Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Opinie] Te weinig vernieuwing onder handheldmakers

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 02 oktober 2006


De technologie gaat met sprongen vooruit, maar handheldfabrikanten laten kansen vallen: de ontwerpen zijn allemaal gelijk, de tft-schermen zijn al een paar jaar hetzelfde en apparaten met een paar gigabytes aan opslagruimte zijn er nauwelijks.
Een apparaat met 128 MB RAM, 128 MB flashgeheugen, een 200 tot 300 MHz processor, QVGA-scherm en toetsenbord. Over welk apparaat hebben we het? Moeilijk te zeggen, want bijna 75% van de huidige apparaten voldoet aan dit signalement, beweert Adama D. Brown op Brighthand. Adama beschikt zelf over een 11 maanden oude Dell Axim X51v en die kan nog steeds goed met z'n tijd mee: de processor is sneller, de hoeveelheid geheugen is groter en het scherm is beter dan de meeste andere apparaten op de markt.
De schuld ligt voor een deel bij de processorfabrikanten: Intel (nu Marvell) bracht alweer 2,5 jaar geleden de laatste vernieuwing van de XScale-processor uit en Texas Instruments blijft met hun ARM-processoren steken op 200 MHz, te weinig voor VoIP, video of andere leuke toepassingen. Maar de fabrikanten hebben ook zitten slapen: geheugenkaartjes zijn in die tijd flink in prijs gedaald, maar de fabrikanten stoppen niet meer dan 128 MB flashgeheugen in hun apparaten. Nieuwe OLED-schermen vinden geen toepassing, geen enkele fabrikant durft zich te wagen aan een innovatief design... Het gebrek aan enthousiasme wordt meestal geweten aan het feit dat de handheldmarkt ten onder gaat, maar het geldt evenzeer voor smartphonemakers.
Het volledige artikel vind je hier.


bron

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Athropos
02-10-2006 15:24:25

Athropos
Dit komt doordat meer mogelijkheden ook meer stroom vragen van de pda.
En daar zijn nu juist geen nieuwe ontwikkelijkingen verschenen.
De accu kan in het max geval een dag mee met normaal gebruik.
Dus is het weinig zinvol om extra toepassingen/snelheid te ontwikkelen als het het gebruik van de pda te beperkt maar om functioneel te zijn.
De Pda moet toch voor de meeste (power)users mobiel zijn.

Mijn treo gaat 8 tot 10 uur mee.
Bij langer gebruik is het dus zinvol om een oplader (usbkabel/lader) mee te nemen.
Maar de meeste gebruikers zien dat als een minpunt. (staat niet echt vlot om bij een klant om een stroompunt of usbaansluiting te vragen, laat staan voor de gemid. huis-tuin gebruiker)

Het wordt dus tijd om de accuproblemen van de pda aan te pakken.

Tot dan vrees ik voor niet veel nieuwe ontwikkelingen.

Peter
Door fransbr
02-10-2006 15:48:14

fransbr
Je kunt de vraag natuurlijk omdraaien: Wat verwacht je van een nieuwe innovatieve PDA/Smartphone? Uiteraard een scherm volgens de nieuwste technieken (onbreekbaar), min. 800 MHz, min. 4GB flash, Ir, BT, WiFi, 5.000 mAh accu, MP3, DivX, VoIP, Internet explorer, Edge/UMTS, 640x480 scherm, maar dan wel leesbaar maar ook weer niet zo groot.

En dat alles in een apparaatje van max. 10x4x0.6 cm.

En daat gaat dus (nog) niet: een paar dingen wel (4GB Flash, MP3, DivX etc.), maar hogere snelheden, Wifi enzo vragen meer stroom, dus accu's worden dikker. Mij verbaast het niets dat er nog geen nieuwe generatie PDA's is.
Tenslotte gaat het op PC-vlak ook niet meer zo hard: hier en daar wat hogere snelheden, meer geheugen en dual-core processoren is het nieuwste van het nieuwste, maar een PC hoeft niet direct te letten op stroomverbruik.
Door rudyheidenis
02-10-2006 15:59:55

rudyheidenis
Voor dat stroomgebruik zou je kunnen denken aan tussenoplossingen zoals ooit de PowerToGo van Palm. Op dat gebied zie je ook weinig echt handige innovaties. Ik denk niet dat het gebrek aan accu's die krachtig genoeg zijn de enige (of zelfs voornaamste) reden is voor de huidige stagnatie in ontwikkeling.
Door Ce
02-10-2006 16:37:45

