Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

F. Breukelman

F. Breukelman

F. Breukelman is sinds oktober 2003 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 121 nieuwtjes geschreven.

F. Breukelman gebruikt in het dagelijks leven een Palm Treo 650.

Bekijk alle nieuwtjes van F. Breukelman

[Opinie] 'Serieus' PDA gebruik

 

Door: F. Breukelman


Publicatiedatum: 30 januari 2006


Dat de PDA 'handig' is als agenda, notitieblok, mp3 speler, telefoon (Treo), routeplanner en ga zo maar door is wel duidelijk. Ook de 'geekstatus' van de PDA verschuift steeds meer naar een 'gadgetstatus', waarbij veel niet-PDA gebruikers toch wel gaan inzien dat zo'n apparaatje best wel handig is.

Maar: In hoeverre wordt de PDA wel "serieus" gebruikt? Anders gesteld: Wie heeft absoluut een PDA nodig om zijn/haar werk uit te kunnen voeren.

Ik bedoel dan niet die situaties waarbij in plaats van een PDA ook een papieren agenda/notitieboekje/naslagwerkje of GSM gebruikt had kunnen worden maar die situaties waar de PDA echt een verlengstuk is van een desktop programma bijv. een CRM programma, waar de PDA gebruikt wordt voor datacquisitie of het bekijken van dagelijks veranderende data. Met andere woorden: die situaties waar je in het werk echt afhankelijk geworden bent van de PDA.

Voorbeeld:
Een pianostemmer die een PDA gebruikt om te stemmen bedoel ik niet: in plaats van een PDA had hij ook een "gewoon" stemapparaat kunnen gebruiken, de PDA is voor hem alleen erg handig omdat hij zijn afspraken ook in de PDA-agenda kan zetten.

Een (buitendienst)verkoper die vanuit een desktop CRM systeem zijn afspraken op een PDA zet en in diezelfde PDA daaruit voortvloeiende orders (en specificaties) zet en aan het eind van de dag weer in het CRM systeem kan zetten valt wel in de categorie "afhankelijk van de PDA". Zonder die PDA kan de verkoper zijn werk niet (of slechts heel moeilijk) doen.


Ik ben benieuwd of er mensen al echt afhankelijk geworden zijn van de PDA en of dit een goede of juist slechte ontwikkeling is. Ook ben ik benieuwd naar situaties waarbij er op dit moment nog geen PDA gebruikt wordt (omdat er bijv. nog geen software voor is) maar waar er absoluut kansen zijn.

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door ghia
30-01-2006 13:45:13

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fransbr
Voorbeeld:
Een pianostemmer die een PDA gebruikt om te stemmen bedoel ik niet: in plaats van een PDA had hij ook een "gewoon" stemapparaat kunnen gebruiken, de PDA is voor hem alleen erg handig omdat hij zijn afspraken ook in de PDA-agenda kan zetten.

Een (buitendienst)verkoper die vanuit een desktop CRM systeem zijn afspraken op een PDA zet en in diezelfde PDA daaruit voortvloeiende orders (en specificaties) zet en aan het eind van de dag weer in het CRM systeem kan zetten valt wel in de categorie "afhankelijk van de PDA". Zonder die PDA kan de verkoper zijn werk niet (of slechts heel moeilijk) doen.
Je voorbeelden kloppen alleen maar door de vooropstelling dat de pianostemmer over mobiel materiaal beschikt, waarmee hij bij zijn klant komt en de verkoper zijn PC op het bureau achterlaat. Met de vooropstelling dat de pianostemmer de piano moet meenemen naar zijn atelier om met de daar geinstalleerde apparatuur te testen en de verkoper met een laptop op de baan te sturen krijg
je een bewijs voor het tegendeel (dat de pianostemmer niet zonder PDA kan, maar de verkoper wel).

Het adagio van tegenwoordig is 'convergence', dit is 'alles in een'. Door de integratie van van funkties in de hardware (draadloze verbindingen, fototoestel, camera, audio-speler, opnameapparaat) en de bijhorende software maakt dat de PDA een volwaardige miniatuur komputer is geworden, die op vele vlakken vele voorgaande micro-, mini-komputersystemen en zelfs PC's (denk maar aan eentje met Windows 3.11) overklast, terwijl je het gewoon in je borstzakje kan stoppen en er de hele dag overal van gebruik kan maken.
Natuurlijk is het formaat naast het grote voordeel, ook een van de grootste beperkingen.
In principe kan je er alle taken, die je met een komputer of komputergebaseerde apparatuur kan, mee uitvoeren.

Is het altijd even handig? En is het onmisbaar? Dat hangt van de definitie af. Is aardolie onmisbaar? We kunnen onze verplaatsingen toch ook per paard doen?
Ik denk dat iets onmisbaar is, vanaf het ogenblik dat je je begint te ergeren als het om een of andere reden niet meer beschikbaar is en je gedwongen wordt om weer terug te vallen op de oude manier (kaarslicht bij een elektriciteitspanne). Iets onmisbaar, wordt ook dadelijk bij defekt hersteld of vervangen (auto, tv, wasmachine).
Iedereen heeft daar wel een eigen persoonlijke invulling voor, maar ik denk dat deze twee toetsstenen voor iedereen opgaan.

