Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

F. Breukelman

F. Breukelman

F. Breukelman is sinds oktober 2003 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 121 nieuwtjes geschreven.

F. Breukelman gebruikt in het dagelijks leven een Palm Treo 650.

Bekijk alle nieuwtjes van F. Breukelman

[Opinie] Ontwikkeling PalmOS te traag t.o.v. Windows Mobile?

 

Door: F. Breukelman


Publicatiedatum: 06 juli 2005


Citaat:
The head of research for Microsoft's Windows Mobile software for handheld computers, Ya-Qin Zhang, was in Taipei last week talking up the company's latest major operating system release, Windows Mobile 5.0. In an interview, he lamented the slow development of battery technology for mobile devices and offered a glimpse of what Microsoft is already up to for its next major upgrade to the mobile computing OS.
Volgens dit artikel bij Infoworld is Microsoft al min of meer bezig met het leven na Windows Mobile 5.0, terwijl dit besturingssysteem nog niet eens goed en wel op de markt is. Betekent dit nu dat Microsoft een dynamisch bedrijf is dat steeds zo snel mogelijk hun OS wil aanpassen aan nieuwe hardwareontwikkelingen en dat PalmOS een stug OS is dat niet meegroeit?
Of betekent dit dat het PalmOS (waarvan versie 6 al geruime tijd gereed is, maar nog steeds nauwelijks wordt geïmplementeerd in hardware) gewoon superieur is en geen ontwikkeling meer behoeft?

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door RoelvdV
06-07-2005 09:01:37

RoelvdV
PalmSource heeft ergens een probleem met het in de markt zetten van Cobalt (PalmOS 6.x), dat is ondertussen wel duidelijk.

Waar dit aan ligt weet ik niet. Wat ik wel zie is dat ook met Garnet (PalmOS 5.4) prima werkende pda's te maken zijn, dus is Cobalt niet direct nodig. Ergens dit najaar verwacht ik wel een Cobalt pda, maar ik dat baseer ik alleen maar op het vorige maand getoonde prototype.

Ondertussen zit PalmSource ook niet stil, want ze zijn nu volop bezig met het bovenop Linux laten draaien van PalmOS. Blijkbaar is daar veel vraag naar, maar volgens de laatste berichten zijn we een jaar verder voor we pda's met deze combinatie op de markt kunnen verwachten.

Dat Microsoft doorgaat met het ontwikkelen van hun pda operating systeem is prima, maar zelf hoop ik dat er nog heel lang PalmOS pda's blijven uitkomen, want ik wil graag een simpel te bedienen apparaat!

Groeten, Roel.
Door Boss
06-07-2005 12:22:04

Boss
Bij MS is het volgens mij min of meer beleid om altijd met nieuwe releases te blijven komen, ook al hebben ze eigenlijk niets meer toe te voegen. Een heel team lijkt bezig te zijn met het bedenken van features.
Van alle verzonnen features zijn er een paar goed bruikbaar, de rest werkt alleen maar storend.

Het lijkt dat Palm meer vanuit vraag werkt. PAs toen er echt vraag was naar kleurenschermen kwamen ze ermee. Alleen het hoognodige zit in het OS, voor de rest kan je prima uit de voeten met extra applicaties.

Tot slot is Windows Mobile meer dan een OS: ook alle 'rotzooi' als media player, browser, chat, filemanager etc zit er allemaal in. PalmOS houdt zich daar niet mee bezig, die laten de keuze aan de consument.
Door JeroenB
06-07-2005 12:48:26

JeroenB
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Boss
Tot slot is Windows Mobile meer dan een OS: ook alle 'rotzooi' als media player, browser, chat, filemanager etc zit er allemaal in. PalmOS houdt zich daar niet mee bezig, die laten de keuze aan de consument.
Typisch Microsoft, hun software opdringen aan gebruikers, zonder vrije keus aan de consument te laten. Een voordeel van zo'n aanpak is echter dat je meteen wel een compleet pakket hebt, en niet zoveel extra software hoeft te kopen.
Door rudyheidenis
06-07-2005 13:08:21

rudyheidenis
Ach ja, maar om nou te zeggen dat Palm goed inspeelt op de behoefte van de consument.....hoeveel klaagzangen hebben we al gehad en misschien wel zelf gezongen op het gebrek aan simpele updates, bugfixes en dergelijke???
Door h4ns
06-07-2005 13:39:15

h4ns
Vooral daarin is MS goed, je kan regelmatig (betaalde) updates downloaden, waardoor je device weer een tijdje mee kan. Palm heb ik dat nog nooit zien doen (denk aan een betaalde update van OS5 naar OS6), terwijl dat met de meeste devices best mogelijk zou zijn. Nu moet je voor nieuwe functionaliteit een nieuwe Palm kopen.

Ook het feit dat je alle software los kunt kopen vind ik niet per definitie een voordeel; dat zijn allemaal extra kosten bovenop wat je al moet betalen (denk bijvoorbeeld aan VPN software en dergelijke).
Door JeroenB
06-07-2005 13:46:32

JeroenB
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door h4ns
Ook het feit dat je alle software los kunt kopen vind ik niet per definitie een voordeel; dat zijn allemaal extra kosten bovenop wat je al moet betalen (denk bijvoorbeeld aan VPN software en dergelijke).
Het is dat, of de Microsoft aanpak: Complete pakketten maken software die elkaar goed ondersteunen, maar slecht samenwerken met third party software. PalmOS laat juist de standaardapplicaties goed samenwerken met third party software, denk aan programma's als Agendus of Datebook.

Toen ik een maandje geleden mijn pda kocht, had ik geen idee dat er verschillende OS voor waren, maar als ik dit achteraf allemaal lees, ben ik blij dat ik voor een PalmOS device ben gegaan.
Door h4ns
06-07-2005 13:57:39

h4ns
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door JeroenB
PalmOS laat juist de standaardapplicaties goed samenwerken met third party software, denk aan programma's als Agendus of Datebook.
Hmmm, op mijn laptop draai ik Agendus voor Outlook, omdat ik die interface prettiger vind...
Als ik niet al allerlei software gekocht had voor de Palm had ik er waarschijnlijk niet nog een gekocht, vooral vanwege de fixes en upgrades (waarin ik echt vind dat Palm tekort schiet).
Door GJHartog
06-07-2005 16:55:12

GJHartog
op dit moment vind ik het PalmOS (nog? )superieur aan Windows Mobile. Puur vanwege de eenvoud. 'Klik hier en klaar'. Alleen, stilstand is in de IT nog steeds gelijk aan achteruitgang. en daarin is PalmOS hard mee bezig. Windows Mobile wordt met de release stabieler, en krijgt meer features zoals bijvoorbeeld VGA schermen (of het nuttig is, is een tweede, maar het kán wel).

Gaat het in deze trend door, dan zal PalmOS wel zeker het onderspit gaan delven tegen Microsoft Windows Mobile. Met de introductie van WM2005 zal het verschil tussen de twee alleen nog maar kleiner worden, applicaties daar worden dan ook écht afgesloten met het kruisje en door verbeterd geheugenbeheer ben je dan ook niet alles meer kwijt als de accu leeg is. Zeg maar een soort PalmOS (het is dus wel duidelijk dat Microsoft goed oplet wat de voordelen zijn van PalmOS, ze zijn bijna allemaal terug te vinden in WM2005)

Dus ja, als de ontwikkeling van PalmOS in dit tempo blijft gaan vrees ik het ergste...
Door jean-paul
06-07-2005 17:27:59

jean-paul
Ik wil toch ook een tegengeluid laten horen, want sommige meningen die hier geplaatst worden kloppen gewoon niet.
PalmOS heeft al vrij lang ondersteuning voor VGA-schermen, namelijk sinds PalmOS Cobalt. Dat geen enkele licentienemer dit gebruikt is niet de schuld van PalmSource. We dienen hier wel PalmSource met Microsoft te vergelijken, aangezien beider taak hetzelfde is; namelijk het OS maken en uitbrengen zodat licentienemers (palmOne, HP, Dell, etc.) hier devices omheen kunnen bouwen. Wel is de rol van Microsoft anders dan die van PalmSource. Microsoft verplicht licentienemers met een bepaalde versie te werken, PalmSource is daar veel vrijer in (en dat nekt ze in dit geval).

Verder wil ik graag een (eerste) (door mij vertaalde) post aanhalen bij dit nieuwtje van Engadget:
Citaat:
Het is deprimerend dat Microsoft grote stappen kan maken, terwijl de basis PIM-applicaties al jaren niet meer aangepast zijn. Waar is het volledige gamma aan contactpersoonvelden? Status van taken? Koppelen van labels/kleuren aan afspraken? Afpraken die je ook echt de bijbehorende notities tonen als het alarm afgaat? De mogelijkheid om de standaard snooizetijd aan te passen? Een goed weekoverzicht (in plaats van de nutteloze balken)? Een update van PocketIE (Internet Explorer) zodat deze werkt met CSS, HTML4 en XHTML? Betere stabiliteit? Betere mogelijkheden om een proces te stoppen zonder de complete handheld te resetten? De lijst gaat door...
Toegegeven: een aantal zaken zijn of worden nu aangepakt door Microsoft, maar evenzogoed kun je zeggen dat een groot aantal punten van deze lijst al in het PalmOS aanwezig zijn, met name in de nieuwere modellen met de vernieuwde PIM-applicaties. Sommige onderdelen zijn echter al zeer lang standaard Palm.
Geloof me; ik heb heel wat handhelds in mijn handen gehad, maar het PalmOS blijft toch altijd mijn favoriet. Het is niet alles goud wat er blinkt (aan de andere kant)

Ik ben het er overigens wel mee eens dat het belachelijk is dat updates alleen nog in nieuwe modellen worden verwerkt en niet meer beschikbaar worden gemaakt voor oudere handhelds. Dat was vroeger anders, dus die beslissing kan ik totaal niet rijmen.
Door Bram
06-07-2005 17:36:08

Bram
Citaat:
PalmOS heeft al vrij lang ondersteuning voor VGA-schermen, namelijk sinds PalmOS Cobalt. Dat geen enkele licentienemer dit gebruikt is niet de schuld van PalmSource.
Cobalt is zelfs ontwikkeld om uiteindelijk 32.000 x 32.000 pixels aan te kunnen
Door jean-paul
06-07-2005 17:43:54

jean-paul
Ik wil ook nog zeggen dat er geen enkele smartphone is (en Gonny heeft de meeste hier liggen voor een test) die een zo goede integratie van verschillende onderdelen biedt als de Treo 650: ook PalmOS Zelfs Windows Mobile 2005 zal dat niet kunnen bieden.
Door RvDamme
06-07-2005 18:07:10

wat wel handig zou zijn is dat de consument een keus zou kunnen maken om tegen meerprijs een aantal standaardpakketten meegeleverd te krijgen het is vaak als leek een hele klus om te weten wat er aan prgs te koop is en als je zelf al die prgs koopt ben je toch wel weer een aardig bedrag kwijt.
Door RvDamme
06-07-2005 18:09:32

het zou trouwens ook wel fijn zijn als er een palm komt waarin een gps receiver geintegreerd is zoals de Mio 168
Door jean-paul
06-07-2005 18:22:05

jean-paul
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RvDamme
het zou trouwens ook wel fijn zijn als er een palm komt waarin een gps receiver geintegreerd is zoals de Mio 168
Die is er al heel lang - en al lang voor de Mio 168. Het gaat in deze thread overigens meer over de softwarekant, niet over de hardware (dus wensenlijstjes liever in een meer gepast topic)
Door koekiemonster
06-07-2005 18:30:52

koekiemonster
Bovendien is de iQue 3600 stukken verfijnder dan een Mio168 .
Door RvDamme
06-07-2005 19:05:22

liet me even gaan
Door rudyheidenis
06-07-2005 21:16:42

rudyheidenis
Hebben jullie de overstap van "Tanker Bob" van de TT3 naar de AximX50v gevolgd? Dat hele verhaal zette mij toch aan het denken, niet dat ik niet al eerder de overstap naar "the other light side" zoals TB erover denkt heb overwogen.
Gelukkig verscheen daar net op tijd de LifeDrive, die nu toch weer alles biedt wat ik zoek in een pda.

Oeps, sorry, off topic zeker?
Door JeroenB
06-07-2005 21:27:14

JeroenB
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rudyheidenis
Hebben jullie de overstap van "Tanker Bob" van de TT3 naar de AximX50v gevolgd? Dat hele verhaal zette mij toch aan het denken, niet dat ik niet al eerder de overstap naar "the other light side" zoals TB erover denkt heb overwogen.
Gelukkig verscheen daar net op tijd de LifeDrive, die nu toch weer alles biedt wat ik zoek in een pda.

Oeps, sorry, off topic zeker?
Waar staat dat verhaal? Lijkt me wel interessant om te lezen .
Door koekiemonster
06-07-2005 22:13:18

koekiemonster
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RvDamme
liet me even gaan
Niet meer doen hoor, je hebt ons wel erg laten schrikken .
Door Erik076
06-07-2005 22:17:31

Hoi,



Persoonlijk denk ik dat de markt voor Palm OS een beetje klein is geworden. Sony is opgehouden met de Clie en dat was een grote klap voor Palm OS. Er is nu weinig keus meer uit leveranciers van Palm OS PDAs.

Voor windows PDAs aan de andere kant zijn er zeer veel verschillende fabrikanten en bovendien staat Microsoft erachter die het best lang vol kunnen houden om er erg veel geld in te pompen, ook al levert het niet zoveel op.

Verder heeft EPOC heel goeie kaarten. Vrijwel alle traditionele telefoonfabrikanten maken op EPOC gebaseerde PDAs en windows lijkt daar niet echt goed binnen te komen.

Aangezien vrijwel iedereen een mobiele telefoon heeft en vrij weinig mensen een organizer, denk ik dat de strijd zich sterk af gaat spelen op het smartphone gebied. Immers, als je al een smartphone hebt waarmee je alles kan wat een PDA kan, waarom zou je dan nog een PDA kopen?

Palm OS heeft met de Treo 650 best een aardig apparaat, en als er meer fabrikanten van Palm OS smartphones bij komen zou Palm OS ook best een redelijk deel van de markt kunnen krijgen, namelijk dat van de mensen die een organizer willen waar ze ook mee kunnen bellen (waar Palm heel sterk is). Ik vermoed dat de markt voor telefoons waarmee je ook kan organizen gedomineerd gaat worden door EPOC. Windows zal dan een randverschijnsel blijven denk ik (hoop ik).

Groeten
Erik
Door Bram
06-07-2005 22:21:13

Bram
Citaat:
Persoonlijk denk ik dat de markt voor Palm OS een beetje klein is geworden. Sony is opgehouden met de Clie en dat was een grote klap voor Palm OS. Er is nu weinig keus meer uit leveranciers van Palm OS PDAs.
Vandaar dat PalmSource recentelijk LG heeft aangetrokken.
Door Erik076
06-07-2005 22:25:58

LG is een goeie zaak. In elk geval blijft het spannend...
Door GJHartog
06-07-2005 23:09:23

GJHartog
Dat Cobalt VGA ondersteund wist ik niet, waarschijnlijk is het me niet opgevallen. Maar dan nog. Ik wil hier geen pleidooi houden voor WM, maar zogezegd met WM kan je het kopen, met Cobalt is het nog maar de vraag wanneer. Natuurlijk kan dat aan de open structuur liggen en aan het feit dat fabrikanten het niet (willen?) gebruiken, maar dan stel ik op mijn beurt de vraag wáárom willen ze het niet gebruiken?

Affijn, ik kom dagelijks in aanraking met Palm (goh...), Windows Mobile machines en EPOC aangestuurde apparaten, en op alledrie kan je wat aanmerken, maar ook wat vinden wat erg aardig is. Ik persoonlijk ben bijvoorbeeld erg gecharmeerd van ActiveSync, de manier van integratie en het gemak vind ik in geen vergelijk met Hotsync. Zou hotsync mogelijk zijn zonder de Palm Desktop dan zou het er al een stuk op vooruit gaan.

Toch blijft het me fascineren hoe mensen verschillend denken over dit soort dingen. er was bij mij een tijd dat je het woord windows mobile/pocket pc niet in je mond moest nemen, want dan sprak ik niet meer met je . Maar sinds ik kennis gemaakt heb met Windows Mobile 2005 piep ik toch wel (een beetje) anders. Praat me niet van 2003, da's gewoon prut. maar 2005 kan een aardige kluif worden voor PalmSource. Ben dan ook heel erg benieuwd wat we nog voor 'vuurwerk' we kunnen verwachten; LG is wereldwijd geen kleintje, en dat met PalmOS, dat kan misschien wel eens het gat opvullen of overtreffen wat Sony heeft achtergelaten.

Ik stel mijn aankoop van een nieuwe pda denk ik uit, en wacht op de dingen die komen gaan. Al vlak ik Windows Mobile 2005 zeker niet uit.
Door Erik076
06-07-2005 23:14:06

Citaat:
Ik stel mijn aankoop van een nieuwe pda denk ik uit, en wacht op de dingen die komen gaan. Al vlak ik Windows Mobile 2005 zeker niet uit.
Ik heb net een 1 maand een Treo 650, maar ik heb ook zo'n scheef oogje gericht op wat er gebeurt in de EPOC smarthphones. Stel je toch eens voor dat je met een emulator je oude Palm OS programma's zou kunnen draaien op EPOC. Ik sleep n.l. al jaren een heleboel handige programma's mee die ik niet wil missen. Interessant om te zien hoe de situatie is over een jaar.

Groeten
Erik
Door rudyheidenis
07-07-2005 05:08:25

rudyheidenis
@JeroenB: ziehier....
Door Frank
07-07-2005 12:09:33

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door JeroenB
Het is dat, of de Microsoft aanpak: Complete pakketten maken software die elkaar goed ondersteunen, maar slecht samenwerken met third party software. PalmOS laat juist de standaardapplicaties goed samenwerken met third party software, denk aan programma's als Agendus of Datebook.
Pocket Informant werkt uitstekend samen met zowel de ingebouwde PPC-applicaties als met Microsoft Outlook. Ik durf zelfs te stellen dat deze samenwerking beter is dan die van bijvoorbeeld Agendus of Datebk. Er hoeven in ieder geval geen aparte codes in de notities van agenda-items opgenomen te worden om kleuren, icons e.d. te zien.
Door Frank
07-07-2005 12:15:40

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog
Praat me niet van 2003, da's gewoon prut.
WM2003(SE) is zo prut als je zelf wilt. Net als bij de desktop versie van Windows kun je met Windows Mobile allerlei (instabiele) software laden, zelf gaan klooien met het register, kritieke bestanden verwijderen etc etc.
Als je veel experimenteert, wordt WM2003 vanzelf instabiel, maar als je niet zomaar van alles installeert, en een beetje tactisch met het modificeren van het register en verwijderen van bestanden omgaat, is WM2003 knap stabiel en werkt het nog fijn ook.
Door Erik076
07-07-2005 12:52:14

Zeg jongens, zijn we nu niet iets te positief over windows? Dit is toch not steeds de palmclub hoor
Door h4ns
07-07-2005 13:03:20

h4ns
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fazwarts
Pocket Informant werkt uitstekend samen met zowel de ingebouwde PPC-applicaties als met Microsoft Outlook. Ik durf zelfs te stellen dat deze samenwerking beter is dan die van bijvoorbeeld Agendus of Datebk. Er hoeven in ieder geval geen aparte codes in de notities van agenda-items opgenomen te worden om kleuren, icons e.d. te zien.
Tsja, het draait niet op de Palm dus is het hier niet per definitie handig om aan te prijzen... (ik heb even gezocht naar een palm-variant, maar die is er echt niet!)
Door Frank
07-07-2005 13:50:22

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door h4ns
Tsja, het draait niet op de Palm dus is het hier niet per definitie handig om aan te prijzen... (ik heb even gezocht naar een palm-variant, maar die is er echt niet!)
Deze opmerking was ook niet bedoeld om Pocket Informant aan te prijzen, maar om de opmerking te ontkrachten dat third party software slecht zou samenwerken met de standaard PPC-applicaties.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Erik076
Zeg jongens, zijn we nu niet iets te positief over windows? Dit is toch not steeds de palmclub hoor
Niet te positief, maar aub wel reeël. Ondanks dat Windows Mobile niet zo slecht is als ik dacht, blijft Palm een heel mooi, eenvoudig en stabiel besturingssysteem.
Maar, om binnen het onderwerp van de thread te blijven, is Palm met zijn standaard applicaties en UI duidelijk achtergebleven ten opzichte van Windows Mobile. Het zijn vooral de third party applicaties die met de vooruitgang zijn meegegaan en de Palmgebruikers tevreden houden. Kijk alleen maar hoeveel "vervangende" software ontwikkelt wordt en hoeveel mensen er met die software werken in plaats van met de standaard Palm-applicaties.
Ik denk dat Sony een goede poging heeft gedaan om het palmOS met de tijd mee te laten gaan, maar helaas zijn zij ermee gestopt.
Door Gazpacho
07-07-2005 14:46:40

Gazpacho
fazwarts heeft echt wel een punt. Ik heb ook vaak het gevoel dat de standaardapplicaties van PalmOS te simpel zijn voor wat het eigenlijk hoort te zijn. Ga na: de standaardapplicaties stammen uit de periode dat DOS nog hot was, en een groot deel van de mensen lang niet zo vertrouwd zijn met het bedienen van een elektronische GUI (interface). Nu er echt sprake is van dat zelfs de mainstream mensen normale dingen kunnen doen met Windows, en dus dagelijks getrained zijn om met een grafisch operating system te werken e.d. en daarnaast weten hoe ze hun MP3 speler moeten bedienen, hoe hun digitale camera werkt, heeft Palm nog steeds stilgestaan in hun beoordeling hoeveel, en hoe simpel de gemiddelde consument aankan wat betreft complexiteit.

Vaak heb ik het gevoel alsof ik meer met een verzameling hacks aan het werken ben in plaats van een volwaardig OS. Dingen die simpel hoorden te zijn (net iets uitgebreidere functies in de standaard PIM applicaties bijvoorbeeld) zijn nu nodeloos ingewikkeld (uitzoeken van 3rd party apps) en duur.
Door Erik076
07-07-2005 15:43:11

Citaat:
Kijk alleen maar hoeveel "vervangende" software ontwikkelt wordt en hoeveel mensen er met die software werken in plaats van met de standaard Palm-applicaties.
Ik ben sinds de Treo 650 vrijwel helemaal terug op de standaard applicaties. Starndaard datebook en launcher. Het enige wat ik nog nodig heb is powerrun dus dat valt wel mee. Verder standaard mailer en standaard browser. Werkt allemaal als een speer. Ik heb ook geen enkele behoefte aan vervangende applicaties, en ik ben toch wel een echte power user.

Sommige mensen maken er een hobby van om vervangende applicaties uit te kiezen. De mensen die dat op hun organizer doen, doen dat i.h.a. ook op hun desktop thuis met windows.

Groeten
Erik
Door h4ns
07-07-2005 15:51:01

h4ns
Ik sluit mij bij Erik aan, al heb ik geen Treo 650 maar een LifeDrive. Ik heb Agendus er al weer afgegooid en werk ook weer met de standaard applicaties. Super!

--Hans
Door Frank
07-07-2005 15:58:58

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Erik076
Ik ben sinds de Treo 650 vrijwel helemaal terug op de standaard applicaties. Starndaard datebook en launcher. Het enige wat ik nog nodig heb is powerrun dus dat valt wel mee. Verder standaard mailer en standaard browser. Werkt allemaal als een speer. Ik heb ook geen enkele behoefte aan vervangende applicaties, en ik ben toch wel een echte power user.

Sommige mensen maken er een hobby van om vervangende applicaties uit te kiezen. De mensen die dat op hun organizer doen, doen dat i.h.a. ook op hun desktop thuis met windows.

Groeten
Erik
Voor iemand die de standaard applicaties gebruikt, is Palm een uitstekend OS, maar dat geldt in mijn opinie ook voor Windows Mobile. De nieuwere Windows mobile versies bieden echter alleen standaard veel meer mogelijkheden, vooral op multimedia-gebied. En dat is waar het in dit topic over gaat. De hele wereld is tegenwoordig multimedia, en dat is waar Windows beter op is ingesprongen.

Ik sluit me graag aan bij de conclusie die de reeds genoemde Tanker Bob (superpower palm-user) in zijn overstap van Palm naar PPC heeft geschreven:

Quote
What does this mean to you?
Here's the classic engineering answer: It depends. Tanker Bob still recommends Palm devices for those who simply need a device to manage their schedule, contacts, and tasks, maybe even listen to an MP3 occasionally. Both platforms handle audio and video well. The pendulum swings to Pocket PC for WiFi/Bluetooth networking, expansion capability, VGA screens, font-handling flexibility, and multi-tasking. Individual requirements should trump nice-to-have features unless you have money to burn, or happen to be an incurable geek like Tanker Bob and the rest of the MobileTechReview staff.
Unquote

Zie hier
Door Gazpacho
07-07-2005 16:03:25

Gazpacho
Citaat:
Het enige wat ik nog nodig heb is powerrun dus dat valt wel mee.
Nog zo'n voorbeeld: wanneer komt er volwaardig support voor bestandsbeheer en programma beheer op de kaart? Waarom moeten al mijn programma's perse in een bepaalde directory op de kaart, en waarom kan ik niet zoiets simpels doen als categorieen eraan toewijzen, net als ik zou doen met programma's in het RAM?

VFS is een niet helemaal geslaagde hack toen Palmsource te laat begon in te zien dat de geheugenkaart accessoire wel eens van groot belang zou kunnen zijn in de toekomst.

Daarnaast, hoe hotsync omgaat met applicaties naar de kaart verplaatsen is ook niet in orde: beginners hebben hier meer moeite mee dan dat het hun gebruikersgemak oplevert. Nogmaals, vroegah, toen er nog geen digitale camera's bestonden of MP3's, voldeed hotsync prima om SFCave naar de SD kaart te verplaatsen, maar nu voldoet het standaard hotsync programma niet.

Nu kun je wel zeggen: Palmone zorgt wel voor eigen programma's.... ja, dat deed Sony ook al 3 jaar geleden, maar de vraag is of je zoiets fundamenteels niet in je OS moet opnemen, in plaats van iedereen zijn eigen programma's te laten schrijven waardoor het een API janboel wordt.
Door h4ns
07-07-2005 16:15:22

h4ns
Die man heeft een rare manier van vergelijken. Als hij zegt dat het geen verschil maakt krijgt Palm een 5 en PPC een 10 of een 11. Verder neemt hij veel dingen aan en hecht meer waarde aan de leuke features van PPC dan die van Palm, gaat volledig voorbij aan de kosten van de apparaten die VGA ondersteunen en gaat volledig voorbij aan het feit dat er nog geen 4 gig kaarten zijn.
Ik wil best palm met ppc vergelijken, ik heb ook zelf vaak genoeg klachten (ook hier geuit) om ernstig getwijfeld te hebben tussen palm en ppc vorige week, maar dan wil ik wel een echt vergelijk en niet zoiets als dit artikel.

--Hans

(btw: ook dit is mijn eigen mening en staat niet voor de mening van alle palmgebruikers )
Door Bram
07-07-2005 16:16:09

Bram
Citaat:
Nog zo'n voorbeeld: wanneer komt er volwaardig support voor bestandsbeheer en programma beheer op de kaart?
Dat zit er al sinds de Tungsten|T5 in.

Citaat:
Nogmaals, vroegah, toen er nog geen digitale camera's bestonden of MP3's, voldeed hotsync prima om SFCave naar de SD kaart te verplaatsen, maar nu voldoet het standaard hotsync programma niet.
Sinds de Tungsten|T5 wordt er prima software meegeleverd om files op een SD-kaart te zetten.

Ga je wel met de tijd mee, Gaz?
Door Gazpacho
07-07-2005 16:28:34

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bram
Dat zit er al sinds de Tungsten|T5 in.


Sinds de Tungsten|T5 wordt er prima software meegeleverd om files op een SD-kaart te zetten.

Ga je wel met de tijd mee, Gaz?
Nee, door het gebruik van tweedehands toestellen loop ik altijd 1 of 2 modellen achter.

Nee, natuurlijk wist ik dat wel, maar nogmaals, dit soort onvolkomenheden is door PalmOne zelf opgelapt. Nadat Sony overigens 3 jaar geleden dit al opgelapt had, maargoed. Bestandsbeheer en makkelijk toegang tot de programma's op de kaart is zeker al een jaar of twee essentieel, en het is gewoon een tekortkoming van het PalmOS zelf, die het nog met het verouderde VFS moet doen.
Door Frank
07-07-2005 17:14:13

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door h4ns
gaat volledig voorbij aan de kosten van de apparaten die VGA
Dit staat er toch echt:
...unless you have money to burn


Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door h4ns
Verder neemt hij veel dingen aan en hecht meer waarde aan de leuke features van PPC dan die van Palm
De pagina waar de link naar verwijst, is deel 7 van een zeer uitgebreid verslag, waarbij ik toch echt de indruk heb dat hij weet (en heeft getest) waar het om gaat. Niet zomaar aannames dus.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door h4ns
en gaat volledig voorbij aan het feit dat er nog geen 4 gig kaarten zijn.
De meeste PPC's beschikken over zowel een SD-slot als een CF-slot, en er bestaan al geruime tijd Compact Flash kaarten van 4 Gigabyte en zelfs Compact Flash harde schijven die nog groter zijn.
Door Gazpacho
07-07-2005 17:26:40

Gazpacho
Een editorial van Ed van Brighthand die ook vindt dat het allemaal stagneert:

http://www.brighthand.com/article/pa...ocus?site=Palm
Door Bram
07-07-2005 17:56:15

Bram
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
Een editorial van Ed van Brighthand die ook vindt dat het allemaal stagneert:

http://www.brighthand.com/article/pa...ocus?site=Palm
Wat bedoel je precies met 'allemaal'?
Door Gazpacho
07-07-2005 18:02:35

Gazpacho
Laatste alinea, waarin Ed aan de hand van de ontwikkeling van hardware de stagnatie uitlegt: evenzo geldt dit voor de softwarekant waar bij PalmSource evenzovele reorganisaties zijn uitgevoerd.

Dat Cobalt met versie 6.1 nog door geen enkele licencienemer (kuch, Palmone) op de markt is gebracht en PalmSource aangeeft zich 100% wil gaan richten op de Linuxversie van PalmSource draagt ook niet bij aan innovatie van het Palm platvorm.
Door Bram
07-07-2005 18:24:02

Bram
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
Laatste alinea, waarin Ed aan de hand van de ontwikkeling van hardware de stagnatie uitlegt: evenzo geldt dit voor de softwarekant waar bij PalmSource evenzovele reorganisaties zijn uitgevoerd.
Bedoel je deze alinea?
Citaat:
After almost two years, palmOne finally seems to have recovered from all the distractions caused by its split from PalmSource. As evidence, we have the LifeDrive, the best model this company has come out with in years.
Door Gazpacho
07-07-2005 18:34:41

Gazpacho
Bram jongen , ik weet dat je heel analytisch en wiskundig bent aangelegd, maar soms moet je leren verhalen niet op microniveau te lezen maar gewoon te vatten wat de schrijver ervan probeert duidelijk te maken.

Kunnen we weer ontopic gaan?
Door Bram
07-07-2005 19:00:23

Bram
Citaat:
Kunnen we weer ontopic gaan?
Jij komt aandragen met een pagina over palmOne in een thread die over PalmSource gaat.

Citaat:
soms moet je leren verhalen niet op microniveau te lezen maar gewoon te vatten wat de schrijver ervan probeert duidelijk te maken
Waarom vat jij het artikel dan samen als "Een editorial van Ed van Brighthand die ook vindt dat het allemaal stagneert". Het artikel gaat erover dat het inmiddels juist erg goed gaat met palmOne, alleen minder goed met PalmSource. Door te mergen zal palmOne PalmSource kunnen laten doen wat ze nodig hebben, zodat het uiteindelijk alleen maar beter wordt. Er wordt wel gewaarschuwd dat ze niet van hun doel af moeten wijken: het maken van goede handhelds en smartphones. Maar nu palmOne zich echt in moet spannen om de grootste te blijven, zal dat geen probleem vormen. Brighthand overdrijft dat later door te zeggen dat palmOne al niet meer de grootste is, maar dat klopt gewoon niet (zolang je Nokia e.d. niet meetelt).

Heb jij het artikel gelezen, of ben je op de titel afgegaan?
Door Gazpacho
07-07-2005 19:09:09

Gazpacho
Citaat:
Jij komt aandragen met een pagina over palmOne in een thread die over PalmSource gaat.
Terwijl jij continu voor leraar Nederlands probeert te spelen in plaats van gewoon de discussie aan te gaan. Niet de eerste keer dat je dat doet.

Citaat:
Het artikel gaat erover dat het inmiddels juist erg goed gaat met palmOne, alleen minder goed met PalmSource.
Fout. Het artikel gaat erover dat de laatste tijd het beter *lijkt* te gaan met Palmone, maar geeft ten overvloede voorbeelden hoe door de jaren heen innovatie gestagneerd heeft bij Palm Inc. door allerhande (mis)management perikelen. De splitsing van PalmOne en PalmSource, de mislukking van Cobalt e.d. worden klassieke voorbeelden hoe mismanagement verkeerd kan uitpakken, en daarmee de innovatie van een heel platvorm kan meehelpen stagneren.

Ondertussen hebben Windows Mobile en de hardwarepartners rustig doorgewerkt, en staat er een zeer competatief product op de markt, vergeleken met het Palm platvorm. Ik denk dat niemand dat kan ontkennen, dat dit zeker meer het geval is dan 2 jaar geleden. Ergo: Windows Mobile is met grotere stappen vooruitgegaan dan PalmOS.
Door Frank
07-07-2005 19:16:07

Frank
Hoewel ik mij eigenlijk niet in de discussie over het genoemde artikel van Ed van Brighthand wil mengen, kan ik het niet laten om te zeggen dat ik al sinds Sint Juttemis de simulator van Cobalt op de computer heb staan, maar er nog steeds niet een Palm met dit besturingssysteem op de markt is gekomen ondanks alle "aankondigingen" die er al zijn geweest.

