Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Bram

Bram

Bram is sinds januari 2003 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 57 nieuwtjes geschreven.

Bram gebruikt in het dagelijks leven een Palm Treo 650.

Bekijk alle nieuwtjes van Bram

[Nieuws] Palm lanceert Treo 700p

 

Door: Bram


Publicatiedatum: 15 mei 2006


Na een lange reeks van geruchten heeft Palm vandaag de Treo 700p uitgebracht. Voorlopig zal de Treo alleen te koop zijn met een abonnement van Sprint of Verizon Wireless.

Qua hardware is de Treo 700p een stukje beter dan de Treo 650. Het intern geheugen is toegenomen van 32 naar 128MB (waarvan 60MB bruikbaar). Het overige geheugen is gebruikt om het DBcache (18MB) en DBheap (10MB) te vergroten, om de instabiliteitsproblemen te lijf te gaan. Daarnaast is de camera vervangen door een 1.3MP-model (resolutie 1280x1024). Het uiterlijk is vergelijkbaar met de Treo 700w. De toetsenbord lay-out heeft wel weer veranderingen ondergaan, zo is de menu-button naar onderen verplaatst, en zijn er nu vaste rode en groene knoppen om een gesprek op te nemen of te beëindigen.

Maar ook wat betreft software zijn er verbeteringen doorgevoerd. Er is nu standaard een voicerecorder aanwezig, Documents to Go versie 8 zit standaard in het ROM geheugen, de ingebouwde photo-viewer is stukken sneller, een basisversie van PocketTunes is meegeleverd, en de webbrowser Blazer is vernieuwd.

De uitgebrachte versie ondersteunt alleen het CDMA-netwerk, en niet het in Europa gebruikte GSM-netwerk. Dat betekent dat importeren van het apparaat momenteel niet zinvol is. Palm heeft nog niet bekend gemaakt of het ook aan een GSM-model werkt, dus het is nog onbekend of en wanneer de 700p naar Nederland zal komen.

Lees ook het preview op Palminfocenter.
Met dank aan digilb en notgo voor het melden.

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door digilb
15-05-2006 10:59:01

digilb
In de specsheet (PDF) wordt "streaming video" genoemd als een nieuwe feature. Vind ik erg interessant!, iemand al enig idee welke applicatie hiervoor zorgt? Wellicht een verbeterde versie van de native "Media"-applicatie?

EDIT
Ik zie het al: "A streaming audio and video client is now built-into Blazer. You can view streaming video (WMV including MPEG4, H.264, and others) and listen to radio on the go with support for Internet radio and podcasts. Live TV is available for a fee through Sprint TV." (bron)

En is al bekend of de 700p ondersteuning heeft voor FAT32-geheugenkaartjes?
Door Gazpacho
15-05-2006 11:09:28

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door digilb
En is al bekend of de 700p ondersteuning heeft voor FAT32-geheugenkaartjes?
Wel 2 GB, nog niet alle 4 GB kaartjes.
Door RoelvdV
15-05-2006 12:08:51

RoelvdV
En uitgebreide informatie bij TreoCentral.

Ik las ook ergens dat augustus genoemd wordt voor een GSM-uitvoering, maar dat valt weer in het rijtje geruchten...

Groeten, Roel.

Toevoeging: en zou ik (mocht er een GSM-uitvoering komen) deze dan aanschaffen? Nee. Meer geheugen is leuk, maar voor mij niet noodzakelijk. De verbeterde camera blijft een gadget voor snapshots en verder zie ik niet zoveel verbeteringen.
Door GJHartog
15-05-2006 13:11:52

GJHartog
En wederom geen Wifi Volgens Palm komt dat omdat 'men' dit niet meer nodig heeft door het snelle EVDO data gebeuren. Voor zover ik weer hebben we dit niet in Europa, dus het eventuele europese model zal flink wat wijzigingen moeten hebben voordat het hier kan werken. Vraag me dus uberhaupt af of de 700p wel ooit deze kant op gaat komen.

