Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Gerucht] Palm wil meer invloed op PalmOS?

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 13 november 2006


Volgens Jon Fortt van The Utility Belt probeert Palm meer invloed te krijgen over de toekomst van het PalmOS. Het is zelfs mogelijk dat ze in gesprek zijn met ACCESS om de broncode over te nemen.
Fortt kwam tot deze conclusie nadat hij een aantal uren had doorgebracht in het Palm-hoofdkantoor in Sunnyvale (zie foto). Hij sprak daar met Marlene Somsak (VP Corporate Communications), Jim Christensen en Jimmy Johnson (beide woordvoerders). Fortt ontdekte dat 80% van het technische personeel dat in dienst is van Palm, bestaat uit softwareontwikkelaars. Toch is de conclusie van Fortt wat snel getrokken, want in het gespreksfragment dat hierna volgt wordt PR-technisch handig om het antwoord heengedraaid:
Citaat:
Fortt: "Is there any chance that Access would just give Palm the source code?"
Christensen: "That's a good question to ask them."
Fortt: "I'm sure if anybody's asking them, you are."
Christensen: "Well, it's an interesting idea. So, I don't know how to answer that one, actually. We're going to continue to develop on it anyway".
Fortt: "If they were to give you the source code, would you take it?"
Somsak: "Probably, but I can't imagine... I mean, yeah. It's certainly a hypothetical."
Fortt: "It's a hypothetical, but have you asked for it?"
Somsak: "I'm sure there have been all sorts of discussions about ways to best take the Palm OS forward, but I don't think that we would be at liberty to say what was proposed or responded, or anything like that. But clearly, we introduced four new phones this year, two Palm OS, two Windows Mobile. We're committed to Palm OS. We want to see it go forward. ... We want to have control of our own destiny, and riding multiple horses is definitely a good way to stay in the race."
Het volledige artikel vind je hier: The Utility Belt.


bron

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Smaus
13-11-2006 12:09:38

Smaus
Dus de geruchten worden sterker. Palm Inc. wil weer zelf gaan werken aan een OS voor de hardware. Alleen snap ik dan niet zo goed waarom ze destijds die splitsing hebben bedacht...

Enfin, dit zegt ook nog helemaal niks, voorlopig veranderd er vrij weinig...
Door ghia
13-11-2006 17:51:57

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gonny Bekijk bericht
Volgens Jon Fortt van The Utility Belt probeert Palm meer invloed te krijgen over de toekomst van het PalmOS. Het is zelfs mogelijk dat ze in gesprek zijn met ACCESS om de broncode over te nemen.
Toen PalmOne de naam Palm van PalmSource kocht hebben ze ook de rechten op de benaming PalmOS gekocht. Dus is het maar logisch dat ze er ook iets mee doen. En daar werken ze samen met PalmSource/Access aan en er zijn ook onderhandelingen gaande over de overname van Garnet of het PalmOS. Dit is reeds bekend vanuit het jaarverslag:
Citaat:
Contemporaneously with the license agreement, we entered into a co-development agreement with PalmSource to develop a next-generation Palm OS for use in future Palm products. PalmSource did not timely meet certain of the milestones under the co-development agreement, relieving us of our obligation to make minimum royalty payments under the license agreement after calendar year 2006. We are presently in negotiations with PalmSource to expand our development and distribution rights to the current version of the Palm OS. If we are unable to successfully conclude these negotiations, it may adversely affect our ability to develop and distribute new products based on a next-generation version of the Palm OS. Regardless, we will continue to release new products based on the current version of the Palm OS.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gonny Bekijk bericht
Toch is de conclusie van Fortt wat snel getrokken, want in het gespreksfragment dat hierna volgt wordt PR-technisch handig om het antwoord heengedraaid:
Zolang de onderhandelingen niet kompleet zijn afgerond, zou het zeer onverstandig zijn hier al te veel persmededelingen over te doen.
Citaat:
But clearly, we introduced four new phones this year, two Palm OS, two Windows Mobile. We're committed to Palm OS. We want to see it go forward. ... We want to have control of our own destiny, and riding multiple horses is definitely a good way to stay in the race.
Dit wordt keer op keer bevestigd door Palm: wij houden vast aan het PalmOS en willen het uitbreiden en onze eigen koers varen.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus Bekijk bericht
Alleen snap ik dan niet zo goed waarom ze destijds die splitsing hebben bedacht...
Dat was om andere licentiehouders meer op gelijke voet te behandelen. Vergelijkbaar is Symbian en Nokia. Toen Sony nog PalmOS PDA's maakte, was dit een goed idee. Toen ze er plots mee ophielden niet meer.
Door Gazpacho
13-11-2006 18:26:38

