Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is sinds november 2000 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 907 nieuwtjes geschreven.

Gonny van der Zwaag gebruikt in het dagelijks leven een Apple iPhone.

Bekijk alle nieuwtjes van Gonny van der Zwaag

[Opinie] Wat ging er mis bij Tapwave?

 

Door: Gonny van der Zwaag


Publicatiedatum: 02 augustus 2005


Bij Tapwave, maker van de Zodiac-gameshandheld, ging vorige week de deur voorgoed dicht. Wat ging er mis bij de Zodiac? Had Tapwave de markt verkeerd ingeschat of deugde het apparaat gewoon niet? Op All About Palm geeft Howard Tomlinson van spelletjesmaker Astraware zijn visie op de ondergang van Tapwave.
De hardware was in ieder geval goed en de marktpositionering - een gameshandheld voor volwassenen - was een potentieel succesnummer. Wat Tapwave echter nooit vooraf had kunnen weten, is dat Sony vlak na de lancering van de Zodiac de PSP zou aankondigen - ook een gameshandheld voor volwassenen. Dezelfde games-ontwikkelaars die beloofden voor de Tapwave games te gaan ontwikkelen, beloofden datzelfde ook aan Sony. Blijkbaar had Tapwave er geen rekening mee gehouden dat die ontwikkelaars wat afwachtend zijn, voor ze zich aan een platform committeren. Bij de keuze tussen Tapwave of Sony ligt natuurlijk voor de hand dat ontwikkelaars liever kiezen voor Sony dan voor een relatief onbekend bedrijfje uit Mountain View, Californië. Bij kleinere ontwikkelaars werd een fout gemaakt door te eisen dat ze speciale titels voor de Zodiac zouden uitbrengen. Maar kleine ontwikkelaars kunnen de investeringen in een game alleen terugverdienen, als het voor een groot aantal apparaten beschikbaar komt. Het kleine marktaandeel van de Zodiac maakt het niet erg aantrekkelijk om al je inspanningen in een topgame voor dit apparaat te stoppen.

Samengevat: de hardware van de Zodiac was goed, maar Tapwave had pech door de aankondiging van Sony's PSP en ging niet goed met ontwikkelaars om.

Wat vinden jullie? Is een PalmOS gameshandheld bij voorbaat gedoemd, omdat jongeren liever een GameBoy en volwassenen liever een PSP kopen? En staat de Gizmondo (gameshandheld met Windows CE-besturingssysteem) hetzelfde lot te wachten?

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door JeroenB
02-08-2005 18:00:09

JeroenB
Een game-handheld waarop weinig games uitkomen, is bij voorbaat al gedoemd tot mislukking.

Door het immense aanbod van games voor de PSP (het apparaat van sony), zal er ergens, tussen die vrachten games die ervoor geleverd gaan worden, wel iets tussen zitten wat de consument aanspreekt.

Ook zit het in de marketing. Voor ik dit forum bezocht, had ik geen idee wat een Tapwave Zodiac was, maar ik wist al lang wat een PSP was. Het is deels de naamsbekendheid van Sony, en de goede marketing van het bedrijf, wat de PSP geliefd maakt bij de mainstream.

Ook de Gizmondo is gedoemd te mislukken. Het apparaat werd niet getoond op de E3 (de grootste gamesbeurs van de wereld, elke zomer gehouden in LA), terwijl de PSP al grootschalige media-aandacht trok. Developers hebben gewoon meer vertrouwen in de PSP door de bekendheid, en spelen op safe, door er games voor te gaan maken, in plaats van voor een onbekend platform als de Gizmondo.

Het geheim zit hem dus denk ik in de marketing.
Door Guusv
02-08-2005 18:54:31

Guusv
Ik had een zodiac op zich leuk ding gevonden en misschien ook een gekocht als ik er vanaf wist voor ik mijn zire kocht.
Ik denk dat de combinatie van geen naamsbekendheid, prijs (300 euro is toch veel geld voor een product waarvan je niet zeker weet of het wel iets is), weinig games, PalmOS (ja veel mensen vinden windows toch het beste ) en het vooruitzicht van de PSP die ook video, muziek en foto's kan laten zien.