De oorzaak hiervan interesseert mij niet zo veel, maar het is in ieder geval geen goede reclame voor zowel PalmOne als PalmSource.
Door Bram
07-07-2005 19:27:47

Bram
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
Fout. Het artikel gaat erover dat de laatste tijd het beter *lijkt* te gaan met Palmone, maar geeft ten overvloede voorbeelden hoe door de jaren heen innovatie gestagneerd heeft bij Palm Inc. door allerhande (mis)management perikelen. De splitsing van PalmOne en PalmSource, de mislukking van Cobalt e.d. worden klassieke voorbeelden hoe mismanagement verkeerd kan uitpakken, en daarmee de innovatie van een heel platvorm kan meehelpen stagneren.
Let even op het stuk "Whenever a company goes" t/m "has come out with years". Er staat inderdaad dat de innovatie gestagneerd is. Dat het aan het management lag is blijkt niet uit het artikel, wat spreekt over 'employees' (werknemers). Het artikel zegt inderdaad dat het beter *lijkt* te gaan, en geeft daarbij de LifeDrive als bewijs. Tel je daar de Treo bij op, die in het artikel als het beste apparaat van palmOne wordt gebruikt, denk ik niet dat je nog langer over stagnatie mag spreken.
Er wordt wel genoemd dat Cobalt nooit gebruikt is door palmOne, maar er is nooit over een mislukking door mismanagement gesproken. Even buiten het artikel om, welke features heeft Cobalt die je nu mist? Multi-tasking? Dat zit bij Cobalt heel anders in elkaar dan je zou verwachten. Als end-user verandert er weinig; het wordt alleen voor ontwikkelaars iets makkelijker. Je kunt niet 2 vensters naast elkaar openhebben, of een bepaald programma openhouden en ondertussen iets met een ander programma doen. De softwaremaker moet daar zijn programma voor aanpassen, en ik denk dat bij de toepassingen waar dat nuttig voor is, dat allang gedaan is. Denk hierbij aan een mailchecker, mp3 speler, etc.
Door schooierd
07-07-2005 19:37:02

schooierd
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
Ik heb ook vaak het gevoel dat de standaardapplicaties van PalmOS te simpel zijn voor wat het eigenlijk hoort te zijn. Ga na: de standaardapplicaties stammen uit de periode dat DOS nog hot was, en een groot deel van de mensen lang niet zo vertrouwd zijn met het bedienen van een elektronische GUI (interface). Nu er echt sprake is van dat zelfs de mainstream mensen normale dingen kunnen doen met Windows, en dus dagelijks getrained zijn om met een grafisch operating system te werken e.d. en daarnaast weten hoe ze hun MP3 speler moeten bedienen, hoe hun digitale camera werkt, heeft Palm nog steeds stilgestaan in hun beoordeling hoeveel, en hoe simpel de gemiddelde consument aankan wat betreft complexiteit.

Vaak heb ik het gevoel alsof ik meer met een verzameling hacks aan het werken ben in plaats van een volwaardig OS. Dingen die simpel hoorden te zijn (net iets uitgebreidere functies in de standaard PIM applicaties bijvoorbeeld) zijn nu nodeloos ingewikkeld (uitzoeken van 3rd party apps) en duur.
Ben ik het mee eens!
Nou heb ik qua Palm OS een stenentijdperk-exemplaar ... maar ook ten tijde van de nieuwkoop vond ik de standaard applicaties al van een erg basic niveau. Simpel voorbeeld: het stoorde/stoort mij mateloos dat je in de standaard agenda je afspraken niet op de minuut nauwkeurig kan vastleggen, alleen in stappen van 5 minuten. Tot op de dag van vandaag kan dat nog steeds niet... (ja, met Agendus).
De standaard toepassingen komen erg hufterproof over, maar missen elke vorm van diepte. De soberheid straalt er vanaf.
Nu ben ik niet zo'n Uncle Bill aanhanger, maar die Windows 2005 speeltjes zien er in vergelijking met Palm OS 5.x erg rijkelijk bedeeld uit!
Door RvDamme
07-07-2005 19:53:08

ja het is helaas niet anders het kost veel tijd en exra geld om je palm zo in te delen met launchers agenda's muziek spelers maar wie weet komt men nog eens met een leuk aanbod van standaard aplicaties
Door koekiemonster
07-07-2005 21:01:23

koekiemonster
Citaat:
Terwijl jij continu voor leraar Nederlands probeert te spelen in plaats van gewoon de discussie aan te gaan. Niet de eerste keer dat je dat doet.
Leraar Nederlands met analitisch vermogen, gespecialiseerd in Engelse teksten dan .
Alles prima, maar niet te erg onderling moddergooien hoor.
Door rudyheidenis
07-07-2005 21:23:12

rudyheidenis
Citaat:
de innovatie van een heel platvorm
Hee Gaz, moet dat niet "platform" zijn? .

En kom op, Bram, vind jij echt dat het goed is gegaan met het Palmgebeuren de afgelopen jaren? Ik niet in elk geval.
Hans gaf aan na het lezen van het artikel van Tanker Bob dat die niet goed naar de kosten van een en ander heeft gekeken, volgens mij geeft TB aan dat de LD meer value voor money biedt. Of heb ik dat niet goed gelezen?
Door Gazpacho
07-07-2005 21:49:01

Gazpacho
Citaat:
Er wordt wel genoemd dat Cobalt nooit gebruikt is door palmOne, maar er is nooit over een mislukking door mismanagement gesproken.
Pardon?

Topmanagement bepaalt strategie en speerpunten van bedrijf, en brengt een product uit waarvan de visie is dat het bedrijf daar in de toekomst grotendeels van afhankelijk moet zijn, en vervolgens wil niemand het product kopen: sorry hoor, maar nu moet je niet die ene programmeur die verantwoordelijk was voor de About-screens de schuld gaan geven, maar beseffen dat dit een beoordelingsfout van het management is.

Citaat:
Hee Gaz, moet dat niet "platform" zijn? .
Je hebt helemaal gelijk Rudy. Hulde aan de leerkrachten.

Citaat:
Alles prima, maar niet te erg onderling moddergooien hoor.
He. Dat was niet de bedoeling. Sorry Bram!
Door ghia
07-07-2005 22:07:00

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door h4ns op 07-07-05, 16:15 in bericht #37
Die man heeft een rare manier van vergelijken. Als hij zegt dat het geen verschil maakt krijgt Palm een 5 en PPC een 10 of een 11.
Hij maakt bij iedere eigenschap de afweging of het van toepassing is op PPC en/of Palm. Indien ja wordt een punt bij de scores tot dan toe bijgeteld. Als je de score vergelijkt met de vorige weet je aan wie er een punt werd toegekend.
Citaat:
Verder neemt hij veel dingen aan en hecht meer waarde aan de leuke features van PPC dan die van Palm, gaat volledig voorbij aan de kosten van de apparaten die VGA ondersteunen en gaat volledig voorbij aan het feit dat er nog geen 4 gig kaarten zijn.
Wat belangrijk is, moet ieder voor zich uitmaken. Ook in de diverse modellen van Palm en PPC zitten verschillen en door de vergelijking tussen twee specifieke modellen uit te breiden naar Palm <-> PPC loopt ze al mank.[/quote]
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho op 07-07-05, 19:09 in bericht #47
Het artikel gaat erover dat de laatste tijd het beter *lijkt* te gaan met Palmone, maar geeft ten overvloede voorbeelden hoe door de jaren heen innovatie gestagneerd heeft bij Palm Inc. door allerhande (mis)management perikelen.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bram op 07-07-05, 19:00 in bericht #46
Het artikel gaat erover dat het inmiddels juist erg goed gaat met palmOne, alleen minder goed met PalmSource.
Volgens mij gaat het artikel of PalmOne terug moet samengaan met PalmSource. Konklusie van Ed: Nee, zeker niet. In de argumentatie geeft hij aan dat door allerlei perikelen het gestagneerd heeft bij PalmOne en dat ze nu weer goed bezig zijn. Maar samengaan zou dit weer verstoren.
Citaat:
Door te mergen zal palmOne PalmSource kunnen laten doen wat ze nodig hebben, zodat het uiteindelijk alleen maar beter wordt.
Dit is alleen een argument pro merge (samen met de kapitaalsondersteuning), maar geen konklusie en weegt niet op tegen de nadelen.
Ik denk dat Cobalt gewoon wordt overgeslagen en er dadelijk met het Linux-PalmOs aan de slag wordt gegaan. Daar zullen waarschijnlijk ook wel Cobalt elementen in verwerkt zijn.
Linux gaat het PalmOs de multitask- en netwerkmogelijkheden brengen die het nu nog wat ontbreekt, vooral voor samenwerking met andere komputers. Op dat moment zal PalmSource weer helemaal bij zijn.
Als de Linux niet te veel afgeschermd wordt, gaat daarmee ook weer een wereld van nieuwe toepassingen open, welke in aantal en diversiteit het huidige aanbod minstens verdubbeld.
En ja, omdat het publiek er nog niets van merkt lijkt deze ontwikkeling traag te gaan, maar achter de schermen liggen ze niet zo veel achter.
Ik kijk er alleszins vol verwachting naar uit. Mijn eerste Linux-Palm komt eraan!
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Erik076 op 07-07-05, 15:43 in bericht #33
Ik ben sinds de Treo 650 vrijwel helemaal terug op de standaard applicaties. Standaard datebook en launcher. Het enige wat ik nog nodig heb is powerrun dus dat valt wel mee. Verder standaard mailer en standaard browser. Werkt allemaal als een speer. Ik heb ook geen enkele behoefte aan vervangende applicaties, en ik ben toch wel een echte power user.
Helemaal mee eens. De enige standaard app die echt te kort schiet is de launcher voor het indelen van apps die op de SD-kaart staan.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schooierd op 07-07-05, 19:37 in bericht #50
Simpel voorbeeld: het stoorde/stoort mij mateloos dat je in de standaard agenda je afspraken niet op de minuut nauwkeurig kan vastleggen, alleen in stappen van 5 minuten. Tot op de dag van vandaag kan dat nog steeds niet... (ja, met Agendus).
Kom jij dan altijd zo op de sekonde op tijd? En hoeveel afspraken zijn er nu op geen rond getal? Durf jij een meeting plannen om 9:23? Moest het alleen per tien minuten en kwartieren gaan, vond ik het nog geen probleem. Mijn uurregistratie bvb loopt met blokjes van een kwartier (zelf zo ingesteld).
Citaat:
De standaard toepassingen komen erg hufterproof over, maar missen elke vorm van diepte. De soberheid straalt er vanaf.
Tja, je hebt inhoud en verpakking, maar oogverblinding werkt nog altijd. Zo staan TV's in de winkel ook altijd op hun grootste helderheid, vooral de duurste.
Terwijl de kapster mijn volgende afspraak in haar (papieren) agenda noteert, staat ie gelijk in mijn Palm met alarm en al. Om maar te zeggen: Palm werkt gewoon eenvoudig en vlot. Nadat het ronde wiel werd uitgevonden, is daar ook niet zoveel meer aan verbeterd.
Door Frank
07-07-2005 22:31:05

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia
Ik denk dat Cobalt gewoon wordt overgeslagen en er dadelijk met het Linux-PalmOs aan de slag wordt gegaan. Daar zullen waarschijnlijk ook wel Cobalt elementen in verwerkt zijn.
Linux gaat het PalmOs de multitask- en netwerkmogelijkheden brengen die het nu nog wat ontbreekt, vooral voor samenwerking met andere komputers. Op dat moment zal PalmSource weer helemaal bij zijn.
Als de Linux niet te veel afgeschermd wordt, gaat daarmee ook weer een wereld van nieuwe toepassingen open, welke in aantal en diversiteit het huidige aanbod minstens verdubbeld.
Hiermee geef je dus eigenlijk aan dat de ontwikkeling van Palm inderdaad te traag is t.o.v. Windows Mobile, althans voor de gebruiker (lees: ons).
Wat er intern het bedrijf PalmOne/PalmSource gebeurt doet wat mij betreft niet ter zake. Het gaat om de PDA die ik in mijn hand heb.
Laten we maar wachten op Linux op de Palm. 2006? 2010?
Palm is nog steeds zoekende, terwijl Windows Mobile doordendert en Palm steeds verder achter zich laat.
Door Erik076
07-07-2005 22:53:13

Zeg Gazpacho en Bram: een beetje normaal blijven discussieren he? Anders haal er een moderator of administrator bij!
Door Gazpacho
07-07-2005 22:58:26

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Erik076
Anders haal er een moderator of administrator bij!
Hier ben ik al, wat kunnen we voor je doen?

Waar rook is, hoeft nog geen vuur te zijn, vanaf deze posting worden alle berichten weer geschikt bevonden voor kinderen onder de 16 jaar.
Door Erik076
07-07-2005 23:04:23

Trouwens, linux als basis is een verschrikkelijk goed idee. Wie maakt er in de 21e eeuw nu nog een eigen operating systeem? Zonde van de tijd... allemaal tijd die gestoken kan worden in interessante nieuwe functionaliteit.
Door Gazpacho
07-07-2005 23:09:03

Gazpacho
De vraag is dus, hadden ze dat bij PalmSource en zelfs al toen bij Palm Inc. niet eerder kunnen bedenken, in plaats van te zeggen dat Windows Mobile allemaal wel meevalt en dat de markt geen behoefte heeft aan MP3 spelende PDA's?

Cobalt was een zeer, zeer slechte stap in de historie van PalmOS, en ze kunnen het op korte termijn niet permitteren om nogmaals zo'n fout - en dus pas op de plaats - te maken met de voortgang die MS heeft met zijn OS en hardwarefabrikanten.
Door pawi
08-07-2005 12:08:05

Het spijt me, maar veel reacties lijken me vooral ingegeven door een onderbuikgevoel tegen MS een superieur wij gevoel wat bijna net zo klef is als de apple gebruikersgroep.

Ik ben niet voor of tegen MS en ook niet voor of tegen Palm. Wat ik constateer is dat Palm net zo min goed integreert als waartegen palm liefhebbers zich afzetten. Er is gewoon geen standaard extentie beheer in Palm. Datebk5, Agendus, Beyond Contacts ik heb ze allemaal geprobeerd of gekocht. En nee, ze weken niet vlekkenloos samen. Niet in alle gevallen met de standaard databook bestanden, niet met elkaar en ook niet met andere apps. Alleen als je de gehele suite besteld bij een leverancier heb je kans dat het goed werkt. Klap op de vuurpijl: de standaard datebook en andere iconen blijven ook nog staan en ze hebben allemaal een eigen(wijze) sync. De datum/tijd instelling van het OS wordt simpelweg genegeerd, waardoor je in veel gevallen met een achterlijke 12 uurs calender komt te zitten.

Uiteindelijk ben ik terug bij af; gewoon de standaard datebook. Wel gebruik ik PhoneMagic voor de adressen en cryptopad, gewoon omdat deze echt elementaire missers in de standaard-software oplossen. Ik wacht al jaren op een update van die standaard-software. De updates die er zijn (zoals datebook met een fototje) vereisen de aanschaf van andere hardware (zire).

In het algemeen zie ik weinig echt nieuwe software op de markt komen voor Palm. Logisch, want ik vraag me ook af of ik nog langer moet investeren in OS5 software terwijl de opvolger al een jaar op de plank ligt.

Ondertussen komen er voor PPC steeds meer echt goede tooltjes; mijn collega kan gewoon via WIFI skypen, heeft een prachtige grafische stopwatch, kan zijn PDA zonde hassle bij iedere XP pc direct in het netwerk hangen via PAN, fietst zijn MP3'tjes direct vanuit Mediaplayer naar zijn PDA en kan twee bluetooth connecties tegelijk onderhouden en dus de verkeers-updates ontvangen via GPRS terwijl hij zijn navigator gebruikt met een BT GPS receiver.

Mijn T3 wordt ondertussen niet meer gemaakt, en een echte opvolger heb ik nog niet gezien (nee, ook niet de lifedrive)
Door GJHartog
08-07-2005 13:01:04

GJHartog
Ik denk dat dat klef zijn heel erg meevaltin deze thread. Natuurlijk, de meesten hier zijn voorstander van PalmOS, wat doe je anders hier, maar daarnaast nog wel gewoon kritisch.

Wat me alleen wel opvalt is dat verhoudingen aan het veranderen zijn. Toen ik in 2001 mijn eerste stapjes met PalmOS deed, en dus op dit forum belandde, kon je zonder al te veel moeite 40 voordelen van PalmOS t.o.v. PPC opnoemen. Tegenwoordig is dit veel moeilijker.

Is PalmOS dan slechter geworden? Nee, in mijn ogen absoluut niet. Maar misschien doordat PalmSource geen druk legt bij zijn afnemers voor de nieuwste versie te gebruiken zoals Microsoft dat wél schijnt te doen, krijgen wij als consument ook de nieuwste ontwikkelingen niet of nauwelijks te zien, waar die wel zichtbaar zijn bij PPC. Die ook nog eens grote stappen op gebied van gebruiksgemak en kwaliteit/stabiliteit heeft gemaakt.

Door deze veranderingen en aanpassingen blijft Microsoft onder de aandacht van de media, en zodoende bekend bij het publiek. PalmOS verandert weinig tot niets, dus ook de publiciteit wordt minder en raakt het op den duur in de vergeethoek. In het midden gelaten of alle veranderingen / aanpassingen het OS beter maken.

Een tweede nadeel is dat doordat je als OS-fabrikant in de vergetelhoek komt, ook andere software bedrijven eieren voor hun geld kiezen en dan programmeren gaan voor windows mobile in plaats van Palm. En zo zal het in een vicieuze cirkel belanden. Maar die schets kan een ieder wel maken denk ik.

Wat veel mensen (ikzelf zeker) hier denk ik hopen is dat PalmSource die ommekeer nog op tijd kan gaan maken, en wel met vernieuwingen gaat komen en snel ook. Want anders gaan ze deze strijd met Symbian en Windows Mobile écht verliezen...

Ik zie het al aan mezelf, tot een jaar geleden zou ik niet eens nagedacht hebben over Windows Mobile, maar nu ik gespeeld heb met 2005 is mijn opvatting daar over veranderd. Ik zeg niet dát mijn volgende pda/smartphone een Windows gebaseerd apparaat wordt, maar ik neem het wel mee in de overweging. En met mij nog veel meer mensen die dat een aantal jaar geleden echt niet hadden gedaan.
Door jean-paul
08-07-2005 13:16:55

jean-paul
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog
Ik zie het al aan mezelf, tot een jaar geleden zou ik niet eens nagedacht hebben over Windows Mobile, maar nu ik gespeeld heb met 2005 is mijn opvatting daar over veranderd. Ik zeg niet dát mijn volgende pda/smartphone een Windows gebaseerd apparaat wordt, maar ik neem het wel mee in de overweging. En met mij nog veel meer mensen die dat een aantal jaar geleden echt niet hadden gedaan.
Gert-Jan: je zegt hier een paar keer 2005, maar welke versie bedoel je precies? Op welk device heb jij 2005 gezien? Ik vraag dit omdat Windows Mobile 5 - zoals de nieuwe versie officieel gaat heten - volgens mij op nog geen enkel device te vinden is. Je kunt bij de PocketPC-Club meer over Windows Mobile 5 lezen.
Bedoel jij stiekem niet gewoon Windows Mobile 2003 SE of Windows Smartphone?
Door GJHartog
08-07-2005 13:25:38

GJHartog
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jean-paul
Gert-Jan: je zegt hier een paar keer 2005, maar welke versie bedoel je precies? Op welk device heb jij 2005 gezien? Ik vraag dit omdat Windows Mobile 5 - zoals de nieuwe versie officieel gaat heten - volgens mij op nog geen enkel device te vinden is. Je kunt bij de PocketPC-Club meer over Windows Mobile 5 lezen.
Bedoel jij stiekem niet gewoon Windows Mobile 2003 SE of Windows Smartphone?

Met Windows Mobile 2003SE heb ik in mijn handen gestaan, Windows Smartphone niet, maar Windows Mobile 5 (mijn fout, voor het gemak noem ik het 2005) heb ik echt al mee gespeeld, op een Dell PDA om precies te zijn, die ik hier op mijn werk even mocht vasthouden. Een monteur kwam wat repareren, en toen kregen we het over dit OS, waarna hij het vervolgens uit zijn binnenzak trok

Hoe legaal dit was weet ik niet, en dat het een bèta was stond wel vast, maar goed, leuk was het wel.
Door RoelvdV
08-07-2005 13:33:01

RoelvdV
PalmSource is dan wel bezig met allerlei nieuwe zaken in PalmOS te stoppen, maar uiteindelijk moeten mensen als Rob Haitani van palmOne nog besluiten of ze dit nu al gaan toepassen in nieuwe modellen.
En uit een interview met Rob Haitani blijkt dat ze erg goed nadenken over het nut van nieuwe opties.

Gelukkig maar, want het resultaat is vaak een goed doordacht product. Dus vanuit de hardwarekant gezien is de ontwikkeling van PalmOS wellicht te snel gegaan?!

Hopelijk laat LG binnenkort zien wat er met de huidige ontwikkelingen van Linux/PalmOS mogelijk is.

Ik haal hier bewust de hardwarekant erbij, want een OS alleen is aardig, maar het is toch echt bedoeld om een apparaat aan te sturen en alleen die mix bepaalt het succes van beide onderdelen.

Groeten, Roel.
Door jean-paul
08-07-2005 13:34:35

jean-paul
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog
[...] heb ik echt al mee gespeeld, op een Dell PDA om precies te zijn, die ik hier op mijn werk even mocht vasthouden. Een monteur kwam wat repareren, en toen kregen we het over dit OS, waarna hij het vervolgens uit zijn binnenzak trok
Nice! One of the (happy?) few
Door GJHartog
08-07-2005 14:09:15

GJHartog
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jean-paul
Nice! One of the (happy?) few
Hij wel ja. ik had er nog wel iets langer mee willen spelen.
Door h4ns
08-07-2005 15:47:20

h4ns
Wat ik het frustrerende van Palm vind: mensen met een pocket-pc kunnen waarschijnlijk (althans tot nu toe) upgraden naar WM5, misschien met een bijbetaling, maar het kan wel. Palm doet hier niet aan, die raden gewoon aan een nieuwe PDA te kopen (zie verhaal over TT5/LifeDrive (http://www.palmclub.nl/forums/showth...goto=newpost)). De arrogantie en het gebrek aan klantvriendelijkheid vind ik een beetje typerend voor Palm. Afgelopen week heb ik echt ernstig getwijfeld over of ik een PPC of Palm ging kopen, maar uiteindelijk voor de laatste gekozen omdat dat het enige apparaat was onder de 500 euri met een hoge-resolutie-scherm en ik allemaal applicaties heb die het alleen op het palm-platform doen.

--Hans
Door domo
08-07-2005 16:11:52

domo
Het niet kunnen upgraden is een gevolg va het feit dat palmOne erg veel moet veranderen aan het kale OS en dat dus voor een upgrade ook moet doen. De vraag is dan, zouden mensen dat willen doen? Enkel als er duidelijk voordeel te vinden is boven het vervangen van je pda binnen enkele jaren. Ik denk zelf dat er nagenoeg géén voordeel te vinden is in Cobalt of andere updates. In ieder geen die het geld waard geacht worden door klanten en het is dus zinloos dit te ontwikkelen. Volgens mij willen mensen enkel Cobalt omdat het 'nieuw' is en omdat het bestaat en zou kunnen. Ik hoor niemand zeggen 'ik wil multi-tasking omdat zus en zo'.

En een puntje voor PalmOS: de best verkopende modellen zijn de simpelste (zire, tungsten|E), niet de topmodellen.

Of het PalmOS zich te langzaam ontwikkelt weet ik niet. Ik heb nog wel een paar wensen, maar daar hoeft het systeem niet voor op de schop. Ik denk dat voor smartphones je sowieso een andere (simpelere) aanpak nodig hebt dan bij volledig uitgeruste pda's. Dan kan een simpeler systeem wel helpen.
Door h4ns
08-07-2005 16:15:41

h4ns
Ik vind Exchange ActiveSync en WPA ondersteuning wel een reden om te upgraden, maar niet een reden om een nieuwe PDA te kopen. Toch is dat wat ze aanraden op dit moment...
Door mlerutte
08-07-2005 17:37:26

mlerutte
TheRegister.co.uk schreef:
Citaat:
Last week, however, PalmSource's acting boss Patrick McVeigh effectively declared Garnet and Cobalt stone dead, and said all internal development was moving to Linux.
(LG throws PalmSource a lifeline)
Door rudyheidenis
08-07-2005 18:03:34

rudyheidenis
Da's helemaal toppie, kom maar met dat Linux op m'n LifeDrive (maar dan wel binnen een jaar graag!)
Door koekiemonster
08-07-2005 18:07:33

koekiemonster
Citaat:
Ik denk zelf dat er nagenoeg géén voordeel te vinden is in Cobalt of andere updates.
Een update van OS5 naar OS5.2.1 zou wel aardig geweest zijn. Dus van de oude PIM-applicaties naar de vernieuwde varianten. Daar zitten namelijk aardige verbeteringen in.
En wat dacht je van Graffiti2, toch een natuurlijker schrift dan Graffiti1.
Door schooierd
08-07-2005 20:25:12

schooierd
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia
Kom jij dan altijd zo op de sekonde op tijd? En hoeveel afspraken zijn er nu op geen rond getal? Durf jij een meeting plannen om 9:23?
Het zou leuk zijn als ik überhaupt op tijd zou komen...
Maar een trein die om 09:23 uur vertrekt staat er om 09:24 écht niet meer...
(... kom maar op met "rijden die sowieso wel op tijd?"; maar als je hem nodig hebt is ie weg ...)

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia
Tja, je hebt inhoud en verpakking, maar oogverblinding werkt nog altijd.
Da's waar. Er is weinig af te dingen op de werkbaarheid van de Palm's, maar dat neemt niet weg dat die 'inhoud' wel een tikkie karig is. En ja, die Windows-bouwsels zien er op het eerste gezicht flitsender uit, maar wat blijft daar van over als die krengen om de haverklap vastlopen ? Maar goed, het oog wil ook wat!
Door RoelvdV
08-07-2005 20:43:57

RoelvdV
Als ik vanuit de Palmwijzer een reis in mijn Datebook plaats, dan heb ik de tijden wel op de minuut nauwkeurig!
Door Frank
08-07-2005 20:58:22

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schooierd
maar wat blijft daar van over als die krengen om de haverklap vastlopen ? Maar goed, het oog wil ook wat!
Als je een beetje kritisch bent met de programmakeuze, en instabiele programma's links laat liggen, kan de PPC net zo stabiel draaien als een Palm.
Ik gebruik mijn PPC zeer intensief, en heb in twee weken tijd nog geen vastloper gehad.
(daarvoor regelmatig, maar toen experimenteerde ik erg veel met verschillende software en instellingen)
Door Gazpacho
09-07-2005 17:14:00

Gazpacho
Tanker Bob (ooit fanatiek PalmOS-only gebruiker), heeft eindelijk het zevende en laatste deel deel van wat waarschijnlijk het grootste PalmOS vs. Windows Mobile vergelijkingstest af:

http://www.mobiletechreview.com/edit...m-to-PPC-7.htm

Met valide argumenten legt het Palmplatform het in deze test af, waar het een jaar of wat geleden nog een gelijkspel zou zijn geweest. Tja, stilstand is achteruitgang.
Door rudyheidenis
09-07-2005 18:37:54

rudyheidenis
Platform, Gaz!

En inderdaad, dit is het artikel dat me weer eens flink aan het nadenken heeft gezet. Maar nu even niet meer, ik ga naar Maleisië voor 3 weken, eens kijken wat de LD daar van maakt: hij moet mee!
Door Gazpacho
09-07-2005 18:46:49

Gazpacho
Citaat:
Platform, Gaz!
Ik == Hopelooz
Door metck
09-07-2005 23:08:58

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
Tanker Bob (ooit fanatiek PalmOS-only gebruiker), heeft eindelijk het zevende en laatste deel deel van wat waarschijnlijk het grootste PalmOS vs. Windows Mobile vergelijkingstest af:

http://www.mobiletechreview.com/edit...m-to-PPC-7.htm

Met valide argumenten legt het Palmplatform het in deze test af, waar het een jaar of wat geleden nog een gelijkspel zou zijn geweest.
En dit zijn de argumenten (voor degenen die geen zin hebben om te klikken):
Citaat:
What does this mean to you?
Here's the classic engineering answer: It depends. Tanker Bob still recommends Palm devices for those who simply need a device to manage their schedule, contacts, and tasks, maybe even listen to an MP3 occasionally. Both platforms handle audio and video well. The pendulum swings to Pocket PC for WiFi/Bluetooth networking, expansion capability, VGA screens, font-handling flexibility, and multi-tasking. Individual requirements should trump nice-to-have features unless you have money to burn, or happen to be an incurable geek like Tanker Bob and the rest of the MobileTechReview staff. For his part, Tanker Bob will be carrying his Dell Axim X50v as his extra brain.

One last note: We intended this series to lay out Tanker Bob's observations from both sides of the platform divide, not to provide a definitive answer for what might be right for any individual user. As usual, YMMV. How's that for a disclaimer?
Vrij vertaald: geavanceerde gebruikers moeten naar de PocketPC en de basisgebruiker kan beter het PalmOS gebruiken. Mijn conclusie? Mensen die over zichzelf in de derde persoon praten neem ik niet zo serieus.
Door Gazpacho
09-07-2005 23:18:52

Gazpacho
Nou, da's ook weer een beetje kort door de bocht.

Wat Tanker Bob daar noemt als voordeel voor PPC: Wifi/BT networking (is daar inderdaad simpeler geregeld en betere compabiliteit met Windows netwerken), VGA schermen (ben ik zelf niet zo kapot van), font handling (een groot gemis in het PalmOS) en multi-tasking, dat zijn gewoon hele goeie argumenten waar het PalmOS het op dit moment in laat afweten.

Je kunt het ook zo lezen: als je simpel je leven wil organiseren moet je gewoon een Palm nemen en niet gaan aanklooien met een PPC. Als je meer wil, moet je een afweging maken tussen beide platformen (goed he, Rudy) waarbij PPC in bovengenoemde gebieden een voorsprong heeft.
Door jean-paul
09-07-2005 23:38:32

jean-paul
Laat ik het dan gewoon eens rechtstreeks vragen: wat houdt jou dan nog tegen? Je hebt er een aantal (?) geprobeerd weet ik uit eerste hand, maar je kwam elke keer weer gillend teruggerend. Ze doen dus blijkbaar iets nog niet goed
Door metck
09-07-2005 23:44:16

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jean-paul
Laat ik het dan gewoon eens rechtstreeks vragen: wat houdt jou dan nog tegen? Je hebt er een aantal (?) geprobeerd weet ik uit eerste hand, maar je kwam elke keer weer gillend teruggerend. Ze doen dus blijkbaar iets nog niet goed
Citaat:
Je kunt het ook zo lezen: als je simpel je leven wil organiseren moet je gewoon een Palm nemen en niet gaan aanklooien met een PPC.
Inkopper: Gaz houdt nu eenmaal van een simpel leven
Door rudyheidenis
09-07-2005 23:51:21

rudyheidenis
Weer kort door de bocht.
Door Gazpacho
10-07-2005 00:43:04

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door jean-paul
Laat ik het dan gewoon eens rechtstreeks vragen: wat houdt jou dan nog tegen? Je hebt er een aantal (?) geprobeerd weet ik uit eerste hand, maar je kwam elke keer weer gillend teruggerend. Ze doen dus blijkbaar iets nog niet goed
Eentje: de HP 1915 en die was gierend traag - maar die stamt nog uit de tijd dat de PPC's bijna, maar nog niet helemaal, zich aan de Palmpjes van die tijd konden wagen. Het openen van Pocket Informant duurde 7 seconden. Dan is je afspraak dus al gewoon voorbij.

Ik zou, als de kosten voor een tweedehandse huidige generatie PPC zich tot op een zeker gebied verlagen, het zeker willen uitproberen. Kwestie van even afwachten dus. Als ik naar de hardware kijk, heeft de HP Messenger alles wat ik wil, maar daar schijnt de afwerking in de software niet helemaal in orde te zijn. Eerste generatie product, misschien is de opvolger beter.

Nou, nog een reden om bij Palm te blijven dan: ik moet er niet aan denken om een reguliere user of Mod te worden van de PPC club : die heeft de sfeer niet van de Palmclub, en ik voel me voorlopig hier prima thuis.

Citaat:
Inkopper: Gaz houdt nu eenmaal van een simpel leven
Eigenlijk wel. Ik probeer gewoon gelukkig te zijn. Een deel hiervan is blij zijn met wat je hebt, maar ook verlangend uitkijken naar wat er kan komen.
Door metck
10-07-2005 00:55:12

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rudyheidenis
Weer kort door de bocht.
Klopt, dan ben ik er sneller...
Door rudyheidenis
10-07-2005 09:40:48

rudyheidenis
Hardlopers zijn......

Tot over drie weken allemaal (tenzij ik nog ergens ff een internetcafé induik ).
Door fransbr
11-07-2005 13:16:42

fransbr
Hoewel dit gegeven in eerste instantie niet helemaal goed doordrong bij de pers is er maar een conclusie mogelijk: PocketFactory meldt dat PalmSource alle activiteiten gaat verschuiven naar het ontwikkelen van PalmLinux en dat kan niets anders betekenen dan dat PalmOs officieel dood is.

Hoewel iedereen al wel in de gaten had dat PalmOs 6 min of meer een doodgeboren kindje was, levert dit voor PalmSource toch een probleem op. De verwachting is dat pas over twee tot drie jaar de eerste devices met PalmLinux op de markt zullen komen. Tot die tijd zullen we het met het oude (niet meer ondersteunde) OS moeten doen.
Door Frank
11-07-2005 15:07:55

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fransbr
Hoewel dit gegeven in eerste instantie niet helemaal goed doordrong bij de pers is er maar een conclusie mogelijk: PocketFactory meldt dat PalmSource alle activiteiten gaat verschuiven naar het ontwikkelen van PalmLinux en dat kan niets anders betekenen dan dat PalmOs officieel dood is.

Hoewel iedereen al wel in de gaten had dat PalmOs 6 min of meer een doodgeboren kindje was, levert dit voor PalmSource toch een probleem op. De verwachting is dat pas over twee tot drie jaar de eerste devices met PalmLinux op de markt zullen komen. Tot die tijd zullen we het met het oude (niet meer ondersteunde) OS moeten doen.
Dat betekent dan ook waarschijnlijk het einde van de 'backwards compabitity' van de huidige third party Palm programma's. De vraag is dus of de software ontwikkelaars brood blijven zien in het ontwikkelen van nieuwe programma's.
Door GJHartog
11-07-2005 15:46:15

GJHartog
Ik geloof nooit dat het zover zal komen. PalmSource zal nooit zijn 'kip met gouden ei' aka PalmOS zo afslachten dat in PalmLinux (of iets dergelijks) de oude applicaties niet meer bruikbaar zijn.

