Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Smaus

Smaus

Smaus is sinds mei 2001 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 103 nieuwtjes geschreven.

Smaus gebruikt in het dagelijks leven een Overig.

Bekijk alle nieuwtjes van Smaus

[Opinie] Wordt het tijd voor een nieuwe userinterface van PalmOS?

 

Door: Smaus


Publicatiedatum: 15 december 2005


Wordt het tijd voor een nieuwe userinterface voor PalmOS? En dan bedoel ik niet nieuwe icoontjes voor de standaardapplicaties, maar een echt radicaal andere, vernieuwende manier van werken.

De huidige userinterface voor het starten van programma's wordt door veel gebruikers als 'niet handig' of 'niet handig genoeg' ervaren, getuige het grote gebruik van alternatieve launchers zoals LauncherX of ZLauncher.

Moet PalmSource daarom de stap wagen en volledig afstappen van het huidige systeem of moet er gekozen worden voor oplossing à la Sony met een eigen browser (bij de Clie-serie's kreeg je standaard een Sony-eigen launcher die bovenop de Palm-launcher draaide, zoals bv. ZLauncher dat doet)?

Denk bij het woord userinterface overigens niet alleen aan de manier van starten, maar ook bv. het ingeven van preferences (het welbekende Prefs-panel) of het starten van een Hotsync via de applicatie. Maar ook aan de manier van navigeren met de D-pad zoals bv. bij de Treo 650.

Omdat de mogelijkheden te groot zijn om hier allemaal op te noemen zitten er bij deze poll geen keuzemogelijkheden. Je kan je gedachten hierover op de vrije loop laten in deze thread.

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door Bram
15-12-2005 17:45:03

Bram
Graag zou ik sommige dingen anders willen, vooral de ondersteuning van programma's op geheugenkaartjes. De powerrun-faciliteit gewoon in de standaardlauncher. Toch moet ik zeggen dat ik blij ben met zoals het is.

PalmOS is ontworpen in een tijd waarin geheugenkaartjes er nog niet waren (anders gezegd: het 128kB ingebouwd geheugen voldeed prima). Verder is er hardwarematig gezien niet zoveel veranderd, op wat draadloze mogelijkheden na. Met zo min mogelijk handelingen een agendapunt toevoegen kan tegenwoordig niet met minder stappen, evenals het opzoeken van informatie. In dat opzicht is het PalmOS dus nog steeds erg goed.

Door de technologische ontwikkelingen een OS schrijven dat radicaal anders werkt, om beter met geheugenkaartjes te werken? Nee, met ZLauncher/Powerrun ben ik tevreden. Bovendien is het de vraag of na een grote verandering alle programma's nog goed werken.
Door JeroenB
15-12-2005 18:16:36

JeroenB
Ik gebruik zelf Z-Launcher als launcher, gewoon omdat de standaard Palm-browser voor mij niet voldoet. Zie ook de attachments voor verschil tussen de interfaces. Ik wil veel opties hebben, alles naar eigen smaak instellen, en de mogelijkheid hebben alles eenvoudig naar SD kaart te zetten (en op te starten).

Jammer dat je voor zulke (eigenlijk vanzelfsprekende) functies weer 25 euro mag neertellen. Misschien dat Palm gewoon een deal moet sluiten met de developer van Z-Launcher, zodat het bijgeleverd wordt bij een nieuwe Palm. Dan heb je zelf de keuze tussen een simpele of een uitgebreide launcher.

Het launchen van de applicaties moet niets aan veranderen, die is geweldig. Een vriend van me had eerst eens met een PocketPC pda (WM2003) gewerkt en vond mijn pda toch wel héél snel. Wat dat betreft is PalmOS dus prima.

