Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

ghia

ghia

ghia is sinds juni 2004 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 28 nieuwtjes geschreven.

ghia gebruikt in het dagelijks leven een Palm Tungsten|W.

Bekijk alle nieuwtjes van ghia

[Nieuws] ACCESS/PalmSource als enige met demo op LinuxWorld

 

Door: ghia


Publicatiedatum: 23 augustus 2006


PalmSource en moederbedrijf ACCESS waren opvallend aanwezig op LinuxWorld vorige week in San Francisco. In tegenstelling tot de concurrentie had PalmSource een demo op een écht werkend mobieltje. Anderen lieten alleen referentiemodellen zien.
Terwijl andere mobiele Linux-bedrijven zoals TrollTech en a la Mobile aankondigen hadden omtrent een referentiemobieltje voor ontwikkelaars of een nieuw Linux-platform, was PalmSource de enige die hun nieuwe OS konden demonstreren op echte mobieltjes.
David Beers doet verslag op PalmInfoCenter van zijn bezoek aan de Linuxbeurs in San Francisco:
Citaat:
Ze waren ook de enige die ontwikkelaars een volledige dag met workshops aanboden, waarin 'native' toepassingen konden worden gebouwd en gedebugged voor het ALP. Deze drie PalmSource Developers Days, werden druk bijgewoond, zodat mensen tijdens de presentaties soms moesten blijven staan. Ook de beursstand kende grote toeloop bij de demonstratietelefoons, bij het reference center, waar iedereen zijn toepassingen in de Ghost-emulator kon testen op compatibiliteit en bij de demo's van de softwareontwikkelingsgereedschappen voor het ALP.

ALP is nog steeds in ontwikkeling en de verschillen met zes maand geleden zijn groot. Maar PalmSource zei dat ze op schema zaten om tegen het einde van het jaar uit te leveren aan ontwikkelaars.
De launcher is uitgerust met thema's en toont alle toepassingen naast elkaar, zowel de GTK, MAX alsook de toepassingen onder PalmOS Garnet! (voorheen was er alleen sprake van 68K). MAX is "Mobile Application eXperience" en bevat de uitbreidingen op GTK (Gnome ToolKit), die het oorspronkelijke PalmOS-gevoel mogelijk maken, als ook enkele nieuwe toevoegingen speciaal voor smartphones. Programmaontwikkeling gebeurt onder Eclipse. De PIM-toepassingen waren al te zien in hun MAX-uitvoering. HotSync is herschreven om in overeenstemming te zijn met de OMA-standaarden en compatibel met het synchroniseren en backuppen via WiFi en WAN op het internet.
Een andere nieuwigheid voor de launcher is dat deze gebaseerd is op SVG, waardoor allerlei grafische effecten mogelijk zijn en het heel makkelijk is om te schalen naar andere displayresoluties. (SVG is Scalable Vector Graphics en is een op XML gebaseerde standaard voor het beschrijven van grafische elementen op een scherm, zowel voor meetkundige figuren als tekst.)
De themainstellingen zullen waarschijnlijk door de mobiele operators gebruikt worden om de mobieltjes het eigen merkuitzicht te geven. Voor een PalmOS-toepassing start is een sekonde het PalmOS-logo (bekend van het resetscherm) te zien. ALP kan ook goed overweg met telefoons met een QVGA (320 x 240), of zonder aanraakscherm. Op QVGA schermen worden de toepassingen in het grootst mogelijke vierkant voorgesteld. Graffiti, toch wel een essentieel onderdeel, was niet in demo.
Multitasking is de belangrijkste vernieuwing, maar anders dan bij WM of Symbian gebruikelijk is, zal de standaardwerking zijn dat de vorige toepassing afgesloten wordt , net als nu bij het huidige PalmOs het geval is. Het is aan de softwareontwikkelaars om in hun programma (zoals MP3-spelers) aan te geven dat het in de achtergrond moet blijven draaien. Achtergrondprogramma's kunnen een icoon hebben op de taakbalk, die dan een popupvenster kunnen openen, om bediening mogelijk te maken (bijv. volumeinstelling of volgend liedje), zonder de huidige taak af te breken. ACCESS' NetFront browser zag er goed uit en had ook de nieuwigheid dat de bookmarks vergezeld waren van een 'thumbnail' (verkleind plaatje) van de bezochte website.
In het algemeen was ik onder de indruk van de vooruitgang die ALP had gemaakt en het in levende lijve te zien. Er blijven nog heel wat vragen: Hoe gaat het er tegen het einde van het jaar uitzien? En vooral: gaan we ALP zien op toekomstige Palm-toestellen? Zoals gebruikelijk beantwoordde PalmSource-woordvoerders dit met: "unable to comment on the plans of our licensees." Maar bij mij bleef de gedachte hangen dat ALP, tenminste zoals het er in dit ontwikkelingsstadium uitziet, inderdaad heel sterk lijkt op de opvolger van het PalmOS en eerlijk gezegd, meer dan ik voor mogelijk hield. Wat ook de uitkomst zij van de onderhandelingen en besprekingen die gaande zijn tussen Palm en ACCESS, lijkt het mij dat Palm moeilijk beter kan doen dan ALP (misschien in aangepaste versie) te benoemen als officiële opvolger van PalmOS.

bron

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Om een reactie te plaatsen moet je geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android