Is een PDA onmisbaar? Nee, want de meeste mensen doen het zonder of hebben er ergens eentje in een stoffige lade liggen.
Kan ik mijn Palm missen? Nee, voor mij is hij echt onmisbaar geworden, want het is mijn agenda, adresboek, telefoon, naslaggids, wegwijzer, ontspanning, ... . Hij vervangt heel wat grotere en onhandigere dingen (organizer, telefoonklapper, aparte GSM, woorden- en andere boeken, wegenatlas, ...) en ik wil zeker niet meer terug naar de oude situatie.
Mijn werk zelf doet ie niet maar hij helpt wel om allerlei zaken te vergemakkelijken.

Citaat:
[Opinie] 'Serieus' PDA gebruik
Een opinie is het verkondigen van een mening of het poneren van een stelling.
Die zie ik nergens.
Alleen maar de vraag: Wie weet er nog een gat in de PDA-softwaremarkt?
Door fransbr
30-01-2006 14:17:08

fransbr
Allereerst: [Opinie] staat er omdat we een beperkt aantal tags afgesproken hebben waar de inhoud van deze thread het dichtst bij in de buurt komt.

Ten tweede: met de voorbeelden bedoel ik het volgende: stel dat de PDA van de pianostemmer kapot gaat kan hij deze vervangen door (diezelfde dag nog) een stemapparaat te kopen. Stel dat de PDA van de verkoper kapot gaat dan moet hij een nieuwe PDA hebben omdat het CRM systeem het werken met PDA's "vereist" of het hele CRM systeem moet over de kop. Dus: die "vooropstelling" klopt. (Daar zijn het ook voorbeelden voor).

Het gaat mij er dus niet om of de PDA "handig" is of bij een defect snel vervangen kan worden. Het gaat mij er om of de PDA voor sommigen min of meer essentieel geworden is om werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Voor mij (persoonlijk) is de PDA ook onmisbaar geworden, maar niet essentieel voor mijn werk. Als definitie "stel" ik: "essentieel voor uitvoering van betaalde werkzaamheden", dus min of meer vergelijkbaar met het gebruik van PC's in een kantooromgeving.

Hoe kom ik hier op?
1. In de "melkboer" thread (ook zo'n [Opinie] thread waar eigenlijk weinig opinie aan is ) wordt een beetje gekscherend gedaan over "koeien met PDA's", terwijl in die sector een vooruitstrevend systeem draait waarbij PDA's gebruikt worden om op lokatie gegevens van koeien te kunnen achterhalen/bijwerken. Die boeren kunnen in principe niet meer zonder PDA, want dan zou hun administratiesysteem over de kop moeten.
2. Het valt me op dat er errug veel kleine programmaatjes zijn voor de Palm om productiviteit te verhogen (agenda, routeplanner), maar je hoort vrij weinig "bedrijfskritische" toepassingen van PDA's. Ik ben benieuwd naar bestaande "grote" toepassingen van PDA's en eventuele mogelijkheden om PDA's te gaan toepassen. Niet om een gat in de PDA-softwaremarkt te vinden maar om een idee te krijgen hoe PDA's (met name Palm natuurlijk) als concept meer serieus ingezet kunnen worden (desnoods als vervanging van een laptop).
Door joop
30-01-2006 16:34:18

joop
Frans,

ik ben in de praktijk twee applicaties tegengekomen waarbij ik verrast werd door het gebruik van een PDA. Of het gebruik van een PDA hierbij noodzakelijk was laat ik even in het midden. Het was wel, zoals de afkorting PDA al zegt, een Persoonlijke Digitale Assitent....

Voorbeeld 1
Op een tentoonstelling in München werd ik geënqueteerd door een dame die hiervoor een PDA-applicatie gebruikte. Op schermformulieren met multiple-choice vragen kon ze de antwoorden aantikken. Het ging snel, was antwoord-gestuurd, dus er zat in de PDA ook een achterliggende applicatie te draaien. De opgeslagen data kon ze op een centrale post dumpen en de resultaten waren via internet direct te raadplegen. Ik vond het een mooie toepassing, er kwam geen papier meer aan te pas.

Een tweede toepassing werd gedemonstreerd op een gebruikers-conferentie van Oracle. Werd gebruikt in een ziekenhuis. Iedere arts had een PDA met een medicijnen-database erop en kreeg voordat hij zijn ronde op de afdeling ging doen de patiëntgegevens gedownload in de PDA. Hij kon zo bij iedere patiënt snel zien hoe het ziektebeeld (temp./bloeddruk, etc.) verlopen was en welke medicijnen waren voorgeschreven. In de PDA kon hij een recept schrijven gebaseerd op de aanwezige database. Nadat hij zijn ronde gedaan had werd de PDA achtergelaten op de zusterpost en werden de benodigde recepten ingelezen in de centrale database en voor fiattering verzonden naar de arts. Vervolgens gingen ze door naar de apotheek. Werkte erg efficiënt. De applicatie was geschreven door Oracle-programmeurs die de PDA-interface "erbij" deden.

