Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Nieuws] Handsfree bellen veel te gevaarlijk, zegt SWOV

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 09 augustus 2006


Om verkeersongevallen te voorkomen mag je tegenwoordig alleen handsfree bellen. Maar volgens een onderzoek van de SWOV is dat nog steeds veel te gevaarlijk. Door bellen helemaal af te schaffen kunnen we jaarlijks 600 ongevallen voorkomen.
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) schrijft in haar kwartaaluitgave dat automobilisten zich meer bewust moeten zijn van de gevaren van mobiel bellen. Uit buitenlands onderzoek blijkt namelijk dat automobilisten die een telefoongesprek voeren viermaal zoveel kans hebben om betrokken te raken bij een ongeval.
Een ander onderzoek heeft becijferd dat we drie tot acht procent van de tijd dat we op de weg zitten, bezig zijn met bellen. Omgerekend naar de Nederlandse situatie zou dat betekenen dat we 600 verkeersongevallen kunnen voorkomen door het bellen in de auto helemaal te verbieden. Sterker nog: volgens de SWOV zou er ook eens onderzoek naar druk telefonerende fietsers en voetgangers moeten worden gedaan. Net als bij automobilisten denken ze dat de aandacht van deze verkeersdeelnemers ook wordt afgeleid door telefoongesprekken.


bron

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door RobB
09-08-2006 08:37:34

RobB
Dit zeg ik al jaren en daar heb ik geen onderzoek voor nodig gehad. Je merkt het toch zelf ook: je gaat langzamer rijden en als je achteraf gevraagd wordt wat je allemaal gezien hebt weet je dat niet.

Zelf beweer ik dan ook dat handsfree bellen juist gevaarlijker is dan met de telefoon in de hand. Bij de laatste zien de overige automobilisten nl dat je aan het bellen bent en dus wat minder alert bent. Misschien een groen lampje boven op de auto om aan te geven dat iemand aan het bellen is

Helemaal verbieden gaat uit commercieel oogpunt niet, KPN en Vodafoon hebben net iets meer invloed dan de minister.
Door GJHartog
09-08-2006 08:54:07

GJHartog
Mwa. dat beland je weer in de eeuwige discussie... Ben ik - handsfree bellend - gevaarlijker als iemand die een sigaret opsteekt achter het stuur? Of gevaarlijker dan iemand die de krant leest (ik zie het genoeg) of zich zit te scheren / op te maken? Nee dus.

Waar het (naar mijn idee) om gaat, is dat je er van bewust moet zijn dat je aan het áutorijden bent, en dat de rest bijzaak is. Ik bel heel wat meer dan 8% van mijn autotijd, en al die tijd handsfree. Ik rij na op tijdens een gesprek niet langzamer, en als het een 'zwaar' gesprek is, dan zoek ik een parkeerplaats op om het af te ronden.

't is in mijn ogen weer het zoveelste nutteloze onderzoek...
Door RobB
09-08-2006 09:01:50

RobB
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog
't is in mijn ogen weer het zoveelste nutteloze onderzoek...
Ze zouden eens moeten onderzoeken hoeveel nuttige/zinvolle onderzoeken er zijn
Door metck
09-08-2006 09:35:36

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog
Waar het (naar mijn idee) om gaat, is dat je er van bewust moet zijn dat je aan het áutorijden bent, en dat de rest bijzaak is. Ik bel heel wat meer dan 8% van mijn autotijd, en al die tijd handsfree. Ik rij na op tijdens een gesprek niet langzamer, en als het een 'zwaar' gesprek is, dan zoek ik een parkeerplaats op om het af te ronden.
Maar heeft iedereen dat besef wel? Dat zou men eens moeten onderzoeken
Door ghia
09-08-2006 09:37:52

ghia
Deze zaken zijn al langer bekend. Het is zelfs zo dat iemand die belt slechter rijdt dan iemand die dronken is (met 0,8 pro mille in zijn bloed). Dit is het gevolg van de 'spare capacity theory', welke ook door andere onderzoeken is bevestigd.
Citaat:
Spare capacity theorie

