Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Nieuws] Smartphonevergelijking bij Crunchgear: PalmOS geeft aftrap

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 09 november 2006


De website Crunchgear is begonnen aan een vergelijking van smartphone-besturingssystemen. In de eerste aflevering gaan ze van start met het PalmOS. Het artikel beschrijft de ontstaansgeschiedenis, het huidige aanbod en de typerende eigenschappen.
Helaas is het artikel wel wat Amerikaans georienteerd, waardoor in de tabel met beschikbare toestellen de Treo 700p niet interessant voor ons is. In het artikel wordt de vergelijking tussen Palm- en Mac-gebruikers gemaakt, vooral omdat het de enige smartphone is met native ondersteuning voor het PalmOS. Wat ze hiermee bedoelen is dat het PalmOS net zoals MacOS X nogal miskend is bij de meerderheid. Daarnaast zijn Mac-gebruikers bij het PalmOS beter af, omdat er voor MacOS X eigen applicaties zijn ontwikkeld door Palm zelf (HotSync, Palm Desktop).
Verder kun je alle functies van Windows Mobile ook op een Treo terugvinden, plus dat het PalmOS geschikt is voor meer push e-mailoplossingen dan de BlackBerry. Verder noemt het artikel dat de gebruikersinterface eenvoudig is, terwijl je wel allerlei complexe taken kunt uitvoeren.
Kortom, een behoorlijk positieve bespreking. Ben benieuwd wat er de volgende keer over Symbian, Windows Mobile of BlackBerry wordt gezegd... In de reacties maakt iemand nog wel de (overigens terechte) opmerking dat twee minpunten niet zijn genoemd, namelijk het feit dat PalmOS niet in staat is tot multitasking en dat het besturingssysteem sinds PalmOS 5.4 niet verder is ontwikkeld, terwijl de concurrerende besturingssystemen wel verder gaan.





bron

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door gast
09-11-2006 12:34:16

waarom moet je verder gaan... als je er al bent
Door ghia
09-11-2006 12:48:39

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gonny Bekijk bericht
In de reacties maakt iemand nog wel de (overigens terechte) opmerking dat twee minpunten niet zijn genoemd, namelijk het feit dat PalmOS niet in staat is tot multitasking
Het PalmOS is wel in staat tot multitasking. MP3's worden in de achtergrond afgespeeld, VersaMail haalt zijn mail op, de telefoon wacht op een inkomend gesprek, ... Alleen voor de gebruiker zelf wordt het niet ondersteund, omdat er van uitgegaan wordt dat je meestal maar een ding tegelijk doet en dat de meeste dingen zo snel starten dat je geen nood hebt aan multitasking. Enkel de powerusers, wat maar een klein percentage is, zouden hier voordeel bijhebben en dan nog alleen bij bepaalde specifieke taken, zoals het bewerken van office dokumenten.
Citaat:
en dat het besturingssysteem sinds PalmOS 5.4 niet verder is ontwikkeld, terwijl de concurrerende besturingssystemen wel verder gaan.
Dat kan je ook van Windows XP zeggen, dat is er ook al meer dan drie jaar. Palm werkt wel degelijk aan een nieuwe versie voor het OS.
Door domo
09-11-2006 13:20:29

domo
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Het PalmOS is wel in staat tot multitasking. MP3's worden in de achtergrond afgespeeld, VersaMail haalt zijn mail op, de telefoon wacht op een inkomend gesprek
Ik zou mezelf niet als poweruser willen omschrijven, maar iets downloaden terwijl je even je agenda checkt en meteen (dus niet snel, maar meteen) weer terug kan springen zou fijn zijn. Dat geldt echt niet alleen voor een klein percentage denk ik.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Dat kan je ook van Windows XP zeggen, dat is er ook al meer dan drie jaar. Palm werkt wel degelijk aan een nieuwe versie voor het OS.
Die discussie is hier niet zo relevant. Al is het een feit dat PalmOS sinds 2002 geen grote update meer heeft gehad en het enige wat écht gedemonstreerd is eind 2003 is nooit gelanceerd. Microsoft heeft daarentegen tientallen betà's getoond en verspreid. Windows Vista is al jaren geleden aangekondigd en ligt over twee maanden in de winkel + de prijs is bekend. Dat is een groot verschil.

Maar goed, ontopic vanaf nu Ik ben wel benieuwd wat er over de rest geschreven gaat worden. Ik denk namelijk dat er wel een verschil zit in de doelgroep van de systemen, met name voor Symbian. De bijbehorende hardware (eigenlijk alleen nog maar Nokia's toch?) is heel anders qua uitgangspunt.
Door MendriX
09-11-2006 13:32:35

PalmOS kan niet multitasken, die kan alleen TSR-en (=Terminate but Stay Resident). Dan worden er via hooks op bepaalde moment stukken code aangeroepen van verschillende applicaties in je geheugen. Dat is geen multitasken. Multitasken is timeslices van de processor verdelen over meerdere applicaties die parallel kunnen functioneren. Een goed multitask OS is ook beschermd tegen één applicatie die de rest om zeep kan helpen. Bij een TSR of in mijn ogen niet-multi-task methoden, kan één applicatie bijv. per ongeluk of express besluiten om niet 'terug te keren' na een aanroep vanuit een hook en dan hangt je hele systeem.
Door digilb
09-11-2006 14:25:18

digilb
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Dat kan je ook van Windows XP zeggen, dat is er ook al meer dan drie jaar.

Off-topic
Twee weken geleden op Tweakers.net: Microsoft viert vijfde verjaardag Windows XP

Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android