Verder vind ik het Preferences-menu goed ingedeeld, al zouden sommige onderdelen (zoals Bluetooth, Connection, Network en Phone) wel samengebracht kunnen worden om een overzichtelijker geheel te vormen.
Door ghia
15-12-2005 20:17:02

ghia
Voor mij voldoet de Palm-launcher uitstekend, behalve voor de SD-kaart, waar alles op een grote hoop wordt gegooid. Dus heb ik zelf maar wat aan kategorie indeling gedaan met het freeware ScrBtn.

Alles opleuken hoeft voor mij niet want dat gaat meestal ten koste van de snelheid en de efficientie. Het enige wat er sneller mee gaat is het leeglopen van je batterij.
Door bartveld
15-12-2005 20:53:52

Een nieuwe user interface? Dat gaat toch verder dan wat handigheidjes zoals programma's vanaf je kaart draaien (inderdaad, heel raar dat Palm dat niet gewoon geintegreerd heeft in zijn OS). Wat is nu de basis van iedere interface, Windows, Mac of Palm? Een icoontje vertegenwoordigt het programma. Klik het aan en het draait. Het icoontje kan je op allerlei plaatsen neerzetten, op allerlei manieren categoriseren. Handig. Een heel simpel, maar zeer flexibel systeem, waar ieder gebruiker iets mee kan. Helemaal naar je hand te zetten. Dat is de kracht van het systeem en de reden waarom alle PC's, Macs en Palms uiteindelijk op elkaar lijken. Het vereist een grote fantasie om iets te bedenken wat anders is dan dat basis-principe en dat ook nog beter is. Degeen die dat bedenkt kan heel rijk worden.
Door pawi
16-12-2005 08:37:45

Over het algemeen vindt ik de Z-launchers e.d. gewoon ballast en toy. Er zitten gewoon teveel opties in. De standaard launcher op mijn T3 is prima. Het enige wat ik storend vindt is dat het je het icoon niet kan verwijderen zonder het programma te verwijderen. Ingebouwde applicaties waar je een alternatief voor hebt blijven dus als icoon rondzweven, want die kun je niet verwijderen. Ik heb ze dus maar in een groep 'obsolete' gezet.
Door Smaus
16-12-2005 08:48:45

Smaus
Datgene wat ik voornamelijk mis aan de huidige userinterface is het direct launchen van applicaties vanaf SD en de mogelijkheid tot het tweaken van je menubalk bovenin. Dus ik gebruik ZLauncher, want die bied die mogelijkheden wel. Bovendien zit in ZLauncher de Today-plugin, waarmee je in al je categorieën direct je afspraken ziet.

Groeten,

Jaap
Door Gazpacho
16-12-2005 10:46:12

Gazpacho
De standaard GUI van PalmOS heeft voor mij vanaf dag 1 niet voldaan. Ik wil niet 2x tappen om van categorie te verwisselen en dan nog eventueel scrollen om bij mijn programma te komen! Daarnaast vind ik de interface echt niet gemaakt voor de moderne user en zeker niet voor de moderne poweruser.

Ik vind persoonlijk dat de PalmOS GUI teveel gemaakt is voor de periode van de originele Palm Pilot. Toen men nog geen 10.000'en mogelijke programma's en add-ons had waaruit je kon kiezen, maar gewoon slechts 20 programma's op je Palm had staan. Dan kon je die verdelen in bv. 4 handige categorieen met elk vijf icoontjes. Mja. Een beetje Poweruser heeft nu bv. 8 categorieen met elk 10 icoontjes, en als je grote icoontjes hebt, tja, dan valt er 1 buiten beeld en moet je scrollen. En als ik ergens een hekel aan heb....

De volgende verbeteringen stel ik voor:

0) Zoals al mogelijk is bij de nieuwere devices, de mogelijkheid om de achtergrond te veranderen in kleur of een plaatje neer te zetten. Er zijn veel mensen die dat willen, en degenen die het niet willen, zetten er gewoon niets neer. Ik vind dat je zonder noemenswaardige teruggang in de performance van je PDA dit soort customizations gewoon moet kunnen doen.