Ce
Dat vind ik toch een beetje de omgekeerde wereld. Doe niets aan innovatie, gebruik jarenlang dezelfde modellen en specificaties.....en verbaas je er volvolgens over dat er steeds minder belangstelling voor jou product is. Zelfs de gemiddelde shampoo fabrikant weet dat je zo af en toe tenminste iets aan het uiterlijk van de fles moet doen om de aandacht van de consument er bij te houden...maar ja...de pda\smartphone branche vindt klaarblijkelijk dat dit soort economische principes niet voor hen bedacht zijn.
Door metck
02-10-2006 17:13:06

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ce
de pda\smartphone branche vindt klaarblijkelijk dat dit soort economische principes niet voor hen bedacht zijn.
Ze worden in hun mogelijkheden toch beperkt door technische onmogelijkheden, als een ander soort scherm (wellicht oprolbaar), betere batterijen (brandstofcel?) et cetera. Je kunt natuurlijk best een 12" scherm op een pda zetten, maar dan heb je een laptop.
Shampoofabrikanten donderen gewoon het een of ander plantenextract in hun product, verzinnen een nieuw etiketje en adverteren in BeauMonde, Linda en Libelle. Voila, een nieuw shampootje.
Door domo
02-10-2006 18:26:49

domo
Volgens mij gaan ontwikkelingen niet alleen maar over meer, meer, meer. Ik geloof dat die nieuwe OLED schermen juist minder stroom verbruiken, wat ze juist ideal zou maken.

Maar meestal, als je ergens met je volle verstand niet bij kunt, is er een economische reden voor Het zal wel te duur zijn als niemand anders het ook doet. Of dit is toch winstgevender dan innoveren. Probleem is nu dus dat een innovatieve nieuweling binnen afzienbare tijd al je marktaandeel af kan pakken, voordat je een antwoord hebt kunnen formuleren.
Door fransbr
02-10-2006 19:37:52

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door domo
Probleem is nu dus dat een innovatieve nieuweling binnen afzienbare tijd al je marktaandeel af kan pakken, voordat je een antwoord hebt kunnen formuleren.
Dat heb ik op school anders geleerd.

Innovatie betekent: zeer hoge ontwikkelingskosten die betaald moeten worden door een duur produkt (met kinderziektes). De concurrent kopieert en brengt dus een veel goedkoper en beter produkt op de markt.

Hoewel dit niet altijd opgaat (iPod, Senseo), kan ik me voorstellen dat de rek er een beetje uit is en dat men niet meer durft te innoveren.
Door ghia
03-10-2006 00:40:55

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fransbr
Hoewel dit niet altijd opgaat (iPod, Senseo), kan ik me voorstellen dat de rek er een beetje uit is en dat men niet meer durft te innoveren.
Een andere kijk hierop is dat men niet veel meer kan innoveren. Dit doordat heel wat (minimale) 'uitvindingen' gepatenteerd of op een of andere manier beschermd ziijn. Iedere nieuwe innovatie komt meestal in het vaarwater van een hele reeks bestaande, waarvoor dan weer een hoop licenties betaald moeten worden, zodat de marges op het produkt moeten verdeeld worden. Zelfs op produkten die alleen maar 'standaarden' gebruiken.
Zo is Palm 'lid' van een twintigtal organisaties, waar jaarlijks en/of per eenheid een bedrag wordt afgedragen om van de technologie en/of merken gebruik te mogen maken. Het houdt niet op bij het OS (PalmSource of MS).
Door Pasulu
03-10-2006 09:00:33

Kan iemand me vertellen waarom de PDA-makers niet een oplossing bedenken met losse batterijen? En dan bedoel ik niet penlights, maar het soort batterij dat je ook vindt in/aan de Nokia telefoons (heb zelf een 6310i). Kwestie van opklikken van een platte batterij die geïntegreerd lijkt in de PDA, en een reserve exemplaar in de tas, en nog een thuis in de oplader voor de volgende dag. Dat zou toch voldoende spanning moeten leveren om veeleisende applicaties te kunnen voeden?
Door metck
03-10-2006 09:49:23