Maar goed, ik vraag me serieus af of dit net zo'n hit zal gaan worden als de 650 destijds, tegenwoordig doe je als leverancier bijna niet meer mee als je geen wifi in de aanbieding hebt, een markt waar vooral de WinCE devices handig op inspelen. Zit een Palm gebruiker dan niet op WiFi te wachten? ik wel...
Door MendriX
15-05-2006 13:34:27

...maar ik niet. WiFi heb ik niet nodig, ik edge wel. Gelukkig maar. Het verbaast me wel dat ze nog steeds WiFi er uit weghouden. Maar ik ben wel te spreken over de 700p, wat ik zo zie. Stabieler door nieuwe geheugen ranges en andere fixes. Phone-contact-groepen. 4GB SD's. Voicerecorder terug (zonder eigen gehack of geïnstalleer). Headset+GPS tegelijkertijd. Native DUN. Nu duimen dat het hier beschikbaar komt én dat ze het waar maken.
Door digilb
15-05-2006 13:40:04

digilb
Kan iemand heel kort (zonder offtopic te gaan) even uitleggen wat het verschil is tussen EDGE, EVDO en UMTS?
En zou het niet vanzelfsprekend zijn als de Europese 700p niet alleen GSM ondersteund, maar ook UMTS i.p.v. EVDO?
Door GJHartog
15-05-2006 13:41:55

GJHartog
4 GB SD? Palm heeft het zelf over 2 GB anders hoor! Daarnaast, EDGE is volgens mij een ander type dan EVDO, waar Palm het hier over heeft... Headset en GPS tegelijkertijd? Eerst zien dan geloven, het is namelijk niet de volledige Bluetooth stack, A2DP zit er niet in. Stabieler zou natuurlijk erg fijn zijn ja, voicerecorder is voor mij geen must have. Nooit gebruikt op mijn TH55, en ik mis het nu ook niet. Wifi mis ik daarentegen wel. Maar goed, ik ben benieuwd wat er op de markt gaat komen hier in Europa als opvolger van de 650 en vooral ook, wanneer
Door MendriX
15-05-2006 13:50:52

EDGE is inderdaad geen EVDO. Edge is niets anders dan GPRS met meerdere kanalen tegelijk. EVDO is een UMTS tegenhanger van dezelfde categorie, gok ik. Ik las al die threads en één van die threads zei dat ie 4GB een beperkt aantal kaartjes van support. Tegelijkertijd headset en GPS las ik ook in één van die reviews. Geen tijd op ze op te zoeken nu. Maar hoe dan ook, moeten sowieso eerst afwachten... Dan pas echt geloven.
Door Smaus
15-05-2006 13:58:30

Smaus
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door MendriX
... Native DUN. Nu duimen dat het hier beschikbaar komt én dat ze het waar maken.
Native DUN zat ook al in de 650 hoor... althans, in de mijne zit een optie dat ik Dial-Up Networking aan kan zetten...

Tot nu toe heb ik niet echt iets gezien waardoor ik mijn trouwe 650 zou moeten inruilen voor een 700p. Wifi zou een leuke toevoeging zijn, maar ook niet meer dan dat. Nee, voorlopig hou ik het lekker bij mijn Treo 650.

Maar goed, het kan zijn dat de Europese GSM-variant andere features heeft dan de 700p (denk 'Hollywood') en dan wordt het misschien wel weer interessant.

Groeten,

Jaap
Door jean-paul
15-05-2006 16:23:00

jean-paul
Op de Engelstalige WikiPedia-pagina is vrij veel informatie te vinden over EVDO, maar kort gezegd is het UMTS uitgebreid met HSDPA, met snelheden tot 3.1Mb/s (alleen dan voor het CDMA-netwerk)
Door MendriX
15-05-2006 16:52:39

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus
Native DUN zat ook al in de 650 hoor... althans, in de mijne zit een optie dat ik Dial-Up Networking aan kan zetten...

[..]