Kijk bijvoorbeeld naar Apple, die stapt over op een ander hardware platform (IBM PowerPC naar x86 platform) maar schreeuwt als eerste dat de oude applicaties nog jaren ondersteund gaan worden, al dan niet via een virtualisatieprogramma.

Ik denk dat PalmSource dit ook zal gaan doen, anders kon het wel eens de doodsteek zijn voor het OS en dus voor zichzelf.
Door Gazpacho
11-07-2005 15:50:58

Gazpacho
Ik kan zo 123 niet het nieuwsbericht terugvinden maar:

- van wat ik had gelezen is het inderdaad zo dat Cobalt in de prullenbak verdwijnt, en 100% van de manschappen bij PalmSource zich op een Linux versie gaan richten. Dit is wellicht een goede beslissing: kijk maar naar de Betuwelijn en de JSF.

- Ik kan me herinneren dat in datzelfde artikel door de bazen van PalmSource werd verzekerd dat alles backwards compatible gaat worden - mits de programma's "netjes" zijn geschreven. Laat nou juist de *interessante* programma's die veel functionaliteit toevoegen buiten het PalmOS om allen 'niet netjes' geschreven zijn..... maarga, de klokapplicatie die ook compatible was met PalmOS 3 draait er dan wel weer op. En SFCave misschien ook.
Door Frank
11-07-2005 16:34:17

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
- Ik kan me herinneren dat in datzelfde artikel door de bazen van PalmSource werd verzekerd dat alles backwards compatible gaat worden - mits de programma's "netjes" zijn geschreven.
Omdat Linux toch een geheel ander besturingssysteem is, zouden de Palm-programma's waarschijnlijk in een soort emulator-modus moeten gaan draaien. Op een PocketPC kan dit al: zie hier
Andersom is (nog) niet mogelijk. Wederom een punt waar de ontwikkeling van Windows Mobile vooruitloopt.

Door ghia
11-07-2005 16:35:32

ghia
Er worden hier weer veel bochten afgesneden en negativisme is troef.
Er is een groot verschil tussen 'niet meer ondersteund' en 'niet meer verder ontwikkelen'. PalmSource heeft zijn focus verlegd naar Linux-Palm, maar dat betekent helemaal niet dat alles van vroeger zoals Garnet of Cobalt overboord gegooid wordt. Die twee zullen worden ondersteund tot jaren na de introduktie van Palm-Linux. Want niet iedere Palm hoeft een high-end model te zijn gericht op de heavy power user.
Ik verwacht zelfs dat je ipv Palm voor Linux evengoed van Cobalt voor Linux zou kunnen spreken.
Anderzijds is er ook nog LG, die nu pas beginnen met PalmOS. Ik kan mij niet voorstellen dat die bij zinkend schip aan boord zouden zijn gesprongen.
De evolutie gaat in stappen. PalmSource heeft een jaar geleden met Cobalt al een eerste grote stap gezet. Daar er nog geen apparaten zijn, die Cobalt gaan toepassen, lijkt alles misschien wat stil te staan. Maar ik verwacht dat de apparaten met Cobalt die in de pijplijn zitten, er ook gaan uitkomen. Daarna zullen de Palm-Linux apparaten komen.
Palmsource heeft het moeilijk, maar is alles behalve dood en er staan ons nog leuke tijden te wachten.
Voor de backwards compatibility denk ik dat alles wat nu op de PC-simulator loopt, het ook wel zal doen onder Linux.
Door Gazpacho
11-07-2005 16:35:51

Gazpacho
Ja klopt natuurlijk, maar is OS5 wordt er ook al volop geëmuleerd he

En even nuanceren: met Cobalt de prullenbak in bedoelde ik dat de ontwikkeling van Cobalt gewoon stopt. Er is niemand bij Palmsource die daar ook nog maar een vinger naar gaat uitsteken. Ik denk niet dat hardwarefabrikanten hun energie steken in een OS dat geen toekomst heeft. En ik vermoed dat de "pipeline" dan ook gewoon leeg is.

Wat betreft Garnet: daar zal PalmSource het voorlopig mee moeten doen qua inkomsten.
Door Frank
11-07-2005 16:40:25

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia
Anderzijds is er ook nog LG, die nu pas beginnen met PalmOS. Ik kan mij niet voorstellen dat die bij zinkend schip aan boord zouden zijn gesprongen.
Ik heb dit nieuws niet gevolgd, maar gaat LG nou PalmOS ondersteunen, of gaan zij juist samenwerken met Palmsource (die dus richting Linux gaan). Een wezenlijk verschil lijkt me.
Door koekiemonster
11-07-2005 18:04:41

koekiemonster
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fransbr
Hoewel dit gegeven in eerste instantie niet helemaal goed doordrong bij de pers is er maar een conclusie mogelijk: PocketFactory meldt dat PalmSource alle activiteiten gaat verschuiven naar het ontwikkelen van PalmLinux en dat kan niets anders betekenen dan dat PalmOs officieel dood is.

Hoewel iedereen al wel in de gaten had dat PalmOs 6 min of meer een doodgeboren kindje was, levert dit voor PalmSource toch een probleem op. De verwachting is dat pas over twee tot drie jaar de eerste devices met PalmLinux op de markt zullen komen. Tot die tijd zullen we het met het oude (niet meer ondersteunde) OS moeten doen.
Bronverantwoording
Pocketfactory
Het opiniërende bericht; PalmOS Is Dead; What Happens Next?
Door smacdab
11-07-2005 22:21:21

mag ik uit voorgaande opmaken: als je eenmaal thuis bent op de palm en gewend bent aan de manier van werken dan is de overstap naar ms niet zo groot meer?

kees
Door GJHartog
11-07-2005 22:37:57

GJHartog
Nou, dat zou ik zo absoluut niet willen stellen. De 'beleving' is in mijn ogen toch behoorlijk anders, nog steeds vind ik de Palm interface erg intuïtief. En als je daar eenmaal aan gewend bent, dan is de overstap toch behoorlijk groot.

Vergelijk het met autorijden. Je hebt jarenlang in een automaat gereden, en stapt dan opeens over in een auto met handbak. Het is te doen, maar vergt zeker weer enige gewenning.
Door ghia
12-07-2005 01:10:26

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door koekiemonster op 11-07-05, 18:04 in bericht #96
Het opiniërende bericht; PalmOS Is Dead; What Happens Next?
Mijn opinie over dit artikel is: 'making waves'!
De auteur doet allerlei tendentieuze uitspraken, zonder ergens echt een punt over te hebben. En beweringen zoals
Citaat:
it has shifted all development to the sure to be vaporware Palm Linux project
dus dat PalmLinux er nooit komt, slaan al helemaal nergens op. En daarmee zijn hier al meer pixels zwart gemaakt dan het artikel waard is.
Door palmdoc
12-07-2005 06:47:18

palmdoc
Het bovenstaande artikel kan wel voor veel onrust zorgen, en niet iedere (beginnende) handheld-gebruiker doorziet zo'n matig gefundeerd artikel...
Ik moet eerlijk zeggen dat ik er in eerste instantie ook van schrok, als verwoed palm-fan.
Ik ben benieuwd wat de toekomstige ontwikkelingen zijn...
Door Frank
12-07-2005 08:13:48

Frank
Blijft feit dat Palm loopt te kl**ien, terwijl Windows Mobile doordendert.

Helaas is in het verleden al vaker gebleken dat kwaliteit het onderspit delft ten opzichte van marketing.
Betamax was toch echt beter dan VHS, en wat betreft besturingssystemen voor de PC was OS2 superieur aan Windows.

Ondanks dat ik op PocketPC ben overgestapt, blijf ik hopen dat Palm het licht nog eens ziet. Als Palm een apparaat levert met de kwaliteit van de oudere Palms (van vòòr de Tungsten) en met de specificaties die bij deze tijd horen, zou ik geen seconde twijfelen.
Door RoelvdV
12-07-2005 12:34:48

RoelvdV
Een fraaie nieuwe blik op Palm (nu nog palmOne, maar vanaf overmorgen weer Palm), PalmSource, Linux, Garnet, Cobalt en de toekomst in dit artikel op 1SRC .

Daarin stelt Jeff Kirvin onder andere dat het merendeel van de softwareaanpassingen in Garnet (PalmOS 5.4, het besturingssysteem in de huidige modellen van Palm) door Palm is uitgevoerd en niet door PalmSource:
Citaat:
Remember that 80% of Palm engineers are software engineers. Palm, not PalmSource and not Sony, wrote the double density display libraries that all versions of Garnet now use for HVGA support. Palm, not PalmSource and not Sprint, wrote the CMDA radio stack required for the Treo to work on American CDMA networks like Sprint and Verizon. The PalmSource code was only for GSM networks.

Anything Palm needs to do to Garnet (which I predict will soon be renamed "Palm OS" since TCFKAP no longer has rights to the Palm name, but Palm does), they can do. They have the talent, and they have the license. And perhaps most importantly, they have the leadership.
Oftewel: PalmSource is volkomen onbelangrijk geworden en het is maar de vraag of ze nog bestaan tegen de tijd dat er smartphones met Linux en daarop een PalmSource product komen.

Cobalt komt misschien nog wel op de markt, maar is overbodig geworden met alle uitbreidingen op Garnet door Palm zelf.

Hij (en ik, en met mij waarschijnlijk heel veel anderen) zou ook graag zien dat Rob Haitani (de schrijver van de eerste PalmOS versies) zich bezig mag gaan houden met het opschonen van Garnet en dan gewoon een simpel werkend PalmOS 5.5 laten ontwikkelen.

Van mij mag dat er komen, met of zonder hulp van PalmSource

Groeten, Roel.
Door metck
12-07-2005 13:01:29

metck
Ik vind het opvallend dat de schrijver van het stuk op 8 juli nog schrijft PalmOS Is Dead terwijl hij de dag daarvoor enthousiast uitkraait I'm living the Treo lifestyle and lovin every minute of it. Echt consistent is hij dus niet.
Door Gazpacho
12-07-2005 13:04:50

Gazpacho
Tja, zijn verantwoording:

Citaat:
Conclusion
So what does this mean for you, the Palm user? In the short term, not a whole lot. Nothing has changed. You can still download great software for your Palm-powered device, and that will remain the case for a long time to come. If you’re in the market for a new PDA, and you like the new LifeDrive or Tungsten offerings, I encourage you to do buy one. In fact, I just purchased a shiny new Treo 650, with the full knowledge of what is happening to PalmOS. Why? Because it doesn’t matter to me. I love my Treo. I like good, well designed, technology, and that is what products like the Treo 650 represent. Operating systems are merely the canvas, not the art itself. Well, OSX is an exception to that rule, but I digress. It comes down what works for you. PalmOS works for me, and will continue to do so for the foreseeable future.

In the long term, however, you can expect to see fewer choices in the world of PalmOS, thanks in no small part to the long winding trail of blunders by its caretakers.
Door Underdog
12-07-2005 22:03:40

Underdog
Tja het blijft lastig. Ik heb voornamelijk met PalmOS devices gewerkt en alles is zo prettig simpel. Bij windows mobile blijft het probleem dat je meer moet klikken om bijvoorbeeld een afspraak in je agenda te zetten. Met mijn treo is het zo gepiept. Maar aan de andere kant ziet het windows OS er standaard veel gelikter uit, dit willen veel mensen ook. Verder is het toch echt een voordeel dat je zo out-of-the-box allerlei applicaties hebt. Ik moet bij mijn treo een duur programma aanschaffen om op MSN te kunnen (wat toch geinig is op een smartphone). Wil ik klein beetje uitgebreid agenda programma kom je voor hetzelfde probleem. Op zo'n manier krijg je minder waar voor je geld. Windows Mobile geeft je meer ingewikkelde dingen voor je geld alleen PalmOS geeft je simpelheid voor je geld. Het is maar net wat je wilt. Simpelheid heeft een voordelen maar out-of-the-box-features zeker ook.
Door h4ns
12-07-2005 23:22:43

h4ns
Toch is een PalmOS device stukken goedkoper dan een PPC met dezelfde features. Als ik bijvoorbeeld een hogere resolutie wil dan 320 keer 240 (is dus de helft van een HiRes+ Palm) ben ik tegen de 600 euri kwijt. De T5 is net iets meer dan de helft. Wifi zit bij de modellen van ongeveer 400 euro bij PPC, dus daarvoor ben je dan weer goedkoper uit, vooral ook omdat de ondersteuning van WAP en VPN standaard goed geregeld is. Bij een PPC is 64 MB geheugen echt het minimum, omdat de gelikte applicaties nou eenmaal wat meer eisen stellen dan de wat minder gelikte applicaties. Ikzelf heb nog nooit minder dan 40 MB vrij gehad, en dat terwijl ik genoeg progjes op m'n Palmpje heb staan.

Het is volgens mij een kwestie van wat je belangrijk vindt en wat je daarvoor over hebt.

--Hans
Door Frank
13-07-2005 08:01:11

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door h4ns
Toch is een PalmOS device stukken goedkoper dan een PPC met dezelfde features.
Niet altijd. Mijn IPAQ Rx3715 kost nieuw rond de 350 euro. Een kleine handzame PDA met:
- 400mhz
- 156mb intern geheugen
- Wifi en bluetooth
- Krachtige infrarood met ingebouwde afstandsbedieningssoftware
- 1.3 megapixel foto- en videocamera (voor velen niet interessant, voor mij toch wel handig)
- sterke verwisselbare batterij, lange levensduur
- Voice recording, krachtige luidspreker, hoofdtelefoon
- Zeer uitgebreid softwarepakket, geen noodzaak om extra (betaalde) software aan te schaffen.

Enige nadeel is dat het scherm slechts 240x320 is. Dit wordt echter gecompenseerd door het feit dat Windows Mobile het op de één of andere manier voor elkaar krijgt om veel beter gebruik te maken van de beschikbare resolutie en kleuren.

De enige Palm-based PDA die hier in de buurt komt is (was) de Sony TH55 (voor mij de meest perfecte Palm ooit gemaakt). Alleen mist de TH55 de mogelijkheid om de Palm als afstandsbediening te gebruiken en heeft de TH55 slechts een 0.3 megapixel camera.
Door Frank
13-07-2005 08:31:12

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Underdog
Bij windows mobile blijft het probleem dat je meer moet klikken om bijvoorbeeld een afspraak in je agenda te zetten.
Dit klopt alleen als je bij Palm al in de datebook-applicatie zit. Bij Windows Mobile kun je vanuit elke applicatie met 2 klikken het afspraken invoerscherm tevoorschijn halen. Vervolgens afspraak invoeren en met één klik aan de agenda toevoegen.
Door GJHartog
13-07-2005 08:43:34

GJHartog
Citaat:
156mb intern geheugen
Dan moet je er ook bij vermelden dat dit geheugen níet in zijn geheel beschikbaar is voor de opslag van programma's en data.

Citaat:
Dit wordt echter gecompenseerd door het feit dat Windows Mobile het op de één of andere manier voor elkaar krijgt om veel beter gebruik te maken van de beschikbare resolutie en kleuren.
Mja. dat is natuurlijk onzin, resolutie is resolutie, kleur is kleur. Dan moet je een andere launcher kiezen, of thema, en dan worden kleuren op een andere manier gebruikt, wat voor jouw ogen prettiger is. En bij een applicatie als TomTom bijvoorbeeld is het verschil in resolutie overduidelijk aanwezig, dat zegt ook een vriend van me die al enige tijd van een PPC gebruik maakt, mijn HVGA scherm is gewoon scherper.

Citaat:
Dit klopt alleen als je bij Palm al in de datebook-applicatie zit.
Niet waar, druk op de hardwarebutton en je zit meteen in de agenda, of druk op het huisje en dan op agenda.

Maar goed, dit alles is door de grote verschillen appels met peren vergelijken. Overigens, waarom wordt de Dell X50V niet in deze vergelijkingen betrokken? 420 euro, VGA scherm, Bluetooth, Wifi etc. Dan heb je toch een apparaat in handen wat veel waar voor zijn geld biedt.

Maar goed, we dwalen langzaam af van het onderwerp
Door fransbr
13-07-2005 08:51:30

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog
Overigens, waarom wordt de Dell X50V niet in deze vergelijkingen betrokken? 420 euro, VGA scherm, Bluetooth, Wifi etc. Dan heb je toch een apparaat in handen wat veel waar voor zijn geld biedt.
Correctie: 418 euro excl. transport a 75 euro. Dell is immers niet in winkels te koop....

EDIT
Een beetje voorbarig geweest: de prijs is deze maand 418 euro all-in, daarna gewoon weer 522 euro + transportkosten (13 euro)

Door GJHartog
13-07-2005 08:55:39

GJHartog
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fransbr
Correctie: 418 euro excl. transport a 75 euro. Dell is immers niet in winkels te koop....
Dan wil ik hier weer graag een correctie op doen, Dell berekend namelijk 15 euro transport voor een handheld, en dat is tot eind van deze maand nog gratis ook
Door Frank
13-07-2005 10:39:37

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog
Dan moet je er ook bij vermelden dat dit geheugen níet in zijn geheel beschikbaar is voor de opslag van programma's en data.
Dat klopt. Ik gebruik ongeveer 20mb als programmageheugen. Blijft 135mb over voor opslag en programma's. Daarbij wel opgemerkt dat PPC programma's over het algemeen iets groter zijn dan vergelijkbare Palm programma's.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog
Mja. dat is natuurlijk onzin, resolutie is resolutie, kleur is kleur. Dan moet je een andere launcher kiezen, of thema, en dan worden kleuren op een andere manier gebruikt, wat voor jouw ogen prettiger is. En bij een applicatie als TomTom bijvoorbeeld is het verschil in resolutie overduidelijk aanwezig, dat zegt ook een vriend van me die al enige tijd van een PPC gebruik maakt, mijn HVGA scherm is gewoon scherper.
Alleen jammer dat veel Palm applicaties niet optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van het prachtige scherm van een Palm. Alleen met hacks/programma's zoals SkinUI, fonts4OS5, fontsmoother etc is daar wat aan te doen. Het gebruik van andere launchers maakt e.e.a. ook beter, maar dat is allemaal niet gratis.
Met betrekking tot gelijksoortige programma's als TomTom, sommige spellen en video/foto afbeeldingen heb je natuurlijk gelijk en is het Palmscherm vele malen mooier.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog
Niet waar, druk op de hardwarebutton en je zit meteen in de agenda, of druk op het huisje en dan op agenda.
Een klik op een hardwarebutton beschouw ik in deze vergelijking ook als een klik.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog
Maar goed, dit alles is door de grote verschillen appels met peren vergelijken. Overigens, waarom wordt de Dell X50V niet in deze vergelijkingen betrokken? 420 euro, VGA scherm, Bluetooth, Wifi etc. Dan heb je toch een apparaat in handen wat veel waar voor zijn geld biedt.
- VGA-scherm wordt door veel software nog niet optimaal ondersteund
- Batterijverbruik vaneen VGA-scherm is veel hoger
- De vraag kan gesteld worden wat een VGA scherm werkelijk toevoegt aan een PDA (behalve dat het mooier/duidelijker is)
- Het batterijverbruik van de Dell is belabberd.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door GJHartog
Maar goed, we dwalen langzaam af van het onderwerp
Hoewel het misschien lijkt of ik een voorkeur heb voor Windows Mobile, ben ik in mijn hart een echte Palm-fan.
Op dit moment biedt Windows Mobile eenvoudig meer dan Palm. Nu ik ook met Windows Mobile werk, valt het me pas op hoeveel misverstanden er over en weer zijn.
Door metck
13-07-2005 11:10:05

metck
Citaat:
There's been a lot of "Palm is dead" doom and gloom out there in the last week or so. Even sites focused on Windows Mobile have grabbed this meme and run with it. I have to admit to being partly at fault myself. I was too grim in last week's 1SRC podcast and declared Palm OS dead before I really broke down and analyzed the situation.
Hier staat de rest.
Door h4ns
13-07-2005 11:35:12

h4ns
Citaat:
Op dit moment biedt Windows Mobile eenvoudig meer dan Palm.
Op dit moment biedt Windows Mobile _voor jou_ meer dan Palm, dit geldt dus niet voor iedereen. Ik heb echt niet per ongeluk twee weken geleden een LifeDrive gekocht, dat was na uitvoerig vergelijk.

--Hans
Door ghia
13-07-2005 12:05:25

ghia
AdamaDBrown van BargainPDA bespreekt de twee artikels (PocketFactory en 1SRC ) en stelt dat PalmOne geen rechten heeft op Garnet en daardoor afhankelijk is van PalmSource. Andersom is PalmSource helemaal niets zonder PalmOne en deze laatste zal grotendeels de koers van het PalmOS bepalen.
Garnet heeft als OS een heleboel van de laatste nieuwe technologie met sukses kunnen integreren, maar was daar in zijn ontwerp niet op voorzien (in de eerste plaats omdat het toen nog niet bestond). Dit schept meer en meer problemen en Cobalt was daar het antwoord op.
We zien wel hoe het verder gaat.
Door Frank
13-07-2005 14:10:39

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door h4ns
Op dit moment biedt Windows Mobile _voor jou_ meer dan Palm, dit geldt dus niet voor iedereen. Ik heb echt niet per ongeluk twee weken geleden een LifeDrive gekocht, dat was na uitvoerig vergelijk.

--Hans
Natuurlijk blijft het iets persoonlijks. Dat wij echter genoegen nemen met een Lifedrive of een PocketPC met een lage schermresolutie, betekent niet dat Windows Mobile feitelijk meer biedt. Neem bijvoorbeeld de Pocket Loox 720:

- Pocket PC met Intel® PXA 272 CPU, 520 MHz
- Geïntegreerde bluetooth v1.2, Power Class 2 module
- BT profiles: DUN-DT, FT-Client,GAP, File Transfer, Object Push, OPP Client, Point to Multipoint (PAN), FT-Server,LAN-DT, Point to Point (LAP),OPP Server, PAN-User, SDAP,SDP, SerialDevA, SerialDevB
- Wifi IEEE 802.11b compliant
- 128Mb Ram intern geheugen
- 64Mb ROM, waarvan 28Mb “Looxstore, toegankelijk voor de gebruiker
- 3,6” Transflective VGA TFT scherm met 65.536 kleuren
- Geïntegreerd SDIO/MMC slot
- Geïntegreerd CF type II slot
- Geïntegreerde 1.3 megapixel camera met flits
- Verwisselbare 1640 mAh lithium-Ion batterij
- Bufferbatterij (levensduur een half uur) voor het wisselen van de hoofdbatterij
- Batterijcapaciteit volgens fabrikant goed voor 350 uur stand-by en 12 uur gebruikstijd (afhankelijk van soort gebruik)
- 1 ingebouwde microfoon
- 1 speaker en 1 ontvanger voor VOIP telefonie
- 1 x IrDA (consumer IR)
- USB v1.1 (voor zowel host als slave)
- Afmetingen 122 x 72 x 15,2 mm

Ik ben benieuwd welke Palm bij deze specificaties in de buurt komt.
Door RoelvdV
13-07-2005 14:31:17

RoelvdV
Frank: prachtig hoor al die PPC specificaties. Maar als ik daar iets over wil weten ga ik wel naar dat andere forum.

En kunnen we in deze thread weer gewoon on-topic verder, waar wij hier natuurlijk meer geinteresseerd zijn in de vraag of de ontwikkeling van PalmOS te traag is geworden (of niet natuurlijk) ten opzichte van Windows Mobile?

Ik weet dat ik in deze zelfde thread aangegeven heb dat alleen de combinatie van een OS met een pda er echt toe doet, maar om dan de complete PPC specificaties te gaan melden op een Palm-forum lijkt me niet nodig.

Gaarne (geldt voor iedereen) dus weer iets meer on-topic.

Groeten, Roel.
Door Gazpacho
13-07-2005 14:37:30

Gazpacho
Nou, je moet toch een referentiekader hebben, zoals Frank ook vraagt: wat komt hier in de buurt. De discussie is nu niet alleen meer of het PalmOS achterloopt, maar de discussie is opengetrokken naar het Palm platform, en als daar op een goede manier vergelijkingen gemaakt kunnen worden, dan graag.
Door Frank
13-07-2005 14:38:22

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RoelvdV
Frank: prachtig hoor al die PPC specificaties. Maar als ik daar iets over wil weten ga ik wel naar dat andere forum.

En kunnen we in deze thread weer gewoon on-topic verder, waar wij hier natuurlijk meer geinteresseerd zijn in de vraag of de ontwikkeling van PalmOS te traag is geworden (of niet natuurlijk) ten opzichte van Windows Mobile?

Ik weet dat ik in deze zelfde thread aangegeven heb dat alleen de combinatie van een OS met een pda er echt toe doet, maar om dan de complete PPC specificaties te gaan melden op een Palm-forum lijkt me niet nodig.

Gaarne (geldt voor iedereen) dus weer iets meer on-topic.

Groeten, Roel.
Ik ben het met jou eens dat het opsommen van specificaties niet alles is, maar juist in verband met deze discussie geven de specificaties wel aan dat de ontwikkeling van Palm te traag is ten opzichte van Windows Mobile.
Door RoelvdV
13-07-2005 14:44:38

RoelvdV
Deze thread gaat over het OS, niet over de hardware, dus laten we het daarbij houden.

En nogmaals, ik hoef geen uitgebreide specificaties van PPC's te zien. Als ik iets wil weten over PPC's ga ik wel naar de Pocket PC-club . Voor we het weten zijn we elkaar hier om de oren aan het slaan met nog meer megaherzen (waar zouden ze die toch voor nodig hebben?), nog meer Bluetoothprofielen en noem maar op. Dat is een hele andere discussie en heeft weinig met de ontwikkelen van een operating systeem te maken.

Graag dus on-topic.

Groeten, Roel.
Door fransbr
13-07-2005 14:46:47

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RoelvdV
Ik weet dat ik in deze zelfde thread aangegeven heb dat alleen de combinatie van een OS met een pda er echt toe doet, maar om dan de complete PPC specificaties te gaan melden op een Palm-forum lijkt me niet nodig.
Het geeft echter wel een beetje het verschil van ontwikkeling aan tussen MS en Palm: MS brengt (moet) een compleet nieuw OS uit bij elke nieuwe specificatie in hardware. Toen men bij MS in de gaten had dat ook de PPC weleens draadloos zou kunnen gaan kwam opeens Windows Mobile. Daarbij werd er niet alleen connectivity functionaliteit toegevoegd aan het bestaande OS, maar werd het hele OS maar even vervangen (althans, zou voel ik het). Bij palm werd connectivity toegevoegd aan een al bestaad OS. OS 5 op een Treo is gelijk aan OS 5 op een Tungsten + connectivity zonder dat je rare onverwachte incompatibiliteitsproblemen hoeft te verwachten.
Door RoelvdV
13-07-2005 15:00:00

RoelvdV
Natuurlijk zal een OS uitbreidingen moeten krijgen als hardwarefabrikanten meer zaken willen gaan ondersteunen en omgekeerd kan een hardwarefabrikant besluiten om nieuwe opties in een OS te gaan gebruiken.

De vraag is hoe snel dat moet en daar heeft PalmOS voor wat betreft WiFi op Smartphones een achterstand. De Tungsten|C heeft Wifi, maar weer geen Bluetooth en GSM mogelijkheden. De Treo 650 heeft Bluetooth en GSM, maar weer geen Wifi. Blijkbaar zitten die verschillende draadloze technieken elkaar toch in de weg.

Ik heb dan liever een stabiel iets met minder mogelijkheden dan een OS dat het allemaal wel ondersteund, maar dan net niet helemaal lekker. Anders heb je de kans op een pda waarbij je bijvoorbeeld niet kan bellen als je ook WiFi aan hebt staan. Het wordt dan wel ondersteund, maar ik vind dat geen echte ondersteuning.

Dus van mij hoeft de ontwikkeling van PalmOS niet supersnel als dat dit soort resultaten geeft. Keep It Simple! Stapje voor stapje, zonder struikelen.

Groeten, Roel.
Door Frank
13-07-2005 15:39:13

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RoelvdV
Deze thread gaat over het OS, niet over de hardware, dus laten we het daarbij houden.

En nogmaals, ik hoef geen uitgebreide specificaties van PPC's te zien. Als ik iets wil weten over PPC's ga ik wel naar de Pocket PC-club . Voor we het weten zijn we elkaar hier om de oren aan het slaan met nog meer megaherzen (waar zouden ze die toch voor nodig hebben?), nog meer Bluetoothprofielen en noem maar op. Dat is een hele andere discussie en heeft weinig met de ontwikkelen van een operating systeem te maken.

Graag dus on-topic.

Groeten, Roel.
Vergelijk het met de desktop PC. De technologie maakte het mogelijk om snellere processoren te ontwikkelen waardoor programma's (en besturingssystemen) hiervan konden profiteren. Op veel computers draait Windows XP als besturingssysteem. Waarom geen NT 4.0? Omdat het met XP allemaal net iets fijner werkt en mooier oogt. Het is een samenspel tussen Hardware en software, waarbij IN DE PRAKTIJK de specificaties van de hardware aantonen tot waartoe een besturingssysteem in staat is.

Natuurlijk heeft een uitgebreider besturingssysteem meerdere megaherzen nodig. Maar wat Palm betreft draait datebook op de Tungsten T3 nauwelijks sneller dan op mijn oude Palm Vx en er zijn nauwelijks functionele of optische verbeteringen toegevoegd. Het Palm besturingssysteem heeft blijkbaar NIET optimaal geprofiteerd van de technologische ontwikkelingen.

Mij is altijd geleerd om verder te kijken dan je neus lang is. Dat kan inderdaad door de Pocketpc-club te bezoeken. Maar waarom mag het niet hier aangehaald worden? Blijkbaar bestaan er veel misverstanden en verkeerde aannames over Windows Mobile (andersom net zo goed trouwens). Ik heb mij daar in het verleden (helaas) ook door laten leiden.
Op de één of andere manier proef ik bij jou een zekere mate van negativisme over Windows Mobile al dan niet gefundeerd, correct me if i'm wrong.
Door RoelvdV
13-07-2005 16:32:35

RoelvdV
Het gaat mij voornamelijk om complete lijsten met specificaties, die wat mij betreft niet thuishoren in deze thread. En ja: ik ben (nog steeds) voorstander van Palm pda's en PalmOS. Ook ik kijk wat er verder te koop is, maar ik ben voorlopig nog niet overtuigd van het voordeel van Windows Mobile en dus PPC's. En zolang er mensen op dit forum rondlopen die beide platformen in de praktijk hebben gebruikt en dan aangeven dat ze blij zijn weer terug te zijn bij PalmOS sterkt mij dat in mijn keuze voor PalmOS.

Voor hoe lang nog? Dat hangt ervan af wanneer ik mijn Treo 650 wil gaan vervangen en dat duurt nog wel even

Groeten, Roel.
Door Frank
13-07-2005 16:51:23

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RoelvdV
En zolang er mensen op dit forum rondlopen die beide platformen in de praktijk hebben gebruikt en dan aangeven dat ze blij zijn weer terug te zijn bij PalmOS
Haha het zou zomaar kunnen dat ik daar in de toekomst ook bij ga horen. Ik sluit het in elk geval niet uit
Door h4ns
13-07-2005 20:17:04

h4ns
@ fazwarts: kosttie????

Volgens mij is er technisch geen belemmering om verschillende technologieen naast elkaar te gebruiken, in andere systemen kan je dat gewoon gebruiken. Juist in deze denk ik dat Palm wel degelijk achter loopt en zich om de een of andere reden niet geroepen voelt om die achterstand in te halen, danwel een update van hun os te releasen, zodat je oudere hardware kunt gebruiken.

--Hans
Door Frank
13-07-2005 22:08:54

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door h4ns
@ fazwarts: kosttie????
In elk geval meer dan ik mag uitgeven
509 euro bij www.pdashop.nl
Door schooierd
17-07-2005 15:10:08

schooierd
Enigzins nieuwsgierig geworden naar Windows Mobile 5.0 (qua eigenschappen) ben ik mij daar toch eens verder in gaan verdiepen. Ik moet zeggen dat het aantrekkelijke kanten heeft, maar dat deze versie tevens aangeeft wat de zwaktes van de huidige SE versie zijn:

Pijnlijk:
- Géén non volatile geheugen (ja, een klein doekje voor het bloeden: 12 MB flashgeheugen, hetgeen niet voor PIM-toepassingen gebruikt kan worden!), waardoor je á la Treo 600 al je PIM-data kwijt bent als de accu leger-dan-leeg is. Leuk aankomen op je vakantieadres, na een lange vlucht-met-vertraging.

Minder belangrijk:
- Geen (standaard) ondersteuning voor foto's/beltonen bij je contactpersonen (zelfs een Wibra-telefoon biedt die mogelijkheid).
- Multitasking werken (in mijn ogen haast een must) wordt wel héél letterlijk genomen: het 'afsluiten' van de applicatie via de X-button rechtsboven minimaliseerd het programma, maar sluit hem niet werkelijk af (het voordeel van MT is dan gelijk een nadeel: het werkgeheugen wordt kleiner en kleiner).
- Geen nederlandstalige versie van het OS beschikbaar (bij Treo 650 mogelijk).

De genoemde tekortkomingen (waarvan ik het geheugenmanagement als een blunder beschouw) worden in Windows Mobile 5.0 verholpen, waardoor Windows smartphones (á la Treo 650) een grotere bedreiging zóuden kunnen worden voor de Treo 650.

Maar Palm heeft vooralsnog een mazzeltje bij het feit dat bijvoorbeeld de nieuwe HP hw6515 (die toch een vergelijkbare functie & doelgroep lijkt te hebben, maar wel ruimer in z'n spec's zit) niet met dit nieuwe OS geleverd zal worden. Naar het zich laat aanzien óók niet als upgrade. Dit i.v.m. commerciële politiek. In dat opzicht heeft Palm een beetje ruimte om z'n OS rijper te maken dan het nu is, met het oog op de huidige & nabije (hardware) ontwikkelingen.

Op het moment is het Palm OS dan wel erg basic (is persoonlijk), maar zo'n slecht figuur slaat het nog niet t.o.v. de huidige Windows-versie. Als je de standaard applicaties even vergeet, en even puur naar de basis-eigenschappen kijkt tenminste. Of is het kwijtraken van bijna al je data als de accu leeg is nog van deze tijd???
Door Frank
17-07-2005 16:50:57

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schooierd
Enigzins nieuwsgierig geworden naar Windows Mobile 5.0 (qua eigenschappen) ben ik mij daar toch eens verder in gaan verdiepen. Ik moet zeggen dat het aantrekkelijke kanten heeft, maar dat deze versie tevens aangeeft wat de zwaktes van de huidige SE versie zijn:

Pijnlijk:
- Géén non volatile geheugen (ja, een klein doekje voor het bloeden: 12 MB flashgeheugen, hetgeen niet voor PIM-toepassingen gebruikt kan worden!), waardoor je á la Treo 600 al je PIM-data kwijt bent als de accu leger-dan-leeg is. Leuk aankomen op je vakantieadres, na een lange vlucht-met-vertraging.