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Pasulu
Kan iemand me vertellen waarom de PDA-makers niet een oplossing bedenken met losse batterijen?
Voor de Treo bestaat een dergelijke oplossing al.
Door Underdog
07-10-2006 13:44:47

Underdog
Ik ben het helemaal met Gonny eens, upgrades van Treo 270 naar Treo 600 naar treo 650 stelden nog wat voor. Tungsten T -> T3 -> T5 stelden wat voor.

Maar de afgelopen tijd gebeurt er niets meer extra. Als je kijkt wat voor ontwikkeling de mobiele telefoonie in die tijd heeft meegemaakt dan schrik je wel.

Na de introductie van de Lifedrive is er niets spectaculairs meer gebeurt. Vroegah hadden we nog Sony, die ons om de oren sloeg met spectaculaire devices (NZ90, TH55, UX50). Aan deze innovatie konden destijds de PPCs niet eens tegen opboxen.
Door ghia
07-10-2006 14:24:17

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Underdog
Ik ben het helemaal met Gonny eens, upgrades van Treo 270 naar Treo 600 naar treo 650 stelden nog wat voor. Tungsten T -> T3 -> T5 stelden wat voor.
Maar ook de stap 650 -> 700 en 750 mag er best wezen. Het is wel met WM, maar ik verwacht op termijn ook nog een PalmOS-versie.
Citaat:
Maar de afgelopen tijd gebeurt er niets meer extra. Als je kijkt wat voor ontwikkeling de mobiele telefoonie in die tijd heeft meegemaakt dan schrik je wel.
Het artikel van Gonny gaat er juist over dat de mobiele telefonie markt in haar geheel (en niet alleen Palm) tot stilstand lijkt te komen. Een artikel in Yahoo News: "Tech Gadgets Banned in the USA" berichtte onlangs nog dat heel Amerika op de wereld lijkt achter te lopen en zocht naar de redenen daar van.
Citaat:
Na de introductie van de Lifedrive is er niets spectaculairs meer gebeurt.
Vooruitgang gaat meestal met sprongetjes. Een jaar lijkt er niets te gebeuren, de volgende maanden laat iedereen allerlei op de wereld los. Wat Palm betreft denk ik dat 2007 nog een bijzonder opwindend jaar wordt. Aan de andere kant wordt het steeds moeilijker om mensen nog met mobiele technologie te verbazen. Het HighTech is er een beetje van af en het is een alledaags gebruiksvoorwerp geworden. Je krijgt nu eenmaal de wereld niet meer op zijn kop voor het allernieuwste keukenmesje.
Citaat:
Vroegah hadden we nog Sony, die ons om de oren sloeg met spectaculaire devices (NZ90, TH55, UX50). Aan deze innovatie konden destijds de PPCs niet eens tegen opboxen.
Maar Sony zelf heeft het ook niet kunnen bolwerken.
En om Palm nu een dergelijk einde met een korte maar hevige opflakkering van innovatiediaree toe te wensen, gaat voor mij te ver. Nee, laten ze het dan maar liever wat rustig aan doen en ons nog jarenlang Palmplezier bezorgen!
Door Underdog
07-10-2006 16:06:06

Underdog
Citaat:
Het artikel van Gonny gaat er juist over dat de mobiele telefonie markt in haar geheel (en niet alleen Palm) tot stilstand lijkt te komen.
Gonny heeft het toch echt over handhelds en niet over mobiele telefoons. Mobiele telefonie innoveert nog hard. Nokia met telefoon met 4gig intern geheugen, UMTS technologie, steeds platter, dunner en lichter. Misschien niet meer zo booming als de jaren hiervoor, maar er is nog significante vooruitgang op te merken. Als je de Treo650 met de 680 vergelijkt zie ik echt weinig nieuws.

Citaat:
innovatiediaree
Leuk woord, maar grote onzin, goede devices maken zoals Sony, die ver hun tijd voor waren is een sterkte, geen zwakte. Dat ze in 1 en hetzelfde bedrijf liepen te concurreren (SonyEriccson) was meer een probleem mijns inziens.

