Palmclub logo  

Home | Nieuws | Reviews | FAQs | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

Bram

Bram

Bram is sinds januari 2003 actief op het Palmclub-forum en heeft sinds die tijd 57 nieuwtjes geschreven.

Bram gebruikt in het dagelijks leven een Palm Treo 650.

Bekijk alle nieuwtjes van Bram

[Opinie] Toekomstblik op gps / navigatie: "Pronto? I知 Almost There"

 

Door: Bram


Publicatiedatum: 04 juli 2005


Steeds meer auto's zijn voorzien van navigatie- en communicatiesystemen. Deze zijn nu nog elk apart uitgevoerd, maar daar zitten grote nadelen aan: het is gevaarlijk om onder het rijden op een navigatiescherm te kijken of te bellen, en het invoeren van een adres of telefoonnummer is tijdrovend.

Pronto? I'm almost there is een project van Oznur Ozkurt om allerlei electronica samen te laten werken tijdens een autorit. Zodra je in je auto stapt, synchroniseert Pronto draadloos met de digitale agenda en contactlijst van je pda, telefoon of laptop, en leert zo waar iedereen woont. Het systeem plant de route, geeft verkeersinformatie en past de communicatie aan om voorrang te geven aan de (te bezoeken mensen op de) eindbestemming, latere bestemmingen op de route en je veelbezochte bestemmingen. Zo kun je zonder een adresboek te gebruiken of menu's door te zoeken de mensen die je bezoekt op je route bellen.

De interface bestaat uit een touch-screen, projectie op een scherm, en balkjes bij het stuur die aangeven welke kant je op moet sturen.

Wellicht dat consumenten over een jaar of 5-10 ook van deze techniek gebruik kunnen maken. De auto zou dan zelf kunnen bellen om te waarschuwen dat het wat later wordt als je in de file staat.


Zelf denk ik dat wanneer een smartphone ook een ingebouwde GPS-ontvanger heeft, dit hele project overbodig wordt, zolang programmeurs het maximale uit alle afzonderlijke onderdelen halen. Hoewel TomTom pas sinds kort kan navigeren naar adressen uit het adresboek, is het wachten op het eerste GPS-pakket dat kijkt naar het location-veld dat sinds 2003 in de agenda zit.

Hoever denk jij dat het kan gaan? Gaat dit project floppen, of zullen veel fabrikanten hun software op dit soort vindingen aanpassen?

Bekijk de reacties of reageer Voeg toe aan eKudos

Door rudyheidenis
04-07-2005 18:51:41

rudyheidenis
Tuurlijk gaat dit gebeuren. 't Is veiliger, gebruiksvriendelijker dus de toekomst....
Door GJHartog
04-07-2005 19:31:27

GJHartog
Ik denk zelfs dat dit niet eens meer een ver-van-mijn-bed-show is, een aantal auto's, waaronder de Saab 9-3 wordt standaard al uitgerust met Bluetooth. een draadloos platform om je agenda te kunnen syncen is er dus al, het zal daarnaast ook niet al te lang meer duren eer dit gekoppeld wordt aan het navigatiesysteem.

Ik ben een absolute voorstander van dit soort systemen; het maakt veel dingen zoveel eenvoudiger.
Door RoelvdV
04-07-2005 21:11:53

RoelvdV
'meedenkende' software zoals Word vind ik een verschrikking. Het eerste wat ik doe is via Extra en Opties zoveel mogelijk uitzetten. Maar dan heb het ook over irritante 'meedenkende' software.

In PalmOS en al helemaal in mijn Treo 650 zit heel erg goed doordachte meedenkende software en daar ben ik wel heel tevreden over.

Dit concept klinkt ook erg goed en mag van mij slagen. Graag meer van dit soort toepassingen!

Groeten, Roel.
Door domo
05-07-2005 20:53:55

domo
Het is inderdaad wel interessant, omdat allerlei gegevens die her en der verspreidt zijn nu bijeen gebracht worden. Maar een smartphone doet dit in feite ook al wel. Probleem blijft dat je gegevens niet volledig zijn (wie vult er precies in wanneer en waar je altijd bent en waar je naartoe wilt), dus volledig automatiseren is onmogelijk. Het zal wel sterk meedenken worden met de mogelijkheid om in te grijpen door de gebruiker. Het systeem geeft dan bijvoorbeeld een suggestie en dat kan je opvolgen of lekker negeren.

Overigens zijn er nog wel wat andere dingen qua navigatie die anders zouden kunnen. Ik weet dat er op m'n opleiding (industrial design) een aantal projecten zijn in die richting. Maar daar kan ik dan weer niets over zeggen
Door ghia
05-07-2005 22:58:50

ghia
Ik heb volgende wens op het Digimap forum al zien voorbij komen:
In het geval dat je een route hebt gepland met de smartphone naar iemand uit je adresboek en je merkt dat het later wordt, dat er dan een snelfunktie zou zijn die je bestemmeling op zijn mobiel nummer een standaard SMS stuurt waarin ook je positie (nog af te leggen afstand) staat en de ETA (estmated time to arrival).
Dus twee tapjes en je bestemmeling weet dat je later komt.
Om een reactie te plaatsen moet je
geregistreerd en ingelogd zijn.
Home | Nieuws | Reviews | Tips | Shop | Channel Navigator | Nieuwsbrief | Forums

© Copyright Nederlandse Palmclub Stichting   Over deze site

iCulture | Alles over Google Android