle andere processen die ik nu draai (IE, een editor, een compiler, het programma waar ik mee aan het ontwikkelen ben) hebben daar zo veel last van dat ik (als ik een andere intensieve taak wil uitvoeren zoals compileren) ik het kopieren even (met de hand) stop moet zetten.
De kwaliteit van Windows, of van jou systeem in het bijzonder staan wat mij betreft niet ter discussie. Dat jouw kopiëer operatie te hoge I/O en CPU prioriteit krijgt geloof ik direct, lastig lijkt me dat.

Als PalmOS met alle kwaliteiten die het heeft, een true multitasking OS zou zijn, zouden vele voordelen het nog stabieler en flexibeler kunnen maken: Betere resource bescherming (memory, I/O poorten, drivers, etc.), betere prioriteitsverdeling van meerdere processen (klassificaties als real-time/critical, high, normal, low en idle kent PalmOS niet en moeten gekunsteld worden nagebootst), betere hedendaagse security features (en eventueel zelfs multi-user, handig in bedrijfsomgevingen); Al staat dit laatste punt los van multitasking zoals iemand eerder al aangaf.

Citaat:
Er is dus geen sprake van dat ik een bepaald kamp zou vertegenwoordigen ofzo: ik zie voordelen van een true multitasking systeem (Windows) maar ook zeker nadelen. En datzelfde geldt voor Palm OS.
In elke discussie treedt polarisatie op. Aan welke pool jij je bevindt heb ik geen uitspreken over gedaan en dat doet er niet eens toe in deze interessante discussie. Dat elk OS voor- en nadelen kent is absoluut waar overigens.

Citaat:
Je zou kunnen zeggen dat een systeem vergelijkbaar is met MS-DOS, dus met beperkingen, maar ook het Palm OS kent z'n "hacks" (TSR progjes als je wil) en we doen er nu al 11 jaar mee zonder dat het OS wezenlijk veranderd is.
Ik geef wel onmiddellijk toe dat het met de huidige processorsnelheden tijd wordt voor een nieuw (liefst multitasking) OS (ALP).
Volledig met je eens.
Door fransbr
31-01-2007 13:23:28

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door MendriX Bekijk bericht
In elke discussie treedt polarisatie op. Aan welke pool jij je bevindt heb ik geen uitspraken over gedaan en dat doet er niet eens toe in deze interessante discussie. Dat elk OS voor- en nadelen kent is absoluut waar overigens.
Als je het over polarisatie hebt: ik ga wat betreft het theoretische voor bijna 100% met je mee: Palm OS is niet multitasking (maar dat MP3-verhaal blijft prikkelen ). Dit omdat ik de "conclusie" van Gazpacho over de wiki uitleg (Poor man's multitasking) straight to the point vind.

Ik probeer de discussie echter uit te breiden (eigenlijk vanaf de eerste posting al) naar het praktische. Vandaar mijn voorbeeld van het kopieren van de DVD. Wat heb je aan true multitasking als je toch nog moet wachten?

De gemiddelde "leek" zal in Windows bijna nooit (bewust) gebruik maken van multitasking (behalve om MP3-tjes af te spelen ). Hij heeft soms wel veel programma's "open staan", maar dat wisselen tussen Word-Excel-IE-Outlook schermen vind ik geen multitasking.
Op dezelfde manier zullen er maar weinig Windows Mobile gebruikers zijn die zeggen dat ze de multitasking mogelijkheden van hun OS onmisbaar vinden (welk percentage weet ueberhaupt dat hun OS multitasking is), terwijl ze wel klagen over applicaties die niet afgesloten worden en een OS wat niet vooruit te branden is. En wat is het nut van het open laten staan van applicaties op een 240x320 schermpje waar 99.9% van de applicaties full-screen draaien en geen achtergrondtaken uitvoeren (behalve het wachten op invoer van de gebruiker)?
Aan de andere kant: hoeveel (leek-)Palm gebruikers missen het dat Palm OS niet multitasking is? De aspirant koper zal zijn PDA niet uitkiezen vanwege achtergrondtaken, maar vanwege snelheid (Palm) of "geliktheid" (WM).
Door Gazpacho
31-01-2007 13:30:01

Gazpacho
Citaat:
Aan de andere kant: hoeveel (leek-)Palm gebruikers missen het dat Palm OS niet multitasking is? De aspirant koper zal zijn PDA niet uitkiezen vanwege achtergrondtaken, maar vanwege snelheid (Palm) of "geliktheid" (WM).
Veel gebruikers. Vertel aan een leek in de winkel dat PalmOS niet multitasking is en WM wel, zullen ze al meteen voor WM gaan, juist omdat ze niet weten wat ze ermee aanmoeten. Bij een aankoop van een apparaat wil je natuurlijk *zoveel* mogelijk mogelijkheden hebben, omdat je nooit weet wat je er later mee wil gaan doen. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Als je dan de keuze hebt tussen een OS met multitasking en een OS zonder multitasking is voor de leek de keuze wel heel snel gemaakt.