Een discussie over onmisbaarheid en over het begrip bedrijfskritisch met betrekking tot technische ontwikkelingen is ondoenlijk. De PC bestaat zo'n 20 jaar en internet en mobiele telefonie is pas de laatste 10 jaar opgekomen. Wanneer komt het moment dat ze echt onmisbaar zijn?

Wat ik, met jou, wel interessant vind is, welke nieuwe applicaties er gerealiseerd zijn, waarbij de PDA de nieuwe/vervangende user-interface is geworden.

Joop
Door fransbr
30-01-2006 16:57:03

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door joop
Op een tentoonstelling in München werd ik geënqueteerd door een dame die hiervoor een PDA-applicatie gebruikte.
....
Iedere arts had een PDA met een medicijnen-database erop en kreeg voordat hij zijn ronde op de afdeling ging doen de patiëntgegevens gedownload in de PDA. Hij kon zo bij iedere patiënt snel zien hoe het ziektebeeld (temp./bloeddruk, etc.) verlopen was en welke medicijnen waren voorgeschreven.
Dit soort applicaties bedoel ik inderdaad. Ik had al begrepen dat de PDA (met name Palm) intensief in de zorgsector gebruikt wordt, maar ging ervan uit dat dat puur knowledgebases waren (medicijnendatabase, symptoomherkenning etc.)
Door rudyheidenis
30-01-2006 20:32:07

rudyheidenis
Nou, ik ook maar iets dan. Ik weet niet helemaal zeker of het al ergens gebeurt (volgens mij wel), het gaat om een leerlingvolgsysteem op scholen. Vaak draait er al wel iets van dien aard, waarbij de gegevens dan altijd achteraf ergens ingevoerd worden (cijfers, absentie, niet-cijfermatige gegevens e.d.). Alleen bestaat er nu de mogelijkheid om deze software ergens op een server te laten draaien die extern (maar kan ook op de betreffende school) alle gegevens opslaat en verwerkt, en via internet te benaderen is. Vervolgens is er een interface ontwikkeld voor de pda; gevolg is dat je met een draadloos netwerk en een wifi-enabled pda-tje realtime op school van alles bij kunt gaan houden. Ik vind het een geweldige ontwikkeling, enorm tijdbesparend met als bijkomend voordeel dat je in principe als je internet kunt benaderen met je pda (ook gprs of zo) altijd bij de gegevens kunt en ze ook in kunt voeren op plekken die je niet zo snel zou kiezen (tijdens een picknick in een bos of zo? ). Gaat komen, alle docenten met een pda. Hoe eerder hoe beter wat mij betreft.
Door DaiJun
30-01-2006 20:35:56

DaiJun
Docenten met een PDA lijkt me inderdaad een enorme vooruitgang... Nu zie je ze maar al te vaak klooien met cijferlijsten die nooit kloppen, vinkjes voor wie wat wel of niet heeft gedaan en losse papiertje voor de absenten. Als ze een PDA hebben en ze veranderen iets kan dat meteen ook voor de leerlingen zichtbaar worden op internet. Hiervoor hoeft dan geen extra handeling meer verricht te worden. Ook het invoeren van de cijfers zou dan verleden tijd worden. Op mijn school zie ik nog maar 1 leraar rondlopen met een PDA deze geeft dan ook wel meteen informatica....
Door RoelvdV
30-01-2006 22:00:13

RoelvdV
Wat je nu al heel veel tegenkomt in een restaurant: je bestelling wordt ingeklopt op een pda en gaat direct via Wifi naar de keuken of bar.

Noodzakelijk? Nee niet echt. Handig? Jazeker.

Lastig dit. Natuurlijk is die pda niet nodig, maar laat het ding maar eens een dag thuis. Voor mij persoonlijk is het gewoon mijn geheugen met daarin alle afspraken, passwords en adressen. Alleen daarvoor al wil ik niet meer zonder.

Groeten, Roel.
Door RobB
30-01-2006 22:15:02

RobB
Het instituut voor publiek en politiek gebruikt al enige tijd een palm om enquete's sneller te kunnen verwerken: zie pagina 2.

Niet echt noodzakelijk, maar het scheelt wel een hoop tijd en fouten ipv de gegevens vanaf papier weer in een computer invoeren.
Door JanB
30-01-2006 22:46:36

Sinds ik een Palm bezit, heb ik de PDA bijna uitsluitend serieus voor mijn werk gebruikt. Allereerst als agenda en contactenlijst, maar gaandeweg steeds meer als tekstverwerker (Dataviz Wordtogo) en als communicatiemiddel (e-mail eerst via infrarood - gsm, nu via bluetooth - gsm; soms met Wifi-card).
Ik ben inmiddels toe aan mijn derde Palm (Vx, M515, Tungsten T3) en mijn tweede opvouwbaar toetsenbord. Het toetsenbord is echt nodig voor tekstverwerking.
Waar mijn collega's zware laptops meezeulen, waarvan de batterij om de haverklap leeg is, pak ik een handzame palm met toetsenbord uit mijn tasje en tik mijn verhalen na een persconferentie. Het verbaast me overigens dat ik de PDA's in de journalistiek nog betrekkelijk weinig tegen kom.