Ik denk wel dat de Gizmondo 2x zoveel kans heeft om een groot succes te worden maar 2x niks is dus nog steeds niks.
Door DaiJun
02-08-2005 22:29:10

DaiJun
Ik denk dat de Zodiac een heel goed apparaat was met ook een heel groot potentieel. Het heeft inderdaad veel pech gehad met de ontwikkelaars en met de aankondiging van de PSP. Voordat ik mijn Tungsten E kocht had ik nog nooit van Tapwave of de Zodiac gehoord. Als ik er wel van had gehoord dan was ik waarschijnlijk voor de Zodiac gegaan omdat ik toch wel heel veel verwachtte te gaan gamen op de palm. (dat is ook zo gegaan....)

Ach ja, vette pech...
Ik denk ook niet dat de `Zodiac met windows` het wel red....
Door domo
02-08-2005 23:29:50

domo
Het punt is dat Sony hun PSP een meer catchy uiterlijk hebben meegegeven plus indrukwekkende prestaties voor een prijs die de Tapwave niet kan benaderen. Dat komt simpelweg omdat Sony waarschijnlijk toelegt op de hardware, maar winst maakt door ontwikkelaars te laten betalen om voor de PSP te mogen ontwikkelen. Nou, dan moet je dus je apparaat interessant maken voor het publiek (mooi, multimedia, aantrekkelijk geprijsd) en dan komen de ontwikkelaars vanzelf

Persoonlijk vond ik de Zodiac wel een mooi apparaat om te zien, veel ehm.. 'eleganter' (uitgebalanceerder, glooiender, rustiger) dan de recht-toe-recht-aan stijl van de meeste pda modellen. Het formaat was helaas wat aan de grote kant en alhoewel dat voor het spelen met beide handen ongetwijfeld positief is denk ik dat eventuele kopers dat afschrikt omdat het wat 'lomp' oogt en in ieder minder handzaam is dan een reguliere pda. In vergelijking met de Gameboy gaat dat niet op natuurlijk en volgens mij met de PSP ook niet, dat zijn ook geen miniatuurdingetjes.

Wat ook zeker heeft bijgedragen aan het uitblijven van succes was de beschikbaarheid in Europa. Wie heeft 'm wel eens gezien? Volgens mij werd het ding pas in september / oktober in Europa op de markt gebracht, ruim na de introductie (was dat niet al een jaar eerder?). Dan loop je natuurlijk al een beetje achter de feiten aan...
Door Guusv
03-08-2005 00:27:46

Guusv
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door domo
Het formaat was helaas wat aan de grote kant en alhoewel dat voor het spelen met beide handen ongetwijfeld positief is denk ik dat eventuele kopers dat afschrikt omdat het wat 'lomp' oogt en in ieder minder handzaam is dan een reguliere pda.
Heel even off-topic.
Ik weet dat je hebt gezegd dat de gameboy en psp ook niet klein zijn, maar ik vind toch dat de psp absoluut niet de titel handheld heeft verdiend. Hij past voor zover ik heb gezien niet in een (grote) broekzak en een aparte rugzak meesjouwen voor je psp vind ik nou ook weer niet gemakkelijk. Je moet gewoon een handheld ruim in je broekzak kunnen laten passen.
En nu weer on-topic.
Door rudyheidenis
03-08-2005 06:23:50

rudyheidenis
Ik denk dat er wel een markt is voor een dergelijke combinatie (pda en gamen). Alleen inderdaad het slechte marketing-concept en de toch wat veelvuldig voorkomende problemen met de hardware (met name de joystick) in combinatie met de service (je kon het ding hier niet eens normaal kopen, kun je nagaan hoe het met problemen zou gaan) hebben de reputatie van het apparaat in mijn ogen flink geschaad. Dan verdwijnt bij veel mensen toch al gauw de animo om het gewoon maar te proberen met die Zodiac......
Door Underdog
03-08-2005 11:59:30

Underdog
De Zodiac was al gedoemt te mislukken. Sony/Nintendo hebben zoveel grotere budgetten dat er gewoon geen concurrentie mogelijk is. Sony ontvangt grote bedrag van ontwikkelaars die games maken voor de PSP zodat Sony wat toe kan leggen op het device zelf. Zodiac heeft die "macht" niet. Verder is het OS natuurlijk niet voor puur gamen gemaakt wat een groot nadeel is.
Door dragonetti
08-08-2005 20:41:32

dragonetti
Is dit ook niet een klein beetje het Sega verhaal, waarbij het onder andere te maken met de marketing van het product...?
Door The Rocker
17-08-2005 00:25:26

The Rocker
En nu maar afwachten of ie ergens opduikt voor 49,95 zoals eind Juli. het geval was met de Nokia Ngage QD

The Rocker
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android