En ik vind eigenlijk persoonlijk ook dat we nu niet net moeten gaan doen alsof Palm expres nu nog PalmOS 5 gebruikt zonder multitasking voor hun high-end Palm apparaten, alsof dat een feature in plaats van een tekortkoming is. Als Cobalt niet was mislukt, hadden we allemaal met een PalmOS 6 *met* multitasking gezeten en dan was *dat* weer beter geweest.
Door MendriX
31-01-2007 14:10:07

@Gazpacho: Ik betwijfel of mensen voor WM gaan als er gezegd wordt 'die is multitasking', ik betwijfel zelfs of het ooit gezegd wordt. Maar misschien heb je gelijk. Denk eerder dat de naamsbekendheid en het bekende gevoel van "iedereen gebruikt het" de drijfveer voor een keuze zijn. Één van de redenen waarom Palm VEEL beter loopt in VS dan in NL.

@fransbr: Het lijkt me juist een ENORM voordeel als docs2go, mijn agenda en Blazer tegelijk actief konden zijn en ik snel kon switchen. Nu als ik bijv. van Blazer naar Yaps ga om ff een wachtwoord voor een site op te halen, dan sluit Blazer af en ondanks het reloaden uit de cache vind ik het onnodig tijdrovend. (En ja, als kopiëren van een DVD je hele systeem traag maakt, heb je op dat vlak weinig voordeel van je multitasking OS, maar gebruik dan TotalCommander en geef die belownormal prioriteit en je hebt nergens meer last van. Dat is meer slechte code van Windows en een te hoge prioriteit aan je kopiëeractie, dan dat het ergens anders een fout van is. Of als je het hebt over burnen/rippen van DVD's, dan speelt er iets anders, namelijk dat de applicatie een te hoge prioriteitsklasse bij Windows heeft aangevraagd.)
Door Gazpacho
31-01-2007 14:31:14

Gazpacho
Citaat:
@Gazpacho: Ik betwijfel of mensen voor WM gaan als er gezegd wordt 'die is multitasking', ik betwijfel zelfs of het ooit gezegd wordt.
Ik weet het bijna wel zeker. Zie alle populaire en minder populaire media over PalmOS vs. Windows Mobile, en dat pikken de verkopers van de Dixons natuurlijk wel op. Die kunnen alleen in termen van generalisaties praten als ze iets aan het verkopen zijn.

Daarnaast worden gadgetaankopen tegenwoordig ook gevoed door l77t-jongeren, die behalve een specs-lijstje waar ook multitasking op staat niet veel verder kijken.
Door fransbr
31-01-2007 15:19:08

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door MendriX Bekijk bericht
@fransbr: Het lijkt me juist een ENORM voordeel als docs2go, mijn agenda en Blazer tegelijk actief konden zijn en ik snel kon switchen. Nu als ik bijv. van Blazer naar Yaps ga om ff een wachtwoord voor een site op te halen, dan sluit Blazer af en ondanks het reloaden uit de cache vind ik het onnodig tijdrovend.
tja:
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fransbr
maar dat wisselen tussen Word-Excel-IE-Outlook schermen vind ik geen multitasking
maar als Blazer ondertussen een bestand van 2 MB kan downloaden zie ik wel een voordeel, maar om nu een OS multitasking te maken voor die ene keer dat dat voorkomt....
Citaat:
... maar gebruik dan TotalCommander en geef die belownormal prioriteit ...
Kijk en dat is dus nu net niet de bedoeling (ik gebruikte TC en na ca. 4 uur was hij klaar). Dat hoort het OS te regelen (zeg je zelf), anders heeft een multitasking OS helemaal geen zin!