Pas sinds ik de Tungsten T3 heb, maak ik ook (zij het spaarzaam) gebruik van andere functies, zoals de Real Player (audio) en MMPlayer (video) of het navigatiesysteem van Perfect Passenger (met bluetooth gps-muis).
Ik ben ooit naar de PDA overgestapt omdat ik genoeg had van die zware laptops, die je een lamme arm bezorgden. Voor eenvoudige tekstverwerking en e-mailverkeer voldoet de Palm uitstekend, net als voor e-mailen. Daar heb je echt geen laptop voor nodig.

Jan
Door DaiJun
30-01-2006 22:52:25

DaiJun
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RoelvdV
Wat je nu al heel veel tegenkomt in een restaurant: je bestelling wordt ingeklopt op een pda en gaat direct via Wifi naar de keuken of bar.

Noodzakelijk? Nee niet echt. Handig? Jazeker.
Dit is inderdaad vaak wel handig, zij het niet dat er dan altijd maar een of twee van die mensjes rondlopen met zo'n ding. Hierdoor moet je vaak lang wachten als je wilt afrekenen of iets bestellen.

Ze werken trouwens niet via Wifi volgens mij. Ik heb het een keer gevraagd bij zo'n café en ze zeiden dat ze via een andere soort zender werkte. Wat precies weet ik niet meer maar ik kan me voorstellen dat er meerder verbindingen mogelijk zijn. Al wordt infrarood wel lastig Heb ook vaker geprobeerd om een netwerkje te vinden als ze met zo'n apparaatje de bestelling opnamen maar nooit iets gevonden....
Door metck
30-01-2006 22:54:35

metck
Ik geloof dat dat systeem in cafe's en restaurants met radiosignalen werkt. Zeker weten doe ik dat alleen niet.
Door Rinus
30-01-2006 22:55:10

Rinus
Toeppassing in de landbouw kom je ook al jaren veelvuldig tegen en bij gebrek aan tijd zal ik ze gewoon even opsommen;

- diergeneesmiddelen registratie (verplicht op sommige bedrijven)
- diergeschiedenis (medisch alswel eigendomwisseling)
- drachtcontrole (drachtig (zwanger) zijn, worden (aantal pogingen), datum bevalling, en stamboek)
- dierprestaties (melkgift, percentages vet/eiwit)
- landmeting (mbv. GPS)
- navigatie bij grondbewerking (voorkomt overbemesting door ongewilde overlapping, zorgt ervoor dat je recht ploegt)
- communicatie met melkrobots, voercomputers en bedrijfsinterne en externe databases (voor interne of externe voorraadstatus)
- rantsoenberekeningen

En dan zal ik er gerust nog wel een paar vergeten zijn, vooral omdat ik meer bekend ben met de sector melkvee, maar de toepassingen zijn legio en de PDA wordt al sinds zijn introductie gebruikt. Alleen het aántal PDA's in de sector is nog steeds laag maar langzaam stijgend.

En ook hier is de vraag; 't kan toch ook zonder?"
Ja, dat kan ook, maar dan gebeurt alle registratie achteraf (aan het eind van de dag/week). Dat is veel werk, en dat, terwijl je gegevens al een x op een vodje papier had geklad of onthouden (en vergeten). Tevens wil je als boer ook niet voor iedere administratieve handeling je hele landgoed door moeten reizen om bij een centrale desktop te komen.
Daarom beschouw ik de PDA als een efficiënt alternatief, met toegevoegde waarde.
En toegevoegde waarde is volgens mij waar we in deze thread naar zoeken.

mzzls,
Rinus
Door DaiJun
30-01-2006 23:06:27

DaiJun
Op school merk ik ook dat hij mijn palmpje heel handig is... Als ik me echt heel erg verveel kan ik rustig een boekverslag of betoog gaan uitwerken. Filmpje kijken tijdens scheikunde is geen probleem... Als we dan nog een keer onenigheid hebben over bepaalde poker regels kan ik ze nog opzoeken dus harstikke handig!! Ook het periodieke systeem staat erin evenals een enorm uitgebreide rekenmachine. Eigenlijk kan alles er wel op gezet worden en dat maakt ze dus ook zo handig....

Maar onder leerlingen zie ik ze nog niet veel. Door mij hebben nou 3 mensen uit mijn klas ook zo'n ding. In totaal heb ik er op school geloof ik 5 verhandeld. Tel daarbij mij en nog een andere leerling op en dan heb je denk ik iedereen die met zo'n ding rondloopt, 7 dus. En dat op een school van 2500 leerlingen...
Door raptor
31-01-2006 06:51:22

raptor
Bij Van Gend & Loos (transportbedrijf, heet geloof ik DHL tegenwoordig) gebruiken ze al jaren PDA's van Symbol (die dingen met barcode scanner). Je scant de barcode(s) op de doos/dozen, laat de verzender of ontvanger een handtekening op het schermpje zetten, je zet het apparaat in de cabine in z'n cradle en alle gegevens worden meteen met het hoofdkantoor gesynchroniseerd.

Op die manier is voor klanten via internet bijna real-time na te gaat waar hun pakketje zich op dat moment bevindt.