1) Easylaunch (OS4) / QLaunch (OS5) achtige faciliteit waarmee je meerdere programma's aan een hardbutton toe kan kennen, en een onderscheid maakt tussen lang en kort indrukken van een button. Mijn meest gebruikte programma's kan ik op deze manier launchen.

2) Tabs als categorieën. Net zoals de meeste (power-)users bij browsers beginnen te merken is browsen met tabs erg fijn. Met de huidige launcher moet je eerst op de huidige categorie klikken, en dan pas de nieuwe aanklikken: met tabs als categorieen hoef je maar 1x aan te klikken.

3) Voor smartphones of Palms met een keyboard is een launcher als Initiate (dank voor de tip metck) schandalig goed. Behalve de integratie van programma's, documenten, memo's, contacts etc. in de launcher zelf, zit er een smartsearch / smartguess functie in. Hierdoor is de indeling in categorieën zelfs overbodig geworden! Als ik bijvoorbeeld snel "PW" intyp in de launcher, verdwijnen meteen al mijn programma's van het scherm, en blijven er 3 icoontjes over:

- PalmWijzer
- PoWerrun
- ProWord

Ik kan dan makkelijk met een wijsvinger of DPad het icoontje ProWord aanraken en het programma wordt gestart. Het kost me 1 seconde in totaal om elk willekeurig programma te starten! Als ik dit met de normale PalmOS GUI had moeten doen, dan was het *Categorie aanklikken - goede categorie uit de lijst selecteren (oh ja, welke was dat ook alweer?) - scrollen (hoe ging het alfabet ook alweer) - klikken. Duurt toch 4-5 seconden voordat ik bij een programma ben. Nu kun je wel denken, wat is een paar seconden op een mensenleven , maar als je eenmaal hebt gemerkt dat het ook veel slimmer en sneller kan, dan komt de standaard GUI van PalmOS een beetje traag en niet zo slim over.
Door Bram
16-12-2005 12:40:10

Bram
Citaat:
Als ik dit met de normale PalmOS GUI had moeten doen, dan was het *Categorie aanklikken - goede categorie uit de lijst selecteren (oh ja, welke was dat ook alweer?) - scrollen (hoe ging het alfabet ook alweer) - klikken.
In de normale PalmOS GUI kun je ook beginnen met typen. De letters moeten wel op volgorde staan, maar het werkt prima.
Door Gazpacho
16-12-2005 12:49:03

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bram
In de normale PalmOS GUI kun je ook beginnen met typen. De letters moeten wel op volgorde staan, maar het werkt prima.
Juist dat flexibele, dat je *niet* op volgorde hoeft te typen, is de kracht van Initiate. Je moet er nog bij nadenken. Wil je naar VersaMail, en je typt VM, dan blijft hij in de standaard launcher bij mij haken bij VeriChat en komt daar niet van zijn plaats. In Initiate zou VersaMail meteen gestart worden!

Als je een lettercombinatie intypt in Initiate, filtert hij namelijk meteen de juiste programma's voor je uit: je scherm blijft dus niet vol staan met onnuttige icoontjes waar je toch niet heenwil. Alleen de programma's die die lettercombi bevatten, blijven getoond op het scherm. Als je daarnaast een unieke lettercombinatie (3 letters is meestal voldoende) intypt, gaat hij meteen naar het juiste programma.

Als je maar 1 programma hebt die met een bepaalde letter begint, zal hij dus meteen naar dat programma gaan als je die letter intypt. Heel simpel, geen geprik of gescroll in de rondte.

Even voor de duidelijkheid: zo'n methode die Initiate hanteert, is alleen handig voor handhelds/smartphones met een keyboard. Voor een PDA met grafittivlak, zijn tabs voor categorieen het handigst. Mijn persoonlijke mening is dat de drop-down lijst met categorieen zoals de standaard PalmOS launcher in alle gevallen het onhandigst is.