Groeten,

Jaap
Er zit IETS van DUN in de Treo 650, dat klopt. Ik heb het geprobeerd en krijg het echter niet werkend met mijn laptop. Dit is toch iets anders hoor:

Citaat:
First Treo Smartphone with Built-in Dial-up Networking (DUN) Capabilities - Treo 700p smartphone users can take advantage of broadbandlike EvDO download speeds on their laptop computers by using the new smartphone as a wireless modem via USB or Bluetooth(R) wireless technology. This functionality may eliminate the need to purchase Wi-Fi or other connectivity services at coffee shops, airports and hotels. For the first time on any Treo product, this capability is available out of the box. Individual carriers will set pricing for appropriate data plans.
Bron: http://mytreo.net/archives/2006/05/p...-treo-700p.php
Door Gazpacho
15-05-2006 17:20:21

Gazpacho
Ik krijg het wel werkend op mijn desktop computer, dat DUN via Bluetooth. Is een beetje traag via GPRS, maar wel nostalgisch, die 56k6 modemsnelheid. Misschien moet je er even op zoeken op het forum, of een nieuw draadje starten. Is namelijk wel een interessant concept als je internet thuis plat ligt of als je in de trein met je lapdoos wil werken.

Dat het via het standaard kabeltje kan, zo uit de doos, is wel weer nieuw.
Door Athropos
15-05-2006 20:08:06

Athropos
Een andere om met je Treo de pc/laptop te voorzien van internet is natuurlijk dit.
Ik gebruik het regelmatig en moet zeggen dat een klein apparaat toch wel grote kracht heeft. (als is de batterij op deze manier wel wat sneller leeg).
Wat duur in aanschaf, maar verder niks dan plezier van.

Peter
Door Gazpacho
15-05-2006 20:22:41

Gazpacho
Jeetje, het staat ook op Gathering of Tweakers nu!

http://gathering.tweakers.net/forum/...57961#25757961

(hoi Canaria )
Door HediX
15-05-2006 22:21:04

HediX
Mmm, bij alles wat ik eerder hoorde over de 700p heb ik erg getwijfeld of ik uberhaupt zou overwegen om over te stappen. Maar na het zien van de 700p weet ik het. Ik zou zo overstappen. Uitbreiding van het geheugen vind ik heel belangrijk. Loop nu een beetje te k.... met verschillende geheugenkaartjes. Gaat goed, maar als het niet nodig is is het handiger. Een aantal applicaties heb ik er zelfs al afgegooid simpelweg omdat ik niet voldoende geheugen over hou om alles te draaien.

Ik maar eigenlijk vaker foto's met mijn telefoon dan met mijn camara. Telefoon heb ik altijd bij me en met familie in het buitenland kun je even snel laten zien wat je bedoeld. Errug handig . Dus een betere camara is wat mij betreft geen overbodige luxe.

Voicerecorder miste ik al sinds de overstap van mijn zire naar de treo.

Wifi heb ik niet nodig. Kan prima af met gprs en edge.

En een stabielere treo...... wie wil dat nou niet?

Kortom, voor mij pakt de 700p precies die punten aan die ik graag verandert zou willen zien. Wat wil je nog meer ?
Door Joep
15-05-2006 22:35:53

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door HediX
. Wat wil je nog meer ?
GSM ?
Door eric40
15-05-2006 23:52:04

Ik weet niet waarom we hier de Treo 700p bespreken omdat ik er voorlopig van overtuigd ben dat deze nooit hier zal komen. Zoals bekend komen er dit jaar 4 Treo's (Press Release http://www.palm.com/us/company/pr/2005/122005.html onderaan de 3de alinea) waarvan de 700w en 700p de eerste 2 zijn. Ook wordt overal gemeld dat er 1 speciaal voor de Europese markt komt. De Treo 650 moet hier opboksen tegen de gevestigde (Multimedia) mobieltjes van o.a. Nokia/Samsung e.d. en de opkomende Windows Mobile smartphones van o.a. QTec/HP e.d. en lijkt een speciale breekijzer op zijn plaats. Ik hoop voor Palm dat ze dan ook goed naar de concurrenten kijken en niet alleen een Treo leveren zonder antenne (Ik heb wel eens gehoord dat Palm de antenne als de boosdoener ziet). In Europa wordt nu in hoog tempo de HSDPA op UMTS uitgerold. Palm kennende zullen ze wel weer achter de feiten aanlopen en geen HSDPA ondersteunen. Wat volgens mij dan net zo'n killer is als de Wi-Fi fiasco en het door blijven borduren op Garnet ipv Cobalt wat er al in 2004 was. Het word eens tijd dat de top van Palm vaker buitenkomt zodat ze het geroep van de Palm community horen die hen van bruikbare tips voorzien ipv de technieken zoals WiFi achterwegen laten zodat mobile providers flink kunnen verdienen op data abonnementen en Palm als pleister op de wonden van financiële injecties voorzien. Maar ondertussen Palm laten doodbloeden omdat die achterblijft qua techniek en dus de interesse van potentiële kopers verliest. Het interesseert de mobile providers toch niks wat er met Palm gebeurd! Zolang ze er maar aan verdienen, al is het maar van korte duur. En nog slecht nieuws, de Treo voor Europa zal vermoedelijk Windows Mobile hebben ipv Palm OS.
Door Gazpacho
16-05-2006 00:07:24