Onmisbaar? Niet echt, met papieren lijsten werkte het ook. Maar het is natuurlijk wel heel handig, zo'n systeem.
Door GJHartog
31-01-2006 08:04:44

GJHartog
Lastige vraag. Als ik puur naar mezelf kijk, dan heb ik helemaal geen pda nodig (zegt notabene een IT'er). Ik kan best vooruit met een stratenboek en een papieren Hema-agenda. Het enige dat makkelijk is, en dat heb ik tot nog toe één keer gedaan, is met behulp van MobileTS via GPRS een server overgenomen omdat die 'lastig' deed, terwijl ik op een parkeerplaats stond en er dus geen pc voorhanden was. Anders had mijn werk moeten wachten tot ik achter een pc zat. En echt gemakkelijk werken is het ook niet.

Maar wat ik wél handig vind, noodzakelijk of niet, is het geintegreerde aspect van apparaten, een stratenboek, papieren agenda, mobiele telefoon etc neemt meer ruimte in beslag dan mijn Treo...

Dus in hoeverre de PDA - behalve (gebruiks)gemak - noodzakelijk is, geen idee. Ik denk dat er maar weinig functies zijn waarin een pda noodzakelijk is. Daarentegen zijn er genoeg functies waarin een pda wel heel handig is.
Door fransbr
31-01-2006 08:33:48

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door raptor
Op die manier is voor klanten via internet bijna real-time na te gaat waar hun pakketje zich op dat moment bevindt.

Onmisbaar? Niet echt, met papieren lijsten werkte het ook. Maar het is natuurlijk wel heel handig, zo'n systeem.
Wel onmisbaar dus, anders gaat het real-time aspect verloren (waar het bedrijf toch ook zijn geld mee verdient).

Het verhaal van JanB vind ik wel typerend: hij gebruikt de PDA echt als vervanging van een zware laptop.

In een grijs verleden heb ik eens voor een stel verkopers een partij laptops moeten kopen voor een CRM systeem (de PDA bestond nog niet). Ik heb dus laptops gekocht die zoveel mogelijk uitgekleed waren (zeer klein scherm, externe floppy enz.) met tot gevolg dat de verkopers niet tevreden waren: korte batterijduur, onhandzaam, eigenlijk een "halve" computer waar je net niet genoeg mee kon doen en te groot om in je binnenzak mee te nemen met als gevolg dat er mee "gegooid" werd en ze dus om de haverklap kaduuk waren. Een PDA was hier echt een uitkomst geweest.
Door Athropos
31-01-2006 13:28:47

Athropos
De Treo heeft al voor mij wat uitkomsten gebracht die op een andere manier niet echt gelukt zouden zijn. (ver afgelege locatie zonder werkende internet en geen drivers, dus via treo alles kunnen regelen)

Maar meestal is het de adressenlijst, agenda en routeplanner ik meest gebruik.
Schilt zoeken naar een huis in straat met hele spaarzame straatborden.

Verder is hij makkelijk voor de lange ritten die ik heb. (film of serie doet wonderen.)

Wel gadget, maar toch zeker ook functioneel.
Heel anders dan met de Fossil, die is puur gadget.

Peter
Door tomas
31-01-2006 15:49:58

tomas
Kijk hier eens voor toepassingen:

http://www.pcamobile.com/main.php

En vergeet ook TNT niet waarbij je je handtekening voor ontvangst op de pda zet.
Door gast
31-01-2006 19:46:08

Op ons architectenkantoor (200 man top 5 in nederland qua omvang) draait volledig op Palm-Exchange server. Louter agendabeheer, iedereen gebruikt een Tungten E. Inmiddels volstrekt onmisbaar. Hotsync gebeurt lokaal op de PC. Niks fancy. Secretaresses beheren de agenda's (mede) en van onze opdrachtgever ontvangen we de afspraken via mail direct als een 'afspraak' (bevestigen? etc).

ps. als longtime palm gadget man gebruik ik natuurlijk een Treo 650. Blunder van dit moment: we testen nu een Sony Ericsson 910i (waardeloos natuurlijk, echt verschrikkelijk monster).
Door judgeblacksteel
31-01-2006 20:49:41

judgeblacksteel
wij slaan onze codes van machienes erin op ,maar vroeger alles in een boekje en als je dat boekje eventjes niet te vinden was brak het angst zweet je uit .moest dat in andere handen vallen en snappen wat er geschreven in was.
nu code erop en incriptie op de palm ..... no problemo en het backup kaartje in de achterzak . dus jaaaaa
Door sekhmet
31-01-2006 21:46:45

Heb al sinds 1982 een HP41 rekenmachine die het welliswaar nog prima doet maar die ik vanuit handigheid door een emulator op m´n palm heb vervangen.
Gaat de originele 41 kapot dan is de palm nog de enige mogelijkheid om de collectie software te draaien die ik in al die jaren heb geschreven. Ok er is ook een emulator voor win en linux maar da´s niet handig onderweg. En ja ik zou zonder kunnen want zelf met een ouderwetse rekenlineaal of een hypermoderne HP51 kan ik ook overweg maar uit nostalgisch oogpunt zou ik die 41 echt missen.
Door Peter Bulthuis
31-01-2006 23:15:58