Daarnaast worden er in veel programma's en ook bij de PocketPC het principe tap-and-hold toegepast. Een hele natuurlijke bewerking bij een touchscreen, vind ik. Even een icoontje vasthouden, en je krijgt een popup-menu'tje met wat eenvoudige bewerkingen. Standaard zit dit niet in het PalmOS. Dit principe kan natuurlijk ook gebruikt worden om het wat makkelijker te maken voor de gebruikers.

In mijn ogen wordt er ook bij Palm zichzelf een beetje groupthink aangepraat, dat het "originele ontwerp zo goed is dat je er echt niks meer aan hoeft te veranderen hoor" , waarbij vergeten wordt dat de tijd ook niet stilstaat. Met moet het wel simpel houden, maar niet simpel anno 1996, maar simpel anno 2005, wanneer de eisen en niveau van (de beginnende) gebruiker wat hoger ligt. En daar zit nog wel wat verschil tussen. Bij Palm waren ze bijvoorbeeld ooit (kort) van mening dat MP3 niet nodig was. :')

Zelfs Microsoft gaat IE 7 uitbrengen met mogelijkheid tot Tabbed Browsing. De tijd en omstandigheden zijn rijp om hier en daar wat vooruitgang te brengen in programma's waarvan de basis jaren geleden ligt.
Door metck
16-12-2005 13:45:37

metck
Bij de opmerkingen van Gaz over Initiate kan ik me alleen maar aansluiten. Ik gebruik het nu al een maand of vijf en het werkt fabelachtig. Ik hoop dat Palm op al haar met toetsenbord uitgeruste handhelds standaard Initiate gaat meeleveren.

Overigens, "groupthink wordt niet aangepraat" maar ontstaat 'spontaan' binnen wat geisoleerde groepen die bovendien te lang uit dezelfde mensen bestaan. Maar dat lijkt me bij Palm niet zozeer het probleem.
Volgens mij weet Palm namelijk echt wel dat ze wat remmende voorsprong problemen hebben - zoals het destijds vooruitstrevende GUI en OS dat nu toch wel verouderd is. Ze hebben alleen geen goed idee waar ze moeten beginnen. Ik bedoel ze weten volgens mij niet eens of ze nu voor de WindowsMobile moeten gaan of voor PalmOS. Ze proberen nu allebei, althans tot 2012 meen ik. Of dat slim is moeten we nog maar zien.
Door Gazpacho
16-12-2005 15:37:45

Gazpacho

Off-topic

Citaat:
Overigens, "groupthink wordt niet aangepraat" maar ontstaat 'spontaan' binnen wat geisoleerde groepen die bovendien te lang uit dezelfde mensen bestaan.
Niets ontstaat 'spontaan', maar is het gevolg van communicatie en handelingen van inderdaad die geisoleerde groep personen, en als je maar genoeg mensen van de oude garde hebt die hun innovatieprijzen uit 1996 op voetstukken blijven plaatsen en dat ook uiten in de communicatie met de rest van het team die dat ook beginnen te geloven, dan krijg je wel behoorlijk last van groupthink op je afdeling.




Maargoed, daar hadden we het niet over
Door metck
16-12-2005 15:44:51

metck

Off-topic
Vandaar dat 'spontaan' ook tussen ' staat . Ik bedoel er dus mee dat het een gevolg kan zijn van standaard groepsdynamiek.
Maar goed, daar gaat het nu inderdaad niet over


Ben je het eens met mijn punt dat bijvoorbeeld het oude userinterface-punt een gevolg zou kunnen zijn van onduidelijkheid binnen Palm over de te varen algemene koers?
Door Gazpacho
16-12-2005 16:30:01

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door metck

Off-topic
Vandaar dat 'spontaan' ook tussen ' staat . Ik bedoel er dus mee dat het een gevolg kan zijn van standaard groepsdynamiek.
Maar goed, daar gaat het nu inderdaad niet over


