Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

F. Breukelman

F. Breukelman

F. Breukelman is sinds oktober 2003 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 121 nieuwtjes geschreven.

F. Breukelman gebruikt in het dagelijks leven een Palm Treo 650.

Bekijk alle nieuwtjes van F. Breukelman

[Opinie] Wat vinden jullie van de 'Green Machine' ($100 laptop)

 

Door: F. Breukelman


Publicatiedatum: 19 november 2005


Deze week werd een prototype van de $100 laptop geintroduceerd. De bedoeling van dit gifgroene apparaat is om educatie in derde wereld landen mogelijk te maken.
Daarvoor kan de laptop gebruikt worden als conventionele PC, een electronisch boek, een game console en een TV. De Linux-laptop heeft een zwengel voor de broodnodige energie, is superzuinig, heeft een rubberen kast, een (WiFi) netwerk, Flash geheugen ipv. een harddisk. De verwachting is dat er binnen een jaar al miljoenen van deze apparaten geproduceerd gaan worden.

De eerste vraag die bij mij opkwam was: Hoe krijgt een fabrikant het voor elkaar om deze specs in een apparaat van minder dan $100 te implementeren? Een PDA met dit soort functionaliteit kost al gauw het driedubbele. De introductie (met VN Baas Kofi Annan) is echter te serieus voor een hoax.

De tweede vraag: De insteek van dit apparaat is om educatie in derde wereld landen mogelijk te maken. Vanzelfsprekend is educatie een belangrijk middel in de strijd tegen armoede en honger in de wereld. En een laptop als deze zou daarbij misschien goed kunnen helpen. Een interessant vraag blijft natuurlijk wel of men ook in de doelgroeplanden een goedkope laptop belangrijker vindt dan bijvoorbeeld een adequaat schoolgebouw, gezond eten of goede huisvesting. Of anders gezegd: zou het geld dat besteed wordt aan de gifgroene $100 laptop niet beter aan andere zaken besteed kunnen of moeten worden?

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door tomas
19-11-2005 13:17:44

tomas
Ik heb de introductie gezien en mijn eerst reactie was:

die moet ik hebben.

De vraag is inderdaad, hoe kan het dat een wifi device 100$ kost.
Misschien is er geen winst oogmerk?

Citaat:
It can also be held and used like a handheld games console and can function as a TV.
voor 100$ een tv, game console en computer

dat hadden meer mensen moeten doen

Citaat:
"So when we make this available, it is an education project, not a laptop project. The digital divide is a learning divide - digital is the means through which children learn leaning. This is, we believe, the way to do it."
lijkt me een duidelijk statement
Door rudyheidenis
19-11-2005 13:31:24

rudyheidenis
Ik vind het een uitstekend initiatief. Een prima manier om de mensen/kinderen in die landen van alles aan te leren, meteen op een actuele manier (kijk maar hoe het onderwijs zich "ontwikkelt" in Nederland).

P.s. ik vraag me wel af wat een "digital divide" is..... toch een soort van verdeel en heers?
Door Bram
19-11-2005 14:10:22

Bram
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door tomas
De vraag is inderdaad, hoe kan het dat een wifi device 100$ kost.
Misschien is er geen winst oogmerk?
Citaat:
To take part in the initiative, governments have to commit to buying a million machines for around $100 each.
Ervanuitgaande dat er toch wel 1 serie wordt aangeschaft, hebben ze direct een miljoen apparaten verkocht. Aan de andere kant zit er wel 1GB flashgeheugen in, wat al gauw 20-30% van de prijs bepaalt. Ze zullen er wel over nagedacht hebben, maar ondanks de grote aantallen, zal de winst niet heel hoog liggen.
Door ghia
19-11-2005 14:32:34

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rudyheidenis op 19-11-05, 13:31 in bericht #3
P.s. ik vraag me wel af wat een "digital divide" is..... toch een soort van verdeel en heers?
Het is een scheiding of kloof. Net zoals er een ekonomische kloof gaapt tussen rijke en arme landen, is er ook een digitale scheiding. De mensen daar hebben geen toegang tot het internet en zijn bijna onuitputtelijke bronnen van kennis en informatie. Dit betekent in de moderne (wereld)maatschappij automatisch een achterstand in scholing en ontwikkeling. Deze laptop is daar een hulpmiddel bij.
Iemand leren vissen hoeft maar eenmaal, hem een vis geven voor te eten iedere dag.

De allerarmste landen zullen er niet zo veel aan hebben, want er moet natuurlijk ook een zekere basistelekommunikatie infrastruktuur aanwezig zijn, anders kan je van geen WiFi hotspots gebruik maken. Niet toevallig wordt de laptop dan ook eerst ingevoerd in de wat 'betere' landen zoals Brazilië, Thailand, China, Zuid-Afrika en Egypte.