Peter Bulthuis
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door JanB
Het verbaast me overigens dat ik de PDA's in de journalistiek nog betrekkelijk weinig tegen kom.
Jan
Hoi Jan,

Ik heb het ooit ook wel eens geprobeerd om tijdens een raadsvergadering meteen mijn verhaaltje globaal in de Palm te tikken. Al die raadsleden verbaasd kijken.
Maar of het erg nuttig is, nee. Waarom zou ik mijn stukje tijdens of meteen na een vergadering of interview gaan uittikken op m'n Palm? Dat kan ik thuis of op het werk ook nog wel doen op de pc. En alleen aantekeningen maken op m'n Palm lijkt me ook niet handig. Dan moet je het alsnog op je pc uitwerken.
Waar ik m'n Palm wel voor gebruik: een uitgebreid adressenbestand, agenda, takenlijsten en een zeer uitgebreide weekplanning voor nieuwsonderwerpen. (Ongelooflijk wat je allemaal met Smart List To Go voor elkaar kunt krijgen!) Natuurlijk TomTom en nog veeeel meer.

Groet,

Peter
Door Leo
01-02-2006 09:34:36

Leo
Het vinden van onmisbare toepassingen van PDA's hangt inderdaad af van de definitie van "onmisbaar". Aan de andere kant, er zijn toch wel veel toepassingen die nu pas mogelijk zijn bij gebruik van een PDA.

De reeds genoemde en bestaande toepassingen bij de horeca (bestellingen opnemen), transport (real-time tracking van pakketten), landbouw (veestapelbeheer, grondgebruik, enz.), zorg (patienten"beheer" ) zijn onmisbaar als je een paar eisen stelt, die ze bijna allemaal gemeenschappelijk hebben: mobiel, integratie van functies, snel. De eis van snelheid (real-time) wordt vooral mogelijk gemaakt door draadloze communicatie en ik denk dat dat snel onmisbaar wordt. GPS vind ik een heel goed voorbeeld van de tegenwoordige onmisbaarheid van mobiele apparaten: PDA's, maar ook dedicated systemen en sommige telefoons.

Met de voorwaarden mobiel en snel (real-time) kun je in de meeste branches wel voorbeelden bedenken. Het gebruik door leraren is een goede toepassing. Mijn kinderen op de middelbare school ondervinden regelmatig de situatie dat cijfers verkeerd zijn ingevoerd, of veel te laat of gewoon verdwenen zijn, en dat blijkt dan pas weken later.

Vertegenwoordigers, artsenbezoekers, verzekeringsagenten, schade-experts, politie-agenten, conducteurs, journalisten enz. kunnen hun werk optimaliseren met applicaties die draadloos communiceren, en dat is "onmisbaar" als de voorwaarden mobiel en snel/real-time worden gesteld. Ik zie bijvoorbeeld conducteurs rondlopen met een groot, verouderd clam-shell apparaat, die volgens mij niet draadloos kan communiceren. Als dat verbetert kunnen ze reizigers veel beter informeren over vertragingen, uitgevallen treinen, aansluitingen enz. In vliegtuigen wordt al real-time informatie gegeven over aansluitingen bij vertragingen, en een vliegtuig is een groot mobiel en draadloos communicerend apparaat, toch?
Door JanB
01-02-2006 17:01:27

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Peter Bulthuis
(. . .)
Ik heb het ooit ook wel eens geprobeerd om tijdens een raadsvergadering meteen mijn verhaaltje globaal in de Palm te tikken. Al die raadsleden verbaasd kijken.
Maar of het erg nuttig is, nee.
(. . .)
Hoi Peter

In de door jou beschreven situatie zie ik ook het nut van de Palm niet, evenmin overigens als het nut van een laptop.
Maar als je ver weg bent van huis of van je kantoor, dan is het toch een reuze handig hulpmiddel.
Ik heb na persconferenties, vergaderingen, interviews regelmatig in de trein mijn stukken gemaakt, doorgeseind met de gsm naar kantoor. Vandaag nog: interview in Den Haag, verhaal uitgewerkt in de trein, op de Palm Tungsten T3. Ik was klaar voordat ik thuis was.

PS Ik dacht dat de Holterberg bij Holten lag, maar het is dus andersom!
Door Peter Bulthuis
01-02-2006 17:50:09

Peter Bulthuis
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door JanB
Ik heb na persconferenties, vergaderingen, interviews regelmatig in de trein mijn stukken gemaakt, doorgeseind met de gsm naar kantoor. Vandaag nog: interview in Den Haag, verhaal uitgewerkt in de trein, op de Palm Tungsten T3. Ik was klaar voordat ik thuis was.
Waar zouden we zijn zonder de trein.
Ja, als je met de trein reist, is het inderdaad superhandig. Wat voor toetsenbord gebruik je dan? Want zo'n opvouwbaar geval moet natuurlijk wel op een stevig vlak liggen. Anders valt daar niet op te werken. Of is zo'n combinatie nog wel goed vanaf een treintafeltje te gebruiken?
In de auto een verhaaltje schrijven, wordt een stuk moeilijker. Daarnaast werk ik voor een weekblad en is de 'stress' van snel aanleveren een stuk minder. Dus kan het stukje meestal nog wel even wachten.