Minder belangrijk:
- Geen (standaard) ondersteuning voor foto's/beltonen bij je contactpersonen (zelfs een Wibra-telefoon biedt die mogelijkheid).
- Multitasking werken (in mijn ogen haast een must) wordt wel héél letterlijk genomen: het 'afsluiten' van de applicatie via de X-button rechtsboven minimaliseerd het programma, maar sluit hem niet werkelijk af (het voordeel van MT is dan gelijk een nadeel: het werkgeheugen wordt kleiner en kleiner).
- Geen nederlandstalige versie van het OS beschikbaar (bij Treo 650 mogelijk).

De genoemde tekortkomingen (waarvan ik het geheugenmanagement als een blunder beschouw) worden in Windows Mobile 5.0 verholpen, waardoor Windows smartphones (á la Treo 650) een grotere bedreiging zóuden kunnen worden voor de Treo 650.

Maar Palm heeft vooralsnog een mazzeltje bij het feit dat bijvoorbeeld de nieuwe HP hw6515 (die toch een vergelijkbare functie & doelgroep lijkt te hebben, maar wel ruimer in z'n spec's zit) niet met dit nieuwe OS geleverd zal worden. Naar het zich laat aanzien óók niet als upgrade. Dit i.v.m. commerciële politiek. In dat opzicht heeft Palm een beetje ruimte om z'n OS rijper te maken dan het nu is, met het oog op de huidige & nabije (hardware) ontwikkelingen.

Op het moment is het Palm OS dan wel erg basic (is persoonlijk), maar zo'n slecht figuur slaat het nog niet t.o.v. de huidige Windows-versie. Als je de standaard applicaties even vergeet, en even puur naar de basis-eigenschappen kijkt tenminste. Of is het kwijtraken van bijna al je data als de accu leeg is nog van deze tijd???
Klopt helemaal. Palm heeft de strijd ook nog lang niet verloren. Je haalt hierbij gelijk de grootste zwaktes van SE aan. Hoewel er natuurlijk wel truukjes voor zijn (belangrijk: automatische backup wanneer batterijcapaciteit beneden 10% komt), blijft dit slordig van Microsoft. Ik ben benieuwd of Windows Mobile 5.0 echt aan alle verwachtingen zal voldoen.
Eén ding klopt niet helemaal en dat is jouw opmerking over het flash-geheugen. Dit verschilt per apparaat. Voor een 2210 is dit nog geen 5mb, terwijl het voor een Rx3715 ruim 90mb is.
Door schooierd
17-07-2005 17:31:40

schooierd
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fazwarts
Hoewel er natuurlijk wel truukjes voor zijn (belangrijk: automatische backup wanneer batterijcapaciteit beneden 10% komt), blijft dit slordig van Microsoft
<...>
Ik ben benieuwd of Windows Mobile 5.0 echt aan alle verwachtingen zal voldoen.
<...>
Eén ding klopt niet helemaal en dat is jouw opmerking over het flash-geheugen. Dit verschilt per apparaat. Voor een 2210 is dit nog geen 5mb, terwijl het voor een Rx3715 ruim 90mb heeft.
Wat betreft het backuppen heb je wel gelijk. Maar ik geloof heilig in de Wet van Murphy ... Mij is dit reeds tig-keer overkomen met m'n Palmpje, en dat blijft telkens weer gillen .

Wat ik tot op heden in een review heb gelezen m.b.t. WM5 is veelbelovend. Ik ben heimelijk een beetje benieuwd naar de HP hw6515 (mét WM5, laat anders maar zitten i.v.m. de genoemde nadelen). Ik vind het een gedrocht in vergelijking met de Treo 650, maar de schoonheid zit van binnen, zeggen ze dan toch? De Treo 650 blijft toch wel duidelijk m'n favoriet qua vormgeving & bedieningsgemak (compacter toetsenbord, eenhandsbediening). Het mooie aan WM5 vind ik dat de hardware door elke recente PC/Mac/Linux-rekenmachine als een veredelde USB-stick wordt gezien. Oftewel 'even een bestandje overzetten' van/naar een wildvreemde PC is appeltje-eitje...!

Wat het flashgeheugen heb je gelijk. Mijn voorbeeld had betrekking op de hw6515. Maar ik zie dat deel van het geheugen als een miniem lapje voor het bloeden. Volgens de bovengenoemde wetmatigheid staat de echt belangrijke data (PIM-gegevens enzo) niet in dat hufterproof gedeelte, hahaha.
Door Erik076
17-07-2005 18:34:30

Citaat:
Ik vind het een gedrocht in vergelijking met de Treo 650, maar de schoonheid zit van binnen, zeggen ze dan toch?
Aha, dus jij denkt dat de software van windows mobile beter in elkaar zit of beter te gebruiken is dan die van Palm OS? Waar baseer je dat op?

Verder vind ik het muilti-tasking gedoe nogal een rare discussie. Als consument ben ik niet geinteresseerd in tegelijkertijd datebook en contact draaien. Dit is gewoon niet praktisch. Wat je nodig hebt is iets om snel te kunnen switchen tussen applicaties zonder iedere keer naar de Launcher terug te moeten gaan. Dit is bijv. met Switch5 mogelijk is. Verder is bijv. de integratie van TomTom op de Treo geweldig. Gewoon navigeren terwijl je belt is mogelijk. Ook kan ik muziek luisteren terwijl ik van alles en nog wat doe.

Kan iemand mij vertellen wat er nu precies ontbreekt op Palm OS v.w.b. multi-tasking en waarom ik dat zou willen hebben als consument? Het lijkt nu wel erg op een abstracte technische discussie die weinig meer te maken heeft met wat ik nu precies wil als consument.

Groeten
Erik

PS. Ga nooit op vakantie zonder goeie backup software voor op de geheugenkaart en installeer de backup software ook op de kaart. Zelfs op mijn Treo zou ik nog niet blind vertrouwen op het non-volatile geheugen. Niet dat ik data ben kwijt geraakt, maar speel het toch graag safe.
Door schooierd
17-07-2005 19:04:00

schooierd
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Erik076
Aha, dus jij denkt dat de software van windows mobile beter in elkaar zit of beter te gebruiken is dan die van Palm OS? Waar baseer je dat op?
<...>
Verder vind ik het muilti-tasking gedoe nogal een rare discussie. Als consument ben ik niet geinteresseerd in tegelijkertijd datebook en contact draaien. Dit is gewoon niet praktisch.
<...>
Kan iemand mij vertellen wat er nu precies ontbreekt op Palm OS v.w.b. multi-tasking en waarom ik dat zou willen hebben als consument? Het lijkt nu wel erg op een abstracte technische discussie die weinig meer te maken heeft met wat ik nu precies wil als consument.
<...>
PS. Ga nooit op vakantie zonder goeie backup software voor op de geheugenkaart en installeer de backup software ook op de kaart. Zelfs op mijn Treo zou ik nog niet blind vertrouwen op het non-volatile geheugen. Niet dat ik data ben kwijt geraakt, maar speel het toch graag safe.
Aha, op de tenen gaan staan? Ik dacht dat ik mijn gevoel voor Windows Mobile toch wel voldoende kenbaar had gemaakt, met z'n voors & tegens. Met die 'schoonheid' valt het dus vooralsnog wel mee (eerst ervaren, dan geloven), en dit had eerder betrekking op het feit dat de (lelijke/mooie) buitenkant ook niet alles zegt. Maar het is en blijft vloeken in de kerk, over het W-woord beginnen. En wat Palm OS betreft: zeer eenvoudig te bedienen en robuust, ja! Alleen zo basic als het maar kan. En dat ligt je, of het ligt je niet...

Blijkbaar stel je jouw wensen en eisen gelijk aan die van de gehele PDA-aardkloot? Het ontbreken van multitasking zie ik als een gemis, aangezien mijn werkzaamheden niet wil conformeren aan de wensen van het OS. Oftewel, als ik behoefte heb aan het actief houden van meerdere applicaties t.b.v. een project waar ik op dat moment mee bezig ben, dan lijkt mij dat niet onredelijk. Of heb je op je PC braaf één programmaatje lopen, die je geheel afsluit alvorens een andere programma te openen?

Op het moment dat je een geheugenkaart aan moet schaffen om überhaupt enige vorm van zekerheid te hebben, is er echt wat mis met het OS (Windows SE). En ja, ook voor een Treo 650 blijft backuppen een must. Maar dat is een open deur.
Door Frank
17-07-2005 19:49:58

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Erik076
Aha, dus jij denkt dat de software van windows mobile beter in elkaar zit of beter te gebruiken is dan die van Palm OS? Waar baseer je dat op?
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Erik076
Kan iemand mij vertellen wat er nu precies ontbreekt op Palm OS v.w.b. multi-tasking en waarom ik dat zou willen hebben als consument?
Wat ik tot nu toe als grootste voordelen heb ervaren is:

a. de volledige integratie van mijn PocketPC in mijn thuisnetwerk. Met de ingebouwde file explorer (lees mobiele versie van de verkenner) kan ik zonder problemen de inhoud van mijn desktop zien, bestanden kopieren, wissen, verplaatsen en afspelen. Net als bij Windows zoekt het besturingssysteem zelf het bijbehorende programma. Ik kan bijvoorbeeld eenvoudig (zonder een programma als Wifile of SMBmate) met Wifi in de achtertuin op mijn PocketPC films afspelen die ik op mijn computer heb staan.

b. Het bestandssysteem van het interne geheugen van de Palm bestaat uit PDB's en PRC's zonder structuur. Met Windows Mobile ziet het interne geheugen er net zo uit als het flash-geheugen en de SD-kaart of CF-kaart. Sterker nog: ik merk geen verschil of ik een programma in het hoofdgeheugen installeer of elders. In de Launcher (startmenu) wordt keurig een pictogram geplaatst en de snelheid is ook nagenoeg identiek (enkele uitzonderingen daargelaten)

c. Het startmenu is vrij indeelbaar. Net als bij Windows kun je subdirectories maken en shortcuts verplaatsen, verwijderen en/of kopiëren. Je kunt er zelfs verwijzingen naar documenten maken en alles door elkaar heen zetten zoals je zelf wenst.

d. Een goed voorbeeld van multi-tasking is het feit dat ik via Wifi in het thuisnetwerk naar een MP3 op mijn computer kan luisteren en tegelijkertijd synchroniseer, mijn weersvoorspellingsscherm wordt bijgewerkt, de nieuwe programma's in de TV-gids worden geladen en dat alles zonder dat ik het merk omdat ik een spelletje zit te spelen of met Internet Explorer surf op de Palmclub. Een opmerking kan zijn dat dit in de praktijk niet veel voorkomt, maar ik merk zelf dat het mij steeds vaker gebeurt dat er tegelijkertijd van alles gebeurt op de PocketPC zonder dat ik daar erg in heb. Ander voorbeeld is dat ik bestanden kan downloaden terwijl ik tussendoor met een Word document zit te werken, of dat een pagina op Internet Explorer opgebouwd wordt, en dat ik in plaats van te wachten tussendoor even mijn agenda raadpleeg. Als ik dan naar Internet Explorer terugkeer is de pagina keurig geladen.
Door Erik076
17-07-2005 20:00:49

Citaat:
(eerst ervaren, dan geloven), en dit had eerder betrekking op het feit dat de (lelijke/mooie) buitenkant ook niet alles zegt. Maar het is en blijft vloeken in de kerk
Ik zou zeggen, rapporteer je ervaringen maar op de palmclub als je zover bent. Aangezien jij ook een Palm-kenner bent zal ik die ervaringen zeker serieus nemen.

Citaat:
Of heb je op je PC braaf één programmaatje lopen, die je geheel afsluit alvorens een andere programma te openen?
Op mijn PC kan ik heel snel switchen tussen applicaties. Aangezien mijn PC een groter beeldscherm heeft kan ik ook daadwerkelijk effectief meerdere programma's tegelijk open hebben op het scherm. Echter, ik kan nog steeds maar met 1 applicatie tegelijk werken. Applicaties die ik niet gebruik doen typisch ook niets op de achtergrond. Het centrale punt is dus het snel kunnen switchen tussen applicaties en hoe je dat wilt realiseren op een PDA.

Groeten
Erik
Door Frank
17-07-2005 20:10:18

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Erik076
Het centrale punt is dus het snel kunnen switchen tussen applicaties en hoe je dat wilt realiseren op een PDA.
En dit is iets wat Palm voortreffelijk doet: programma's worden tijdens het switchen wel afgesloten, maar het is de kracht van Palm dat, wanneer je een programma weer opent, de status exact hetzelfde is als toen het programma gesloten werd. Dat werkt duidelijk anders dan het afsluiten van programma's op een Desktop PC.
Dit lijkt op multitasking, maar formeel is dit het niet.
Door Erik076
17-07-2005 20:11:02

Citaat:
a. de volledige integratie van mijn PocketPC in mijn thuisnetwerk.

b. Het bestandssysteem van het interne geheugen van de Palm

c. Het startmenu is vrij indeelbaar.

d. Een goed voorbeeld van multi-tasking
Met name punt d vind ik wel goed argument. Multi-tasken is dus vooral interessant als je langdurige taken hebt waar je niet op wilt wachten.
Door schooierd
17-07-2005 20:20:59

schooierd
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Erik076
Op mijn PC kan ik heel snel switchen tussen applicaties. Aangezien mijn PC een groter beeldscherm heeft kan ik ook daadwerkelijk effectief meerdere programma's tegelijk open hebben op het scherm. Echter, ik kan nog steeds maar met 1 applicatie tegelijk werken. Applicaties die ik niet gebruik doen typisch ook niets op de achtergrond. Het centrale punt is dus het snel kunnen switchen tussen applicaties en hoe je dat wilt realiseren op een PDA.
Natuurlijk kun je effectief maar met één programma tegelijk bezig zijn. Maar als ik in To Do List bezig ben en 'even' iets wil raadplegen in Date Book, moet ik To Do List afronden en vervolgens DB opstarten, zoeken in DB, DB afsluiten, To Do List openen, To Do List editen. Geen drama, maar efficiënt is duidelijk anders.
Het feit dat ik programma X nu nodig heb, wil niet zeggen dat ik met Y en Z al volledig klaar ben. Met de huidige stand van de OS-techniek in gedachte dacht ik dat het MS-DOS tijdperk wel voorbij zou zijn?
Het switchen tussen de applicaties lijkt mij geen enkel probleem, op de PC kun je dat ook simpelweg door middel van ALT+TAB. Het lijkt mij ook niet van belang dat je 4 ieniemienie 'window'tjes in je ieniemienie schermpje kunt hebben , maar wel dat je een aantal applicaties midden in een actie actief kunt laten, puur in de achtergrond.
Door Frank
17-07-2005 20:27:37

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schooierd
Maar als ik in To Do List bezig ben en 'even' iets wil raadplegen in Date Book, moet ik To Do List afronden en vervolgens DB opstarten, zoeken in DB, DB afsluiten, To Do List openen, To Do List editen. Geen drama, maar efficiënt is duidelijk anders.
Dit is inderdaad ook een goed voorbeeld van multi-tasking. Dit soort dingen werken op een PPC net iets fijner dan op een Palm, als zou dit voor mij geen doorslaggevend argument zijn om te switchen van Palm naar PocketPC.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Erik076
Multi-tasken is dus vooral interessant als je langdurige taken hebt waar je niet op wilt wachten.
Een betere conclusie had ik niet kunnen bedenken.
Door schooierd
17-07-2005 20:29:55

schooierd
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fazwarts
En dit is iets wat Palm voortreffelijk doet: programma's worden tijdens het switchen wel afgesloten, maar het is de kracht van Palm dat, wanneer je een programma weer opent, de status exact hetzelfde is als toen het programma gesloten werd.
'Exact' dezelfde status geeft de applicatie alleen als je niet midden in een bewerking zat (editen of invoer van nieuwe data). In dat geval wordt bij terugkeer een neutraal scherm weergegeven, en moet je eerst op zoek naar de data die je aan het bewerken was. Dus het is het nèt niet
Althans, in mijn steenkolen gestookte Palm.
Door RobB
17-07-2005 20:47:39

RobB
Citaat:
'Exact' dezelfde status geeft de applicatie alleen als je niet midden in een bewerking zat (editen of invoer van nieuwe data). In dat geval wordt bij terugkeer een neutraal scherm weergegeven, en moet je eerst op zoek naar de data die je aan het bewerken was.
Dit is iets wat de progammatuur zelf moet ondersteunen en niet iets van het PalmOs. Gelukkig gedragen de meeste programma's zich wel zo.

Er zijn echter wel progamma's die het heel eenvoudig maken om tussen meerdere applikaties te wisselen. Op de achtergrond wordt dan het 'oude' programma afgesloten en het 'nieuwe' opgestart. En dan maar hopen dat de status van de programma's gelijk blijven.

Een nadeel van de multitasking is het 'out of memory' probleem. Dit was onder windows blijkbaar van dusdanige grootte dat Microsoft in de 2005 versie besloten heeft dat wanneer een gebruiker op het rode kruisje tapt, het programma ook daadwerkelijk wordt afgesloten.

En om de discussie nog wat op te laaien: niet de funktionaliteit of betrouwbaarheid van een OS maakt het tot een succes, maar de hoeveelheid bruikbare programma's die er voor geschreven zijn. En dan bedoel ik niet de standaard software die geleverd wordt maar de vele programma's die men downloaden (commercieel/shareware of freeware). En hierin is Palm veruit beter. Waarom zie je haast geen psions meer of nokia communicators?
Door Frank
17-07-2005 21:00:34

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RobB

En om de discussie nog wat op te laaien: niet de funktionaliteit of betrouwbaarheid van een OS maakt het tot een succes, maar de hoeveelheid bruikbare programma's die er voor geschreven zijn. En dan bedoel ik niet de standaard software die geleverd wordt maar de vele programma's die men downloaden (commercieel/shareware of freeware). En hierin is Palm veruit beter. Waarom zie je haast geen psions meer of nokia communicators?
In het kader van hetzelfde oplaaien:
Veel van dat soort programma's voor Palm zijn zogenaamde 'vervangende' programma's voor de standaard Palm programma's en hacks e.d.
Ik kan bijvoorbeeld zo vier fontvervangende programma's en hacks voor het PalmOS noemen. Bij PocketPC is dit niet nodig. Je kunt de gewenste fonts direct vanaf de Windows-PC naar de PocketPC downloaden en gebruiken.
Zoveel meer spellen en toepassingssoftware bestaat er niet voor Palm t.o.v. PocketPC.
Door schooierd
18-07-2005 15:26:05

schooierd
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RobB
Waarom zie je haast geen psions meer of nokia communicators?
Dat van die Communicators valt toch wel mee? Misschien trekken die Commies wat minder kopers aan die (semi)actief zijn in communities als deze?

Maar euh... <niet schrikken> Psion is allang ter ziele gegaan (echt doodzonde, had graag gezien dat Psion zijn (hardware) know-how op een smartphone á la Treo had losgelaten... jammie...). Het gevolg is dat de software-ontwikkeling langzaam doodbloed, en je een (noodgedwongen?) verschuiving van interesse ziet. Mijzelf incluis, als Psion-freak in hart en nieren .
Door metck
20-07-2005 22:00:40

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schooierd
Ik ben heimelijk een beetje benieuwd naar de HP hw6515 (mét WM5, laat anders maar zitten i.v.m. de genoemde nadelen). Ik vind het een gedrocht in vergelijking met de Treo 650, maar de schoonheid zit van binnen, zeggen ze dan toch? De Treo 650 blijft toch wel duidelijk m'n favoriet qua vormgeving & bedieningsgemak (compacter toetsenbord, eenhandsbediening). Het mooie aan WM5 vind ik dat de hardware door elke recente PC/Mac/Linux-rekenmachine als een veredelde USB-stick wordt gezien. Oftewel 'even een bestandje overzetten' van/naar een wildvreemde PC is appeltje-eitje...!
Shaun van PDA247 gaat de hw6515 en treo 650 met elkaar vergelijken. Dat zal ongetwijfeld interessante lectuur opleveren: hier.
Door schooierd
21-07-2005 18:25:42

schooierd
Goeie tip!
Ben erg nieuwsgierig naar deze lectuur
Door gast
22-07-2005 22:43:45

Even een aanvulling van iemand die met soffware ontwikkeling zijn dagelijks brood verdiend. Ik werk met en ontwikkel al jaren software voor het Windows platform (C, C++, VB3, 4, 5 en 6 en recentelijk C#). Niet omdat ik perse alleen maar windows applicaties/systemen wil programmeren maar wel omdat mijn klanten het nu (en in het verleden) hebben en voorlopig zullen houden.
Ooit heb ik wel eens een NLM gemaakt voor Novell Netware, maar de meesten van jullie weten wellicht wel hoe het de afgelopen 10 jaar met Novell is vergaan.

En dan koop je op een gegeven moment een Palm (T3), geweldig natuurlijk en het developer-bloed kruipt ook die kant op. En toen kwam ik van een koude kermis thuis. Zoeken op Palmsourc en allerlei documentjes doorspitten en open source modules hier downloaden en emulators ergens anders downloden en weer tooltjes om een C++ compiler onder windows te kunnen gebruiken en boeken zoeken in de winkel en...

Dan ga ik natuurlijk vergelijken:

Waar is het equivalent van het (uitstekende) Charles Petzold "Programnming Windows" boek voor het Palm OS? Bestaat dus niet.

Waar is het equivalent van msdn.microsoft.com? Niet gevonden tot nu toe.

Waar is het equivalent van ATL, MFC, .NET framework voor de Palm? Niet dus.

En zo zijn er meer gevoelens die me hebben doen besluiten: Laat Maar Even >
PS dat komt ook omdat ik met het MCSD traject voor .NET bezig ben. Kost veel tijd.

Microsoft heeft als geen ander begrepen dat je de developer community in de watten moet leggen om een heel breed software aanbod te krijgen. En dat doen ze dan ook. Ok, ik snap het. Visual studio .NET is niet gratis zoals de GCC C++ compiler. Maar dat is echt appels met peren vergelijken.

Mijn bottom line op deze vrijdagavond (laatste werkdag gehad, drie weken vakantie, twee glazen rode wijn op ) is dat Palm OS alleen in de toekomst interresant kan blijven als er VEEL meer producten op de markt komen. En dat kan alleen als ze (palmsource, palmone, palmwhatever) VEEL meer aan marktontwikkeling voor de developer community gaan doen.

Welterusten...
Door Bram
22-07-2005 23:07:38

Bram
Aad: als je graag voor het PalmOS wilt ontwikkelen, kun je eens naar HB++ kijken. Code schrijf je in een taal die erg doet denken aan VB, maar programma's zijn vrijwel even snel als hun C equivalent. De helpfile die erbij zit is uitgebreid, en het forum biedt ook uitstekende support.
Door Underdog
23-07-2005 11:18:34

Underdog
Aad, interessant verhaal maar er blijft meer software voor PalmOS hoe wil je dat dan verklaren?
Door gast
23-07-2005 11:29:40

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bram
...kun je eens naar HB++ kijken
Hallo Bram, Daar wil ik zeker een keer mee gaan spelen. In de komende vakantie, denk ik . Mijn bovenstaand relaas heeft een behoorlijke bias en wel die van een (brood) programmeur. Natuurlijk zijn er nog veel meer, en belangrijkere, factoren die het success van een product op de wereld markt bepalen. De persoonlijke situatie die ik schetste was inmiddels eigenlijk een jaar oud. Het is ieder geval goed dat er meer tools beschikbaar komen. De crux van mijn verhaal is dat ik een hemelsbreed verschil ervaar hoe (bijvoorbeeld Microsoft) met al zijn resources de Windows developer community kan supporten (en soms pamperen ) ten opzicht van andere spelers op de PDA markt.

Mvg Aad
Door gast
23-07-2005 11:33:58

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Underdog
Aad, interessant verhaal maar er blijft meer software voor PalmOS hoe wil je dat dan verklaren?
Meer? Hoeveel meer? Enig idee hoe breed en diep de keuze in software (commercieel, shareware, freeware, open source) voor het Windows platform is.?Ik ken ook geen concrete getalen maar ik durf best te stellen dat er maar weinig anders in de buurt kan komen.

En natuurlijk is dat ook meteen te relatieveren We hebben als consument / vereniging / stichting/ bedrij f/ overheid natuurlijk lang niet alles nodig wat op de markt aangeboden wordt. Minder keuze kan ook een voordeel zijn...

Mvg Aad
Door RobB
23-07-2005 12:48:48

RobB
Het is inderdaad zo dat de ontwikkelomgeving voor Windows veel beter in elkaar steekt. Eén tool die in principe alles kan (en voor windows mobile nog gratis ook). En grafisch kan er gewoon meer, bij palm moet je vaak kunstgrepen uithalen en in ieder geval veel zelf programmeren terwijl dit bij windows eenvoudiger gaat. Er is wel veel verbetert met de laatste release van Eclipse.

Even een vergelijk van programma's:
PalmGear: 27,735 software titles submitted to date
PocketGear: 18,465 Windows Mobile for Pocket PC software submitted to date

Het is slechts een ruwe indicatie en ik zie een enorme groei in het aantal pocketpc software.
Door gast
23-07-2005 15:21:52

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RobB
Er is wel veel verbetert met de laatste release van Eclipse.
Vraagje Rob,

Ik ken Eclipse alleen als open source Java ontwikkeltool. Is er ook een relatie met Palm software ontwikkeling?

Tx Aad
Door Gazpacho
23-07-2005 15:24:27

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Underdog
Aad, interessant verhaal maar er blijft meer software voor PalmOS hoe wil je dat dan verklaren?
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
Geweldige keuze uit database software om je schoenencollectie bij te houden
http://www.palmgear.com/index.cfm?fu...1&keyword=shoe
http://www.palmgear.com/index.cfm?fu...&keyword=shoes

1 titel voor je schoenencollectie (Shoes Rack)
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
3000 clock-software klonen!
http://www.palmgear.com/index.cfm?fu...&keyword=clock

419 titels met 'clock' in de omschrijving (dus niet noodzakelijk allemaal klok softwareklonen.

Overdrijven is ook een vak

EDIT
Shit! Bewerkt in plaats van gequote Sorry Gaz .. desondanks hoop ik dat ik m'n punt duidelijk heb gemaakt.

Door Bram
23-07-2005 15:32:44

Bram
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door AadjeS
Ik ken Eclipse alleen als open source Java ontwikkeltool. Is er ook een relatie met Palm software ontwikkeling?
Et voila, tweede resultaat.
Door gast
23-07-2005 16:21:21

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bram
Et voila, tweede resultaat.
Thanks! Aad
Door metck
26-07-2005 21:52:09

metck
En hier staat een review van de HP iPAQ hw6515 Mobile Messenger.
De conclusie is overwegend positief, maar opvallend is dat de hw6515 op dezelfde kritiek kan rekenen als de Treo 650, zoals het ontbreken van Wifi en een ongebruikelijke 2.5mm hoofdtelefoonaansluiting. Maar de hw6515 heeft dan wel weer een ingebouwde GPS-ontvanger.
Daarentegen heeft de Treo een veel groter scherm, 320x320, tegenover een resolutie van 240x240.
Door RvDamme
27-07-2005 07:47:14

Het scherm is dan wel kleiner maar als je naar de prijs kijkt die is ook aanzienlijk kleiner. En een ingebouwde gps receiver vindt ik wel een groot voordeel.
Door metck
27-07-2005 10:16:31

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RvDamme
Het scherm is dan wel kleiner maar als je naar de prijs kijkt die is ook aanzienlijk kleiner. En een ingebouwde gps receiver vindt ik wel een groot voordeel.
Zonder in een discussie over enkel de HP Messenger te willen verzanden: bij de Pdashop is de Treo 650 60 EURO goedkoper dan de Messenger. Waar heb jij de prijsinformatie vandaan gehaald?
Door schooierd
27-07-2005 10:39:59

schooierd
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door metck
Zonder in een discussie over enkel de HP Messenger te willen verzanden: bij de Pdashop is de Treo 650 60 EURO goedkoper dan de Messenger. Waar heb jij de prijsinformatie vandaan gehaald?
Je was me voor

Een solide review.
Het gebrek aan WiFi wordt in de toekomstige 67xx goed gemaakt. Ik krijg vooralsnog niet de indruk dat Palm geneigd is dit voorbeeld te volgen, toch?
Door metck
27-07-2005 14:09:37

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schooierd
Je was me voor

Een solide review.
Het gebrek aan WiFi wordt in de toekomstige 67xx goed gemaakt. Ik krijg vooralsnog niet de indruk dat Palm geneigd is dit voorbeeld te volgen, toch?
Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het enige wat een Treo 650 in mijn ogen mist Wifi is. Dus de Treo 700 (of wat de naam ook wordt) zal op zijn minst, wil het een verbetering zijn, Wifi moeten hebben. En natuurlijk moet die antenne dan verdwenen zijn .
Door RoelvdV
27-07-2005 16:02:00

RoelvdV
Citaat:
Het gebrek aan WiFi wordt in de toekomstige 67xx goed gemaakt. Ik krijg vooralsnog niet de indruk dat Palm geneigd is dit voorbeeld te volgen, toch?
De Tungsten|C (al weer twee jaar 'oud') en de Life Drive hebben WiFi, dus Palm zit niet helemaal stil wat dat betreft.

Dat ze het niet aanbieden op de Treo 650 komt deels doordat de combinatie met GSM en Bluetooth nog niet stabiel genoeg is.

Groeten, Roel.
Door metck
27-07-2005 16:04:15

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RoelvdV
Dat ze het niet aanbieden op de Treo 650 komt deels doordat de combinatie met GSM en Bluetooth nog niet stabiel genoeg is.
Vanwege de frequenties? Die zijn toch verschillend? Heb je daar meer informatie in de vorm van een link of zo over?
Door RoelvdV
27-07-2005 16:11:37

RoelvdV
Een link heb ik niet direct, volgens mij kwam het onder andere voorbij in het interview met Rob Haitani.

Bluetooth en Wifi zitten volgens mij wel op dezelfde frequenties en van sommige Windows Mobile pda's is bekend dat je Wifi alleen kunt gebruiken als de telefoonfunctie uit staat, dus ook daar hebben ze deze problemen.

Groeten, Roel.
Door metck
27-07-2005 16:22:40

metck
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RoelvdV
Een link heb ik niet direct, volgens mij kwam het onder andere voorbij in het interview met Rob Haitani.
Jammer, misschien iemand anders?
//update
Ik heb inmiddels zelf wat gevonden:
Citaat:
bron
Wat zijn de verschillen tussen WiFi (802.11b) en Bluetooth?
Draadloze Bluetooth-technologie en WiFi zijn complementaire technologieën die verschillende dingen doen. Bluetooth is ontworpen om USB- of andere snoerverbindingen te vervangen tussen mobiele telefoons, laptops, en andere computer- en communicatie-apparaten binnen een bereik van 10 meter. WiFi is een draadloos ethernet; het biedt een uitbreiding of vervanging van vaste netwerken voor tientallen computerapparaten.

* Bluetooth is de draadloze equivalent van USB-connectiviteit
* WiFi is de draadloze equivalent van ethernet (netwerkverbinding)
* Bluetooth kan meer veelzijdigheid bieden, waar WiFi beter aangepast is voor een grotere gegevensoverdracht
* Zowel Bluetooth als WiFi gebruiken de niet-gelicentieerde, wereldwijd beschikbare 2,4 GHz ISM-band

Hoe kunnen WiFi en Bluetooth naast elkaar bestaan? Hoe zit het met storingen?
Studies van verschillende bedrijven hebben aangetoond dat er in de meeste gevallen geen waarneembare degradatie in de gegevensoverdracht van beide apparaten is als de afstand groter dan 2 meter is. Vanaf twee meter tot ongeveer een halve meter doet er zich een gedeeltelijke degradatie voor. Wanneer de apparaten heel dichtbij elkaar in de buurt geplaatst worden, kan de signaaldegradatie goed merkbaar zijn.
Maar de combinatie van WiFi en BT werkt wel redelijk tot goed, zo is inmiddels wel gebleken uit de TH55 en de LifeDrive.
Citaat:
van sommige Windows Mobile pda's is bekend dat je Wifi alleen kunt gebruiken als de telefoonfunctie uit staat, dus ook daar hebben ze deze problemen.
Aha, zie je, Windows Mobile loopt ook gewoon achter .
Door gast
27-07-2005 22:32:55

Hmm, Roel, ik denk dat je bedoelt dat GSM met bluetooth en PALM-OS niet stabiel is? Heb al sinds de SonyEricsson T39 van een jaar of 7 geleden telefoons met de combinatie GSM en Bluetooth. Altijd stabiel gewerkt.
Door RoelvdV
28-07-2005 09:03:45

RoelvdV
GSM en Bluetooth samen zijn inderdaad erg stabiel. De problemen lijken te ontstaan als je daar ook nog Wifi aan toe gaat voegen.

Ik zie dat ik het iets duidelijk had kunnen opschrijven, ik bedoel dus:
GSM + Bluetooth + Wifi = instabiel

Groeten, Roel.
Door Frank
10-08-2005 20:08:37

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RoelvdV
GSM en Bluetooth samen zijn inderdaad erg stabiel. De problemen lijken te ontstaan als je daar ook nog Wifi aan toe gaat voegen.

Ik zie dat ik het iets duidelijk had kunnen opschrijven, ik bedoel dus:
GSM + Bluetooth + Wifi = instabiel

Groeten, Roel.
Dit lijkt blijkbaar door HP opgelost te zijn: de HW6700 series
Volgens de berichten komt deze smartphone met bluetooth èn wifi in december 2005 op de markt.

Grappig detail: nu is er de HW6500 series, straks de HW6700 series. Haal er een nul van af en je hebt (Treo) 650 en straks (Treo) 670. Toeval?



Bron: http://davesipaq.com/news/hw6700_hp_uk.html
Door schooierd
10-08-2005 21:47:07

schooierd
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fazwarts
*HP specificatietabel*
Huhhh, Windows Mobile 2005 Second Edition?
Deel één is nog niet eens beschikbaar...?
Door Burn
10-08-2005 21:52:11

Burn
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door AadjeS
...
Ooit heb ik wel eens een NLM gemaakt voor Novell Netware, maar de meesten van jullie weten wellicht wel hoe het de afgelopen 10 jaar met Novell is vergaan.
...

Dan ga ik natuurlijk vergelijken:

...