Dat handsfree bellen ook niet veilig is, is onlangs bevestigd door de resultaten van een Brits onderzoek. Hierbij bleek dat iemand die handsfree belt een langere remweg nodig heeft dan iemand die 0,8 promille alcohol in zijn bloed heeft. Rijden en bellen zorgt namelijk voor een overbelasting voor de hersenen, wat gevolgen heeft voor het reactievermogen. Volgens deze ‘spare capacity theorie’ (gedeelde capaciteitstheorie), die is gebaseerd op het feit dat hersenen slechts enkele taken tegelijk kunnen uitvoeren, kan rijden en tegelijkertijd luisteren naar de radio overigens nog net. Maar rijden en bellen zorgt voor een overbelasting voor de hersenen, wat gevolgen heeft voor het reactievermogen. Onderzoek Verkeersveiligheid schat overigens dat er jaarlijks enkele tientallen doden en bijna driehonderd gewonden vallen door het gebruik van de mobiele telefoon.
Enige voordeel van bellen is dat men, nadat men de telefoon neerlegt, zijn rijkapaciteiten terugkrijgt. Van het ene moment op het andere nuchter worden kan niet.

Eigenlijk is het verwonderlijk dat handsfree bellen toegelaten is, terwijl het maar een marginale verbetering is ten opzichte van bellen met de telefoon in de hand.
Door HediX
09-08-2006 23:03:14

HediX
Goh, zullen we dan ook verbieden dat mensen met meer dan 1 in een auto gaan zitten? Weet je wat voor een invloed die ruzie-ende kinderen op de achterbank hebben....heb ik nooit een onderzoek van gelezen, maar ik kan het me zo voorstellen.

En wat te zeggen van de echtgenote die voor de zoveelste keer een verkeerde aanwijzing heeft gegeven waardoor je weer verkeerd rijdt? Ook dit kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen, maar volgens mij is dit redelijk herkenbaar.

Of de ruzie van vanochtend over de niet afgewassen kopjes die nog eens dunnetjes over gedaan wordt (of juist het goedmakertje vanwege diezelfde ruzie )?

En aangezien er inderdaad ook door 1 persoon in de auto heel wat afleidende activiteiten kunnen worden ontplooid..... heb ik inmiddels DE manier gevonden om geen auto ongelukken meer te hebben:

We verbieden gewoon de auto!!!! Zijn we van al het gez... in een keer af!!!

Of heet dat het kind met het badwater weggooien ?
Door GJHartog
10-08-2006 08:15:06

GJHartog
Citaat:
We verbieden gewoon de auto!!!! Zijn we van al het gez... in een keer af!!!


Dat zal nooit gebeuren, stel je voor wat de Nederlandse staat aan accijnzen misloopt, of (nog erger, stel je voor!) dat Koo$ Sp€€ zijn boete inkomsten misloopt. (is dit er trouwens niet eentje van...)
Door HediX
10-08-2006 08:59:40

HediX
Citaat:
Dat zal nooit gebeuren
Denk je???
Door ghia
21-08-2006 00:36:08

ghia
Ook een studie aan de University of Utah (VS) bevestigt het probleem. Telefoneren (ook handsfree) neemt 50% van je hersenkapaciteit weg die je nodig hebt om je wagen te besturen en op het verkeer te letten, waardoor je kans op een ongeval vier maal groter wordt.
De onderzoeker merkt ook op, dat bellen door bestuurders nog maar in een half dozijn staten is verboden.
Door koekiemonster
24-08-2006 20:42:38

koekiemonster
(Handsfree) bellen is potentieel gevaarlijk ja. Maar zoals al gezegd zijn er meer dingen in de auto die afleiden; een andere radiozender opzoeken, een diepgaand gesprek met een of meerdere passagiers, het bestuderen van aanwijzingen van een navigatiesysteem. Je kunt eindeloos dingen blijven noemen.
Persoonlijk vind ik handsfree bellen niet echt problemen geven, tenzij het verkeer echt druk is. Dan is bellen terwijl je rijdt niet echt meer aan te bevelen en is het beter een parkeerplaats op te zoeken.

Overigens heb ik sinds maart jl. m'n rijbewijs en enkele (handsfree) telefoongesprekken gevoerd. Daaruit is bovenstaande mening afgeleid .
Door judgeblacksteel
25-08-2006 18:29:32

judgeblacksteel
zoals roken .sigaretje pakken ,aan steken ,enz aan de radio prutsen +nog maar zwijgen over de gps.op wegen plannen kijken en mooi volk naast de weg?
mijn voorstel alle autos maximum 120 km per uur en van de besparingen op al de rotzooi om hem bij hogere snelheden te kunnen doen rijden ... investeren in aktieve beveileging en verplichten . bv anti collision,abs,air bags ,IR lampen met voorruit projectie........auto drive?
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android