Ik heb net even geprobeerd om in Word To Go een verhaaltje te tikken met het toetsenbordje op m'n Treo 650. Maar dat valt me absoluut niet tegen. Als je even de slag te pakken hebt, gaat dat best behoorlijk snel. Misschien dat ik het toch maar eens ga uitproberen als het zo uitkomt. Alleen heeft Word To Go wat weinig mogelijkheden. Zo kun je niet instellen dat een zin standaard met een hoofdletter begint.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door JanB
PS Ik dacht dat de Holterberg bij Holten lag, maar het is dus andersom!
Da's zeker waar.
Maar als ik zeg: "Ik woon in Holten", dan weten de meesten niet waar dat ligt. Zeg ik: "Bij de Holterberg", dan ineens wel.
Door JanB
01-02-2006 19:22:57

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Peter Bulthuis
(. . . )
Wat voor toetsenbord gebruik je dan? Want zo'n opvouwbaar geval moet natuurlijk wel op een stevig vlak liggen. Anders valt daar niet op te werken. Of is zo'n combinatie nog wel goed vanaf een treintafeltje te gebruiken?
Hoi Peter,

Ik gebruik Palm Infrarood Keyboard http://www.palm.com/us/products/acce...ls/3169WW.html en dat werkt inderdaad op het klaptafeltje van de trein. In de auto is het inderdaad niet zo'n succes - zeker niet achter het stuur. Op de passagier-stoel heb ik wel eens het toetsenbordje gebruikt, maar dan wel op een hard boek op mijn schoot.
Afgelopen zomer was ik op de Veluwe voor een reportage. Ben aan een picknickbank gaan zitten en heb in het zonnetje mijn verhaal zitten tikken.

Groet,
Jan
Door wolly
01-02-2006 22:57:14

wolly
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fransbr
Dat de PDA 'handig' is als agenda, notitieblok, mp3 speler, telefoon (Treo), routeplanner en ga zo maar door is wel duidelijk. Ook de 'geekstatus' van de PDA verschuift steeds meer naar een 'gadgetstatus', waarbij veel niet-PDA gebruikers toch wel gaan inzien dat zo'n apparaatje best wel handig is.

Maar: In hoeverre wordt de PDA wel "serieus" gebruikt? Anders gesteld: Wie heeft absoluut een PDA nodig om zijn/haar werk uit te kunnen voeren.

Ik bedoel dan niet die situaties waarbij in plaats van een PDA ook een papieren agenda/notitieboekje/naslagwerkje of GSM gebruikt had kunnen worden maar die situaties waar de PDA echt een verlengstuk is van een desktop programma bijv. een CRM programma, waar de PDA gebruikt wordt voor datacquisitie of het bekijken van dagelijks veranderende data. Met andere woorden: die situaties waar je in het werk echt afhankelijk geworden bent van de PDA.

Voorbeeld:
Een pianostemmer die een PDA gebruikt om te stemmen bedoel ik niet: in plaats van een PDA had hij ook een "gewoon" stemapparaat kunnen gebruiken, de PDA is voor hem alleen erg handig omdat hij zijn afspraken ook in de PDA-agenda kan zetten.

Een (buitendienst)verkoper die vanuit een desktop CRM systeem zijn afspraken op een PDA zet en in diezelfde PDA daaruit voortvloeiende orders (en specificaties) zet en aan het eind van de dag weer in het CRM systeem kan zetten valt wel in de categorie "afhankelijk van de PDA". Zonder die PDA kan de verkoper zijn werk niet (of slechts heel moeilijk) doen.


Ik ben benieuwd of er mensen al echt afhankelijk geworden zijn van de PDA en of dit een goede of juist slechte ontwikkeling is. Ook ben ik benieuwd naar situaties waarbij er op dit moment nog geen PDA gebruikt wordt (omdat er bijv. nog geen software voor is) maar waar er absoluut kansen zijn.
Wat een gezeur. Iedereen bepaalt zelf of zijn/haar PDA onmisbaar is. Voor mij is íe onmisbaar, lekker klein en veel dataopslag. Toch zijn er nog maar weinig colleg's die er een gebruiken. Die sjouwen de hele dag met een grote agenda onder hun arm, terwijl ik mijn PDA gewoon in mijn binnenzak heb.
Door Gazpacho
01-02-2006 23:08:22

Gazpacho
Citaat:
Wat een gezeur.
Post dan gewoon niet en klik door naar een ander onderwerp dat je wel interesseert

Citaat:
Voor mij is íe onmisbaar, lekker klein en veel dataopslag.
Dat is wel heel algemeen. Frans wil met deze thread juist specifieke gevallen oproepen, die voor andere gebruikers in een ander beroepenveld, andere situatie, interessant is om te lezen. Kan nooit kwaad om je blikveld te verruimen.
Door Underdog
05-02-2006 13:45:03