Microsoft heeft als geen ander begrepen dat je de developer community in de watten moet leggen om een heel breed software aanbod te krijgen. En dat doen ze dan ook. Ok, ik snap het. Visual studio .NET is niet gratis zoals de GCC C++ compiler. Maar dat is echt appels met peren vergelijken.

...

is dat Palm OS alleen in de toekomst interresant kan blijven als er VEEL meer producten op de markt komen. En dat kan alleen als ze (palmsource, palmone, palmwhatever) VEEL meer aan marktontwikkeling voor de developer community gaan doen.

Welterusten...
ik vind dit een mooie vergelijking, alleen zou ik de draai anders maken: Ik werk als beheerder/consultant met netware en zie dat ongeveer 1/3 van de klanten die de afdeling waar ik voor werk Novell Netware gebruiken.

Tevens zie ik dat 1/3 van de klanten met oude versies van windows/exchange werken (nt/echange 5.x komt best veel voor in het mkb, terwijl Netware 5.x en groupwsie 5.x bijna niet voorkomen)

De grotere klanten hebben naast de netware servers (file, print, email en backup) ook windows servers draaien (voornamelijk voor database applicaties)

deze vergelijking kan je samenvatten door te stellen dat Novell tot nu toe bij de basis is gebleven van file/print, en dat microsoft zich heeft gericht op applicaties (en marketing)

trek je deze vergelijking door naar het palm OS en Windows mobile, zie je iets verrgelijkbaars: Palm is lange tijd de underdog geweest met de snelheid van de prosessoren, maar heeft een ding niet uit het oog verloren: de palm is in eerste plaats een agenda, en die moet lang zonder netspanning kunnen.

Microsoft daarentegen heeft alles op alles gezet om de nieuwste technieken te ondersteunen, vooral te spelen op het oog en het uiterlijk (levensduur van de accu kan je op een reclamefoto niet zien) en dit heeft tot gevolg dat de accu helaas wat sneller leeg is,

De vergelijking van Novell en PalmSource gaan qua OS zelfs verder. Ongeveer anderhalf jaar geleden heeft Novell Suse overgenomen. Sindsdien zijn ze met een Linux small business suite op de markt gekomen (niet dat je dat voor de clients wilt, het werkt nog niet goed genoeg, maar het servergedeete is wel goed) en op de Netware servers is Bash beschikbaar gekomen. Alle services, op Bordermanager na, kan je draaien op een linux server!

Om een lang verhaal kort te maken: een overstap van de kernel naar linux betekent absoluut niet dat deze kernel niet meer met de executables van het huidige palmos overweg zou kunnen. het niet ondersteunen van alle features betekent ook niet dat het een slechte agenda is...
Door Frank
10-08-2005 23:14:14

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schooierd
Huhhh, Windows Mobile 2005 Second Edition?
Deel één is nog niet eens beschikbaar...?
Kun je nagaan hoe snel de ontwikkelingen van Windows Mobile gaan

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Burn
de palm is in eerste plaats een agenda, en die moet lang zonder netspanning kunnen.
Ooit met een Tungsten T3 gewerkt? Mijn PPC gaat vele malen langer mee dan de batterij van de T3.
Door ghia
11-08-2005 01:42:18

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fazwarts op 10-08-05, 20:08 in bericht #166
Dit lijkt blijkbaar door HP opgelost te zijn: de HW6700 series
Volgens de berichten komt deze smartphone met bluetooth èn wifi in december 2005 op de markt.
De vraag is alleen maar of ze ook samen en tegelijkertijd te gebruiken zijn.
Citaat:
Grappig detail: nu is er de HW6500 series, straks de HW6700 series. Haal er een nul van af en je hebt (Treo) 650 en straks (Treo) 670. Toeval?
Ja, tot er een Treo671,5 uit komt.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door schooierd op 10-08-05, 21:47 in bericht #167
Huhhh, Windows Mobile 2005 Second Edition?
Deel één is nog niet eens beschikbaar...?
'T zal wel een copy/paste foutje zijn, alhoewel het meestal verstandig is bij MS om pas bij de second edition van een nieuw OS in te stappen.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Burn op 10-08-05, 21:52 in bericht #168
Microsoft daarentegen heeft alles op alles gezet om de nieuwste technieken te ondersteunen, vooral te spelen op het oog en het uiterlijk (levensduur van de accu kan je op een reclamefoto niet zien) en dit heeft tot gevolg dat de accu helaas wat sneller leeg is,
Als je programma's te snel draaien, je batterij te lang mee gaat of je geldbeugel uitpuilt dan kan je ook nog altijd de verpakking van je inhoud verzwaren.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fazwarts op 10-08-05, 23:14 in bericht #169
Ooit met een Tungsten T3 gewerkt? Mijn PPC gaat vele malen langer mee dan de batterij van de T3.
En ook als je TH55?
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Burn op 10-08-05, 21:52 in bericht #168
Om een lang verhaal kort te maken: een overstap van de kernel naar linux betekent absoluut niet dat deze kernel niet meer met de executables van het huidige palmos overweg zou kunnen. het niet ondersteunen van alle features betekent ook niet dat het een slechte agenda is...
Amen!
En nu MonteVista er ook nog komt aan helpen, kan het niet meer stuk!
Ondertussen zal mijn Tungsten|W het nog wel uit houden tot de Linux/PalmOS Mobile Manager SmartPhone eraan komt.
Door Frank
11-08-2005 07:11:32

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia
En ook als je TH55?
De batterij levensduur van mijn TH55 was, gezien alle mogelijkheden en features, onverslaanbaar. maar je levert bij de TH55 wel in op snelheid, en dat is bij de nieuwere zwaardere PalmOS applicaties wel te merken.

Blijft eeuwig zonde dat Sony de Clie-serie niet doorontwikkeld heeft. Dan was deze discussie wellicht een hele andere kant opgegaan.
Door h4ns
11-08-2005 07:17:50

h4ns
Citaat:
Blijft eeuwig zonde dat Sony de Clie-serie niet doorontwikkeld heeft. Dan was deze discussie wellicht een hele andere kant opgegaan.
Toch knap dat je continu jouw eigen mening als _de_ werkelijkheid blijft poneren...

--Hans
Door Frank
11-08-2005 08:50:01

Frank

Off-topic

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door h4ns
Toch knap dat je continu jouw eigen mening als _de_ werkelijkheid blijft poneren...

--Hans
???????
Waar je dat nou vandaan haalt?
Of moet ik elk bericht beginnen met " mijn mening is:"

Mijn mening is dat ik het eeuwig zonde vind dat Sony de Clie-serie niet doorontwikkeld heeft. Dan was deze discussie wellicht een hele andere kant opgegaan. Let op: dit is slechts mijn mening.

Even serieus:
Mijn mening is dat ik jouw opmerking niet begrijp. Naar mijn mening geef ik in mijn berichten geen indicatie dat het werkelijkheden zijn, tenzij ik het er specifiek bij vermeld.

Verder nog: je zult van mij nooit ervaringen of meningen lezen over apparatuur of software die ik zelf niet intensief heb gebruikt. Als ik de batterijduur van verschillende PDA's met elkaar vergelijk is dit gebaseerd op mijn eigen uitgebreide ervaringen, niet op speculaties of meningen (of werkelijkheden) van anderen.


Door RoelvdV
11-08-2005 11:01:44

RoelvdV
En daar moeten we het maar weer bij laten in deze thread!

Als jullie onderling hierover verder willen discussiëren dan kan dat via PM's en/of mail (of op de volgende borrel).

Dan kunnen we hier weer on-topic verder.

Groeten, Roel.
Door Frank
11-08-2005 14:33:05

Frank

Off-topic

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door RoelvdV
(of op de volgende borrel).
Uitstekende suggestie Roel


Door h4ns
11-08-2005 14:39:11

h4ns
Hmmm, had ik net ff tijd om te reageren...

--Hans
Door gast
24-09-2005 15:13:58

Na heel wat interessante (en minder interessante) meningen... gelezen te hebben in dit forum. Staat mijn besluit vast. Zeker na het artikel van "Tanker Bob"...
Ik verlaat deze wereld en sluit me aan bij PPC. Af en toe kom ik nog wel eens terug om de leuke discussies te lezen.
Vaarwel tungsten T.... welkom Dell Axim X51V
Door Frank
24-09-2005 17:29:51

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door huplahoi
Na heel wat interessante (en minder interessante) meningen... gelezen te hebben in dit forum. Staat mijn besluit vast. Zeker na het artikel van "Tanker Bob"...
Ik verlaat deze wereld en sluit me aan bij PPC. Af en toe kom ik nog wel eens terug om de leuke discussies te lezen.
Vaarwel tungsten T.... welkom Dell Axim X51V
Succes
En als ik je één tip mag geven: zorg voor voldoende backups. Vooral als je gaat experimenteren is dit van wezenlijk belang.
Door Gazpacho
13-10-2006 11:42:38

Gazpacho
Van hier:

http://www.palmclub.nl/forums/showth...t=25665&page=2

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door bluevoice
@ Gaz: Om even in te gaan op het OS, volgens mij zie je het zwarter in dan dat het is. Palm heeft keer op keer handige toevoegingen aan het OS aangebracht. Denk alleen al aan de overstap T3 - T5 waarbij "onehanded walkthrough menu's" werd geintroduceerd (met de blauwe omranding bij buttons / menuitems) een van de essentiele features van het OS dat wij nu kennen.

Voor de Treo 680 kan ik je ook een aantal voorbeelden geven. Bekijk het anders op een andere manier: het (basis) PalmOS was en blijft goed, innovaties komen eenmal in de vorm van toevoegingen / wijzigingen. Dit is ook het geval geweest voor OS1, OS3, OS4 etc. Waarom gaat men vanaf OS 5 steeds roepen dat het OS achterhaald is en niets vernieuwend? Als ik naar de Treo 700p of de Treo 680 kijk dan vind ik dat Palm de OS-versie best 6.5 had kunnen noemen. (Kijk maar even naar TomTom, die noemen het ook niet versie 5.3 maar versie 6 - In dit opzicht is Palm wel eerlijk gebleven) Anyway ik vind dat er genoeg innovaties in de nieuwe toestellen te vinden zijn.

Als Palm zo doorgaat dan loop ik over 2 jaar liever met een PalmOS 5.9999 toestel dan met een toestel met een ander OS.
Omdat OS5 er al zo'n 3 jaar is en zo'n beetje alles eruit gehackt is wat er te hacken valt. Verouderd is ook: verouderd tov de concurrentie (WM en Symbian) waar men bij vorige OS'en minder last van had. Je gaat niet ontkennen dat je nu liever de features van Cobalt had (dus: alles wat Garnet nu heeft plus meer, o.a. multitasking) als Cobalt niet dood was geboren.

Ik zeg dat juist het basis OS zijn ouderdom begint te tonen. Hoezo niet standaard files browsen op de kaart, hoezo geen standaard kaartlezer, waarom niet iets anders kunnen doen als de RSS reader de feeds staat te updaten, huh?
Door bluevoice
13-10-2006 11:59:39

bluevoice
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
Ik zeg dat juist het basis OS zijn ouderdom begint te tonen. Hoezo niet standaard files browsen op de kaart, hoezo geen standaard kaartlezer, waarom niet iets anders kunnen doen als de RSS reader de feeds staat te updaten, huh?
- Standaard files browsen op de kaart - voeg Files aan het OS toe (applicatie is te vinden op T5, TX, LifeDrive) - Al kom ik met FileZ ook al heel ver hoor!
- Standaard kaartlezer - voeg Drive Mode (of Card Export II / Card Reader eraan toe) - ook weer aanwezig op de T5 en de LifeDrive
- Iets anders kunnen doen als de RSS reader de feeds staat te updaten - voeg Chatter functionaliteit (draait lekker op de achtergrond) aan je RSS programma (Smaato komt binnenkort met een nieuwe RSS reader die dit moet kunnen).

Alles bij elkaar uitgerekend, met een minimaal aantal wijzigingen kom ik toch uit op PalmOS versie 5.492. Maar dit bestaat toch allemaal al? Had jij misschien een LifeDrive moeten aanschaffen i.p.v een Treo? Daar zitten deze functionaliteit er standaard op.

Nu even inhoudelijk over het OS en niet toestelspecifiek, zijn er nog meer wensen?
Door Gazpacho
13-10-2006 15:47:44

Gazpacho
Citaat:
Nu even inhoudelijk over het OS en niet toestelspecifiek, zijn er nog meer wensen?
Da's leuk dat je zegt van voeg dit en voeg dat toe, maar als ik alles modulair toevoeg dan kan ik net zo goed een leeg OS gebruiken zonder GUI en functionaliteit.

De 68k emulatie van palmOS is ook uit de oertijd, en kom nu niet aan met ARMlets, want dat waren stop-gap methodes totday cobalt uit zou komen die wel geheel op de normale manier van de ARM processorkracht gebruik zou kunnen maken.

Ook biedt het OS barre ondersteuning om programma of databasebestanden op de kaart direct te beschrijven, in plaats van het geheel naar het RAM te kopieren, daar te bewerken, en daarna weer terug naar de kaart te kopieren. Een legacy van PalmOS 3, en MSMount als stop-gap methode om het op te vangen.

En nu kom je met een oplossing in een specifiek programma voor het multitasking probleem. Zeker met de opkomst van online connectivity in heel veel programma's zoals Browsers, mail clients, RSS readers etc. is het handig om iets anders te kunnen doen terwijl het programma data aan het trekken is. De methode die Chatteremail gebruikt is onorthodox - geeft de ontwikkelaar ook toe - en is niet geschikt als universele standaardimplementatie vanwege de beperkingen van het OS.

Nu kun je weer zeggen: ja, dan hebben we gewoon slimmere programmeurs nodig die slimmere programma's zoals Chatter maken, maar dat is weer de omgekeerde wereld! Je geeft dan toe dat er beperkingen zijn, en dat je slimmere programmeurs nodig hebt om die beperkingen te omzeilen. Waarom geef je dan niet meteen toe dat het OS hier tekort komt?

Als ik een native Word file aan het editten ben, en ik ga even naar mijn calender, en weer terug, dan kost het me meer tijd dan wanneer multitasking is ingebouwd in het OS, dus zonder *save sluit open sluit load, en weer verder* rijtje. Vroegah, toen er gewoon van Calendar naar Memo geswitched moest worden, ging dat nog aardig snel en had je inderdaad geen multitasking nodig, maar met de zwaardere en complexere programma's van tegenwoordig is dat gewoon een betere oplossing als het er wel was. Dan moet je zeggen: ja, het OS is niet met zijn tijd meegegroeid.

Dit artikel komt dan ook op het juiste moment:

http://www.palmclub.nl/forums/showthread.php?t=25675

Toen Palm nog met zijn m515 (160x160, 'high end') tegen bijv. een Sony Clie SJ30 (320x320, medium-low end, jogdial) concurreerde kon je zeggen dat Palm aan het slapen was zonder te innoveren, maar na 2003 is het toch echt het mismanagement bij Palmsource die de stagnatie van het PalmOS platform heeft gevoed.
Door Gazpacho
13-10-2006 16:02:12

Gazpacho
Overigens, het zou me niet verbazen als Palm Inc. niet op Access gaat gokken, maar in-house alweer een eigen OS aan het ontwikkelen is. Ik geloof dat de naam PalmOS naar Access is gegaan (?) maar van wat ik ervan zie staan zij er niet om te springen om die naam voor hun product te gebruiken. Palmsource is niet meer, op de nieuwe Treo 680 komt na een reset geen Palm logo meer te staan maar "Access" , etc.

Ik stel voor: Palm Mobile als nieuwe OS naam ofzo.
Door ghia
14-10-2006 18:28:42

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
Da's leuk dat je zegt van voeg dit en voeg dat toe, maar als ik alles modulair toevoeg dan kan ik net zo goed een leeg OS gebruiken zonder GUI en functionaliteit.
De software op je Palm bestaat uit twee dingen: het OS en de toepassingen. Meestal wordt in diskussies alles op een hoop gegooid zodat niet altijd even duidelijk is over wat er nu eigenlijk wordt gediskusieerd. Natuurlijk heeft het OS een invloed op hoe een toepassing er komt uit te zien of hoe ze zich gedraagt. Ook het Linux OS is als kernel (wat het eigenlijke OS is) behoorlijk kaal.
Citaat:
De 68k emulatie van palmOS is ook uit de oertijd, en kom nu niet aan met ARMlets, want dat waren stop-gap methodes totday cobalt uit zou komen die wel geheel op de normale manier van de ARM processorkracht gebruik zou kunnen maken.
Het PalmOS is met sukses overgedragen van het ene processortype naar het andere, met volledige kompatibiliteit tussen OS4 en OS5. Waar denk je dat Palm gestaan had als met Garnet alles van het 'oude' PalmOS overboord was gegooid?
Citaat:
En nu kom je met een oplossing in een specifiek programma voor het multitasking probleem. Zeker met de opkomst van online connectivity in heel veel programma's zoals Browsers, mail clients, RSS readers etc. is het handig om iets anders te kunnen doen terwijl het programma data aan het trekken is. De methode die Chatteremail gebruikt is onorthodox - geeft de ontwikkelaar ook toe - en is niet geschikt als universele standaardimplementatie vanwege de beperkingen van het OS.

Nu kun je weer zeggen: ja, dan hebben we gewoon slimmere programmeurs nodig die slimmere programma's zoals Chatter maken, maar dat is weer de omgekeerde wereld! Je geeft dan toe dat er beperkingen zijn, en dat je slimmere programmeurs nodig hebt om die beperkingen te omzeilen. Waarom geef je dan niet meteen toe dat het OS hier tekort komt?
Voor multitask heb je inderdaad betere programmeurs nodig. Maar het kan wel! Zie ook de recente toevoeging op Articulation, waar je nu in de background met VOIP kan worden opgebeld.
Citaat:
Als ik een native Word file aan het editten ben, en ik ga even naar mijn calender, en weer terug, dan kost het me meer tijd dan wanneer multitasking is ingebouwd in het OS, dus zonder *save sluit open sluit load, en weer verder* rijtje. Vroegah, toen er gewoon van Calendar naar Memo geswitched moest worden, ging dat nog aardig snel en had je inderdaad geen multitasking nodig, maar met de zwaardere en complexere programma's van tegenwoordig is dat gewoon een betere oplossing als het er wel was. Dan moet je zeggen: ja, het OS is niet met zijn tijd meegegroeid.
Het editeren van Word bestanden op een telefoon is nu ook geen alledaagse bezigheid. Ik denk niet dat het onder Symbian kan. En als je de vergelijking maakt tussen twee dezelfde toestellen met PalmOS en WM (Treo 700w en 700p), zie je dat ze zeer gelijkwaardig zijn en het PalmOS toestel het makkelijkst te bedienen valt.
Citaat:
Dit artikel komt dan ook op het juiste moment:
http://www.palmclub.nl/forums/showthread.php?t=25675
PalmOS een grap? Eentje van 10 jaar zeker? De enige grap is het artikel.
Citaat:
Toen Palm nog met zijn m515 (160x160, 'high end') tegen bijv. een Sony Clie SJ30 (320x320, medium-low end, jogdial) concurreerde kon je zeggen dat Palm aan het slapen was zonder te innoveren, maar na 2003 is het toch echt het mismanagement bij Palmsource die de stagnatie van het PalmOS platform heeft gevoed.
Sony heeft de Palm PDA-wereld heel wat impulsen gegeven, maar is mede de oorzaak van de scheiding tussen Palm en PalmSource, die bedoeld was om Palm en de andere licentienemers van het OS meer op gelijke voet te plaatsen. Had men toen geweten dat Sony zo snel zou afhaken, had men het waarschijnlijk niet gedaan.
Citaat:
Ik geloof dat de naam PalmOS naar Access is gegaan (?)
PalmSource en zijn licentiehouders hebben gedurende een overgangsperiode van 4 jaar (tot mei? 2009) het recht bepaalde Palm-benamingen te blijven gebruiken.
Door Gazpacho
14-10-2006 18:48:15

Gazpacho
Citaat:
Het PalmOS is met sukses overgedragen van het ene processortype naar het andere, met volledige kompatibiliteit tussen OS4 en OS5. Waar denk je dat Palm gestaan had als met Garnet alles van het 'oude' PalmOS overboord was gegooid?
Dat is dus precies wat ik zeg: leuk die overstap, maar de *volgende* stap, naar een PalmOS6 had al gemaakt moeten worden. Wanneer? Toen Cobalt geintroduceerd werd, niet nu nog eens een jaar wachten en ondertussen Garnet nog eens patchen en uitrekken.

Dat niemand Cobalt wilde hebben is niet de schuld van de klanten (kun je iemand de schuld geven niet naar de Albert Heijn te gaan?), maar van een misrekening van het management van Palmsource.

En daar ging her atikel ook over:

Citaat:
PalmOS een grap? Eentje van 10 jaar zeker? De enige grap is het artikel.
In het artikel wordt PalmOS's historie niet als grap gezien, maar de stagnatie van de ontwikkeling van de laatste jaren, waar de hele PDA/Smartphone business zich in sneltreinvaart heeft ontwikkeld, is PalmOS geen innovator meer, wat het ooit wel was.

Geinig dat je dat ook in persberichten ziet. Werd elk bericht bij Palm(one)/(source) ooit begonnen met:

"Palm(OS), the leading mobile computing platform/maker...."

is het nu:

"Palm, a leader in mobile computing"



Citaat:
Had men toen geweten dat Sony zo snel zou afhaken, had men het waarschijnlijk niet gedaan.
Waarom doet iedereen zo verbaasd dat Sony "opeens" afhaakte? Destijds was ik geloof ik ook een van de weinigen, toen de geruchten de kop op staken, die toegaf dat het gezien de resultaten van Sony's Clie afdeling tov de Sony Ericsson afdeling het bedrijfskundig gewoon stom is om de Clie's te houden. En dat terwijl ik (nog steeds) een van de grootste fans was van Clie's. Maar het was gewoon niet realistisch, en dat moet je ook kunnen toegeven.

Het management van Palm had destijds hardere contracten met zoveel mogelijk licensienemers moeten maken zodat het van clienten verzekerd zou zijn, en een gezonde bedrijfsvoering kon voeren. Drijfzand met het risico dat als 1 grote licensienemer zich terugtrok de hele boel als een kaartenhuis in elkaar zou zakken en overgenomen zou worden - wat nu dus gebeurd is - is een slechte basis om splitsingen mee te starten. De verantwoordelijke in dit geheel is dus het management van Palm(source), met haar onderschatting van het verloop van de markt.
Door ghia
14-10-2006 20:58:09

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
Dat is dus precies wat ik zeg: leuk die overstap, maar de *volgende* stap, naar een PalmOS6 had al gemaakt moeten worden. Wanneer? Toen Cobalt geintroduceerd werd,
Dat ben ik het met je eens.
Citaat:
niet nu nog eens een jaar wachten en ondertussen Garnet nog eens patchen en uitrekken.
Toen Cobalt niet het volgende PalmOS bleek te zijn, zat er niets anders op. Een nieuw OS en alles wat ermee samenhangt schudt je niet op een dag uit je mouw.
Citaat:
Dat niemand Cobalt wilde hebben is niet de schuld van de klanten (kun je iemand de schuld geven niet naar de Albert Heijn te gaan?), maar van een misrekening van het management van Palmsource.
Ik denk dat ook Palm wel op de hoogte was van de richting die het met Cobalt tijdens de ontwikkelingsfaze uitging. Maar pas bij de eindfase bleek het niet te zijn wat er van verwacht werd. Cobalt zit nu dus mee in het rijtje mislukte software projekten.
Citaat:
Geinig dat je dat ook in persberichten ziet. Werd elk bericht bij Palm(one)/(source) ooit begonnen met:
"Palm(OS), the leading mobile computing platform/maker...."
is het nu:
"Palm, a leader in mobile computing"
Het eerste stamt nog uit de tijd toen Palm omzeggens alleen was op de PDA-markt. Met WM dat ondertussen op gelijke hoogte is gekomen, RIM en de Symbian-smartfoons zou dergelijke bewering door Palm (maar ook door zijn hedendaagse konkurrenten) onterecht zijn.
Citaat:
Waarom doet iedereen zo verbaasd dat Sony "opeens" afhaakte? Destijds was ik geloof ik ook een van de weinigen, toen de geruchten de kop op staken, die toegaf dat het gezien de resultaten van Sony's Clie afdeling tov de Sony Ericsson afdeling het bedrijfskundig gewoon stom is om de Clie's te houden. En dat terwijl ik (nog steeds) een van de grootste fans was van Clie's. Maar het was gewoon niet realistisch, en dat moet je ook kunnen toegeven.
Het punt is: innovatief zijn alleen is niet genoeg voor sukses.
Citaat:
Het management van Palm had destijds hardere contracten met zoveel mogelijk licensienemers moeten maken zodat het van clienten verzekerd zou zijn, en een gezonde bedrijfsvoering kon voeren. Drijfzand met het risico dat als 1 grote licensienemer zich terugtrok de hele boel als een kaartenhuis in elkaar zou zakken en overgenomen zou worden - wat nu dus gebeurd is - is een slechte basis om splitsingen mee te starten. De verantwoordelijke in dit geheel is dus het management van Palm(source), met haar onderschatting van het verloop van de markt.
Achteraf is het makkelijk bekeken. Toentertijd vond iedereen het een goed idee.
Door bluevoice
14-10-2006 21:22:32

bluevoice
Citaat:
Toen Cobalt niet het volgende PalmOS bleek te zijn, zat er niets anders op. Een nieuw OS en alles wat ermee samenhangt schudt je niet op een dag uit je mouw.
Een zeer interessante uitspraak! Toen de Treo 700w uitkwam las ik ergens een inspirerend artikel. Daarin schreef iemand dat hij niet zozeer verbaasd was dat Palm een Windows Mobile Treo had uitgebracht maar wel dat Palm 2,5 jaar aan het project heeft gewerkt zonder dat iemand dat wist. Wie weet waar Palm de afgelopen jaren nog meer mee bezig is geweest. Palm zou nog eens een grote verassing kunnen bezorgen in het komende half jaar!

De vraag is waarom Cobalt nooit gebruikt is voor een toestel, Palm heeft op een gegeven moment besloten om het niet te doen. Hiervoor vermoed ik dat Palm wel een plan B moet hebben gehad om zo'n beslissing te nemen. Als het plan niet tijdens de introductie van Cobalt is ingegaan, dan zou het wel kunnen dat het in werking is getreden op het moment dat PalmSource niet meer teruggekocht kon worden.

Hierover wil ik iets dieper ingaan. Op het moment dat Palm besloot te splitsen (in PalmOne en PalmSource) was dit "businesswise" een logische beslissing. Op die manier had je 2 bedrijven die zich volledig op hun "core-business" konden richten. Een bedrijf dat voor de software zorgde (en zich niet meer druk over toestelontwikelling hoefde te maken) voor alle licentienemers (en in die tijd zat Sony, Tapwave en nog een aantal Aziatische bedrijven zoals Xplore nog wel bij) en een bedrijf dat zich volledig op het ontwikkelen van nieuwe toestellen kon toeleggen.

Vanaf het begin (na de splitsing) werd duidelijk dat PalmSource zich niet op eigen krachten (financieel) kon redden omdat een aantal "major players" afhakten (Sony, Tapwave - die een mes in de rug kreeg van de PSP). Palm heeft echter niet besloten om Palmsource te hulp te schieten en het bedrijf opnieuw in te lijven maar is bezig geweest om de eigen cashflow te vergroten. Pas op het moment dat Palm voldoende liquide was, heeft deze een bod gedaan op PalmSource, maar werd onverwacht overboden door ACCESS. Nu is Palm bezig om met de liquide middelen een deel van de eigen aandelen terug te kopen en het aantal aandelen te verkleinen.

Om de bovengenoemde redenen vind ik de uitspraken uit het artikel over "PalmOS is een grap" waarin wordt gesuggereerd dat bij Palm slimme mensen werken en bij PalmSource niet, een beetje kort door de bocht. In het kort komt het erop neer dat de afsplitsing in twee apparte bedrijven destijds zeer legitiem was. Dat PalmOne vervolgens PalmSource in de kou heeft laten staan is discutabel, maar je kunt hierover pas een discussie voeren als je de financiele boeken van Palm zou kunen inzien (Misschien had Palm niet eerder voldoende middelen om PalmSource terug te kopen of had Palm andere redenen om het niet te doen).

Palm is uiteindelijk het PalmOS kwijtgeraakt, maar of dit uiteindelijk een slechte zaak is, is twijfelachtig. Wat als Palm gedwongen door de omstandigheden binnenkort met een fantastich nieuw OS komt dat nog beter aan onze toekomstige wensen voldoet? Palm heeft (zoals wel goed in het artikel "PalmOS is een grap" wordt vermeld) voldoende slimme mensen in huis die veel over de ontwikkeling van software en aftemming van hardware weten om met iets totaal nieuws te komen.

In the mean time, er staat weer een fantastich toestel aan te komen, waar we nog een tijd van zullen genieten en wat maakt het nou uit hoe oud het (basis) OS is zolang wij ermee kunnen doen wat wij willen doen! Voor mij voldoet de Treo 680 helemaal aan mijn wensen.
Door Gazpacho
08-11-2006 20:18:54

Gazpacho
Citaat:
- Omdat het PalmOS voordelen heeft.
Handig dat al die links naar Palmsource documenten gaan

Citaat:
- Omdat de toekomst niet zo donker is.
PalmOS wordt niet meer verder ontwikkeld. Wanneer je naar industriele toepassingen kijkt voldoet het blijkbaar nog, maar voor commerciele toepassingen niet meer.

De toekomst was een stuk lichter geweest als PalmOS Cobalt een succes was geweest in plaats van een OS dat nooit licensienemers heeft gehad, of als Palmsource niet in handen van Access was gekomen maar Palm Inc. of Motorola. Het is nu voornamelijk onzekerheid, omdat er nog geen tastbare produkten op de markt zijn waar software en hardwareontwikkelaars mee aan de slag kunnen, maar slechts een serie geruchten en toezeggingen. Dit is een feit, geen doemdenkerij.

Je kunt wel blijven beweren dat al het "doemdenken" van fora komen en dat het in realiteit keigoed gaat met PalmOS, maar ik denk dat je de realiteit daarmee tekort doet. Teruglopende userbase, ontwikkelaars die ophouden voor PalmOS te ontwikkelen, softwaremakers die bepaalde modellen overslaan omdat die niet genoeg marktaandeel hebben, etc.

Dat is gewoon realiteit. Daar hoeven we niet moeilijk over te doen, weg te moffelen en te zeggen dat PalmOS het ge-wel-dig doet en een glorieuze toekomst heeft, of minder van PalmOS te houden.

Maar nogmaals, voor industriele toepassingen voldoet Garnet prima. Ze huren toch een ploeg programmeurs in om specifieke applicaties te schrijven, ipv dat ze bij Pdassi.com iets gaan kiezen en gaan downloaden. En het zou me niet verbazen dat de licensie van Garnet een stuk goedkoper was dan WM.
Door ghia
08-11-2006 21:11:15

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
PalmOS wordt niet meer verder ontwikkeld.
Palm Inc. werkt aan een opvolger voor Garnet.
Citaat:
Wanneer je naar industriele toepassingen kijkt voldoet het blijkbaar nog, maar voor commerciele toepassingen niet meer.
PalmOS is nog zeer commercieel inzetbaar, getuige de recente introdukties van de Treo 700p en Treo 680. Alleen voor de ueberpowerusers is het wegens gebrek aan WiFi, ... geen optie, maar dat is slechts een paar procent van de markt.
Citaat:
De toekomst was een stuk lichter geweest als PalmOS Cobalt een succes was geweest in plaats van een OS dat nooit licensienemers heeft gehad, of als Palmsource niet in handen van Access was gekomen maar Palm Inc. of Motorola. Het is nu voornamelijk onzekerheid, omdat er nog geen tastbare produkten op de markt zijn waar software en hardwareontwikkelaars mee aan de slag kunnen, maar slechts een serie geruchten en toezeggingen. Dit is een feit, geen doemdenkerij.
Gedane zaken nemen geen keer. Voor mij zou Palm ook beter een einde aan de onzekerheid maken door een tip van de sluier op te lichten. Maar om hun eigen redenen, vinden ze dat de huidige situatie hun beter uitkomt.
Citaat:
Je kunt wel blijven beweren dat al het "doemdenken" van fora komen en dat het in realiteit keigoed gaat met PalmOS, maar ik denk dat je de realiteit daarmee tekort doet.
Vroeger was het feest wanneer er een nieuwe licentienemer bijkwam. Nu schudt iedereen meewarig het hoofd en vraagt zich af of ze gek zijn.
Citaat:
Teruglopende userbase,
De userbase groeit nog steeds, weliswaar niet in het percentage marktaandeel.
Citaat:
ontwikkelaars die ophouden voor PalmOS te ontwikkelen,
Er zijn ook nog steeds nieuwe ontwikkelaars die met PalmOS beginnen (vb VoIP, BeeTag). Ook Google vindt het nog steeds de moeite om ook specifieke PalmOS software voor zijn diensten aan te bieden.
Citaat:
Dat is gewoon realiteit. Daar hoeven we niet moeilijk over te doen, weg te moffelen en te zeggen dat PalmOS het ge-wel-dig doet en een glorieuze toekomst heeft, of minder van PalmOS te houden.
De toekomst van PalmOS is altijd al moeilijk geweest en voor het moment allerminst duidelijk, maar zolang Palm Inc het PalmOS niet opgeeft, zal het blijven bestaan.
Door Gazpacho
08-11-2006 21:33:31

Gazpacho
Citaat:
Palm Inc. werkt aan een opvolger voor Garnet.
Er gaat een sterk gerucht dat Palm Inc. aan een next generation besturingssysteem werkt. Er is niks bevestigd of bekend. Niet handig voor investeerders, ontwikkelaars of gebruikers.

Citaat:
Gedane zaken nemen geen keer. Voor mij zou Palm ook beter een einde aan de onzekerheid maken door een tip van de sluier op te lichten. Maar om hun eigen redenen, vinden ze dat de huidige situatie hun beter uitkomt.
Eens. Ik vind het wel spannend.


Citaat:
PalmOS is nog zeer commercieel inzetbaar, getuige de recente introdukties van de Treo 700p en Treo 680.
Twee devices per jaar in plaats van bijna 10 per jaar, twee devices tegen tientallen WM en meer dan tientallen Symbian toestellen? Als jij een objectieve software ontwikkelaar was, waar zouden jouw prioriteiten liggen? Als je hoofd ICT van een groot bedrijf bent, zou je neigen naar PalmOS of een ander, groeiend systeem met meer ontwikkelaars, meer ontwikkeling en een duidelijkere roadmap naar de toekomst?