Ben je het eens met mijn punt dat bijvoorbeeld het oude userinterface-punt een gevolg zou kunnen zijn van onduidelijkheid binnen Palm over de te varen algemene koers?
Yup, daarom is Nagel ook uit de organisatie gewipt.
Door ghia
16-12-2005 19:10:18

ghia
Een andere reden waarom de software van Palm zo weinig beweegt is natuurlijk ook dat in Amerika het heel gewoon is om software(technieken) te patenteren. (Je hebt ongetwijfeld al gehoord van bvb het Amazon One Click systeem.) Hierdoor kan niemand anders deze techniek gebruiken zonder licentie(kosten) te betalen.
Dus het kan best zijn dat Palm in de onmogelijkheid verkeert om bepaalde uitbreidingen in de zin van het Initiate launch systeem te maken omdat er een patent op rust waardoor anders de kostprijs per PDA te hoog zou oplopen.
Door Armydoc
18-12-2005 22:20:21

Armydoc
Gezien de mogelijkheden die de apparaten van tegenwoordig bieden functioneert het huidige PalmOS absoluut onvoldoende. Ik bedoel maar zelfs voor de meest basale bewerkingsmogelijkheden moet bij Palm aparte en verscchillende programma's openen, en voor een beetje diepgaande informatie over je systeem ben je zonder extra programma's nergens.
Voor mij zijn de belangrijkste redenen om voor een launcher te kiezen:

- mogelijkheid programma's op kaartjes in categoriën te plaatsen in plaast van alles op een grote hoop,
- tabs voor categoriën hetgeen toch stukken eenvoudiger werkt dan een dropdown list,
- de ingebouwde bestandsbeheerfuncties (copy/move, etc.),
- meer info op het scherm (vrij geheugen blijft een favoriet)

Ik ben nog zoekende naar een goede launcher - gebruik momenteel MegaLauncher, maar gezien de bovenstaande posts moet ik Initiate maar eens proberen.
Door buggeroff
19-12-2005 00:03:19

buggeroff
Echt innoverend zou stembesturing zijn. Dan hoef je helemaal niet meer te "pielen" met te kleine toetsenbordjes of pennetjes. Gewoon tegen je Palm praten en hij doet wat jij wilt.

Jan Karel
Door HediX
19-12-2005 01:38:50

HediX
En wat denken al die mensen in de trein dan van je? Een schizofreen is nooit alleen ??

Nee, niet iedereen hoeft wat mij betreft te weten wat ik met mijn Palm aan het doen ben, dus liever niet stemgestuurd a.u.b.!!

Zodra je gaat werken met aparte geheugenkaartjes, dan ontstaat er een licht probleem. Wat mij betreft is het geen reden om de interface aan te passen, maar ik begrijp de frustratie wel. Hoewel ik het scrollen met de navigatieknop helemaal niet zo vervelend meer vind.

Kortom: ik kan me voorstellen dat een aanpassing moet komen, maar als alles bij het oude blijft, weerhoudt het mij er niet van om weer een palm te kopen
Door koekiemonster
19-12-2005 15:31:14

koekiemonster
Citaat:
En wat denken al die mensen in de trein dan van je? Een schizofreen is nooit alleen ??
Handsfree pda-aansturing voor in de auto? Dan denken ze dat je gewoon aan het bellen bent, of (eventueel) dat je een tophit aan het meezingen bent .
Een memo, of afspraak, dicteren lijkt me in ieder geval best handig.
Zoiets lijkt me echter vrij lastig te implementeren.
Door buggeroff
19-12-2005 21:54:40

buggeroff
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door HediX
En wat denken al die mensen in de trein dan van je? Een schizofreen is nooit alleen ??
Er zitten zoveel mensen in de trein in zichzelf te praten, met of zonder bluetooth headset. Eentje meer of minder valt dus niet op.