Gazpacho
Citaat:
Toen Sony nog PalmOS PDA's maakte, was dit een goed idee. Toen ze er plots mee ophielden niet meer.
Er bestaat in de zakenwereld niet zoiets als "plots".

Als je je bedrijf gaat splitsen en je WEET dat wanneer de een na grootste afnemer van je produkten ermee op gaat houden, je bedrijf in diepe shit komt, dan moet je je inkomen contractueel vastleggen, *voordat* je aan je avontuur gaat beginnen.

Zeker omdat Sony Clie al jaaaaren bleef steken op 5-8% marktaandeel en nooit echt winstgevend was geweest, kun je als Palmsource niet net doen alsof je neus bloedt en je de terugtrekking niet zag aankomen, op het moment dat wel meer grote bedrijven ermee gingen kappen (bv Toshiba). Om maar van de groeibriljant Sony Ericsson te zwijgen, die Sony ook onder de vleugels had en waar gewoon veel meer potentie in zat en zit.
Door ghia
14-11-2006 00:46:25

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Als je je bedrijf gaat splitsen en je WEET dat wanneer de een na grootste afnemer van je produkten ermee op gaat houden, je bedrijf in diepe shit komt, dan moet je je inkomen contractueel vastleggen, *voordat* je aan je avontuur gaat beginnen.
Nee, je moet de zaken niet omdraaien: de splitsing van Palm in PalmOne en PalmSource (waarvan al sprake in de zomer van 2001) in oktober 2003 is er wel degelijk gekomen op vraag van oa. Sony. Ze waren ook voor 20% aandeelhouder in PalmSource. Sony heeft op 1 juni 2004 aangekondigd van geen PDA's meer te verkopen in de US en de EU. Een paar dagen eerder waren hierover al geruchten. In Japan is dan nog als laatste model de VZ90 uit gekomen en wat later in de lente van 2005 is Sony helemaal van het PalmOs afgestapt.
Door Gazpacho
14-11-2006 01:08:31

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Nee, je moet de zaken niet omdraaien
Wat wordt er omgedraaid dan?

Elke business is voor zijn eigen viabiliteit verantwoordelijk en het afschuiven op (het gebrek aan) klanten is not done. Op het moment van splitsen had Palmsource twee klanten van betekenis: Palmone en Sony. Palmone had eigenlijk bijna 99% zekerheid dat ze Palmsource nooit zouden laten vallen, alhoewel het wel een steek onder water was toen ze Cobalt niet zagen zitten en WM als next-gen operating system kozen. Sony zag er nog wel wat in, maar zeker hier was de partnership niet van staal en het wegvallen van Sony zou de doodschop voor Palmsource betekenen. Nog een ander risico van Sony is het feit dat het zo enorm groot is. Ook al geloofden ze bij de Clie afdeling in het PalmOS, er hoeft maar te gebeuren bij Sony HQ (+ later Sony Ericsson) en de afdeling kan opdoeken, zoals ook gebeurd was.