Ik vond een opmerking van een andere thread heel schrijnend. Iemand legde de niet zo rooskleurige feiten van het huidige PalmOS op tafel en werd verweten een doemdenker te zijn! Wie heeft zijn kop in het zand dan, denk ik dan.

Citaat:
Vroeger was het feest wanneer er een nieuwe licentienemer bijkwam. Nu schudt iedereen meewarig het hoofd en vraagt zich af of ze gek zijn.
Eh, 't is weer heel erg lang geleden dat er een licensienemer bijkwam he? LG, als ik me niet vergis, met veel tamtam binnengehaald als een Tier 1 handset fabrikant door Palmsource. Resultaat: 0 handsets.

Daarom benadruk ik dat leuke marketingpraat, en "30% marktaandeel doelstellingen" erg, erg weinig zeggen als er nog niks is. Het is gewoon gebakken lucht totdat er iets op tafel komt.

Citaat:
De userbase groeit nog steeds, weliswaar niet in het percentage marktaandeel.
Het aantal personen dat er per jaar bijkomt voor PalmOS is dalende, zeker vergeleken met WM en Symbian. Als je iemand die een Palm III in het nachtkastje ook nog meetelt, dan misschien, maar jaar-over-jaar basis worden PalmOS apparaten minder verkocht.

Citaat:
Ook Google vindt het nog steeds de moeite om ook specifieke PalmOS software voor zijn diensten aan te bieden.
Ik vind Opera Mini ook een geweldige browser, maar je weet dat de Java VM waarop de Google Client en Opera Mini draaien zo buggy is als het maar kan, omdat IBM de Java VM al sinds 2005 niet meer heeft geupdate, hoewel het bekend is dat het vol met bugs zit? Waarom niet? Omdat het niet rendabel is om er meer geld in te steken.

Citaat:
De toekomst van PalmOS is altijd al moeilijk geweest en voor het moment allerminst duidelijk, maar zolang Palm Inc het PalmOS niet opgeeft, zal het blijven bestaan.
Dat was ook het punt niet, natuurlijk zal het blijven bestaan. Het OS wordt alleen niet verder ontwikkeld, en Palm Inc. zal het alleen maar hier en daar wat customizen. De vraag is hoe lang je het als softwareontwikkelaar trekt om hiervoor te gaan ontwikkelen, en hoe lang (beginnende) users voor dit systeem gaan kiezen omdat het een vicieuze cirkel is.

Het gaat erom dat het voor de objectieve kijker méér dan terecht is te stellen dat de toekomst van het PalmOS niet is zoals Palmsource ooit voorstelde, en dat het strategisch gezien best de mist in is gegaan. Én dat dat best gezegd mag worden omdat er nog geen tastbare bewijzen zijn (produkten, verkoopcijfers, usercijfers) van het tegendeel dat de toekomst echt rooskleurig gaat zijn.

Het is echt geen heiligschennis als je wat feitelijke kritiek hebt op de produkten waar je roots liggen. De feiten spreken voor zich. Niet alles hoeft altijd rooskleurig te zijn, en het kan inderdaad gebeuren ja, als je objectief kijkt, dat de toekomst misschien helemaal niet zo rooskleurig is op het moment. Dat is het leven en dat hoort erbij.
Door Gazpacho
08-11-2006 21:46:22

Gazpacho
Maareh, ik geloof dat SFCave ook gewoon op deze Jenam handhelds moet kunnen draaien
Door ghia
08-11-2006 23:11:01

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Er gaat een sterk gerucht dat Palm Inc. aan een next generation besturingssysteem werkt. Er is niks bevestigd of bekend. Niet handig voor investeerders, ontwikkelaars of gebruikers.
Het is geen gerucht. Dit stond in het jaarverslag en is bevestigd in een mail met kommentaar door een Palm direkteur.
Citaat:
Daarom benadruk ik dat leuke marketingpraat, en "30% marktaandeel doelstellingen" erg, erg weinig zeggen als er nog niks is. Het is gewoon gebakken lucht totdat er iets op tafel komt.
Dit is een statement van Access.
Citaat:
Het aantal personen dat er per jaar bijkomt voor PalmOS is dalende, zeker vergeleken met WM en Symbian. Als je iemand die een Palm III in het nachtkastje ook nog meetelt, dan misschien, maar jaar-over-jaar basis worden PalmOS apparaten minder verkocht.
Uit het jaarverslag:
Citaat:
During fiscal year 2006, net device units shipped were approximately 4,749,000 units at an average selling price of $316 per unit. During fiscal year 2005, net device units shipped were approximately 4,522,000 units at an average selling price of $265 per unit.
Dus een kwart miljoen apparaten meer verkocht in FY2006 dan in FY2005. In Europa en de rest van de wereld was dit minder te merken, maar daar komt nu wel verandering in, met de wereldwijde introduktie van de Treo 680.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Maareh, ik geloof dat SFCave ook gewoon op deze Jenam handhelds moet kunnen draaien
Ik denk niet dat de doelgroep zich met spelletjes zal mogen bezighouden.
Door Gazpacho
08-11-2006 23:39:33

Gazpacho
Citaat:
Het is geen gerucht. Dit stond in het jaarverslag en is bevestigd in een mail met kommentaar door een Palm direkteur.
Waar zie jij dat staan dan? Ik zie geen bevestiging dat Palm volop aan de gang is om iets te ontwikkelen, wel dat ze nog met Palmsource aan het bakkeleien waren over het hoe en wat samenwerken. Zo'n zin durven ze er nog niet in te zetten over de ontwikkeling van het nieuwe OS:

Regardless, Palm intends to continue developing and selling products based on Palm OS 5/Garnet, in support of its current and future customers of Palm OS-based products.

Geenzins zulke sterke bewoordingen over het eventuele Palm Linux OS, door Palm, Inc. zelf gemaakt. Wat weet je hierdoor concreet: totaal niets. Wanneer is het klaar? Wanneer wordt er eventueel iets geleverd? Wanneer komt de eerste handset uit?

Voor investeerders, ontwikkelaars en (nieuwe) gebruikers onzekerheid troef. Dáár komt het geld vandaan, dus Palm moet wel met iets krachtigers komen dan wat ze nu hebben laten zien. Maak dan een echte statement waarin je zegt dat je wel degelijk met man en macht aan iets bezig bent, geef een framework, etc. Je ziet dat de volgende generatie WM OS al bijvoorbeeld al wel in een stadium is waarbij de pers af en toe wordt uitgenodigd om een kijkje te nemen.

Citaat:
Dit is een statement van Access.
Inderdaad, wijlen Palmsource. De naam, het idee van PalmOS hoef je niet bij hen te zoeken, ze wilden slechts de licensies en de mankracht van Palmsource. Er komt een compatibility layer waar Palm Garnet is blijven steken. Maar weet jij zeker dat een enorm gehackt programma zoals Tomtom 6 probleemloos erop gaat draaien? Documents to go 9? Datebk6? Die Voip programma's waar je het een paar berichten terug over had? Gmail Mini dat Java nodig heeft?

Onzekerheid dus. Niemand die er iets definitiefs over kan zeggen op het moment. Hoewel, ik ben er vrij zeker van dat SF Cave gaat draaien.

Citaat:
Dus een kwart miljoen apparaten meer verkocht in FY2006 dan in FY2005. In Europa en de rest van de wereld was dit minder te merken, maar daar komt nu wel verandering in, met de wereldwijde introduktie van de Treo 680.
Je vergeet even voor het gemak dat nu een aanzienlijk deel daarvan Windows Mobile apparaten zijn in 2006? Het netto aantal PalmOS devices is dalende.

Citaat:
Ik denk niet dat de doelgroep zich met spelletjes zal mogen bezighouden.
Daar ga ik niet op in

Maar om even alles samen te vatten en af te ronden: ik vind met bovenstaande argumenten dat de toekomst van een PalmOS op het moment dichter bij "koffiedik" , "mistig" of "wazig" ligt dan bij rooskleurig, en dat eenieder die twijfels heeft, die meer dan terecht kan hebben. Leuk dat er twee industriele handhelds op PalmOS gaan komen, maar veel schiet Access, Palm of Palm gebruikers er niet mee op.
Door ghia
09-11-2006 01:55:58

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Waar zie jij dat staan dan? Ik zie geen bevestiging dat Palm volop aan de gang is om iets te ontwikkelen, wel dat ze nog met Palmsource aan het bakkeleien waren over het hoe en wat samenwerken.
Jaarverslag:
Citaat:
Contemporaneously with the license agreement, we entered into a co-development agreement with PalmSource to develop a next-generation Palm OS for use in future Palm products.
Mail:
Citaat:
Palm has been collaborating with PalmSource to develop a new OS that has a Linux kernel, ...
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Wat weet je hierdoor concreet: totaal niets. Wanneer is het klaar? Wanneer wordt er eventueel iets geleverd? Wanneer komt de eerste handset uit?
De verwachting is volgend jaar. In ieder geval het komt.
Citaat:
Je vergeet even voor het gemak dat nu een aanzienlijk deel daarvan Windows Mobile apparaten zijn in 2006? Het netto aantal PalmOS devices is dalende.
De Treo 700w was alleen de laatste 5 maand te koop en de vraag is of het zo'n sukses was/is.
Door capable
09-11-2006 14:39:11

capable
Ik vind dit niet off-topic. Het gaat misschien niet over die nieuwe industriele handhelds, maar het gaat over de toekomst van het Palm OS! Dat verdient gewoon een eigen nieuws bericht (idee?), een eigen categorie! Als er op PALMclub al geen discussie over gevoerd wordt waar dan nog wel! Dit is mijnsinziens de 'core-buisness' van deze site! En ghia en Gazpacho blijken verschrikkelijk goed op de hoogte te zijn en hun huiswerk ook nog te doen!

Ik wil ook mijn duit nog wel in het zakje doen: de kwaliteit van het PalmOS die blijft relatief hoog. En alhoewel het marktaandeel me wel kan schelen (maar vooral het aantal ontwikkelaars) wil ik toch gewoon de meest gebruiksvriendelijke meest 'alleskunnende' handheld. Dus zolang er nog één OS developper is die aan PalmOS werkt en zolang er één harware fabricant werkt aan een concurerend device, ben ik happy! Dus misschien is de toekomst voor het PalmOS niet rooskleurig, het is ook zeker niet 'doomed'. De toekomst voor een Palm gebruiker is wèl rooskleurig: nog zoveel applicaties om te ontdekken, de nieuwe Treo 680...

PS Analyse marktaandeel Palm voor 2005 zonder smartphones
Door Gazpacho
09-11-2006 14:51:23

Gazpacho
Domo heeft gelijk, er is daar al een nieuwsbericht over.

http://www.palmclub.nl/forums/nieuws...ws-mobile.html

Citaat:
During fiscal year 2006, net device units shipped were approximately 4,749,000 units at an average selling price of $316 per unit. During fiscal year 2005, net device units shipped were approximately 4,522,000 units at an average selling price of $265 per unit.
Citaat:
De Treo 700w was alleen de laatste 5 maand te koop en de vraag is of het zo'n sukses was/is.
Je zegt hiermee dat de Treo 700w minder dan 4-5% is van de totale hoeveelheid apparaten die Palm in het fiscale jaar heeft verkocht. Leuk geprobeerd, het apparaat was niet zo'n succes als ze hadden gehoopt, maar het was geen drama. En hoe dan ook, zeker in de komende jaren zal het aantal actieve PalmOS Garnet gebruikers afnemen, simpelweg omdat de enige zinnige upgradepaths nu de Treo 680 en de Treo 700p (Amerika) zijn, en mensen die 2-3 jaar geleden hun Palm hebben gekocht bij het upgraden veel opties hebben bij Symbian en WM.

In het kort: voor investeerders, PalmOS Garnet ontwikkelaars en normale gebruikers is de toekomst van PalmOS onzeker. Wat gaat het brengen, wanneer komt het, wie gaat het gebruiken, en wat kan ik ermee? Voor de Palm fanboys hier op de Palmclub voor wie alternatieven geen optie zijn is de toekomst spannend. Net een pakje onder de kerstboom die je niet mag schudden.

En nou wil ik SFCave wel eens op die Jenam handhelds zien draaien
Door jean-paul
09-11-2006 18:28:53

jean-paul

EDIT
Alle berichten vanaf bericht 187 zijn oorspronkelijk afkomstig uit de discussie Nieuws: Nieuwe Palm-licentienemer onthult handhelds met Wi-Fi

Door Gazpacho
09-11-2006 22:31:37

Gazpacho
Meer vage marketingpraat van Palm

Interviewer stelt suggestieve vragen, Palm draait om de brij heen, en voila, weer een artikel op Treocentral.com

Leuk dat ze dat zeggen (ze kunnen ook moeilijk anders nu de Treo 680 in de schappen begint te liggen), maar ik zag liever iets substantieels. Hoeveel PalmOS apparaten de komende maanden, hoe lang nog, toekomst met het oog op ALP en Palm's eigen in-house plannen, bla bla bla... Natuurlijk blijven ze PalmOS garnet steunen tot de laatste sn-ik, zolang ze zelf PalmOS garnet apparaten uitbrengen.

Citaat:
Palm Possibly Wanting More Influence Over the Treo's Software Destiny

Overview


According to Jon Fortt over at The Utility Belt, Palm is trying to gain more influence over the Palm OS, and could even be negotiating with Palm OS owner Access to give them the source code and let the Treo maker run with it.

Fortt said that he came to that conclusion after spending a couple of hours at Palm's Sunnyvale headquarters yesterday, chatting with Marlene Somsak, vice president of corporate communications; and spokesmen Jim Christensen and Jimmy Johnson.

One of the things that Fortt learned about Palm was that 80 percent of the company's engineers are software engineers, and the company still prides itself on its ability to design mobile software that’s easy to use. Wow, it looks to me like Palm is more than capable of digging back into the software end of things! But despite all that, Fortt feels Palm is in real danger of losing control of its destiny.

So Fortt just came out and asked the three Palm executives if there is any chance that Access would just give Palm the source code. And here is what followed:

"That's a good question to ask them," Jim said.

"I'm sure if anybody's asking them, you are," I said.

"Well, it's an interesting idea," Jim offered. "So, I don't know how to answer that one, actually. We're going to continue to develop on it anyway."

"If they were to give you the source code, would you take it?" I asked.

"Probably," Marlene said, "but I can't imagine, I mean, yeah. It's certainly a hypothetical."

"It's a hypothetical, but have you asked for it?"

"I'm sure there have been all sorts of discussions about ways to best take the Palm OS forward, but I don't think that we would be at liberty to say what was proposed or responded, or anything like that," Marlene said. "But clearly, we introduced four new phones this year, two Palm OS, two Windows Mobile. We're committed to Palm OS. We want to see it go forward. ... We want to have control of our own destiny, and riding multiple horses is definitely a good way to stay in the race."

Sooooo..... will Palm take control of its destiny and get the source code from Access? I sure hope so because lately, it's looking like Access is an albatross around Palm's neck. Hmmm, where I have heard that before?
treocentral.com >> Stories >> Business >> Palm Possibly Wanting More Influence Over the Treo's Software Destiny

Originele verhaal: The Utility Belt: Analysis: Palm pushing for more influence over Treo's software destiny
Door Smaus
09-11-2006 23:06:32

Smaus
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ghia
Jaarverslag:
Citaat:
Contemporaneously with the license agreement, we entered into a co-development agreement with PalmSource to develop a next-generation Palm OS for use in future Palm products.
Mail:
Citaat:
Palm has been collaborating with PalmSource to develop a new OS that has a Linux kernel, ...
Het enige dat ik daar uithaal is dat Palm Inc. in samenwerking met PalmSource/Access werkt aan een nieuw PalmOS op basis van Linux. Er gaan echter ook hele sterke geruchten dat Palm Inc. in eigen beheer een OS aan het ontwikkelen is, ook op basis van Linux

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ghia
De verwachting is volgend jaar. In ieder geval het komt.
Eerst zien, dan geloven... (ik hoef Cobalt toch niet te noemen als voorbeeld he)

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ghia
De Treo 700w was alleen de laatste 5 maand te koop en de vraag is of het zo'n sukses was/is.
En we hebben de Treo van Vodafone, de 750v, toch ook echt op Windows hoor... (en de Sprint 700wx niet te vergeten). Ik ben het met Gazpacho eens dat de winst waar Palm Inc. het over heeft voornamelijk te danken is aan de Treo's met Windows Mobile.

De toekomst van PalmOS is op dit moment op z'n zachts gezegt warrig en niet te voorspellen. Ik verwacht zelf niet al teveel van de Treo 680, dus tenzij Palm Inc. binnenkort met een volledig nieuwe Treo op basis van PalmOS/ALP komt (dat laatste acht ik overigens erg onwaarschijnlijk) zie ik zelf gebeuren dat Palm Inc. zich binnen nu en drie jaar enkel nog maar gaat richten op Treo's op basis van Windows Mobile...
Door Gazpacho
09-11-2006 23:10:27

Gazpacho
Citaat:
En we hebben de Treo van Vodafone, de 750v, toch ook echt op Windows hoor... (en de Sprint 700wx niet te vergeten). Ik ben het met Gazpacho eens dat de winst waar Palm Inc. het over heeft voornamelijk te danken is aan de Treo's met Windows Mobile.
Dát is nog een tikje te ver Smaus De cijfers gingen over het fiscale jaar 2006, wat blijkbaar al geëindigd is, en zeker de Treo 750v heeft daar dus weinig of niks aan bijgedragen.

Neemt niet weg dat qua inkomsten van de Treo's de Windows Mobile varianten steeds belangrijker worden. Je zou er haast niet aan moeten denken dat Palm Inc. nooit de overstap zou hebben gemaakt naar Windows Mobile. Of nog erger, dat ze Handspring nooit hebben gekocht.

Maar goed. Dat zijn dus die oude koeien.
Door Smaus
09-11-2006 23:14:30

Smaus
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Dát is nog een tikje te ver Smaus De cijfers gingen over het fiscale jaar 2006, wat blijkbaar al geëindigd is, en zeker de Treo 750v heeft daar dus weinig of niks aan bijgedragen.
Ik ben geen boekhouder , dus ik heb geen idee wanneer een fiscaal jaar eindigd, ik denk gewoon in kalenderjaren

Kan iemand mij even bijpraten over wanneer een fiscaal jaar eindigt? Ik heb de boekhouder even niet bij de hand...
Door Gazpacho
10-11-2006 00:36:21

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus Bekijk bericht
Ik ben geen boekhouder , dus ik heb geen idee wanneer een fiscaal jaar eindigd, ik denk gewoon in kalenderjaren

Kan iemand mij even bijpraten over wanneer een fiscaal jaar eindigt? Ik heb de boekhouder even niet bij de hand...
Ik ben ook geen boekhouder, maar als ik het stuk goed lees en begrijp, is FY 2006 al over, anders hadden ze de vergelijking niet kunnen maken met FY 2005.
Door jean-paul
10-11-2006 01:23:55

jean-paul
Citaat:
Palm's fiscal year ends on the Friday closest to the last day of May. For example, Palm's fiscal year 2006 ends on June 2, 2006.
Palm - About Palm, Inc. - Investor Relations - News and Events

Palm is nu als ik het goed heb bezig met Q2-2007
Citaat:
Our fiscal quarters close at the end of August, November, February, and May and we typically report financial results on the third Thursday following the quarter end.
Door ghia
10-11-2006 02:06:58

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus Bekijk bericht
Het enige dat ik daar uithaal is dat Palm Inc. in samenwerking met PalmSource/Access werkt aan een nieuw PalmOS op basis van Linux. Er gaan echter ook hele sterke geruchten dat Palm Inc. in eigen beheer een OS aan het ontwikkelen is, ook op basis van Linux
Precies, dat is mijn punt. Er wordt ontwikkeld aan PalmOS. Wat het gaat worden weten we nog niet, maar er komt wat.
Citaat:
Eerst zien, dan geloven... (ik hoef Cobalt toch niet te noemen als voorbeeld he)
Cobalt was ongetwijfeld een zware les en ik kan me niet voorstellen dat ze er niets van zouden geleerd hebben.
Citaat:
En we hebben de Treo van Vodafone, de 750v, toch ook echt op Windows hoor... (en de Sprint 700wx niet te vergeten). Ik ben het met Gazpacho eens dat de winst waar Palm Inc. het over heeft voornamelijk te danken is aan de Treo's met Windows Mobile.
De Treo 700w was toen nog maar de enige Windows Treo.
Citaat:
De toekomst van PalmOS is op dit moment op z'n zachts gezegt warrig en niet te voorspellen.
Maar ik denk dat Palm daar wel een beter zicht op heeft.
Citaat:
Ik verwacht zelf niet al teveel van de Treo 680,
De Treo 680 is een prima smartfoon en met wat marketing wordt het in de EU en de rest van de wereld een hit.
Citaat:
dus tenzij Palm Inc. binnenkort met een volledig nieuwe Treo op basis van PalmOS/ALP komt (dat laatste acht ik overigens erg onwaarschijnlijk) zie ik zelf gebeuren dat Palm Inc. zich binnen nu en drie jaar enkel nog maar gaat richten op Treo's op basis van Windows Mobile...
Ik zie de Windows Treo's eerder als een overbruggingsmaatregel en een mogelijkheid om ook de zakelijke markt naar het PalmOS te lokken.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus Bekijk bericht
Ik ben geen boekhouder , dus ik heb geen idee wanneer een fiscaal jaar eindigd, ik denk gewoon in kalenderjaren
Kan iemand mij even bijpraten over wanneer een fiscaal jaar eindigt? Ik heb de boekhouder even niet bij de hand...
Ieder bedrijf kan zijn boekjaar eendert wanneer kiezen. Het is in principe ook 12 maanden en start meestal met de oprichtingsdatum. Soms wordt er ook een onvolledig boekjaar ingevoerd om het boekjaar samen te laten vallen met het kalenderjaar of met het moederbedrijf bij een overname.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Je zegt hiermee dat de Treo 700w minder dan 4-5% is van de totale hoeveelheid apparaten die Palm in het fiscale jaar heeft verkocht. Leuk geprobeerd, het apparaat was niet zo'n succes als ze hadden gehoopt, maar het was geen drama.
Wel, in Q1 werden er 581000 Treo's verkocht en in Q2 656000. In Q1 waren er 20% uitgerust met WM. Dus dat maakt in totaal 203666 WM Treo's. Waar uit volgt dat Palm 23333 meer PalmOS apparaten heeft verkocht dan het fiskale jaar voordien.
Citaat:
En hoe dan ook, zeker in de komende jaren zal het aantal actieve PalmOS Garnet gebruikers afnemen, simpelweg omdat de enige zinnige upgradepaths nu de Treo 680 en de Treo 700p (Amerika) zijn, en mensen die 2-3 jaar geleden hun Palm hebben gekocht bij het upgraden veel opties hebben bij Symbian en WM.
Ik verwacht nog wel iets meer van de Treo 680 en ook van de nieuwe produkten van volgend jaar.
Citaat:
En nou wil ik SFCave wel eens op die Jenam handhelds zien draaien
Ik dacht dat je daar niet meer zou op ingaan?
Door Smaus
10-11-2006 10:22:02

Smaus
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Precies, dat is mijn punt. Er wordt ontwikkeld aan PalmOS. Wat het gaat worden weten we nog niet, maar er komt wat.
Maar wat dat 'dat' precies kan en wil blijkbaar niemand vertellen, iets wat niet echt gunstig is voor twijfelende nieuwe gebruikers. Mensen die een Treo aanschaffen, doen dat met Windows Mobile omdat niemand ze kan vertellen wat de toekomst van PalmOS gaat brengen (op zich van Windows Mobile ook niet, maar dat daar een nieuwe versie van komt is zeker).

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Cobalt was ongetwijfeld een zware les en ik kan me niet voorstellen dat ze er niets van zouden geleerd hebben.
Ik help het je hopen... ik ben (geheel tegen mijn zin in overigens) iets zwartgalliger tegenwoordig...

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
De Treo 680 is een prima smartfoon en met wat marketing wordt het in de EU en de rest van de wereld een hit
De Treo 680 is een net-nietproduct. Net geen nieuwe OS, net geen Wifi en net niet goed genoeg een innovatie op de bestaande Treo 650.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Ik zie de Windows Treo's eerder als een overbruggingsmaatregel en een mogelijkheid om ook de zakelijke markt naar het PalmOS te lokken.
Right, en dat geloof je zelf niet! Ik hoop het uiteraard ook, maar ik ben reëel genoeg om te weten dat Palm Inc. Windows Mobile ziet als een apart product (en een berg geld in het laatje uiteraard) en niet als een overbrugging naar een nieuw PalmOS/ALP om de zakelijke markt tevreden te houden...

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Ieder bedrijf kan zijn boekjaar eendert wanneer kiezen. Het is in principe ook 12 maanden en start meestal met de oprichtingsdatum. Soms wordt er ook een onvolledig boekjaar ingevoerd om het boekjaar samen te laten vallen met het kalenderjaar of met het moederbedrijf bij een overname.
En bedankt voor de uitleg, zoals gezegt, ik ben geen boekhouder
Door ghia
10-11-2006 14:06:24

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus Bekijk bericht
Maar wat dat 'dat' precies kan en wil blijkbaar niemand vertellen, iets wat niet echt gunstig is voor twijfelende nieuwe gebruikers. Mensen die een Treo aanschaffen, doen dat met Windows Mobile omdat niemand ze kan vertellen wat de toekomst van PalmOS gaat brengen (op zich van Windows Mobile ook niet, maar dat daar een nieuwe versie van komt is zeker).
Dat nieuwe gebruikers twijfelen kan ik aannemen, maar dat doorwinterde Palmers van mening zijn dat PalmOS zijn eindpunt bereikt heeft en stopgezet is of dat Palm er niet meer in investeert, niet.
Palm heeft in tegenstelling tot MS nooit in zijn kaarten laten kijken. De marktsituatie van de twee bedrijven verschillen nogal erg. MS heeft ook meer een ezel-wortel scenario. Er worden steeds met veel tamtam grootse dingen aangekondigd, waardoor iedereen blijft door doen met wat ie heeft in afwachting van iets beters en zeker geen andere opties onderzoekt en die uiteindelijk niet in de versie die op de markt komt inzitten. Uit de aankondigen van Win95 zijn nog steeds een aantal dingen niet gerealiseerd. Dat is ook bij Vista het geval (wegens te moeilijk doorgeschoven naar de volgende versie), heb ik op de voorstelling van Vista van de week in Brussel door Bill Gates, vernomen.
Palm wordt veel zwaarder afgerekend op zulke gebroken beloften. Ik denk dat dit reeds nu het geval is en een van de oorzaken van het huidig negativisme de frustratie over de gemiste upgradekans van Cobalt is.
Citaat:
Right, en dat geloof je zelf niet! Ik hoop het uiteraard ook, maar ik ben reëel genoeg om te weten dat Palm Inc. Windows Mobile ziet als een apart product (en een berg geld in het laatje uiteraard) en niet als een overbrugging naar een nieuw PalmOS/ALP om de zakelijke markt tevreden te houden...
Stel dat Cobalt het nieuwe PalmOS 6 was geweest, een oplossing bracht voor multitask, WiFi, UMTS, ... en even naadloos op OS5 aansloot, als OS5 deed met OS4, zou Palm nu Windows Mobile apparaten voeren?
Door Smaus
10-11-2006 15:02:38

Smaus
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Stel dat Cobalt het nieuwe PalmOS 6 was geweest, een oplossing bracht voor multitask, WiFi, UMTS, ... en even naadloos op OS5 aansloot, als OS5 deed met OS4, zou Palm nu Windows Mobile apparaten voeren?
Het leuke van 'Stel dan'-opmerkingen is dat ze altijd hypothetisch zijn.

Inderdaad, stel dat... maar Cobalt is niet het nieuwe PalmOS en dat zal het ook niet worden. Van ALP zijn alleen nog wat specs en screenshots bekend en het schijnt dat er voor het einde van 2006 een framework wordt vrijgegeven. En ja, ik denk dat Palm Inc. zowieso met Microsoft in zee zou zijn gegaan, zelfs als er een nieuw PalmOS geweest zou zijn. Heel simpel vanwege de grotere markt die je daarmee bereikt.

Laten we eerlijk zijn, sinds de release WM2003 is het aantal PPC's dat per jaar gereleased wordt veel groter dan het aantal handhelds met PalmOS. Dus voor Palm Inc., een hardwareleverancier, is het dan martktechnisch heel gunstig om in te stappen op Windows Mobile, iets wat ze dus ook gedaan hebben...
Door ghia
10-11-2006 18:22:21

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus Bekijk bericht
En ja, ik denk dat Palm Inc. zowieso met Microsoft in zee zou zijn gegaan, zelfs als er een nieuw PalmOS geweest zou zijn.
Misschien wordt het tegen eind 2007 duidelijk welke richting het met de OS's van Palm uitgaat.
Citaat:
Heel simpel vanwege de grotere markt die je daarmee bereikt.
Het is niet omdat er een grote markt bestaat, dat je er ook sukses in kan hebben. Probeer maar eens te beginnen als nieuwe waspoederfabrikant.
Sukses in de markt hangt vooral af van je unieke 'selling position', hetgeen je onderscheid van de konkurrentie. Mio doet dit door GPS te integreren. Palm heeft dit gedaan door WM te tweaken om het meer gebruiksvriendelijk te maken in de lijn van het PalmOS. Zonder dat had Palm gewoon de zoveelste hardware aanbieder geweest.
Citaat:
Laten we eerlijk zijn, sinds de release WM2003 is het aantal PPC's dat per jaar gereleased wordt veel groter dan het aantal handhelds met PalmOS.
Voor PDA's is Palm nog altijd marktleider en de grootste producent en verkoopt dubbel zo veel als HP, de tweede. En ja, dat Palm wereldwijd de enige met PalmOS is, maakt dat het onbegonnen is om het grootste OS in de markt te zijn. Maar is er eigenlijk ueberhaupt iemand die tegen de dominantie van MS op kan?
Door Gazpacho
10-11-2006 18:42:59

Gazpacho
Citaat:
maar dat doorwinterde Palmers van mening zijn dat PalmOS zijn eindpunt bereikt heeft en stopgezet is of dat Palm er niet meer in investeert, niet.
Hallo, het PalmOS Garnet HEEFT zijn eindpunt bereikt en wordt hier en daar nog wat gehackt - zie Treo 680. ALP is geen PalmOS, niet eens gebaseerd op PalmOS, en wat Palm Inc. eruit spuugt moeten we nog maar bekijken. Wanneer ik het belangrijkste argument aandraag dat de investeerders, ontwikkelaas en gebruikers geen idee hebben wat de toekomst brengt, kom je met de eeuwige drogreden dat "het management van Palm best wel weet wat ze doen". Wat een kulargument! Het wordt niet gestaaft door tastbare bewijzen! Het is een idee, een plan in ontwikkeling, twee jaar NA het ideale moment om een opvolger van PalmOS 5 te lanceren.

Palmsource had ook grote plannen met Cobalt, wist ook waar ze mee bezig waren. LG was een grote Tier 1 fabrikant en een geweldige winst voor Palmsource! Whoei! Wat hebben ze geproduceerd? 0 handsets. Het blijft bij ideeën, vage beloftes. En DAT is wat de opvolger van PalmOS Garnet op dit moment is voor de toekomst: een idee, een vage belofte. Dáár kun je niet omheen. Dat doen de softwareontwikkelaars niet, de hardware ontwikkelaars ook niet, en zowel nieuwe als oude gebruikers niet.

Ik heb ook een prima idee in mijn hoofd hoe ik wereldvrede kan bereiken en wereldhonger kan uitroeien, maar dat zeg ik lekker niet. Zou je dan in mijn plan willen investeren met veel geld, terwijl er zoveel andere opties zijn, en het helemaal niet zeker is dat mijn plan wel werkt?

Vroegah met PalmOS 3 en 4 was PalmOS zeker de marktleider. Ondertussen is het zeker ingehaald en voorbijgestreefd door Symbian en WM. Hoe kun je dan nog zo blind zijn voor de werkelijkheid door te roepen dat het allemaal zo goed gaat? Je kunt ook even afstappen van het idee dat een gezonde dosis objectieve kritiek op het PalmOS geen heiligschennis is, hoor.

Ik bedoel:

Citaat:
Ik zie de Windows Treo's eerder als een overbruggingsmaatregel en een mogelijkheid om ook de zakelijke markt naar het PalmOS te lokken.
Ik vermoed dat het management van Palm onder het tafel rolt van het lachen bij het lezen van dit statement. Dit is slechts voorbehouden aan de Palmfanboy, de purist.

Citaat:
Voor PDA's is Palm nog altijd marktleider en de grootste producent en verkoopt dubbel zo veel als HP, de tweede. En ja, dat Palm wereldwijd de enige met PalmOS is, maakt dat het onbegonnen is om het grootste OS in de markt te zijn. Maar is er eigenlijk ueberhaupt iemand die tegen de dominantie van MS op kan?
Nu vergeet je weer voor het gemak de smartphones van HTC en alle andere Windows Mobile fabrikanten erbij te tellen? Loop eens een telefoonwinkel binnen, of surf naar PDAshop.nl - de PDA-specialist : enorm, enorm veel keus uit WM modellen en een klein hoekje voor PalmOS.

En wat Smaus denk ik ook meer bedoelt is het aantal verschillende modellen dat er per jaar gereleased wordt. Leuk dat de Z22 zo goed verkoopt hoor.

Citaat:
Maar is er eigenlijk ueberhaupt iemand die tegen de dominantie van MS op kan?
PalmOS hád dit moeten zijn, als er geen verkeerde strategische beslissingen waren genomen met wat betreft Palmsource en PlamOS cobalt. In geen enkele andere sector op de game-sector na hebben concurrenten van MS zoveel weerstand geboden tegen domaniantie van MS.