De scherpe prijs komt natuurlijk door het licentie vrije OS (Linux) en het feit dat er tegen kostprijs wordt gewerkt.
Door costanza
19-11-2005 14:58:46

costanza
Ik heb gehoord dat het apparaat ook op de reguliere markt komt, maar dan zal de prijs iets hoger liggen. Ik dacht $160 - $180... Nog steeds geen hoge prijs, maar ik denk dat daar wel winst op te behalen is.
Door DaiJun
19-11-2005 15:19:29

DaiJun
Doet mij er ook maar zo eentje!

Maar ff serieus. Het is natuurlijk heel goed dat zo'n initiatief er is gekomen maar $100 is een enorme bak geld voor die arme mensen en landen. Ik denk daarom dat het nog niet veel uitmaakt in de allerarmste landen omdat die eenvoudigweg wel betere dingen kunnen doen met de $100
Door djneo-nl
19-11-2005 16:33:15

djneo-nl
das wel vreemdt dat een wifi apperaat 100 euro
kost een redelijk wlan kaartje kost al 100 euro
en ik denk dat je hem straks ook kan tweaken tot draadlozen server
grts remko
Door Smaus
19-11-2005 17:02:42

Smaus

Off-topic
Remko, zou jij in je teksten wat leestekens kunnen gaan gebruiken, dit is niet of nauwelijks leesbaar!

Door Bram
19-11-2005 17:14:30

Bram
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door djneo-nl
das wel vreemdt dat een wifi apperaat 100 euro
kost een redelijk wlan kaartje kost al 100 euro
Die 100 euro is erg overdreven. Zelf zat ik meer te kijken naar het scherm: de productiekosten van het 12" scherm bedragen slechts 12 dollar. Om een reactie op T.net van mij te quoten:
Citaat:
Dat is voor een 12" scherm. Voor 192 euro (lagere prijs dan die van een 17" TFT) heb je 16 van die schermen die je 4x4 op je muur kunt plakken. Je hebt dan een 64" TFT voor de prijs van nog geen 17".
Door djneo-nl
19-11-2005 17:56:41

djneo-nl
sorry ik leef nog in het jaar 2004.
toen hadden ze wel een tehogen prijs.
sorry
Door JeroenB
19-11-2005 18:57:28

JeroenB
Productiekosten van producten liggen altijd lager dan de prijs die de consument ervoor betaald, maar ik denk niet dat de winst erg hoog zal liggen bij dit product.

En tenzij de regering van de arme landen deze dingen in bruikleen gaat geven aan de bevolking, zal er nog steeds geen één van verkocht worden, aangezien die mensen wel betere dingen kunnen doen met 100 dollar, wat al eerder werd gezegd. De inkomensdrempel om zo'n ding aan te schaffen is gewoon te hoog.

Ook denk ik dat het aanbod van wifi-accesspoints voor die schoolkinderen in arme landen vies tegen zal vallen .
Door basvandesande
19-11-2005 20:28:58

basvandesande
ook al zou ik er 250 euro voor moeten betalen dan koop ik hem nog
echt een perfect apparaat
Door Bram
19-11-2005 20:45:24

Bram
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door basvandesande
ook al zou ik er 250 euro voor moeten betalen dan koop ik hem nog
echt een perfect apparaat
Vanwege de 500MHz processor en slechts 1GB opslagcapaciteit zou ik dit niet zo snel als 'een perfect apparaat' betitelen. Hij is energiezuinig, maar daar zijn de specificaties dan ook naar.
Door basvandesande
19-11-2005 20:59:40

basvandesande
Hoi Bram,

als je hem goed bekijkt dan zie je dat er 4 usb poorten opzitten... usb==opslag!
Mhz-en zeggen ook niet alles. Kijk bijvoorbeeld naar PalmOS vs Windows Mobile --> een 200Mhz palm presteert beter dan een 420mhz windows mobile device

als je doel is... internet, tekstverwerken, mailen, chatten dan is de $100 laptop naar mijn mening perfect.

Bas
Door Bram
19-11-2005 21:15:12

Bram
Citaat:
als je hem goed bekijkt dan zie je dat er 4 usb poorten opzitten... usb==opslag!
Gebruik maken van USB opslag is erg cpu-intensief. Over de hoeveelheid RAM geheugen is weinig bekend, maar dat zal ook te wensen over laten om hem serieus te gebruiken. Voor basisdingen misschien aardig, de gebruiker die wat meer wil (bv. tegelijkertijd internetten, chatten, mailen) is denk ik beter af met wat duurders.
Door splug
19-11-2005 21:29:42

Ik denk dat het een goede stap voorwaarts is voor het onderwijs en de communicatie mensen uit verschillende landen.

