Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Tip] Bouw zelf een Power-To-Go

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 17 augustus 2006


Gelijktijdig met de Tungsten C werd de Power To Go uitgebracht, een externe batterij voor een langere gebruiksduur. Deze is alleen geschikt voor apparaten met Universal Connector. Een Spanjaard besloot zelf een universeel alternatief te knutselen.
De Power To Go is een platte batterij, die je achterop de pda klikt. De Palm wordt er wel iets dikker van, maar daar staat tegenover dat de gebruiksduur ongeveer wordt verdubbeld. Helaas bracht Palm dit accessoire alleen uit voor modellen met Universal Connector. Nieuwere modellen zoals de Tungsten T|X en Treo 650 passen niet. Een Spanjaard met de naam Juan Carlos Martin besloot daarom zelf een universele Power To Go te maken, die voor elke Palm geschikt is. Hij publiceerde zijn bevindingen op de website Palmaniac.com. Er zijn wel vergelijkbare apparaten, maar die zijn minder compleet, werken met moeilijk verkrijgbare batterijen of zijn alleen te koop in de VS. De verzendkosten zijn dan duurder dan het apparaat zelf.
De zelfgebouwde Power To Go is minder draagbaar dan het model van Palm zelf, maar het kan helemaal worden gemaakt van materiaal dat gemakkelijk in Spanje (en Nederland) te koop is. Naast een metalen behuizing heb je batterijen, een aantal LED's, schakelknopjes, een weerstand, lijm, een oude usb-kabel en een oprolbare synchronisatiekabel nodig. Gebruik eventueel Babelfish om de webpagina van Spaans naar Engels te vertalen.


bron

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door ghia
17-08-2006 20:24:43

ghia
Ik denk dat deze oplossing iets te simpel is en raad iedereen af het op deze manier te doen.

Normaal wordt de Palm gevoed van uit zijn adapter welke een gestabiliseerde en konstante spanning van 5 Volt levert.
De spanning van batterijen verloopt met het ladingsniveau en terwijl de nominale spanning 1,2 Volt bedraagt voor NiMH, gaat dit in werkelijkheid tijdens het stroom leveren van 1,37 Volt naar 1,05 Volt. Hieruit volgt dat de nominale spanning geleverd door het batterijpak van 4,8 Volt varieert van 5,48 naar 4,2 Volt.
Ik denk dat de tolerantie op deze spanning te hoog is en buiten de specifikaties van Palm vallen.

En volgens deze thread zit er zelfs verschil in de uitgangsspanning van de adapters bedoeld voor de Treo 650 (5 Volt) en de T|E2 (5,2 Volt).

De batterij van mijn Palm geeft volgens CetusGPS een spanning aan van 3,62 tot 4,00 Volt aan (ontladen - geladen). Als het batterijpak al enigzins ontladen is zal het nog moeilijk de interne batterij kunnen bijladen.

Het meest, gevaarlijke vind ik nog de suggestie om eventueel alkaline batterijen te gebruiken. Deze hebben een nominale spanning van 1,5 Volt maar nieuwe batterijen hebben een spanning tot 1,7 volt. Hierdoor wordt de Palm gevoed met 6,8 Volt. Ik ken niet de details van het laadcircuit in de Palm, maar dit lijkt mij een goede manier om het te laten doorbranden.

De bedreven elektronikaknutselaars raad ik aan op zijn minst een DC/DC konvertor in te bouwen zodat een konstante spanning van 5 Volt gegarandeerd is. De konvertor moet geschikt zijn voor genoemde ingangsspanningen en het leveren van 1 Ampere.

Wanneer je reeds over een lader beschikt voor in de auto, kan je beter deze met 8 oplaadbare batterijen gebruiken.
Voordeel is dat je gebruik maakt van het stabilisatiecircuit van je sigarenaanstekerplug. Nadeel is wel dat door de hogere spanning heel wat energie verloren gaat en het geheel niet zo efficient is.
Maar ik gebruik het nu al jaren met mijn Tungsten|W naar volle tevredenheid tijdens wandelingen.
Op de middag is het voor ons beiden etenstijd en wordt het inwendige versterkt!
Door MendriX
18-08-2006 08:02:41

Die 5.5 volt zal geen kwaad kunnen, want dat is maar 10% hoger dan waarvoor het bedoeld is en dat is een minimale verhoging. Die 6.8 lijkt me inderdaad aan de hoge kant. Wat je zou kunnen doen is nog een batterij toevoegen en er een 7805 achter zetten, een van de door jouw gesuggereerde DC/DC convertors.
Door ghia
18-08-2006 12:17:15

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door MendriX
Die 5.5 volt zal geen kwaad kunnen, want dat is maar 10% hoger dan waarvoor het bedoeld is en dat is een minimale verhoging.
Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Het laadcircuit zit tussen de batterij en de ingangsspanning. Neem nu 3 Volt voor de batterij, dan vormt die 0,5 Volt een toename van 25% voor de spanning over het laadcircuit.
Iedereen is natuurlijk vrij om zelf zijn inschattingen te maken of zijn Palm aan experimenten bloot te stellen, maar verwacht van mij achteraf geen medelijden of dat ik mijn lach moet kunnen inhouden.
Citaat:
Die 6.8 lijkt me inderdaad aan de hoge kant. Wat je zou kunnen doen is nog een batterij toevoegen en er een 7805 achter zetten,
Maak er maar twee batterijen van, want de 7805 heeft minimum 7 Volt nodig aan de ingang. Zo kan je de batterijen uitputten tot 1,17 Volt.
Citaat:
een van de door jouw gesuggereerde DC/DC convertors.
Ik bedoelde eigenlijk meer iets van dit type.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android