Maar, dit is dus mislukt, en de dominantie van WM in PDA/Smartphoneland gaat door, en nu is SymbianOS de balngrijkste tegenhanger, en wat PalmOS voor next-generation besturingssysteem aan de man brengt weten we pas eind 2007 (jaaa, tenzij je in het senior management van Palm Inc. zit). Vind je dat nou echt een leuke situatie?
Door ghia
10-11-2006 19:38:02

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Hallo, het PalmOS Garnet HEEFT zijn eindpunt bereikt en wordt hier en daar nog wat gehackt - zie Treo 680. ALP is geen PalmOS, niet eens gebaseerd op PalmOS, en wat Palm Inc. eruit spuugt moeten we nog maar bekijken. Wanneer ik het belangrijkste argument aandraag dat de investeerders, ontwikkelaas en gebruikers geen idee hebben wat de toekomst brengt, kom je met de eeuwige drogreden dat "het management van Palm best wel weet wat ze doen". Wat een kulargument! Het wordt niet gestaaft door tastbare bewijzen!
Ook voor het idee dat van het PalmOS niets meer te maken valt of niet verder kan ontwikkeld worden is er geen bewijs.
Citaat:
Vroegah met PalmOS 3 en 4 was PalmOS zeker de marktleider. Ondertussen is het zeker ingehaald en voorbijgestreefd door Symbian en WM. Hoe kun je dan nog zo blind zijn voor de werkelijkheid door te roepen dat het allemaal zo goed gaat? Je kunt ook even afstappen van het idee dat een gezonde dosis objectieve kritiek op het PalmOS geen heiligschennis is, hoor.
Ik zie geen enkele reden waarom Palm niet meer iets van zijn achterstand zou kunnen goed maken. Ik heb niets tegen objektieve kritiek, maar er wordt tegenwoordig wel veel te pas en nog meer te onpas gratuite, tendentieuze, overdreven negatieve en soms ook foute kritiek op Palm en het PalmOS geleverd. Enig tegengewicht hiervoor mag ook wel en zeker op een PalmClub!
Citaat:
Loop eens een telefoonwinkel binnen, of surf naar PDAshop.nl - de PDA-specialist : enorm, enorm veel keus uit WM modellen en een klein hoekje voor PalmOS.
Webshops promoten vooral de laatst uitgekomen modellen. Eens de Treo 680 op de plank ligt, zal je hem ook op de frontpage zien. Voor winkels is dat vooral het geval in Europa, maar minder het geval in Amerika. Misschien moeten we een 'Spot een Palm in de winkel'-thread opzetten, zoals PalmInfoCenter.
Citaat:
Leuk dat de Z22 zo goed verkoopt hoor.
Omdat het maar een kleintje is telt het plots niet meer mee?
Door Gazpacho
10-11-2006 19:50:50

Gazpacho
Citaat:
Ook voor het idee dat van het PalmOS niets meer te maken valt of niet verder kan ontwikkeld worden is er geen bewijs.
Eeeh, Palmsource is er niet meer en is verkocht aan Access? Inclusief de mensen die het PalmOS hebben ontwikkeld? Palm doet iets met Linux nu om waarschijnlijk de next-generation OS te ontwikkelen, en doet NIETS meer met Garnet behalve wat mooie applicatielayer eroverheen te schrijven. Dat is gewoon een feit, en het bewijs.

Er wordt wellicht wel gesleuteld aan een next-generation PalmOS, maar zoals je zegt, die zal niet voor eind 2007 het levenslicht zien. Hoe kun je dit een rooskleurige situatie noemen? Dan heb je echt een ander referentiekader (lees: de Palm fanboy referentiekader) dan de investeerders, meeste andere Palm gebruikers, handset makers, software makers en nieuwe gebruikers. Leuk dat je die hebt, en die mag je dan hebben, maar zeg niet dat de rest van de wereld zo raar bezig is.

Met je ogen ervoor sluiten kom je er niet, hoor.

Citaat:
Enig tegengewicht hiervoor mag ook wel en zeker op een PalmClub!
Zeker!

Maar vooralsnog niet een erg sterke case he, Ghia?

Ik heb echt het idee dat je een beetje de Fool on the Hill aan het spelen bent, zeker met uitspraken zoals dat het management van Palm Inc. Windows Mobile juist gebruikt om meer mensen aan het PalmOS te krijgen.

Citaat:
Webshops promoten vooral de laatst uitgekomen modellen. Eens de Treo 680 op de plank ligt, zal je hem ook op de frontpage zien.
Je mist het punt. Webshops promoten niet alleen de laatst uitgekomen modellen, maar ook juist de best verkopende modellen.

Feit1: pdashop verkoopt veel en veel meer Windows Mobile produkten dan PalmOS
Feit2: er komen veel en veel meer Windows Mobile produkten per jaar uit dan PalmOS produkten

En dáár ging het even om in dit deel van de discussie. Kijk in de zijbalk, veel meer WM produkten en keus dan PalmOS. Het ging hier niet eens om de frontpage.

Ook het kantoor van Palm Benelux is er niet meer. Dat is echt niet omdat Palm het zo goed doet de laatste jaren.

Citaat:
Omdat het maar een kleintje is telt het plots niet meer mee?
Kleintjes zijn leuk hoor. En wie weet stappen ze over op een grotere Palm later. En dat zal iedereen goed doen, omdat innovatieve applicatieontwikkelaars die in dit segment het aanbod van creatieve, handige applicaties moeten stuwen, met een Z22 behoorlijk beperkt worden in hun ontwikkeling vanwege de eenvoudige, sobere uitrusting. Denk daarbij aan PalmPDF, Documents to Go, Tomtom, Snapper en Chatteremail, Opera Mini, Gmail mini etc.

De ontwikkeling van PalmOS is traag t.o.v. Windows Mobile en Symbian. Als Cobalt een succes was geweest, had je nog best een standpunt kunnen maken, maar vooralsnog is Palmsource verkocht en moet Palm Inc. zelf iets verzinnen. Het aanbod van verschillende PalmOS handsets, alsmede het marktaandeel, slinkt zienderogen tov WM en Symbian. Laten we dat allen gewoon onderkennen, en daarnaast ook blij zijn met de Palm die we bezitten.
Door Smaus
11-11-2006 01:12:52

Smaus
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Misschien wordt het tegen eind 2007 duidelijk welke richting het met de OS's van Palm uitgaat.
Eind 2007?? Dat is dus nog ruim een jaar weg?? Ik vind dat nou niet echt structurele toekomstplanning? Als ik een product (lees: PalmOS) op de markt breng dat op enig moment voorbijgestreeft wordt door de concurrent (lees: Windows Mobile), dan zal ik er alles aan doen om dat in te halen, door bv. het uitbrengen van een nieuwe versie (dus niet een oudere, gepatchte versie met leuke nieuwigheidjes)

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Het is niet omdat er een grote markt bestaat, dat je er ook sukses in kan hebben. Probeer maar eens te beginnen als nieuwe waspoederfabrikant.
Sukses in de markt hangt vooral af van je unieke 'selling position', hetgeen je onderscheid van de konkurrentie. Mio doet dit door GPS te integreren. Palm heeft dit gedaan door WM te tweaken om het meer gebruiksvriendelijk te maken in de lijn van het PalmOS. Zonder dat had Palm gewoon de zoveelste hardware aanbieder geweest.
Palm heeft niks getweaked, Microsoft heeft Windows Mobile dusdanig aangepast dat het leuk loopt op de HTC-hardware. En even voor de duidelijkheid, op dit moment is Palm niks anders dan een hardwareleverancier, niks meer, niks minder. Dat ze nog steeds handhelds/smartphones met PalmOS uitbrengen is (mijns inzien) meer gevoel voor historie dan marketing, want Palm Inc. kan prima leven zonder de handhelds op PalmOS.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Voor PDA's is Palm nog altijd marktleider en de grootste producent en verkoopt dubbel zo veel als HP, de tweede. En ja, dat Palm wereldwijd de enige met PalmOS is, maakt dat het onbegonnen is om het grootste OS in de markt te zijn. Maar is er eigenlijk ueberhaupt iemand die tegen de dominantie van MS op kan?
Palm Inc. zal ongetwijfeld de grootste zijn, maar het grootste gedeelte van de verkochte hardware gaat op dit moment de deur uit lopend op Windows Mobile en niet op PalmOS. En je argument van 'wie kan er eigenlijk wel tegen MS op' is een non-argument, want bv. Firefox lukt het heel aardig, die hebben op dit moment ongeveer 20% van de browsermarkt in handen... en het feit dat Microsoft de overige 80% in handen heeft (voor het gemak reken ik Opera en Netscape even niet mee) heeft niet zozeer te maken met het feit dat het 'de beste browser' is, maar omdat het meegeleverd wordt met Windows.
Door rudyheidenis
11-11-2006 19:00:20

rudyheidenis
Zeer interessante discussie. Maar loopt er al ergens een thread over de toekomst van de Palmclub?
Als er geen Palmos meer is voor de toekomstige generatie pda's en smartphones, hoe gaan we hier dan verder? Een club voor alle pda's gemaakt door Palm met wat voor besturingssysteem dan ook? Een club die verder gaat met alle pda's die een besturingssysteem hebben dat "oude" Palmosapps ondersteunt? Een club die........? Lijkt me ook een interessante discussie namelijk.
Door RobB
11-11-2006 21:29:40

RobB
Er bestaan ook nog steeds clubs voor de ZX81, Commodore 64, Atari etc.
Ik denk zeker dat er voor de palmclub een toekomst is weggelegd.

Wat betreft de toekomst van Palm inc. zie ik het wat somberder in. Tuurlijk, de fabrikant zal wel blijven bestaan al is het alleen maar voor het produceren van de hardware (draaiend op bijv windows). Voor het Palm OS op zich is het einde nabij. Er komt misschien nog wel een emulatie-modus in ALP maar dat is meer een uitstel van executie. Wel eens geprobeerd een oud MS-DOS programma op je XP machine te draaien? Zeker grafische programma's leveren problemen op en laat dat nou net de hype van dit moment zijn (navigatiesoftware).

Op zich niet zo vreemd dat de grote leveranciers van deze software zich alleen maar concentreren op MS-Windows en/of linux. Zelf heb ik ook overwogen PalmOs maar te laten voor wat het is. Maar toch is het (nog steeds) mogelijk dezelfde functionaliteit te bieden wat ms-windows ook kan. Een hoop functies zijn zelfs makkelijker. Ooit wel eens geprobeerd een programma van de ene pocketpc over te 'beamen' naar de andere? Wel eens een lege palm moeten reanimeren na bijvoorbeeld een harde reset of lege accu. En met een pocket pc?

Moeten we nu met zijn allen zielig in een hoekje gaan zitten mokken om de teleurgang van ons zo geliefde PalmOS? Nee natuurlijk! Het blijft een goed platform die gewoon doet waarvoor het gemaakt is.
Heb je daar dan een multitasking systeem voor nodig? Ach, misschien. Bedenk wel dat een multitasking systeem ook zwaardere eisen stelt aan de hardware (meer geheugen) en potentieel meer problemen heeft. Ik gebruik zelf zowel palm (V5.4) als windows (2005) en zie gewoon dat de laatste toch vaker gereset moet worden.

Ja maar we zien geen updates of nieuwe versies van het OS komen. Hé, misschien is het OS wel compleet Mijn fiets is tenslotte ook niet wezenlijk veel anders dan die van mijn opa.
Door Gazpacho
12-11-2006 18:21:50

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Ook voor het idee dat van het PalmOS niets meer te maken valt of niet verder kan ontwikkeld worden is er geen bewijs.
Access will not release another version of the classic Palm OS after the current version, 5.4.9, otherwise known as "Garnet," but the company says its forthcoming Linux-based mobile platform, Access Linux Platform (ALP), will include a Palm OS compatibility layer that will support many legacy Palm applications.

"There is no guarantee all apps will run, but with the tests we've done so far, most will run," says Didier Diaz, executive officer and vice president of strategic product marketing for Access.


Bron: CNN.com

Maargoed, iemand met ook maar een beetje neus voor objectief zakendoen stops zijn/haar geld niet meer in de ontwikkeling van PalmOS Garnet, dus zo gek is dat niet. Het gaat er niet om of er iets mee gedaan kan worden, maar of het rendabel is. Je kunt de next-gen PalmOS ook in COBOL gaan programmeren, maar schiet iemand daar mee op?
Door ghia
13-11-2006 02:03:41

ghia
@Gaz: Ik zie dat je je argumenten tov je eerste versie nog wat 'uitgediept' hebt.
Citaat:
---Quote---
Ook voor het idee dat van het PalmOS niets meer te maken valt of niet verder kan ontwikkeld worden is er geen bewijs.
---End Quote---
Eeeh, Palmsource is er niet meer en is verkocht aan Access? Inclusief de mensen die het PalmOS hebben ontwikkeld? Palm doet iets met Linux nu om waarschijnlijk de next-generation OS te ontwikkelen, en doet NIETS meer met Garnet behalve wat mooie applicatielayer eroverheen te schrijven. Dat is gewoon een feit, en het bewijs.
---Quote---
Enig tegengewicht hiervoor mag ook wel en zeker op een PalmClub!
---End Quote---
Zeker!
Maar vooralsnog niet een erg sterke case he, Ghia?
---Quote---
Webshops promoten vooral de laatst uitgekomen modellen. Eens de Treo 680 op de plank ligt, zal je hem ook op de frontpage zien.
---End Quote---
Je mist het punt. Webshops promoten niet alleen de laatst uitgekomen modellen, maar ook _juist_ de best verkopende modellen.
Feit: pdashop verkoopt veel en veel meer Windows Mobile produkten dan PalmOS
Feit2: er komen veel en veel meer Windows Mobile produkten per jaar uit dan PalmOS produkten
En daar ging het even om in dit deel van de discussie.
---Quote---
Omdat het maar een kleintje is telt het plots niet meer mee?
---End Quote---
Kleintjes zijn leuk hoor. En wie weet stappen ze over op een grotere Palm later.
Wat ik bedoel met eind 2007 is dat we dan misschien gaan zien, wat Palm Inc. met de OS's van plan is. Voor het moment heeft het op twee paarden gewed (PalmOS en WM). Ik denk dat er maar een van de twee gaat blijven doorlopen. Of misschien komt er nog een derde (ALP? of zelfs Symbian?) bij. Maar half 2007 zullen we al wel nieuwe produkten met het nieuwe OS zien verschijnen.
En zoals ik reeds eerder zei, ligt de toekomst van PalmOS bij Palm Inc zelf. Access gaat naar ALP, waar het PalmOS op een niewe stam (Linux) ge-ent is. Maar ik denk dat de PalmOS-loot daar gedoemd is om op termijn te worden overvleugeld door de GTK-Max tak en af te sterven.
Palm Inc en PalmSource/Access hun wegen lopen steeds verder uit mekaar en ik denk dat het voor Palm een goede zaak is om het OS weer in eigen hand te nemen. En daar werken ze ook aan. Zij zijn niet alleen een hardware firma, maar hebben ook veel softwaremensen in dienst (zie ook de recente aanwervingen). Palm Inc heeft zelf vele toevoegingen aan het PalmOS gemaakt, vooral op het vlak van de toepassingen. Als je aan PalmSource vraagt: "Ik heb hier een telefoon hardware, zoals de Treo en ik wou daar PalmOS op draaien. Kan ik een licentie voor Garnet krijgen? Welke software naast het OS5 en gebundelde toepassingen (zoals PIM) moet ik dan zelf nog voorzien om mijn telefoon te laten werken?"
Je zal dan een behoorlijke lijst voorgeschoteld krijgen en dat gaat van drivers voor de radio's, toepassingen zoals dialer ,SMS, MMS, ... en testen met de mobiele operators. Allemaal dingen die Palm Inc er zelf aan gedaan heeft.
Palm Inc is wel degelijk ook een software bedrijf. De vraag is wat ze er van gaan maken. Wordt het ALP of een eigen opvolger voor Garnet?
Ik denk aan het laatste bvb aan een Linux basis met daarboven een PalmOS layer. In dat geval kan PalmOS zijn leeftijd nog verdubbelen. Want het PalmOS is Palm's unieke verkooppunt, dat wat het onderscheidt van de konkurrentie, kortom de ziel van een echte Palm PDA of smartfoon. De Treo 750v heeft alles mee op hardwaregebied, maar zal nooit een echte Palm Treo zijn.
Maar er wordt tegenwoordig zoveel op Garnet en het PalmOS gescholden, dat ik de indruk krijg, dat als Palm Inc nog een PalmOS toestel uitbrengt, iedereen gaat zeggen: "Och, 't is weer met PalmOS! Met zo'n toestel is niets aan te vangen!"
En of alle ontbrekende zaken van nu, er dan al dan niet geheel of gedeeltelijk inzitten, heeft blijkbaar geen belang meer.
Wilt er eigenlijk nog iemand buiten mezelf nog een PalmOS 6?
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Je mist het punt. Webshops promoten niet alleen de laatst uitgekomen modellen, maar ook juist de best verkopende modellen.
En de modellen waar onverhoopt nog veel voorraad van overblijft of de modellen met de meeste marge.
Citaat:
Feit1: pdashop verkoopt veel en veel meer Windows Mobile produkten dan PalmOS
Feit2: er komen veel en veel meer Windows Mobile produkten per jaar uit dan PalmOS produkten
Juist!
Citaat:
En dáár ging het even om in dit deel van de discussie. Kijk in de zijbalk, veel meer WM produkten en keus dan PalmOS. Het ging hier niet eens om de frontpage.
Palm voert een vijftal modellen en dat is vergelijkbaar met de meeste andere fabrikanten. Als je gaat kijken bij het grootste modellenaanbod, zie je dat er meerdere variaties op een model in de lijst staan, welke eigenlijk software opties zijn zoals de taal of hardware opties zoals met en zonder WiFi. Het PalmOS is met Palm als enige wereldwijde aanbieder in FY2006 niet in absolute cijfers achteruitgegaan, wel relatief tegenover de andere operating systemen.
Citaat:
Ook het kantoor van Palm Benelux is er niet meer. Dat is echt niet omdat Palm het zo goed doet de laatste jaren.
Dat is echt wel zo in Europa en de rest van de wereld dat in het verleden verwaarloost werd, omdat Palm zich voornamelijk op de thuismarkt koncentreerde. Maar met de Treo 750v en de Treo 680 is daar het roer weer voor omgegooid.
Citaat:
Kleintjes zijn leuk hoor. En wie weet stappen ze over op een grotere Palm later.
Dat is de bedoeling. Een Z22 is een ideale instap en als je de smaak te pakken krijgt, koop je daarna misschien wel een Treo.
Citaat:
En dat zal iedereen goed doen, omdat innovatieve applicatieontwikkelaars die in dit segment het aanbod van creatieve, handige applicaties moeten stuwen, met een Z22 behoorlijk beperkt worden in hun ontwikkeling vanwege de eenvoudige, sobere uitrusting. Denk daarbij aan PalmPDF, Documents to Go, Tomtom, Snapper en Chatteremail, Opera Mini, Gmail mini etc.
Er zijn nog wel een hele hoop toepassingen , die wel mooi draaien op een Z22. Voor zakelijk gebruik is ie bedoeld noch geschikt.
Citaat:
De ontwikkeling van PalmOS is traag t.o.v. Windows Mobile en Symbian. Als Cobalt een succes was geweest, had je nog best een standpunt kunnen maken, maar vooralsnog is Palmsource verkocht en moet Palm Inc. zelf iets verzinnen.
Precies! En daar werken ze ook aan.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus Bekijk bericht
Palm heeft niks getweaked, Microsoft heeft Windows Mobile dusdanig aangepast dat het leuk loopt op de HTC-hardware.
De tweaks zijn er gekomen door en voor Palm. Alle andere HTC-produkten lopen ook gewoon onder WM.
Citaat:
En even voor de duidelijkheid, op dit moment is Palm niks anders dan een hardwareleverancier, niks meer, niks minder.
De meerderheid van de mensen bij Palm werkt aan software en niet aan hardware.
Citaat:
Dat ze nog steeds handhelds/smartphones met PalmOS uitbrengen is (mijns inzien) meer gevoel voor historie dan marketing, want Palm Inc. kan prima leven zonder de handhelds op PalmOS.
Dan zouden ze terugvallen tot minder dan een derde. Hoe leefbaar gaan ze dan zijn, met zo een beperkte grootte en gamma?
Citaat:
Palm Inc. zal ongetwijfeld de grootste zijn, maar het grootste gedeelte van de verkochte hardware gaat op dit moment de deur uit lopend op Windows Mobile en niet op PalmOS.
En op Symbian.
Citaat:
En je argument van 'wie kan er eigenlijk wel tegen MS op' is een non-argument, want bv. Firefox lukt het heel aardig, die hebben op dit moment ongeveer 20% van de browsermarkt in handen... en het feit dat Microsoft de overige 80% in handen heeft (voor het gemak reken ik Opera en Netscape even niet mee) heeft niet zozeer te maken met het feit dat het 'de beste browser' is, maar omdat het meegeleverd wordt met Windows.
Ja, de keuze is overweldigend en het PalmOS wordt relatief kleiner. En evenzo zijn er nog altijd een aantal goede redenen om voor een PalmOS PDA of smartfoon te kiezen. Er is al veel inkt gevloeid over een Treo-killer, maar tot op heden zijn daarvoor al een aantal would-be's voor te nomineren, maar is er nog geen enkele te vinden die hem op alle punten overklast.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Het aanbod van verschillende PalmOS handsets, alsmede het marktaandeel, slinkt zienderogen tov WM en Symbian. Laten we dat allen gewoon onderkennen, en daarnaast ook blij zijn met de Palm die we bezitten.
Dat klinkt weer zoals: "Wees maar zuinig op je Palm, want het is de laatste!".

Ik vraag mij af waar al die negatieve gevoelens vandaan komen.
Is het frustratie, omdat het eens grote en machtige Palm, dat alleenheerser was op de PDA-markt, nu beland is in een kompetieve smartfoonmarkt, met vele aanbieders van OS's (WM, Symbian, RIM, Linux) en met meerdere bedrijven per OS (behalve RIM) en deze leiderspositie op verschillende punten heeft moeten afgeven?
Of is het ronduit een minderwaardigheidskomplex, omdat je nu tot de minderheid behoort die het PalmOS nog tot zijn voordeel gebruikt? En je vindt het alleen zo spijtig, dat je niemand anders tegenkomt die ook een Palm heeft en al je vrienden en kollega's kijken je zwaaiend met hun blitse WM of Symbian meewarig aan.
Of is het de stress van de onzekerheid over wat de toekomst zal brengen? Is mijn huidige Palm de laatste en ook de beste die ik ooit bezat en wordt volgend jaar het PalmOS begraven?
Of een mengeling van alle drie?

Omdat ik het foute referentiekader van een Palmfanboy heb, weiger ik toe te geven aan deze zwartgallige gedachten en heb ik geloof in Palm Inc, dat die het PalmOS en hun ziel niet zullen verloren laten gaan en in de wetenschap dat trendsetters op ieder moment door trendvolgers kunnen worden ingehaald.
Verder ben ik heel blij met mijn Palm en zelfs al is het 'maar' een Tungsten|W, durf ik hem altijd met gepaste trots te voorschijn halen.
En moest volgend jaar het ondenkbare (of minst wenselijke scenario) werkelijkheid worden zal ik blij zijn. Blij omdat ik een aantal jaren van het PalmOS heb mogen genieten.
Maar ik koester de grote hoop van daar nog heel wat jaartjes te kunnen bijdoen.

PS:
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Bron: CNN.com
Je probeert toch niet door de naam van je bron cRn fout te typen als CNN aan extra geloofwaardigheid te raken?
Door Gazpacho
13-11-2006 02:22:57

Gazpacho
Citaat:
Palm voert een vijftal modellen en dat is vergelijkbaar met de meeste andere fabrikanten.
We hadden het over PalmOS, en dat weet jij best wel.

Het aantal modellen WM is veel groter dan van PalmOS. Hoe kun je nu nog met een strak gezicht roepen dat het allemaal prima gaat en rooskleurig is voor PalmOS als de ontwikkelaar is overgekocht, en je enige actieve licensienemer nu al 50% van zijn lineup met een ander OS heeft? Wees dan een kerel en zeg dan dat het inderdaad bergafwaarts is gegaan de laatste jaren, accepteer dat, en kijk wat de toekomst te brengen heeft.

Citaat:
Precies! En daar werken ze ook aan.
Je zit in rondjes te praten. Ik heb al aangegeven waarom investeerders, ontwikkelaars, ervaren gebruikers en de wat meer nieuwe gebruikers op dit moment de toekomst van PalmOS meer dan terecht somber zien (zie ook Treo 680 thread op Tweakers.net, waar de vage toekomst van PalmOS terecht door potentiele kopers als argument wordt aangedragen om voor continuiteit niet voor de Treo 680 te kiezen).

In de harde zakenwereld heeft je OS je op het moment geen glorieuze toekomst als je 1) je product niet letterlijk bevestigd hebt als onderwerp van een persbericht (en kom niet met vage bedoelingen die ik tussen de regels moet lezen) en 2) als je product pas eind 2007 op de markt beschikbaar komt voor handset makers, als het al beschikbaar komt.

Citaat:
De meerderheid van de mensen bij Palm werkt aan software en niet aan hardware.
Wat heeft dat in godsnaam te maken met wat Smaus zegt?!

Palm is een hardwareleverancier, zoals Smaus dat zegt. Je kunt niet bij pdassi.nl Palm Inc. software kopen. Palm probeert te differentieren in de ingebouwde software, maar ook bedrijven als Mio en HP kunnen bijgeleverde software tweaken onder WM zij het in mindere mate van Palm.

Palm Inc. was vroeger een hardware en OS softwareleverancier. Nu alleen een hardwareleverancier, en wat ze nog meer doen aan een eigen OS is koffiedik kijken.

Citaat:
Dat klinkt weer zoals: "Wees maar zuinig op je Palm, want het is de laatste!".
Dat maak jij ervan.

Citaat:
Je probeert toch niet door de naam van je bron cRn fout te typen als CNN aan extra geloofwaardigheid te raken?
Och ja, tot dat soort zaken moet ik me wel verlagen ja.

Had je ook nog inhoudelijk iets te melden, bijvoorbeeld over het stuk dat Access eigenlijk ook geen harde garanties durft te geven dat alle software (vooral de wat ingewikkeldere) lekker gaat draaien in de emulator van ALP, en dat dit dus een stuk onzekerheid is die je als Palm gebruiker mag incalculeren als het gaat om de continuiteit van je systeem? (lees: je dure Tomtom software niet, maar je freeware SFCave wel)

Kun je net zo goed Styletap op je nieuwe WM device gaan draaien.

Citaat:
Ik vraag mij af waar al die negatieve gevoelens vandaan komen.
Goh, misschien omdat het realiteit is dat het niet goed met PalmOS gaat in het heden, omdat de ontwikkeling is gestagneerd, en de maker is verkocht? Misschien omdat de toekomst ten hoogste zeer mistig is? Misschien omdat sommige mensen het niet erg vinden om die realiteit onder ogen te zien en te benoemen zonder als een eeuwig goedsprekende, Palm fanboy referentiekader aan te nemen?

Het is toch niet fout om kritisch te zijn? We hoeven toch niet eeuwig tekortkomingen en achteruitgang van iets wat we liefhebben goed te praten?

Dit alles wil jij wel blijkbaar, en gaat er bij mij niet in. Ik ben hier op de Palmclub om zoveel mogelijk op een objectieve manier over mijn hobby te praten, en ik ben niet bang om dingen te prijzen als het goed gaat, en dingen te bekritiseren als het wat minder gaat. Het hoeft van mij niet altijd goed goed goed te zijn, ook al gaat het even wat minder.

Dus
Door Gazpacho
13-11-2006 02:33:34

Gazpacho
Deze thread heeft een deja vu gevoel bij mij, toen er geruchten waren dat Sony zou stoppen. Ik was (en ben) een van de grootste Sony Clie fans op dit forum, maar ook ik zag in dat qua rendement en op zakelijk gebied het een ontzettend stom idee zou zijn om de Clie lijn in leven te houden voor Sony. De Sony Ericsson lijn was daar een vrijwel directe concurrent van, en daar zat veel meer toekomst in.

Nou, ben ik als Clie fanboy dan te trots om te zeggen dat Sony er inderdaad beter mee op moet houden? Gevoel zegt natuurlijk ja, maar de realiteit zegt nee.

En dat is precies wat ik in deze thread ook heb. Niet dat Palm ermee op moet houden, integendeel, want natuurlijk zit er een toekomst in, maar ik heb genoeg realiteitsbesef om toe te geven dat de toekomst op dit moment wat mistig en niet al te rooskleurig is voor het PalmOS, simpelweg omdat de trits investeerders - ontwikkelaars - gebruikers werkelijk geen flauw benul heeft wat Palm Inc. aan het uitspoken is.

Én dat in de afgelopen jaren door Palmsource verkeerde strategische beslissingen (noem het wanbeleid) is gevoerd waardoor het PalmOS zo achterop is geraakt, en er nu dus niet meer verder ontwikkeld wordt - zonder een directe opvolger te hebben.

Moeten we dit goedpraten? Nope. Moeten we het mooier maken dan het is? Nope. Ga ik nu naar bed? Ja.

Oh ja, en kap ik nu even met deze discussie: ja. Maak me maar wakker als ALP klaar is of als Palm Inc. met een persbericht naar buiten komt waarin ze verklaren aan de next-gen PalmOS te werken, en dat de situatie dus weer terug is naar de pre-Palmone/Palmsource periode. Ik zal klappen en aanmoedigen (als het produkt me bevalt).
Door edwin2003
13-11-2006 08:50:40

Ach maar een. Voor mij weer een palm, al was het maar vanwege o.a. keysuite. Tja palm exit dan een symbian toestel. WM no go. Ik zie genoeg windows problemen uit eerste hand om dat risico zeker niet te willen hebben op een PDA. Is er geen opensource project wat palm compatibel is en op de palm hardware kan draaien?
En nee ik heb geen trek in een ja/nee over wat het beste is. Mensen die mercedes rijden krijg je niet of nauwelijks in een bmw en omgekeerd idem.
Door bluevoice
13-11-2006 09:06:17

bluevoice
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door edwin2003
Is er geen opensource project wat palm compatibel is en op de palm hardware kan draaien?
http://hackndev.com/image/tid/12
Door edwin2003
13-11-2006 09:48:26

Hm, geen treo650 Wel een leuke ontwikkeling maar lijkt nog erg "jong".
Wat ik dacht was een omgeving waarin palm appl. gewoon kunnen werken zodat de palm OS ontwikkelingen los komen van palm zelf. Soort palmix voor palm hardware.
Door bluevoice
13-11-2006 10:31:22

bluevoice
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door edwin2003
Hm, geen treo650
Heb je niet goed gekeken?

http://www.palminfocenter.com/news/8...on-a-treo-650/

Citaat:
maar lijkt nog erg "jong".
Jong?

SupportedHandheldSummary - Handhelds.org MoinMoin Wiki
Door Smaus
13-11-2006 10:58:31

Smaus
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ghia
Dan zouden ze terugvallen tot minder dan een derde. Hoe leefbaar gaan ze dan zijn, met zo een beperkte grootte en gamma?
Beperkt? Ik heb niet het idee dat ze minder beperkt zijn met vijf(!) modellen extra op PalmOS (Treo 650, Treo 680, Treo 700p, de TX en de Z22) waarvan er eentje nooit naar Europa zal komen (Treo 700w) en eentje niet meer in Europa mag worden uitgeleverd (Treo 650). Kortom: mocht het PalmOS morgen overlijden, dan zal Palm Inc. daar echt niet minder lang van leven...

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ghia
En evenzo zijn er nog altijd een aantal goede redenen om voor een PalmOS PDA of smartfoon te kiezen. Er is al veel inkt gevloeid over een Treo-killer, maar tot op heden zijn daarvoor al een aantal would-be's voor te nomineren, maar is er nog geen enkele te vinden die hem op alle punten overklast.
Natuurlijk zijn die redenen er, mits je reeds een PalmOS -gebruiker bent. Je kan wel blijven roepen dat PalmOS beter is dan Windows Mobile, maar daar doet de gemiddelde consument niks mee. Die koopt datgene dat ze kennen. En datgene dat ze kennen is Windows, 'want dat draait ook op hun PC'. Wij weten dat het hier twee totaal verschillende OS'en betreft, de consument ziet enkel de naam.

En inderdaad, een echte Treo-killer is er niet, misschien maar beter ook voor Palm, want anders hadden ze echt enkel nog maar de TX gehad!

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ghia
En op Symbian.
Palm Inc. verkoopt geen hardware voor Symbian, althans, niet zover ik weet. Symbian is op dit moment het grootst op de Nokia-modellen, niet op de hardware van Palm Inc. of HTC.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ghia
Of is het ronduit een minderwaardigheidskomplex, omdat je nu tot de minderheid behoort die het PalmOS nog tot zijn voordeel gebruikt? En je vindt het alleen zo spijtig, dat je niemand anders tegenkomt die ook een Palm heeft en al je vrienden en kollega's kijken je zwaaiend met hun blitse WM of Symbian meewarig aan.
Of is het de stress van de onzekerheid over wat de toekomst zal brengen? Is mijn huidige Palm de laatste en ook de beste die ik ooit bezat en wordt volgend jaar het PalmOS begraven?
Of een mengeling van alle drie?
Sorry, maar dit zegt meer over jouzelf dan over de rest. Ik ben een trotse Palmgebruiker en zolang ik kan zal ik dit ook blijven. Dat heeft niks te maken met de toekomst van Palm, de onzeker tov andere WMgebruikers of iets anders. Mijn mening is gebaseerd op de feiten die er zijn en die feiten wijzen erop dat PalmOS zoals wij het kennen niet al te lang meer zal bestaan.

En nu ga ik met Gazpacho mee me terugtrekken uit deze discussie, want dit leid helemaal nergens toe en persoonlijk hebben wij nu wel lang genoeg onze mening geventileerd, laat de andere forumgebruikers nu maar hun zegje doen! (dat was een hint he andere forumgebruikers )
Door fransbr
13-11-2006 12:12:49

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus Bekijk bericht
En nu ga ik met Gazpacho mee me terugtrekken uit deze discussie, want dit leidt helemaal nergens toe en persoonlijk hebben wij nu wel lang genoeg onze mening geventileerd, laat de andere forumgebruikers nu maar hun zegje doen! (dat was een hint he andere forumgebruikers )
Zal ik dan maar?
Doemdenken heeft niet zo gek veel zin.
Feit is dat electronica een beperkte levensduur heeft. Voor computerapparatuur is dat (economisch) 2 jaar, dus voor PDA's / smartphones zal dat niet zo gek veel langer zijn.
Microsoft probeert voor zichzelf extra inkomsten te genereren door elk jaar een nieuw embedded OS uit te brengen en dus de levensduur van een PDA eigenlijk terug te brengen naar 1 jaar.

Mijn mening hierover is: in Europa kruipen we met z'n allen in Bill z'n k*nt en kopen we ook daadwerkelijk elk jaar een nieuwe WM-PDA, terwijl de oude het nog prima doet. Wij staren ons ook blind op al die extra nieuwe snufjes (WiFi, camera, BT2, UMTS, GPS) zonder ons af te vragen hoe het zit met kinderziektes en of we die functionaliteit wel echt nodig hebben.