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
En ik vind eigenlijk persoonlijk ook dat we nu niet net moeten gaan doen alsof Palm expres nu nog PalmOS 5 gebruikt ...
Mee eens, maar de hardwareontwikkelaars hebben blijkbaar een kosten-baten balans opgemaakt en geen reden gezien om Cobalt op hun hardware te gaan implementeren. Zelfs Palm niet, terwijl Cobalt allang "in productie" was.
Door Gazpacho
31-01-2007 16:27:57

Gazpacho
Citaat:
Mee eens, maar de hardwareontwikkelaars hebben blijkbaar een kosten-baten balans opgemaakt en geen reden gezien om Cobalt op hun hardware te gaan implementeren. Zelfs Palm niet, terwijl Cobalt allang "in productie" was.
Dat kwam omdat Cobalt destijds te hoge systeemeisen had voor de hardware. Het idee was goed, en Palm Inc. zat ook te snakken naar een next-gen besturingssysteem, maar blijkbaar was Cobalt niet precies wat ze zagen in een nieuw besturingssysteem.

Hoe Cobalt multitasking afhandelde is natuurlijk slechts een van de features waarop Cobalt beoordeeld werd. En dan nog: misschien zag Palmone dit gedeelte juist *wel* erg zitten, en een heleboel andere eigenschappen van Cobalt niet. Je weet niet hoe Palmone tot de conclusie is gekomen geen Cobalt te gebruiken.

Feit is dat met de diversiteit van de applicaties en de komst van 'connected' Palms multitasking nu gewoon nodig is op een handheld. Natuurlijk was het niet nuttig op een Palm Vx - SFCave spelen terwijl je een memo checkt? - maar de tijd staat niet stil, en 'het soort van multitaskting' van PalmOS 5 voldoet niet meer.

Als het een positieve feature zou zijn om geen multitasking te hebben, dan gaan we ook geen echte multitasking terugzien in de toekomstige ALP of PalmOS Linux. Dat lijkt onwaarschijnlijk. Daarom is het gewoon een gemis aan PalmOS 5 dat steeds vaker en belangrijker parten speelt.
Door jean-paul
31-01-2007 16:53:25

jean-paul
Voor mij zou multitasking vooral voordelen bieden bij connectiviteit, zoals Gaz ook al terloops opmerkt. Ik denk dan aan het automatisch op de achtergrond ophalen van mijn rss-feeds in QuickNews (gemiddeld 15 minuten), weersinformatie ophalen in 4Cast (ok, duurt maar 30 seconden), gelijk zetten van de klok met tijdserver, enzovoort. Denk verder ook aan zaken als het maken van volledige backups (2-3 minuten met Resco Backup).

QuickNews gebruik ik nu bijvoorbeeld maar 1x per dag, terwijl als dit proces op de achtergrond geregeld zou kunnen worden (zoals wel probleemloos bij Windows Mobile) ik bepaalde feedcategorieën veel vaker zou ophalen (nieuws bijvoorbeeld 1x per uur; dat staat immers niet stil). Maar omdat het ophalen van feeds in QuickNews nu een blokkade van 5-15 minuten betekent laat ik maar achterwege
Door Gazpacho
31-01-2007 16:57:37

Gazpacho
Ik denk ook dat connectiviteit reden nummer 1 is om robuuste multitasking te hebben nu. En eigenlijk om precies dezelfde voorbeelden als JP opnoemt. Ook ik haal met Quicknews 1x per dag feeds op en niet meer, omdat de Palm dan 2 minuten niet gebruik kan worden.

Citaat:
QuickNews (gemiddeld 15 minuten)
Mja, baas boven baas he

Wel hulde aan de maker van Chatteremail dat dit programma op de achtergrond mailtjes ontvangen en versturen kan afhandelen. Maar nogmaals: dit zou anno 2007 allang in het OS geregeld moeten zijn, en niet individueel door de programmeur.
Door jean-paul
31-01-2007 17:16:09

jean-paul
Vooral hulde dat Mark (de ontwikkelaar) het zo stabiel voor elkaar heeft gekregen. Ik wil niet weten welke hacks hij er voor heeft moeten bedenken
Door robvanvliet
31-01-2007 22:54:11

robvanvliet
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jean-paul Bekijk bericht
Vooral hulde dat Mark (de ontwikkelaar) het zo stabiel voor elkaar heeft gekregen. Ik wil niet weten welke hacks hij er voor heeft moeten bedenken
Een aardig voorbeeld hoe nadelig de "poor-mans-multitasking" is voor Chatter, en het op de achtergrond ophalen van e-mail, is dat chatter zelf de alarms van de calendar applicatie moet weghalen, omdat vrijwel alle background ("TSR") operaties stoppen als het alarmschermpje te voorschijn springt. Zo moet Chatter inderdaad vol zitten met hacks...

Rob
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android