Gazpacho
Citaat:
Ik weet niet waarom we hier de Treo 700p bespreken
Ja, laten we het geheim houden, da's veel logischer

Door MendriX
16-05-2006 07:53:17

Citaat:
Ik weet niet waarom we hier de Treo 700p bespreken omdat ik er voorlopig van overtuigd ben dat deze nooit hier zal komen.
Ik ben het volledig met je eens. Tevens vind ik dat mensen die 'm sowieso niet zullen kunnen betalen er ook niet over mogen spreken.

...

Joh, het is als Sinterklaasavond. Je weet niet wat je krijgt, maar je spreekt over wat je hoopt of vreest. Lekker toch.

...

Rest van je tekst kan ik me niet zo vinden. Tis allemaal nogal subjectief, maar desondanks als objectief gebracht. Ik vind dat Palm nauwlijks achter de feiten aanloopt en zaken als een wifi fiasco onderken ik niet. Ik ben zéér in mijn nopjes met m'n Treo 650 en de vernieuwingen in de Treo 700p zijn voor mij ruim voldoende...mits ie als GSM verschijnt ooit, en anders wacht ik geduldig af. De 650 gaat nog lang genoeg mee, voor mij.
Door DaiJun
16-05-2006 10:10:38

DaiJun
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door eric40
En nog slecht nieuws, de Treo voor Europa zal vermoedelijk Windows Mobile hebben ipv Palm OS.
Mag ik vragen hoe je dat weet?
Door namruuh
16-05-2006 11:45:37

namruuh
Ik hoop dat als er een GSM-variant van de 700p komt de ontvangst beter is dan de 650. Hoewel ik 'm als PDA enorm waardeer ben ik enigszins teleurgesteld in de gesprekswaliteit van de 650. Ik heb het uitvoerig getest door verschillende SIM-kaarten in verschillende telefoons te stoppen, maar de Treo verliest het gewoon van een standaard Nokia.

Op mijn werk zit ik veel op plekken waar de ontvangst slecht is (AMC ziekenhuis), maar mijn Treo is altijd de eerste die met 'No service' aan komt, terwijl mijn collega's dan nog kunnen bellen met hun Nokia's en Qteks...
Door eric40
16-05-2006 11:53:44

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
Ja, laten we het geheim houden, da's veel logischer
Er is niks mee om hem te bespreken, maar meer in de trant van:
Blij voor die Amerikanen, zeer benieuwd wat de 3de Treo voor de Europese markt gaat brengen.
Hopelijk komt er speciale voor Europa, want ik vind de 700p is niet zo'n kaskraker.
Hopelijk zit op de Europese wel (een) WiFi (driver), wat niet op de 700p zit.
Camera/Video interface van de 700p is uitstekend, jammer dat dit weer niet overal doorgevoerd is en de 700p nog steeds met een oud bollig interface zit van 10 jaar terug.
Even voor de duidelijkheid. Ik ben al bijna een decennia Palm addict en aardig tevreden over mijn Treo 650. Het liefst zie ik overal Treo gebruikers, maar betreur de slechte keuzes die Palm maakt, waardoor om mij heen andere mobieltjes en Windows Mobile devices als paddestoelen uit de grond schieten. En dat vind ik jammer. Als ik mijn Treo aan anderen laat zien vinden ze het een mooi en handig ding, maar er wordt altijd gevraagd: Zit er ook Wifi op?
Daarom hoop ik dat de 700p niet deze kant op komt maar een betere.
Door eric40
16-05-2006 12:42:22