Underdog
Ik beheer de voorraad en het in en verkoop beleid van mijn studentenvereniging. Ik vind het erg handig om als ik de voorraad tel, moet bestellen en hierbij bestellingen van de vorige weken opzoek, dit op mijn PDA te doen. Zodoende hoef ik niet steeds een PC op te zoeken als ik in een van de voorraad hokken sta. Onmisbaar? Nee... maar wel erg handig en tijdbesparend.
Door jean-paul
10-02-2006 16:24:41

jean-paul
Via feedback @ Palmclub
Citaat:
Geacht Forum
Ik heb met belangstelling de reacties over het gebruik van de palmtop gelezen en mij verbaasd over het feit dat er zo simpel gedacht wordt over de werkzaamheden die het aparaat uit handen neemt van de pianostemmer.
Het genot van een apparaat die ook tegelijk als agenda gebruikt kan worden is voor de profesionele stemmer onzin. De palmtop is om een veel belangrijkere reden een goed gereedschap voor de vakman geworden.
Door de palmtop een semple te laten maken van alle A 's op de piano (hij moet hiervoor 3x luisteren naar een andere boventoon)
kan hij uitrekenen hoe de vorm van de mensuur van het instrument is en precies uitrekenen waar de compromissen gesloten moeten worden om een goede stemming voor dat specifieke instrument te verkrijgen. Dit is voor ieder instrument anders.
Dit is het grote verschil tussen een stemaparaat die alle piano's hetzelfde stemt en de palmtop die voor ieder instrument de beste berekening maakt.
Is de stemming door de vakman na het stemmen goedgekeurd dan kunnen de gegevens opgeslagen worden zodat je bij de volgende stembeurt weer exact dezelfde gegevens gebruikt en dus dezelfde stemming.
Ook kan de volgorde van het stemmen veranderen zodat een gelijkmatige spannigsverandering verkregen wordt die de stemvastheid ten goede komt.
Neemt u van mij aan dat het stemmen van een piano of vleugel ingewikkelder is dan ik u hier in het kort schets.Een stemmer moet kortgezegd compromissen kunnen sluiten om een goede stemming te verkrijgen met zijn gehoor door te luisteren naar de zwevingen van de tertsen Een computer doet dit gewoon door te luisteren naar de exacte toonhoogte die hij berekend heeft tijdens het sampelen.
Ook kan hij bij een te lage spannig van de snaar uitrekenen hoeveel overspanning er gegeven moet worden zodat het instrument na het stemmen precies goed uitkomt wat hoogte betreft.
Kijkt u voor meer info naar www.slijderink.nl en ga naar de pagina stemmen.
Hartelijke groet
Jef Slijderink
Door rudyheidenis
10-02-2006 21:55:22

rudyheidenis

Off-topic
Tsjonge, haalt dat het gevoel niet uit zo'n instrument?

Door ghia
11-02-2006 01:15:23

ghia
Het gebruikte programma Pocket RCT is wel voor PPC. Ziet er wel schitterend stukje techniek uit. Zou zoiets ook bestaan voor PalmOS?
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rudyheidenis

Off-topic
Tsjonge, haalt dat het gevoel niet uit zo'n instrument?

Het gevoel in de muziek leggen is de taak van de muzikant en niet van het instrument.
Door PulmoPalm
11-02-2006 02:35:38

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door joop
Frans,


Een tweede toepassing werd gedemonstreerd op een gebruikers-conferentie van Oracle. Werd gebruikt in een ziekenhuis. Iedere arts had een PDA met een medicijnen-database erop en kreeg voordat hij zijn ronde op de afdeling ging doen de patiëntgegevens gedownload in de PDA. Hij kon zo bij iedere patiënt snel zien hoe het ziektebeeld (temp./bloeddruk, etc.) verlopen was en welke medicijnen waren voorgeschreven. In de PDA kon hij een recept schrijven gebaseerd op de aanwezige database. Nadat hij zijn ronde gedaan had werd de PDA achtergelaten op de zusterpost en werden de benodigde recepten ingelezen in de centrale database en voor fiattering verzonden naar de arts. Vervolgens gingen ze door naar de apotheek. Werkte erg efficiënt. De applicatie was geschreven door Oracle-programmeurs die de PDA-interface "erbij" deden.


Joop
Zeer onwaarschijnlijk verhaal van Oracle
Een klein beeldscherm leent zich niet voor het lezen van informatie die nodig is om visite te lopen. Daarbij.... een ziekenhuis waar alle artsen een PDA gebruiken voor dat doel?
Is meer wishful thinking
Door rudyheidenis
11-02-2006 03:44:34

rudyheidenis
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia
Het gevoel in de muziek leggen is de taak van de muzikant en niet van het instrument.
Da's natuurlijk waar, toch hebben muzikanten vaak een ondefinieerbare band met juist een bijzonder instrument. Ik vraag me af waar dat in zit. Maar goed, offtopic dus genoeg hierover.
Door metck
11-02-2006 12:36:20

metck
Zoals ik het heb begrepen zorgt het stemprogramma op je pda voor de grote lijn (de standaard instelling) en de menselijke stemmer voor de nuances.

Bovendien, gevoel in de muziek is niet alleen afhankelijk van de musicus maar zeker ook van het instrument (en dus deels afhankelijk van de maker/bouwer/stemmer; vgl. Stradivarius, Steinway & Sons).
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android