Palmsource gokte op 1 produkt en leunde met zijn hele hebben en houwen op 2 grote klanten - en een hele hoop, maar economisch niet relevante kleintjes - met het *idee* (in plaats van je goed voor te bereiden en alvast klanten te winnen en contracteren vóór de splitsing met als obligatie om daarna te gaan splitsen) om meer klanten te winnen. Te optimistisch gedacht.

De PalmOne/Palmsource case zal vast nog wel eens een historisch populaire case gaan worden bij bedrijfskunde studenten over de hele wereld.

Maargoed, Palm Inc. gaat PalmOS Garnet natuurlijk niet publiekelijk afschrijven, want dan keldert de verkoop gelijk naar beneden van de PalmOS Treo's. Ook gaan ze niet heel hard roepen dat ze een eigen OS aan het ontwikkelen zijn (vast wel, maar hou het geheim) of dat ze in het openbaar de liefde verklaren aan ALP, want ook dit zal negatieve effecten hebben op de huidige verkopen. Zie ook de overstap naar PalmOS5 of toen Windows Mobile 5 uitkwam. Dus wordt het minst slechte idee: zich in stilzwijgen hullen.
Door ghia
14-11-2006 02:26:10

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Wat wordt er omgedraaid dan?
Oorzaak en gevolg.
De splitsing was een goede zaak in het licht van die tijd en Sony was vragende partij. Was de splitsing er niet gekomen, hadden Sony en andere licentiehouders misschien in 2002 al afgehaakt.
Beweren dat Palm zo dom was van zich te splitsen, terwijl het zou weten dat de belangrijkste licentiehouder zou stoppen, is gewoon geschiedenisvervalsing.
Citaat:
Op het moment van splitsen had Palmsource twee klanten van betekenis: Palmone en Sony.
Je vergeet Handspring en SamSung.
Citaat:
Palmone had eigenlijk bijna 99% zekerheid dat ze Palmsource nooit zouden laten vallen,
En dat is nog steeds het geval.
Citaat:
alhoewel het wel een steek onder water was toen ze Cobalt niet zagen zitten en WM als next-gen operating system kozen.
Het WM werd pas ingehaald toen duidelijk werd welke problemen het verlies van Cobalt als PalmOS 6 betekende. Er moest een overbrugging (ook wat betreft inkomsten) komen voor de periode waarin het ontwikkelingswerk overnieuw werd gedaan. WM is zeker niet het next-gen OS voor Palm.
Citaat:
Palmsource gokte op 1 produkt en leunde met zijn hele hebben en houwen op 2 grote klanten - en een hele hoop, maar economisch niet relevante kleintjes - met het *idee* (in plaats van je goed voor te bereiden en alvast klanten te winnen en contracteren vóór de splitsing met als obligatie om daarna te gaan splitsen) om meer klanten te winnen. Te optimistisch gedacht.
De splitsing kwam er op vraag van de toen bestaande licentiehouders en dat was reden genoeg. Symbian is ook van Nokia afgesplitst en heeft nu maar twee grote klanten meer.
Citaat:
De PalmOne/Palmsource case zal vast nog wel eens een historisch populaire case gaan worden bij bedrijfskunde studenten over de hele wereld.
Achteraf bekeken is de splitsing nu oorzaak van een aantal problemen. Maar was de splitsing er niet geweest, hadden Sony en Handspring misschien al vroeger afgehaakt en hadden ze niet de impulsen voor vernieuwing in de PalmOS-wereld gebracht.
Door Smaus
14-11-2006 11:51:25

Smaus
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Het WM werd pas ingehaald toen duidelijk werd welke problemen het verlies van Cobalt als PalmOS 6 betekende. Er moest een overbrugging (ook wat betreft inkomsten) komen voor de periode waarin het ontwikkelingswerk overnieuw werd gedaan. WM is zeker niet het next-gen OS voor Palm.
Deze discussie wordt op dit moment al ergens anders gevoerd, dat gaan we dus niet nog een keertje hier doen he
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android