Natuurlijk kan er voor $100 ook voedselhulp worden gegeven, maar wat lost dat op. Met onderwijs (ondersteund door die laptop) kunnen ze zelfstandig worden, zelf iets opbouwen.

De uitdrukking ROI (Return on Investment) houdt ook in dat je eerst moet investeren en dat je daarna iets terugkrijgt.
Door bascee
20-11-2005 10:23:55

bascee
Ik denk dat 100$ nog wel te doen is. Als je er vanuit gaat dat de laptop na 8 jaar wel zo ongeveer stuk is of anders te verouderd is dan kom je op 12,5$ per jaar en dat is ongeveer 1$ per maand. Bovendien lijkt het me dat zo'n apparaat niet door een leerling zal worden gebruikt maar dat het afgewisselt word. Zelf zit ik namelijk ook maar 2 uur in de week in het computer lokaal van school.

En als je er dan vanuit gaat dat het 1$ per maand zal kosten, dan denk ik dat ook een groot deel van de schoolieren in derdewereldlanden er wel af en toe een maandje mee kunnen werken.
Door ghia
20-11-2005 11:07:15

ghia
In veel landen is het gemiddeld maandloon maar 20 euro en dan zijn 4 maandlonen wel een heel grote investering voor een groene PC.
Voor een familie die alle dagen te kort komt zullen er wel andere prioriteiten zijn.
De invoering zal moeten gebeuren door (westerse) organisaties en regeringen die de PC's sponsoren (doneren). Of misschien is hier verkopen aan de dubbele prijs ook een idee. Daarmee koop je er een voor jezelf en geef je er een weg. Alhoewel ik mij afvraag wie het apparaat zou wil kopen en ik zelf nog niet zo dadelijk toepassing zie voor een dergelijke beperkte PC (het is meer een PDA in laptop formaat).
Tevens zal de WiFi zelf ook moeten gratis ter beschikking worden gesteld, want je verwacht niet dat er geld is voor een of ander data abonnement.
Door fransbr
20-11-2005 12:46:51

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fransbr
Een interessant vraag blijft natuurlijk wel of men ook in de doelgroeplanden een goedkope laptop belangrijker vindt dan bijvoorbeeld een adequaat schoolgebouw, gezond eten of goede huisvesting. Of anders gezegd: zou het geld dat besteed wordt aan de gifgroene $100 laptop niet beter aan andere zaken besteed kunnen of moeten worden?
De antwoorden op deze vraag beantwoorden jullie vanuit een westers oogpunt. $100 is niet veel voor wat je krijgt en in ons land best te betalen, maar stel je een sloppenwijk voor waar opeens in elk gezin zo'n $100 laptop opduikt? Die is binnen de kortste keren voor de helft verpatst om eten te kunnen kopen. Stel je een midden-Afrikaans land voor waar de vrouwen 20 km moeten lopen omdat ze niet weten hoe ze een waterput moeten slaan. Wat moeten ze daar met WiFi? Elkaar een berichtje sturen dat er op 19 km afstand een nieuwe waterput is?

Ik heb laatst nog geinformeerd bij mijn vrouw die in het onderwijs (in Nederland) zit en hier leren de kinderen nog gewoon uit boekjes. Volgens mij is de eerste stap voor onderwijs in derde wereld landen niet laptops laten kopen maar scholen bouwen en investeren in conventionele (beproefde) leermethoden.

Ik ben ook bang dat in de landen met een regering die $100 miljoen voor dit project over hebben de laptops op de verkeerde plek terecht komen en in die landen daarmee de kloof tussen (kans)arm en (kans)rijk alleen maar groter wordt.
Door djneo-nl
20-11-2005 13:05:09

djneo-nl
ik denk dat ze het beter in de rijkere landen iets duurder
als speelgoed kunnen verkopen.
en dan het geld wat ze er bij verdienen naar de 3de wereld landen sturen.
Door RobB
20-11-2005 13:58:22

RobB
Bij arme landen denken we direct aan de afrikaanse staten. Maar onderschat het gebrek aan onderwijs in zuid-amerikaanse en aziatische landen niet. De levenstandaard ligt net iets hoger en de aanschaf van een eenvoudige pc is wel haalbaar.
Een soortgelijk project is in India ook ooit gestart, daarna nooit meer iets van gehoord (simputer )

Vraag me alleen af hoe ze de prijs onder de $100 willen houden met 1GB flash, Wifi, LCD en accu (hoe klein dan ook).
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android