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Daijun
Mag ik vragen hoe je dat weet?
Dat de Europese Treo's op WM5 draait is onder andere hier te zien: http://blog.treonauts.com/2006/04/first_real_treo.html. Ik heb deze twee foto's ook op een ander site gezien, en scherper, met nog twee foto's waar op te zien was dat de Treo op een testbank ligt. Ik kan alleen de pagina niet zo snel meer vinden. De foto's lijken mij reëel, ook omdat er folie over het scherm zit en de dialpad anders lijkt dan de huidige.

Goed nieuws op dezelfde pagina. Er staat een tekst dat alle Treo's beide OS'en gaat ondersteunen. Misschien dat de laatste twee Treo's van dit jaar net als de 700w en 700p worden, want ze zitten toch met het scherm probleem: resoluties 240x240(w) en 320x320(p).
Door namruuh
16-05-2006 13:36:18

namruuh
Voor wat betreft de prijs: 399 dollar na kortingen etc.
Door Gazpacho
16-05-2006 13:49:26

Gazpacho
Oe, da's niet veel.

Maar je zal je wel blauw betalen aan het abonnement wat je afsluit.
Door hbest1982
16-05-2006 18:36:32

Waarom maken ze gewoon niet een palm met de inhoud (qua functionaliteit) van een HP iPAQ hw6915.

Maarja, dat blijkt toch moeilijk te zijn voor palmo
Door Gazpacho
16-05-2006 19:02:51

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door hbest1982
Waarom maken ze gewoon niet een palm met de inhoud (qua functionaliteit) van een HP iPAQ hw6915.

Maarja, dat blijkt toch moeilijk te zijn voor palmo
Tot nu toe worden Treo's vele malen beter verkocht dan de iPAQ hw6xxx serie, dus het is de vraag of het een kwestie van "moeilijk" is.
Door r. dohmen
17-05-2006 14:17:53

r. dohmen
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
Tot nu toe worden Treo's vele malen beter verkocht dan de iPAQ hw6xxx serie, dus het is de vraag of het een kwestie van "moeilijk" is.
Da's maar hoe je het bekijkt. Op populairteitslijstjes zoals die bij http://www.brighthand.com/ staat de treo 700w al tijden op 1, gevolgd door de 6515 (voorloper 6900-serie). De 6900 serie klimt vooruitlopende op de release al aardig naar boven.
De Palm Treo 650 heeft nog niet de helft van de 'stemmen'.

Wereldwijd is Palm nog nummer 1, maar in Europa is dat zeker niet zo (wat ik persoonlijk overigens jammer vind).
Palm heeft blijkbaar niet de economische kracht om iets meerdere modellen te ontwikkelen waarvan er minstens 1 voor veel mensen subliem is.

Hopenlijk krijg ik snel ongelijk...
Door RoelvdV
17-05-2006 16:11:45

RoelvdV
Wie een uitgebreide verkenning van de Treo 700p wil bekijken kan terecht bij Treonauts.

Veel plaatjes, veel tekst en uiteindelijk een link naar een podcast.

Groeten, Roel.
Door HediX
17-05-2006 22:07:31

HediX
Het klinkt misschien raar, maar het maakt mij niet zo veel uit of Palm de grootste is of niet. Of als eerste in de lijstjes voorkomt. Ik vind een palm fijner dan een pda met wm. En heel raar, als ik iets iedere dag gebruik dan vind ik dat de belangrijkste overweging .