Volgens mij wordt dat de grootste doorbraak op computergebied het komende decennium, goedwerkende en algemeen toegepaste spraakbesturing. Ga maar vast aandelen kopen, de vraag is alleen van wie ?

Jan Karel
Door Gazpacho
19-12-2005 21:59:04

Gazpacho
Ik heb mijn twijfels over spraaksturing. Het komt omdat ik nog nooit, zelfs op de PC niet, een pakket heb gezien die echt feilloos werkte. In een stille omgeving he, wat te denken van een trein? Een computer heeft echt moeite om achtergrondgeluid van stemgeluid te filteren.

nee, ik hou het op telepathie
Door DaiJun
19-12-2005 22:41:29

DaiJun
Lijkt me heel leuk Gaz maar hoe wil je dat bewerkstelligen? Allemaal een prive-Jomanda die alles voor je doet?:P
Door Smaus
19-12-2005 22:44:14

Smaus
Nee, alles via hersengolven lijkt me ideaal, kben al jaren op zoek naar een TV die daarop reageerd...

Groeten,

Jaap
Door HediX
20-12-2005 02:21:00

HediX


Ja een computer die met mij meedenkt!!!! Dat zou een hoop gevloek schelen!!!!

Door RobB
20-12-2005 08:22:12

RobB
Als iedereen in de trein nu tegen hun pda en/of gsm zit te praten, naar wie 'luistert' zo'n apparaat dan
Deze toepassingen zijn al lang beschikbaar op een desktop PC en de stap naar een PDA moet mogelijk zijn.
Een 'klein' stapje verder is de pda direct de hersensignalen te laten meten. Je hoeft dan niet hardop te praten maar de gedachte alleen is al genoeg. Weer een stapje verder zou zijn om de gegevens niet op een scherm te tonen maar weer direct in het brein te injecteren (tijdsgewijs zit ik nu op medio augustus 2067, ga ik niet op wachten)
Door RoelvdV
20-12-2005 08:53:00

RoelvdV
Citaat:
Nee, alles via hersengolven lijkt me ideaal, kben al jaren op zoek naar een TV die daarop reageerd...
Jaap: ik wil het niet weten (wie heeft hier nu een dirty mind )

Maar voor wat betreft een nieuw user interface: ik heb nu zo'n horloge waar ze ook nog een pda in hebben gestopt. Dat is echt even wennen, ik rocker mezelf een rockerduim

Groeten, Roel.
Door HediX
20-12-2005 13:53:22

HediX
2067...... de kans dat ik dat mee ga maken is niet zo heel groot!!
Door Paco
20-12-2005 19:46:48

Paco
Hmm, ik was van plan 100 te worden, dus in 2067 heb ik dan nog vier jaar te gaan.
Door buggeroff
21-12-2005 23:43:56

buggeroff
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Paco
Hmm, ik was van plan 100 te worden, dus in 2067 heb ik dan nog vier jaar te gaan.
Er bestaan al progjes voor het regelen van je huwelijk. Er komt blijkbaar behoefte aan een soortgelijk progje voor je begrafenis . Gat in de markt ??

Jan Karel
Door rudyheidenis
03-01-2006 00:15:45

rudyheidenis
Een interessant artikel over de interface van ons geliefde PalmOs. Kent Pribbernow heeft zo zijn eigen ideetjes en geeft wat screenshots en suggesties. Hij stelt dat de oorspronkelijke interface is bedacht voor monochrome schermen met lage resoluties. Die tijd is reeds lang voorbij en dus wordt het tijd voor een verbetering. Als je het mij vraagt zit er wel wat in. Er is natuurlijk wel iets veranderd sinds de (Palm) oertijd maar echt structureel is het meeste bij het oude gebleven. Bron: Palm247, link naar artikel: http://www.pocketfactory.com/archive..._time_to_o.php
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android