Stilstand is achteruitgang en dat geldt op dit moment heeeeel erg voor Palm. Zowel qua specs, features, als vorm factor zijn ze compleet niet innoverend. Ook de andere PDA fabrikanten gaat niet meer hard vooruit, maar ze bieden nog wel dingen aan waar palm zich niet aan durft te branden (GPS, een betere camera en WLan op smartphone bijvoorbeeld).
Door gast
07-10-2006 16:51:47

Je ziet helaas ook steeds meer dat de palm devices naar de achtergrond worden geschoven door de markt. Waar je eerst nog makkelijk een palm kon kopen "gewoon" in de stad (dixons bijvoorbeeld), ben je nu steeds meer aangewezen op webwinkels.
Ook daar zie je dezelfde verschuiving. Ik was net even op pdashop.nl en daar was geen enkel palm device te zien op de welkomst pagina.

Persoonlijk ben ik bang dat als Palm niet snel een nieuw en innovatief apparaat op de markt brengt we het einde zien komen zoals we dat ook met betamax zagen. Beter maar helaas
Door Underdog
07-10-2006 17:50:51

Underdog
Ik denk dat dat opzich nog wel meevalt, zeker de WM smartphones gaan wel aanslaan, zeker in de grootste markt, de VS. Palm is in Europa gewoon een kleinere speler in tegenstelling tot in de VS.
Door domo
07-10-2006 17:58:35

domo
Stilstand is achteruitgang. Dat leek me wel een treffende term hier. Maarja, de Treo verkoopt momenteel nog goed, dus ik kan me er iets bij voorstellen dat ze momenteel niet teveel kruit willen verspillen. Mochten de verkopen inzakken kunnen ze altijd nog 'gelijkkomen' met de concurrentie.

Overigens vind ik dingen als geheugen toevoegen of UMTS ipv GPRS/EDGE niet echt schokkend. Het verandert het gebruik van het product niet zoveel. Met geheugenkaartjes kan hetzelfde bereikt worden en UMTS is doodgeboren. Duur en te traag voor het geld. De opvolger, HSPDA, staat inmiddels alweer klaar om uitgerold te worden.

Toch, over het algemeen, snap ik de gehele 'stilstand' qua handheld innovatie niet helemaal. Ik kan nou niet zeggen dat de huidige producten perfect en uitontwikkeld zijn. Tenminste, ik kan nog wel richtingen bedenken en dat zouden Palm e.d. dus ook moeten kunnen.
Door metck
09-10-2006 00:24:12

metck
Voor ons, high tech liefhebbers (en misschien wel nerds of geeks ), lijkt de innovatie misschien inderdaad wel even stil te staan. Maar voor de grote groep die de uitgave van nieuwe modellen niet zo nauwkeurig bijhoudt, gaat technologische innovatie nog steeds bijzonder snel. De Treo, Domo zei het ook al, verkoopt nog steeds goed, mede omdat mensen het zien als een nieuw, innovatief ding waarmee je kunt emailen op straat en zo.
Door RobB
09-10-2006 08:53:07

RobB
Zou jij je ook niet bekocht voelen als een fabrikant elk half jaar weer met een nieuw apparaat komt wat nog meer en nog beter kan en nog goedkoper is dan de vorige?
Door fransbr
09-10-2006 10:02:12

fransbr
In de PC wereld heeft Internet (lees: ADSL) een enorme impact gehad.
Als in de PDA wereld WiFi gemeengoed wordt en WiFi (gratis) landelijke dekking krijgt zal de PDA wereld weer opbloeien en zal dat gezien worden als zeer innovatief. In ons dichtbevolkte landje zou 100% (nou ok: >80%) dekking toch mogelijk moeten zijn?
Door metck
09-10-2006 10:09:44

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RobB
Zou jij je ook niet bekocht voelen als een fabrikant elk half jaar weer met een nieuw apparaat komt wat nog meer en nog beter kan en nog goedkoper is dan de vorige?
Ik niet, maar mijn vader, a-technische vriendin en onze buurvrouw misschien wel.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android