Het zou natuurlijk wel jammer zijn als Palm niet meer bestaat, maar ik ga er een klein beetje vanuit dat dat niet gebeurd. En ja ik weet het er zijn uit het verleden meer dan voldoende voorbeelden te bedenken van uitstekende producten waarvan het bedrijf uiteindelijk toch failliet ging omdat ze niet met de tijd mee konden gaan. Als dat zo is, dan ga ik op zoek naar een alternatief. Tot die tijd blijf ik trouw aan Palm (denk ik ).
Door bluevoice
25-05-2006 18:07:51

bluevoice
Even off-topic (maar wel gerelateerd )

Ik heb sinds de introductie van de Palm Treo 700p met andere ogen naar mijn LifeDrive (met software v2) gaan kijken. Op de Treo 700p zijn o.a. de volgende verbeteringen aangebracht:

- Fat32 Driver afkomstig van de LD
- Fast Blazer Browser ook afkomstig van de LD (verfijnd met nieuwe "caching rules" v3.5)
- Voice Recorder
- goed geheugen management - op de LD ook aanwezig (ook vanwege de HD), heb op de LD nooit last gehad van een vol DBCache geheugen.
- snel Internetpagina's laden: op Treo 700p via EVDO <--> op LifeDrive via Wi-Fi
- opdeling applicaties in twee gedeelten: "device" en "card" - op de LifeDrive aanwezig - verfijnd met mogelijkheid om categorieen op de kaart ook te kunnen aanbrengen.

Helaas blijft de LifeDrive tot heden toe ondergewaardeerd, ook misschien omdat veel mensen nog niet weten dat sinds de v2 update de LD best snel loopt (bijna net zo snel als mijn oude T3). Ik realiseer me nu pas hoe revolutionair de LifeDrive eigenlijk was op het moment dat het werd uitgebracht.
Door Athropos
26-05-2006 16:00:06

Athropos
Ik zelf zat al te denken om de 700p aan te schaffen in America.

Ik heb voor internet de huidige treo en kan deze dan daarop verder uitbreiden.
En met de 700p dan als normaal pda voort bouwen.

Ik neem aan dat het enige probleem is de stekker van de oplader als je hem in America haalt?

Alle fouten die ik nl tot nu toe in de treo ben tegen gekomen, mee te maken hebben met het geheugen.
En dat is juist verbetert.

Kan je de Treo 700p nu al gebruiken? (buiten gsmapplicaties)

Peter
Door Ce
26-05-2006 17:06:55

Ce
is het dan niet zo dat je deze 700p nooit als telefoon kunt gebruiken omdat het geen GSM versie is? Het wordt m.i. dan een gewone pda met een onbruikbare telefoon functionaliteit.
Door DaiJun
26-05-2006 17:08:29

DaiJun
Je kunt er hier in europa niet mee bellen dus ik vraag me af wat je er dan aan hebt om het te halen. Je zult dan nog altijd een andere telefoon moeten hebben, en om nou met twee Treo's te gaan lopen....
Door Gazpacho
26-05-2006 17:48:28

Gazpacho
Een Treo 700p zonder telefoonfunctie en geheugenproblemen is eigenlijk een Zire 72.

Niet doorvertellen
Door gast
26-05-2006 18:03:07

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ce
is het dan niet zo dat je deze 700p nooit als telefoon kunt gebruiken omdat het geen GSM versie is? Het wordt m.i. dan een gewone pda met een onbruikbare telefoon functionaliteit.
Het wordt een gewone pda, maar wel met een telefoonabonnement.
Door edwin2003
27-05-2006 07:25:17

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus
Native DUN zat ook al in de 650 hoor... althans, in de mijne zit een optie dat ik Dial-Up Networking aan kan zetten...
Heb je dt via BT ook werkend gekregen? Ben al een tijdje aan het kl***n maar wil niet echt lukken om via laptop/gprs te werken. Suggesties?
Door chriskuiken
27-05-2006 09:11:48

chriskuiken
Voor meer info: http://www.palm.com/us/support/handb...psprint_UG.pdf

Over die USA telefoon naar Nederland halen: CDMA 1900/800 MHz digital dual-band, dus niet voor Nederland (1800/900)
Door Gazpacho
27-05-2006 16:31:02

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door chriskuiken
Voor meer info: http://www.palm.com/us/support/handb...psprint_UG.pdf

Over die USA telefoon naar Nederland halen: CDMA 1900/800 MHz digital dual-band, dus niet voor Nederland (1800/900)
CDMA gaat sowieso niet werken op een GSM netwerk
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android