Ik durf te wedden dat er heel wat meer ongebruikte WM-PDA's in bureaulades rondslingeren dan PalmOs PDA's.

Je ziet in Amerika en Azie toch een wat ander beeld dan in Europa. In Azie komen bijv. nog steeds nieuwe Palm smartphones uit die (helaas) alleen daar in de markt gezet worden. Misschien omdat MS Azie met z'n ingewikkelde schrift als ondergeschoven kindje ziet?

Je ziet eenzelfde verschijnsel met Apple Macintosch computers: In Europa wordt er een beetje lacherig over gedaan: waarom zouden we een eenvoudig OS gebruiken als het ook moeilijk kan? Als MacOS zo eenvoudig is, zal het ook wel niet goed zijn (tja, dat Windows eigenlijk afgekeken is van MacOS wordt dan even vergeten). Tjongejonge, wat waren de mensen in de grafische sector weer snel terug bij MacOS toen hun uitstapje naar Windows2000 een gigantische flop bleek.

Voor PalmOs geldt natuurlijk dat er geen ontwikkeling aan het OS meer plaatsvindt, maar in feite gold dat ook voor het MacOS toen MacOS X uitkwam. Zolang er in ALP (of watdanook) iets van een PalmOS emulatie blijft ben ik allang blij.
Ik ben (voorlopig) tevreden met Garnet, zat ook echt niet op Cobalt te wachten, maar verwacht over een jaar of 2 toch iets nieuws. En voor een embedded OS geldt nu eenmaal: nieuwe hardware betekent een nieuw (of aangepast) OS.
Door rudyheidenis
13-11-2006 14:07:30

rudyheidenis
Ik heb zoals eerder gemeld geïnteresseerd mee zitten lezen. Interessant omdat het me de moeite bespaarde om alle relevante artikelen van de laatste tijd over dit onderwerp te lezen en om een paar weldenkende mensen hun conclusies hieruit te zien trekken.
Voor mij is het duidelijk dat de toekomst nog vaag en onzeker is. Dat is zo klaar als een klontje. Omdat ik nooit echt "vastgebakken" heb gezeten aan het Palmos, ben ik ook niet bang voor de toekomst. Er zullen altijd apparaatjes blijven bestaan die min of meer doen wat ik wil. Vandaar dat ik me ook in mijn posts richtte op de toekomst van de club.
Natuurlijk kun je zeggen dat er ook nog een club voor Atari-gebruikers actief is op het internet maar ik denk niet dat je dat helemaal met elkaar kunt vergelijken. De mensen die hier actief zijn en meelezen lijken me meer gericht op effectief gebruik van technologie dan nostalgisch herinneringen ophalen aan "wat je allemaal al niet kon met die 650" als die aan alle kanten ingehaald is door de onvermijdelijke vooruitgang.
De mensen die nu gebruik maken van de "oudere" toestellen op Palmos, weten meestal al wel wat ze moeten weten. Op het moment dat het Palmos volledig uit de tijd is, komt hier niemand meer als het nog slechts over Palmos-apparaatjes gaat. En zou dat niet jammer zijn?
Door fransbr
13-11-2006 14:23:46

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rudyheidenis Bekijk bericht
Op het moment dat het Palmos volledig uit de tijd is, komt hier niemand meer als het nog slechts over Palmos-apparaatjes gaat. En zou dat niet jammer zijn?
Zoals je wellicht hebt kunnen zien gaat de palmclub al iets mee in de vernieuwing en is er een subforum gemaakt voor de Treo WM masjientjes. Hoewel hier wat betreft (OS) software niet echt support gegeven kan worden, hoort deze telg er eigenlijk wel bij. Afwachten hoeveel "verkeer" er in dat subforum gaat plaatsvinden.
Wat betreft PalmOS: ik verwacht dat als PalmOS uitgefaseerd gaat worden en ALP de standaard wordt de subfora hier op dezelfde manier mee gaan veranderen.

Ik zie trouwens een eventuele einde van de palmclub vanwege een einde van PalmOS niet als een "handdoek in de ring gooien". Het is een normale evolutie. Ik verwacht dan ook echt wel een waardige opvolger. Mijn probleem met de conculega's van de MS kant is dat je door de massaliteit door de bomen het bos niet meer ziet en dat iedereen blijkbaar problemen met zijn illegale TomTom CD heeft en daar direct antwoord op wil.

Ik voel me hier gewoon beter thuis omdat er normaal met elkaar gediscusieerd wordt en alles een stuk overzichtelijker is, en dat zal bij ALPclub.nl in de toekomst ook wel zo blijven .
Door rudyheidenis
13-11-2006 14:55:19

rudyheidenis
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fransbr Bekijk bericht
Ik voel me hier gewoon beter thuis omdat er normaal met elkaar gediscusieerd wordt en alles een stuk overzichtelijker is, en dat zal bij ALPclub.nl in de toekomst ook wel zo blijven .
Helemaal mee eens, laten het daar maar op houden dan.
Gewoon doorgaan...
Door fransbr
13-11-2006 16:43:57

fransbr
Je kunt natuurlijk ook vragen gaan stellen bij: wat is een OS nu eigenlijk (nog). Neem bijv. het Palm"Os": daar is sinds het begin niet wezenlijk iets aan veranderd. De wijzigingen zijn onderhuids omdat hardware groeide (groeit), dus: kleur, hires, VFS, BT, WiFi, sound, camera. Maar eigenlijk zijn dat allemaal uitbreidingen die ook via drivers of hacks gedaan hadden kunne worden.
En Agenda/ToDo/Contacts/Memo? Tja, bij Windows zit ook Solitaire, maar om dat nu meteen onderdeel van het OS te noemen....

Met andere woorden: als een nieuw OS intuitief maar lijkt op PalmOs en niet op WM ben ik al lang tevreden.
Door edwin2003
13-11-2006 18:22:29

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door bluevoice Bekijk bericht
Heb je niet goed gekeken?

Linux Installed on a Treo 650
oeps

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door bluevoice Bekijk bericht
Bij palm allen de T3 die vrijgegeven is. Nu lijkt het mij ook wel een megaklus.
Door ghia
14-11-2006 03:38:53

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Hoe kun je nu nog met een strak gezicht roepen dat het allemaal prima gaat en rooskleurig is voor PalmOS als de ontwikkelaar is overgekocht, en je enige actieve licensienemer nu al 50% van zijn lineup met een ander OS heeft?
Het zou beter kunnen, maar al bij al gaat het niet zo slecht. Het PalmOS ligt in de handen van Palm Inc. En met Palm gaat het helemaal niet zo slecht. De omzet stijgt gestaag (zie jaarrapport) en werd er in FY2004 nog 20000$ verlies gemaakt, werd dat in 2005 en 2006 respektievelijk 66387 en 336170$ winst.
En waar haal jij die 50% vandaan? Zelfs in aantal Treo modellen is de stand 3-2 in het voordeel van PalmOS en in verkochte eenheden is het nog heel veel minder.
Citaat:
Je zit in rondjes te praten. Ik heb al aangegeven waarom investeerders, ontwikkelaars, ervaren gebruikers en de wat meer nieuwe gebruikers op dit moment de toekomst van PalmOS meer dan terecht somber zien (zie ook Treo 680 thread op Tweakers.net, waar de vage toekomst van PalmOS terecht door potentiele kopers als argument wordt aangedragen om voor continuiteit niet voor de Treo 680 te kiezen).
Palm heeft zich nog voor vele jaren (zeker tot eind 2009) besproken voor het PalmOS. Het is juist, dat hierover veel onzekerheid heerst en vooral bij mensen die van buiten de PalmOS-wereld komen. De Tweakers thread is pure FUD en kan schadelijk zijn voor Palm.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Misschien komt er in het rapport van volgend jaar wel een risikoparagraafje bij:
Users may impair our business by rants on the internet.
Maar het is onze taak (ja onze verdomde plicht) om die mensen korrekt te informeren. Palm Inc zal nog steeds PalmOS modellen uitbrengen op het ogenblik dat de huidige Treo 680-kopers hun model al beu zullen zijn.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
In de harde zakenwereld heeft je OS je op het moment geen glorieuze toekomst als je 1) je product niet letterlijk bevestigd hebt als onderwerp van een persbericht (en kom niet met vage bedoelingen die ik tussen de regels moet lezen) en 2) als je product pas eind 2007 op de markt beschikbaar komt voor handset makers, als het al beschikbaar komt.
Nu heb ik toch de indruk dat je Palm Inc (in 1) en PalmSource (in 2) door mekaar gooit. Volgens het persbericht zou ALP nog voor het eind van 2006 aan de licentiehouders verdeeld worden.
Citaat:
Wat heeft dat in godsnaam te maken met wat Smaus zegt?!
Palm is een hardwareleverancier, zoals Smaus dat zegt. Je kunt niet bij pdassi.nl Palm Inc. software kopen. Palm probeert te differentieren in de ingebouwde software, maar ook bedrijven als Mio en HP kunnen bijgeleverde software tweaken onder WM zij het in mindere mate van Palm.
Palm is niet zomaar een hardwareleverancier. Palm zijn produkten onderscheiden zich door de software, die er op draait. Deze software wordt door Palm Inc zelf getweakt. 80% van Palm's werkkrachten houden zich bezig met software.
Citaat:
Palm Inc. was vroeger een hardware en OS softwareleverancier. Nu alleen een hardwareleverancier, en wat ze nog meer doen aan een eigen OS is koffiedik kijken.
Het is niet onmogelijk dat Palm zelf weer het nieuwe PalmOS in licentie zal geven.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door rudyheidenis Bekijk bericht
Zeer interessante discussie. Maar loopt er al ergens een thread over de toekomst van de Palmclub?
Ja, eentje uit 2004.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Overigens ben ik van mening dat PalmSource, PalmOne én de Palmclub het kunnen schudden als Sony ermee stopt.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus Bekijk bericht
Beperkt? Ik heb niet het idee dat ze minder beperkt zijn met vijf(!) modellen extra op PalmOS (Treo 650, Treo 680, Treo 700p, de TX en de Z22) waarvan er eentje nooit naar Europa zal komen (Treo 700w) en eentje niet meer in Europa mag worden uitgeleverd (Treo 650). Kortom: mocht het PalmOS morgen overlijden, dan zal Palm Inc. daar echt niet minder lang van leven...
Je vergeet de Tungsten|E2 en de Livedrive. Ook met een Treo 700w kan je in de EU niets aanvangen. En dan blijft er alleen maar het Treo 750 model over met WM. Het PalmOS is gewoon van levensbelang voor Palm Inc.
Citaat:
Natuurlijk zijn die redenen er, mits je reeds een PalmOS -gebruiker bent. Je kan wel blijven roepen dat PalmOS beter is dan Windows Mobile, maar daar doet de gemiddelde consument niks mee. Die koopt datgene dat ze kennen. En datgene dat ze kennen is Windows, 'want dat draait ook op hun PC'. Wij weten dat het hier twee totaal verschillende OS'en betreft, de consument ziet enkel de naam.
Het is ook aan ons om andere mensen daar beter over te informeren (zie hoger).
Citaat:
En inderdaad, een echte Treo-killer is er niet, misschien maar beter ook voor Palm, want anders hadden ze echt enkel nog maar de TX gehad!
Fijn dat je hiermee toegeeft dat een PalmOS smartfoon geenzins ondermaats is tov een met WM.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fransbr Bekijk bericht
Zoals je wellicht hebt kunnen zien gaat de palmclub al iets mee in de vernieuwing en is er een subforum gemaakt voor de Treo WM masjientjes. Hoewel hier wat betreft (OS) software niet echt support gegeven kan worden, hoort deze telg er eigenlijk wel bij. Afwachten hoeveel "verkeer" er in dat subforum gaat plaatsvinden.
Ook een subforum voor StyleTap zou wel moeten kunnen.
Citaat:
Wat betreft PalmOS: ik verwacht dat als PalmOS uitgefaseerd gaat zou worden en ALP de standaard wordt de subfora hier op dezelfde manier mee gaan veranderen.
ALP (Trademark van Access) zal waarschijnlijk naast het PalmOS (Trademark van Palm Inc) bestaan.
En misschien ook een apart subforum waard.
Door Smaus
14-11-2006 11:42:45

Smaus
Ik kan het toch niet laten, maar hier moet ik echt op reageren...
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Je vergeet de Tungsten|E2 en de Livedrive.
Zijn al wat oudere modellen waar nog steeds geen opvolger voor gepland is.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Ook met een Treo 700w kan je in de EU niets aanvangen. En dan blijft er alleen maar het Treo 750 model over met WM. Het PalmOS is gewoon van levensbelang voor Palm Inc.
Het probleem is enkel dat tegenover die ene Treo op WM die niet werkt in Europa er ongeveer honderd andere modellen (van andere fabrikanten) met WM staan die dat wel prima doen. Hoeveel andere modellen op PalmOS staan er tegenover de Treo 700p? Van levensbelang? Als het inderdaad van levensbelang zou zijn zou er wel wat harder gewerkt zijn aan Cobalt en dan zou je nu per jaar meer modellen zien verschijnen. Van levensbelang? Nee, niet echt...

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Het is ook aan ons om andere mensen daar beter over te informeren
Gerard, ik heb respect voor je vasthoudendheid, maar enigzins misplaatst is het wel. Ik loop nu met de Palmclub mee sinds 2001 en ik heb in die tijd al heel wat mensen een handheld zien kopen. En dan komen ze ook bij mij en dus probeer ik ze te overtuigen van het feit dat PalmOS een betere aankoop is. Ze luisteren geintrereseerd en kopen vervolgens toch een handheld op WM omdat 'ze de naam kennen'. Dit is geen mening, dit zijn harde feiten (gestaafd door mijn eigen ervaringen hierin).

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Fijn dat je hiermee toegeeft dat een PalmOS smartfoon geenzins ondermaats is tov een met WM.
Als je mijn posts in beetje leest, dan had je geweten dat ik een absolute Treo-lover ben. Ik heb een Qtek 9100 als vergelijkingsmateriaal en tot nu toe kan er niks op tegen de Treo 650 als smartphone. Dus die opmerking raakt kant noch wal...

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
Ook een subforum voor StyleTap zou wel moeten kunnen.
StyleTap is een stukje software, om daar nu een apart subforum aan te gaan wijden lijkt me wat overdreven, vind je ook niet?

Ghia, ik ga nu echt stoppen met posten, want we geven de andere gebruikers niet eens de kans om te reageren. Begrijp me niet verkeerd, ik gun iedereen zijn eigen 'mental safety blanket' maar je komt nu inderdaad over als een Palm(OS)fanboy, iemand die geen kwaad woord wil horen over 'zijn' OS. Op zich kan ik me prima vinden in die houding, maar je verliest nu de realiteit uit het oog en daar wil ik niet in mee gaan. Ik hoop echt van harte dat we nog heel lang van PalmOS mogen genieten, maar zoals de ontwikkelingen nu gaan zie ik dat gewoon niet gebeuren...
Door bluevoice
14-11-2006 14:22:36

bluevoice
Heren loop niet te hard van stapel.

Het gaat erom dat mensen bepaalde wensen hebben t.o.v. een mobiel apparaat (of het nou een handheld of smartphone is) en men moet een apparaat aanschaffen dat het meeste past bij de wensen die men heeft. Productiviteit en gebruiksvriendelijkheid zijn hierbij zeer van belang. Als sinds een aantal jaren voldeden PalmOS apparaten aan de bovengenoemde beschrijving.

Je mag het best negatief inzien, van dat PalmOS dood is enzovoorts, maar laten we on topic blijven. Ik zeg niet dat het PalmOS niet verouderd is, maar dat het op een groot aantal punten nog wel voldoet aan de wensen van veel mensen. Zoals Ghia probeerde uit te leggen kan er op dit moment geen ander toestel (qua overall prestaties - walk trough menu's / setuptijd / gebruiksvriendelijkheid / learning curve) tegen de Treo 680. Bovendien zijn hier ook een aantal veranderingen aangebracht die het besturingsysteem actueel houden en zelfs voorzien van innovaties (zoals de 5 tabs in het telefoonscherm waarin alle telefooncomponenten worden geintegreerd)

Probeer het anders in te zien: wij krijgen binnenkort een fantasisch toestel dat anno 2006 nog steeds voor een groot deel voldoet aan onze wensen. Dat het PalmOS niet meer wordt ontwikkeld is een feit maar misschien ook een mijlpaal. Zoals ik eerder heb gezegd kan het best zijn dat Palm al langere tijd een nieuw OS aan het ontwikkelen is en waar wij misschien over een tijdje mee zullen werken. De vraag is om het niet allemaal te zien als een begravenis, maar meer als een transitieperiode.

Trek even nog de vergelijking met Apple, op een gegeven moment stond Apple ook aan de rand van de afgrond en is uiteindelijk zeer goed ervanaf gekomen. Palm doet nog steeds goede zaken (ook al is de toekomst onzeker). Palm is een echte overlever in de markt en ik heb er alle vertouwen in dat we in de toekomst opnieuw verrast zullen worden.
Door bluevoice
14-11-2006 14:26:56

bluevoice
En als laatste om even te reageren op het onderwerp van dit topic: "Ontwikkeling PalmOS te traag t.o.v. Windows Mobile?". Ik vind dat de ontwikkeling van Windows Mobile zelfs veel trager is dan dat van het PalmOS. Neem een kijkje naar de schermresolutie / schermopbouw / scrollbars / COM-ports van Windows Mobile 5. Windows Mobile 5 ziet en voelt als Windows 98 terwijl we nu in het Vista tijdperk leven. Microsoft mag zich best schamen om met zoveel voorbeelden voorhanden toch een dergelijk besturingsysteem op de markt te brengen. Denk daar maar eens over na.
Door fransbr
14-11-2006 15:00:10

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smaus Bekijk bericht
... maar je komt nu inderdaad over als een Palm(OS)fanboy, iemand die geen kwaad woord wil horen over 'zijn' OS. ...
Ik geef Gerard ook geen ongelijk: hij heeft nog een echte "Palm" (T|W), terwijl wij het allemaal doen met Tapwave (Zodiac) en Handspring / HTC hardware (Treo) .

Ik denk dat Palm niet helmaal met Apple te vergelijken is. Apple heeft 2 "meevallers" gehad. De eerste keer zat de klad er in en heeft men een radicaal ander ontwerp gemaakt (iMac), wat insloeg als een bom. Toen de iMac door iedereen gekopieerd was en dus niets bijzonders meer was kwam opeens de iPod, die wederom insloeg als een bom.
Palm probeerde een nieuw soort ontwerp/device uit met de Lifedrive, maar inslaan als een bom? Een matig knalletje misschien.

Vergeleken met WM is dit echter nog wel een innovatief apparaatje, dus de stelling van de topictitel gaat inderdaad niet helemaal op.

Zoals JP in een van de eerste posts hier ook al stelde: je kunt wel elk jaar een nieuw OS ontwikkelen (WM), maar als de PIM applicaties rotzooi blijven heeft zo'n nieuw OS ook niet veel zin.
Door ghia
21-11-2006 22:36:14

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door gonny Bekijk bericht
Ook opmerkelijk: uit het onderzoek blijkt dat in de VS het aantal gebruikers ongeveer gelijk over Windows Mobile, BlackBerry OS en PalmOS te zijn verdeeld.
bron
In de VS is de achterstand van het PalmOS tov WM niet zo groot als in Europa algemeen wordt gedacht.
Door Smaus
21-11-2006 23:51:43

Smaus
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door ghia Bekijk bericht
In de VS is de achterstand van het PalmOS tov WM niet zo groot als in Europa algemeen wordt gedacht.
Mag ik vragen waar je die stelling op baseerd? Ik zeg dus niet dat je ongelijk hebt, ik vraag me gewoon af waar je die informatie vandaan hebt...
Door Gazpacho
20-12-2006 02:01:41

Gazpacho
Citaat:
Zoals Ghia probeerde uit te leggen kan er op dit moment geen ander toestel (qua overall prestaties - walk trough menu's / setuptijd / gebruiksvriendelijkheid / learning curve) tegen de Treo 680.
Dit is zo subjectief dat je het nauwelijks als objectieve argumentatie aan de man kunt brengen. Post dit op Pocketinfo en je krijgt een lading zooi over je heen. Niet aan te raden.

Citaat:
Windows Mobile 5 ziet en voelt als Windows 98 terwijl we nu in het Vista tijdperk leven. Microsoft mag zich best schamen om met zoveel voorbeelden voorhanden toch een dergelijk besturingsysteem op de markt te brengen. Denk daar maar eens over na.
PalmOS Garnet + applicaties ziet en voelt nog steeds als PalmOS 1. Denk daar maar eens over na. Oh nee, dan is een en ander zo fantastisch ontworpen dat het geen verandering behoeft.

Wegens geheugengebrek maximaal 15 categorieën in een drop-down menu zonder tabs, anyone?

Ed Colligan heeft net een persconferentie beeindigd met commentaar over de laatste cijfers. PDA247 heeft een grappig stukje eruit gemaakt:

Citaat:
I have just finished listening to Palm's earnings call for the past FY Q2 2007, and as usual there were a number of interesting tidbits. One question raised by one of the analysts particularly caught my attention. The analysts was asking how successful the Windows Mobile segment of Palm's business was, as there was a wide perception that its performance has been disappointing.

Ed's answer will probably surprise you as much as me. Apparently the two OS's are "head to head" when it comes to sales, despite Palm having more PalmOS devices on sale, and certainly outside USA the Windows Mobile devices were the biggest sellers.

In practice this means, merely a year after the introduction of Palm's first Windows Mobile device, Windows Mobile managed to displace half of PalmOS sales, and going by the posts on the popular TreoCentral forum, did this without causing much of an outcry or much complaints regarding its ease of use, functionality or performance. In fact, there are many more complaints regarding the lag of the Treo 680 and 700p than any specific Windows Mobile problem.
Dus WM is nu binnen een jaar gewoon 50% van alles sales van Palm Inc. geworden, en dat terwijl de Treo 750v nog niet eens in Amerika is uitgebracht. De samenwerking met Microsoft is net zo essentieel als de overname van Handspring door Palm: het bedrijf zou er veel en veel slechter voor staan als beide niet waren gebeurd.

Daarnaast is het inderdaad schandalig hoeveel klachten er zijn over de Treo 700p. Dacht je dat het met de 700w erg was met de geheugenproblemen, de gebruikers van de 700p schreeuwen anders ook moord en brand. Daar is bij de ontwikkeling iets flink misgegaan.

Citaat:
Overigens ben ik van mening dat PalmSource, PalmOne én de Palmclub het kunnen schudden als Sony ermee stopt.
Nou, heb ik in ieder geval 1 goed gegokt uit het rijtje van 2004: aan de softwarekant! Palm Inc. overleeft het wel met WM en Garnet tot zij hun eigen next-gen OS op de markt schoppen. Zonder WM, nu 50% van de verkoop van Palm Inc., was het nu toch hangen en wurgen geweest in deze competatieve markt. En wie had ooit gedacht dat ze een licensie op WM zouden nemen, ik niet.

Wat betreft de Palmclub: dankzij een innovatieve backoffice en CMS systeem (Bram ) is het voor enkele mensen (JP en Gonny, Smaus en Roel ) veel makkelijker om content te leveren voor de Palmclub en de discussies gaande te houden. Applausje voor jezelf! ::
Door basvandesande
20-12-2006 09:46:07

basvandesande
in de UK en USA is het wat handheld/smartphone betreft toch zo'n 80% palmOS wat de klok slaat (Symbian niet meegerekend). In europa speelt palmOS inderdaad een kleine rol en zijn de verhoudingen aardig omgedraaid.

Er zijn inderdaad een aantal punten waarop PalmOS te kort schiet, denk hierbij aan:

- driver model voor aansturing hardware. Op Palm zul je alles zelf moeten bouwen waardoor het voor leveranciers vaak niet interessant is om drivers te schrijven voor PalmOS

- goede set van ontwikkeltools. Microsoft daarintegen heeft een geweldige toolset met Visual Studio.Net (2003 en 2005 versie) en het compact framework. Op Palm is dit allemaal een heel stuk minder.


Aan de andere kant... PalmOS heeft ook weer een aantal voordelen t.o.v. symbian en WM, namelijk:

- het is retesnel. Vergelijk een 400Mhz WM5 device met een 200Mhz Palm en de palm wint op alle fronten
- het is relatief eenvoudig te gebruiken voor n00bs


Ik weet wel dat ik voorlopig weer in het PalmOS kamp zit, al zit ik op dit moment even zonder (ben aan het wachten op mijn Treo 680)

Bas
Door fransbr
20-12-2006 10:59:34

fransbr
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door basvandesande Bekijk bericht
- goede set van ontwikkeltools. Microsoft daarintegen heeft een geweldige toolset met Visual Studio.Net (2003 en 2005 versie) en het compact framework. Op Palm is dit allemaal een heel stuk minder.
HB++, GCC, Palm's eigen (gratis) ontwikkelomgeving.
Qua eenvoud niet te vergelijken met een gedrocht als Studio.

Maar ja, dat is mijn mening.
Door mlerutte
20-12-2006 17:10:29

mlerutte
Opmerking "OS mist moderne functie, handig in bijvoorbeeld situatie X
Reactie "Oh, maar voor situatie X heeft Y een hack gemaakt"

Het Palm OS is duidelijk aan het einde van zijn S-curve en heeft behoefte aan een opvolger.
Door ghia
28-12-2006 11:43:00

ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho Bekijk bericht
Dit is zo subjectief dat je het nauwelijks als objectieve argumentatie aan de man kunt brengen.
Maar wanneer veel mensen met dit subjektieve idee zitten ...
Citaat:
Post dit op Pocketinfo en je krijgt een lading zooi over je heen. Niet aan te raden.
Dat zegt dan meer over Pocketinfo gebruikers dan over het argument.
Citaat:
PalmOS Garnet + applicaties ziet en voelt nog steeds als PalmOS 1. Denk daar maar eens over na. Oh nee, dan is een en ander zo fantastisch ontworpen dat het geen verandering behoeft.
Ja, dat noemt kompatibiliteit.
Citaat:
Wegens geheugengebrek maximaal 15 categorieën in een drop-down menu zonder tabs, anyone?
Je bedoelt: Wegens geheugenoptimalisatie!
Hoeveel kategorieën zijn er nodig? Vergelijk het met iemand die heel veel zakken in zijn broek, vest en jas heeft: voor die zijn sleutel, ... gevonden heeft. 100 kategorieën zijn net zo zinloos als geen enkele.
Tabs nemen blijvend een grotere ruimte op je scherm in beslag. Denk aan de grootte van je uitgerolde kategorieën. Dat wil je er ook niet aan opofferen, dus zet men er maar een beperkt aantal (3 - 4) op een lijn. Om de andere te benaderen heb je dan weer een vorm van navigatie nodig om de tabs door te schuiven of alsnog uit te rollen.
Je kan de kategorieselektor ook zien als een startknop. Door er op te tappen zie je al je programmakategorieën, waar je op tapt om de bijhorende programma's op je bureaublad te zien die je dan met de volgende tap start.
Wat is uiteindelijk het verschil?
Het psychologisch gevoel van iets te kort te hebben tov WM, want die hebben tabs en een startknop en wij met PalmOS niet. Je kan even goed jaloers worden op anderen, die vijf wielen aan hun auto hebben.
Citaat:
Dus WM is nu binnen een jaar gewoon 50% van alles sales van Palm Inc. geworden, en dat terwijl de Treo 750v nog niet eens in Amerika is uitgebracht.
Dit is een foute interpretatie. Ed heeft gezegd dat de Treo 700p en 700w 'head to head' waren. Dat is niet voor het geheel van de Treo's het geval en daarnaast zijn nog bijna een derde van de verkochte aantallen gewoon PalmOS PDA's. Dus WM maakt maar 20 - 30 % uit voor Palm. En met de komst van de Treo 680 (die nog niet in die cijfers zit) loopt de balans ook weer aan de andere kant op.
Citaat:
De samenwerking met Microsoft is net zo essentieel als de overname van Handspring door Palm: het bedrijf zou er veel en veel slechter voor staan als beide niet waren gebeurd.
Inderdaad, toen Cobalt niet het volgende PalmOS bleek, moest er iets gebeuren om de cashflow veilig te stellen, want de periode (tot 2007 blijkt nu) kon met PalmOS 5 alleen veel moeilijker overbrugd worden.
Citaat:
Daarnaast is het inderdaad schandalig hoeveel klachten er zijn over de Treo 700p. Dacht je dat het met de 700w erg was met de geheugenproblemen, de gebruikers van de 700p schreeuwen anders ook moord en brand. Daar is bij de ontwikkeling iets flink misgegaan.
Misschien waren vier nieuwe Treo's en de verovering van de wereld (expansie buiten de US) op een jaar tijd net iets te veel. Maar Palm gaat de problemen van de Treo 700p nu aanpakken. Anderzijds is het ook zo dat PalmOS gebruikers net iets kritischer zijn, dan WM gebruikers. Soms lees ik posts waar WM gebruikers vertellen over een normaal aantal resets per week, waar ik al bijna ongemakkelijk van wordt, moest ik er zoveel per jaar hebben.
Citaat:
Citaat:
Overigens ben ik van mening dat PalmSource, PalmOne én de Palmclub het kunnen schudden als Sony ermee stopt.
Nou, heb ik in ieder geval 1 goed gegokt uit het rijtje van 2004: aan de softwarekant!
Bedoel je nu PalmSource? Die leven nog verder als ACCESS Systems Americas Inc. en dat heeft niets met Sony zijn uitstap te maken.
Citaat:
Palm Inc. overleeft het wel met WM en Garnet tot zij hun eigen next-gen OS op de markt schoppen.
Ieder jaar wordt Palm en het PalmOS wel een paar keer dood verklaard, maar Palm is altijd al een overlever geweest.
Citaat:
Zonder WM, nu 50% van de verkoop van Palm Inc., was het nu toch hangen en wurgen geweest in deze competatieve markt.
Het aandeel van WM is veel kleiner (zie hoger), maar Palm is een kleiner bedrijf en daardoor veel gevoeliger voor omzetverliezen. Ze kunnen niet zoals bvb HP effe wat bijpassen uit een andere businesstak als het een keertje slechter gaat in de PDA- of smartfoonafdeling.
Citaat:
En wie had ooit gedacht dat ze een licensie op WM zouden nemen, ik niet.
Ik denk dat niemand dat ooit voor mogelijk had gehouden dat ze bij Palm zo diep zouden gaan (zelfs hun ziel verkopen).
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door basvandesande Bekijk bericht
Er zijn inderdaad een aantal punten waarop PalmOS te kort schiet, denk hierbij aan:
- driver model voor aansturing hardware. Op Palm zul je alles zelf moeten bouwen waardoor het voor leveranciers vaak niet interessant is om drivers te schrijven voor PalmOS
Misschien wordt dat in de toekomst makkelijker, wanneer het PalmOS op een Linuxbasis rust.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door mlerutte Bekijk bericht
Opmerking "OS mist moderne functie, handig in bijvoorbeeld situatie X
Reactie "Oh, maar voor situatie X heeft Y een hack gemaakt"
Het Palm OS is duidelijk aan het einde van zijn S-curve en heeft behoefte aan een opvolger.
Nu de bronkode van het PalmOS weer helemaal in handen van Palm Inc. is, zullen deze problemen wel met meer prioriteit kunnen worden aangevat en komt er nog een bochtje bij aan de kurve.
Door peetcabrio03
28-12-2006 12:19:11

Dames en heren, Na een uitgebreide vergelijking met de windows mobile OS en Palm OS (een paar collega´s met telefoons op Windows en een paar met Palm) blijkt dat de palm slechts (ongeveer) een keer per 2 weken vastloopt en zichzelf opstart, terwijl windows dat ongeveer elke dag doet. Wie is er nou beter.
Heb net voor mijn vrouw een Tungsten E gekocht (Vond de treo te groot?????) en enthousiast fan van de palm OS. Het werkt altijd, en ik mis geen WiFi, gebruik gprs wel als het nodig is. De rest WiFi ik wel op mijn laptop.
Peter
Door Frank
28-12-2006 12:46:14

Frank
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door peetcabrio03 Bekijk bericht
blijkt dat de palm slechts (ongeveer) een keer per 2 weken vastloopt en zichzelf opstart, terwijl windows dat ongeveer elke dag doet. Wie is er nou beter.
Mijn eigen ervaring (met de Palm T|X) is dat ik regelmatig geconfronteerd werd met een spontane reset
Met mijn WM5-PPC reset ik inderdaad vaker, echter alleen als ik er zelf voor kies.

Verder kun je het WM5 besturingssysteem veel meer dan de Palm volgooien met allerlei "crap" waardoor de interface er misschien wel zo uitziet als Windows XP maar het is nou eenmaal geen (mini)laptop maar een PDA met al zijn beperkingen. Al deze minder-functionele "crap" maken het systeem minder stabiel met meerdere (onnodige) soft-resets als gevolg.
Als je bijvoorbeeld het forum van Pocketinfo.nl volgt, zul je zien dat de meeste problemen en vastlopers terug te voeren zijn op overvolle geheugens en minder goed geschreven third party software.

Mijn S200 is redelijk "schoon" en ik kan hem rustig drie tot vier dagen intensief gebruiken zonder softreset. Langer lukt ook nog wel, maar dan merk ik wel dat hij wat trager begint te worden. Met een zelfgekozen softreset werkt hij vervolgens weer als vanouds. De kans dat de S200 spontaan reset als ik een programma kies is, in mijn geval, te verwaarlozen.

Gebruik het systeem zoals het bedoeld is, dan zul je nog verbaasd staan hoe stabiel WM5 kan zijn.
Door Gazpacho
02-01-2007 13:20:46

Gazpacho
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ghia
Bedoel je nu PalmSource? Die leven nog verder als ACCESS Systems Americas Inc. en dat heeft niets met Sony zijn uitstap te maken.
Dus als Palm Inc. in het hypothetische geval geheel wordt overgenomen door Motorola Inc. dan zeg jij ook dat er geen vuiltje aan de lucht is voor Palm en dat Palm "gewoon" verder leeft? Wat een onzin, ga jezelf voor de gek houden met die kulargumenten.

Na het vertrek van Sony en de mislukking van Cobalt was Palmsource bedrijfskundig gezien rijp voor een overname, wat ook is gebeurd.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ghia
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Gazpacho
En wie had ooit gedacht dat ze een licensie op WM zouden nemen, ik niet.
Ik denk dat niemand dat ooit voor mogelijk had gehouden dat ze bij Palm zo diep zouden gaan (zelfs hun ziel verkopen).
Sjongejongejongejonge. We hebben het hier over handhelds, niet over religie.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android